nega-novorojenčka-header

Vse o negi dojenčka

Le najboljše za vašega malčka
Odkrijte najboljše nasvete za nego novorojenčka in dojenčka: vse o previjanju, spanju in najboljši zaščiti pred soncem.

Skrb za novorojenčka in prvi skupni trenutki

V trenutku, ko na svet pokuka novo bitje, se med novorojenčkom in materjo splete čisto posebna vez, ki traja vse življenje. Prvi dnevi z dojenčkom so lahko pravi izziv za nove starše, a ko skrb za dojenčka preide v rutino, ostanejo le še prijetni trenutki, polni veselja in sreče.

Nega občutljive dojenčkove kože

Vsi vemo, da imajo dojenčki najbolj gladko, a tudi najbolj občutljivo kožo, ki zahteva posebno nego. Ker se dojenčkova koža še razvija in še nima v celoti izoblikovanega svojega naravnega zaščitnega sloja, je koža naših najmlajših nagnjena k pordelosti in razdraženosti, še posebej pa je občutljiva na nekatere sestavine kot je alkohol.

Med najbolj občutljive dele novorojenčkove kože sodi predel, ki se skriva pod pleničko, saj je tam koža pogosto mokra in v stalnem stiku z urinom. Skrb za to, da je dojenčkova ritka čista in suha, je tesno povezana z razpoloženjem vašega dojenčka. NIVEA BABY robčki Pure & Sensitive so posebej namenjeni dojenčkom z zelo občutljivo kožo.

Plenični izpuščaj je pogosta nadloga pri novorojenčkih in dojenčkih. Povzročijo ga bakterijska okužba, nova hrana ali le drgnjenje ob mokro pleničko. Pogosto previjanje in skrbno čiščenje dojenčkove ritke je zato nadvse pomembno pri preprečevanju pleničnega izpuščaja. NIVEA BABY pomirjajoča krema za ritko za dojenčke zagotavlja zanesljivo zaščito pred pleničnim izpuščajem ter odpravlja pordelost in razdraženost kože. Preberite več o vzrokih za nastanek pleničnega izpuščaja in, kako ga preprečimo.

5 nasvetov za zdravo dojenčkovo kožo

  1. Novorojenčkov ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi, saj njihova koža ne bo mogla popraviti poškodb, ki jih povzročijo UV-žarki.
  2. Ne uporabljajte agresivnih pralnih praškov, saj lahko ti povzročijo draženje kože.
  3. Za kopanje dojenčka uporabljajte blage kopeli in šampone kot je NIVEA BABY šampon in kopel Soft
  4. Ne kopajte dojenčka več kot 2-krat tedensko, da ne bi izsušili nežne kože.
  5. Poskrbite, da so oblačila vašega dojenčka narejena iz mehkih, naravnih materialov in se držite pravila: raje več slojev kot en debel kos oblačila.

Le najboljša nega za vašega dojenčka

Najboljši nasveti za nego in ravnanje z dojenčkom

Obstaja cela vrsta nasvetov za mlade starše, ki si neredko celo nasprotujejo, zato ni nič čudnega, če ne veste, katerim slediti. Za vas smo izbrali tiste nasvete, ki preverjeno delujejo.

Kako pripraviti dojenčka, da zaspi

Eno od prvih neprijetnih spoznanj mladih staršev je, da se dojenčki ponoči zbujajo, kar pomeni, da se zbujajo tudi starši, ki so posledično čez dan izčrpani. Žal ne obstaja čarobni urok, ki bi vašega malčka pripravil do čim dlje trajajočega spanja, obstaja pa kar nekaj načinov, ki jih velja preizkusiti.

Zelo pomembno je, da dojenčka navadite na razliko med živahnim dnevom in mirno nočjo. Pri tem vam bodo pomagali rituali kot so večerno kopanje in nežna glasba ter pridušena svetloba pred nočnim spanjem. Ne glede na to, za kakšno večerno rutino se odločite, naj bo ta kratka in preprosta, da jo bo dojenček lahko začel povezovati s spanjem.

Nekateri dojenčki imajo radi ob sebi določen predmet, kot sta odejica ali plišasta igračka, ki jih s svojim vonjem in mehkobo pomirita.

Priporočljivo je, da od zadnjega hranjenja preteče nekaj časa, preden dojenčka prestavite v posteljico. Če boste dojenčka hranili, da zaspi, bo začel hranjenje povezovati s spanjem in bo tako pričakoval hranjenje tudi ponoči, ko se bo zbudil.

Dojenček, ki spi = srečna mami

Zelo redki so majhni dojenčki, ki prespijo noč. Vsak dojenček ima svoj spalni vzorec in za večino staršev je najboljše pravilo, da spijo takrat, ko spi njihov dojenček.

ŠE VEČ NASVETOV O NEGI DOJENČKA

Vam previjanje dojenčka povzroča preglavice? Vas skrbi, ko vašega malega sončka napade prehlad? Sledite NIVEA nasvetom!