Odkrijte NIVEA svet

Iščem informacije ali izdelke za

Nasveti
Nega obraza in koencim Q10

Splošne značilnosti koencima Q10

  • Koencim Q10 in energija: Koencim je nepogrešljiv za tvorbo celične energije v mitohondrijih – celičnih »elektrarnah«. V njih se energija, ki jo dobimo s hrano, pretvori v telesu lastno energijo. Celice so namreč osnova življenja in vse telesne aktivnosti ter aktivnosti mišic in srca so odvisne od delovanja celic.
  • Koencim Q10 ščiti celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Prosti radikali nastanejo, če ste izpostavljeni prekomernemu UV-sevanju, vdihavate strupene snovi iz okolja ali zaužijete druge strupene snovi, kot sta tobak ali alkohol. Gre za molekule, ki lahko občutno pospešijo staranje celic. Q10 spada v skupino antioksidantov, ki imajo sposobnost uničevanja prostih radikalov, s čimer zaščitijo celice in preprečijo njihovo staranje.
  • Poleg tega ima Q10 pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb celic, ki jih povzroča oksidativni stres zaradi nekaterih škodljivih vrsti kisika. V svoji zmanjšani obliki Q10 deluje kot učinkovit antioksidant, ki obnavlja antioksidativni vitamin E in zaščiti nekatere kožne proteine pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljive kisikove zmesi. Q10 je prisoten tudi v kožnih maščobnih celicah in ima pomembno antioksidativno funkcijo.