perfekte rasur

Pravilno britje nog, rok, pazduh in intimnega predela

Popolno britje
Pravilno britje brez draženja kože, mozoljčkov in ureznin je lahko težka naloga. Odkrijte, na kaj morate paziti pri odstranjevanju dlačic!

Postanite strokovnjakinja za britje

Pravilno britje brez pojava draženja kože, mozoljčkov in drobnih ureznin je lahko pravi izziv! Pri britju je treba upoštevati nekaj stvari – tukaj lahko odkrijete, na kaj morate paziti pri mokrem britju.

Poleg tega boste izvedeli dejstva o odstranjevanju dlačic po telesu in o alternativnih metodah depilacije.

Vznemirljiva dejstva o odstranjevanju dlačic po telesu

V zahodnih družbah prevladuje stalna želja po brezhibno gladki koži. Poraščeno telo namreč velja za »nečisto« in »nenegovano«.

Ta trend izhaja iz srednjeveške Evrope, kjer je že obstajala navada, da so dlačice po telesu krajšali ali povsem odstranjevali.

Britje telesnih dlačic je priljubljeno predvsem pri ženskah. Študija Univerze v Leipzigu, ki so jo izvedli leta 2008, je pokazala, da se redno brije okrog 97 % žensk in le 79 % moških.

Islam iz religioznih vzrokov predpisuje, da si morajo moški odstranjevati dlake s pazduh in sramne dlake, lahko pa si pustijo rasti brado.

Tajski budisti si brijejo glavo, kar je znamenje čistosti. Isto počnejo indijski hindujci v znak spoštovanja svoje kaste. Pripadniki sikhov pa nasprotno menijo, da so dlake eden od petih najpomembnejših znakov njihove vere.

Kot vidite, je poraščenost telesa družbeno in versko zaznamovana. Vendar v Evropi, Združenih državah in Latinski Ameriki dlačice na pazduhah, nogah, rokah in intimnem predelu navadno niso običajne. Zato je britje uvrščeno na dnevni red osebne higiene številnih žensk in moških. Tukaj odkrijte, kaj je pri britju najbolj bistveno.

Pred britjem morate upoštevati

Mokro britje je dobra in neboleča alternativa depilaciji z voskom, sladkorno pasto in laserjem ter epilaciji. Tukaj preberite koristne nasvete, s katerimi bo odstranjevanje dlačic z mokrim britjem še enostavnejše:

1. Ustrezna britvica

Pri izbiri britvice za mokro britje pazite, da se odločite za različico, ki ima več rezil. V tem primeru bo verjetnost, da se bodo med britjem pojavili draženje kože in mozoljčki, zelo majhna. Dejstvo: Malo rezil pritiska na majhen predel kože. Posledica: Med mokrim britjem se hitreje urežete.

Nova NIVEA Protect & Shave britvica z vrtljivim zglobom z zamenljivimi nastavki je opremljena s 5 visokokakovostnimi rezili, ki natančno odstranijo tanke in debele dlačice. Zato je ta britvica odlična za britje ženskega telesa.

2. Idealna priprava na mokro britje

Pred britjem si privoščite vročo kopel ali pa se na hitro oprhajte z vročo vodo, da pripravite kožo na britje. Tako se dlačice po telesu zmehčajo in jih zato lažje obrijete.

Privoščite si na primer sproščujočo kopel z NIVEA Creme Care negovalno kopeljo, z izbranimi sestavinami in edinstvenim vonjem originalne NIVEA kreme, ali pa uživajte v kratkem tuširanju z vročo vodo in dišečim NIVEA Creme Smooth negovalnim gelom za tuširanje.

3. Optimalni izdelki za mokro britje

Voda, gel za britje ali pena za britje?
Kakšna je pravilna odločitev?

Priporočamo vam gel ali peno za britje. Gel za britje namreč omogoči, da britvica zelo gladko drsi po koži. NIVEA Protect & Shave gel za britje z vitaminom E in izvlečkoma kamilice in magnolije ustvari zaščitni film na koži, ki omogoča posebej temeljito in varno britje. Tako se zmanjša tveganje za draženje kože in ureznine in svoje dlačice lahko brezskrbno odstranite.

Se radi brijete med tuširanjem, ker se vam pogosto mudi?

Potem se odločite za NIVEA Shower & Shave 2-v-1 gel za tuširanje in britje. Ko izdelek za britje z izvlečkom magnolije med mokrim britjem pride v stik z vodo, ustvari izjemno kremasto peno. Ta vam olajša britje in učinkovito prepreči draženje.

Naš nasvet: Pozabite na milo. To se nabira v porah in zamaši rezila britvice.

Pozor pri odstranjevanju dlačic

Britje v nasprotni smeri rasti dlačic

Tudi med britjem lahko delate napake! Tako je smer, v kateri se brijete, odločilna za pojav razdraženosti kože.

Ko brijete noge, dlačice vedno odstranjujte v nasprotni smeri njihove rasti. Le tako boste odstranili tudi kratke, tanke dlačice. Toda pozor! To ne velja za pazduhe in bikini predel. Na teh območjih je britje bolj zapleteno! Pravilno britje teh predelov telesa je opisano v naših člankih »Gladke noge in pazduhe« in »Intimno britje – tako preprosto«.

Lepa plat: Nova NIVEA Protect & Shave britvica z vrtljivim zglobom se s svojim 360° vrtljivim zglobom optimalno prilagaja vsem oblinam ženskega telesa. Tako vam britvice ni treba ves čas obračati, da bi natančno odstranili vsako dlačico.

Den Rasierer richtig halten 

Das richtige Halten des Rasierers ist wichtig, um sich nicht zu verletzen. Legen Sie Ihren Zeigefinger auf den Grip des Rasierergriffs und halten Sie diesen gut fest. Führen Sie den Rasierer nun in einem geringen Winkel über die Haut. Drücken Sie nicht zu stark auf, sondern überlassen Sie die Arbeit den Rasierklingen

Mit dem neuen NIVEA Protect & Shave Schwinggelenk-Rasierer kann es nicht passieren, dass Ihnen der Rasierer aus der Hand rutscht, da er einen ergonomischen, rutschfesten Griff besitzt. So sorgt der Rasierer für Gleitsicherheit, auch wenn Sie sich beim Duschen den Körper rasieren.

  

Pravilno britje nog in pazduh

Natančna navodila za pravilno britje nog in pazduh najdete v našem članku »Pravilno britje pazduh in nog«. V njem je opisano, kako lahko pazduhe in noge popolno pripravite za mokro britje, kako pogosto se je treba briti in kako pravilno obrijete pazduhe in noge.

Britje intimnega predela

Lahko se zgodi, da prvo britje intimnega predela ne bo tako natančno, kot si želite. Bodite potrpežljivi! Svojemu občutljivemu bikini predelu dajte čas, da se koža navadi na novo britvico. Preberite 10 nasvetov za popolno intimno britje v našem članku »Britje intimnega predela«.

V njem pojasnjujemo, na kaj je treba pri intimnem britju še posebej paziti in kakšne težave se lahko pojavijo po njem. Poleg tega opisujemo različne metode britja intimnega predela in intimne frizure.

Nega po britju

Po britju vaša koža potrebuje veliko vlage. Poleg tega morate kožo, obremenjeno zaradi britja, pomiriti z blagimi sestavinami, da se ne pojavijo mozoljčki in rdečina.

Na kaj morate paziti pri negi pred in po britju, lahko preberete v našem članku »Preprečite skelenje zaradi britja in mozoljčkov«. V njem vam pokažemo, kako lahko preprečite skelenje zaradi britja in svojo kožo korak za korakom navadite na britje.

Dodatna vprašanja in odgovori o britju

Vas muči še kakšno vprašanje o britju, na katerega vam lahko odgovorimo? Odkrijte odgovore tukaj:

1. Ali moram imeti svojo britvico?

Absolutno. Uporaba skupne britvice je nehigienična. Poleg tega bi morale ženske uporabljati drugačne britvice kot moški, saj imajo njihova koža in dlake drugačne zahteve glede britja.

2. Kateri del dneva je najboljši za britje?

Na to vprašanje ni splošnega odgovora. Vedno se brijte med tuširanjem ali kopanjem, in sicer z gelom za tuširanje ali gelom za britje, saj so dlačice takrat mehkejše.

3. Kako pogosto se moram briti?

To je povsem odvisno od vašega počutja in letnega časa. Noge in bikini predel gotovo brijete poleti bolj pogosto kot pozimi. Nekatere ženske se brijejo vsak dan, druge pa le enkrat do dvakrat na teden. To je odvisno zgolj od vašega počutja in od tega, kako lepi se počutite.

Nam želite zastaviti še kakšno vprašanje? Vprašajte nas!  Z veseljem vam bomo podrobno svetovali glede pravilnega britja.

Kontaktirate nas lahko tudi na naši strani na Facebooku, kjer se lahko pogovarjate tudi z drugimi ljubitelji.

Druge metode za odstranjevanje telesnih dlačic

Odstranjevanje neželenih dlačic z voskom

Dobra alternativa za mokro britje je voskanje.

Depilacija z voskom je učinkovito odstranjevanje dlačic s toplim ali hladnim voskom. Pri tem naenkrat odstranite dlačice z velikih telesnih območij.

Ker tako izpulite dlačice pri koreninah, tovrstna odstranitev dlačic traja več tednov. Poleg tega so dlačice, ki ponovno izrastejo, tanke, draženje kože pa je redko. Slabost: Voskanje je boleče.

In še nekaj nasvetov za uporabo voska:

Pred depilacijo z voskom morajo dlačice rasti 2 tedna, v nasprotnem primeru se vosek ne bo optimalno oprijel vseh dlačic.

Preprečite vraščanje dlačic z rednim pilingom. Osebe, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, na splošno ne smejo uporabljati voska.

24 ur po depilaciji z voskom se izogibajte soncu ali solariju.

Tukaj odkrijte prednosti in slabosti ter pravilno uporabo voska.

 

Depilacija s sladkorno pasto je izjemno priljubljena

Egipčanska depilacija je metoda odstranjevanja telesnih dlačic s sladkorno pasto.

Mlačno pasto nanesemo na kožo s prsti v nasprotni smeri rasti dlačic. Nato kozmetičarka enakomerno vtre pasto v dlačne mešičke.

Dva do trije sunkoviti gibi v smeri rasti dlačic na koncu izpulijo dlačice.

Prednost: Pasto lahko ponovno uporabimo na več predelih telesa.

Egipčanska depilacija je tudi manj boleča kot uporaba voska. Koža le sem in tja ščemi in vleče.

Posledica: Draženje kože je le redko. Koža pasto dobro prenaša, saj je ta izdelana povsem brez kemikalij. Poleg tega se ne prime na kožo.

Noge so po egipčanski depilaciji gladke približno 3 do 4 tedne, tako kot po uporabi voska.

Želite izvedeti več o tej metodi odstranjevanja dlačic? Preberite še druge nasvete o depilaciji z voskom!

Temeljito odstranjevanje dlačic z epilacijo

Epilacija pomeni odstranjevanje dlačic s pomočjo posebne naprave, ki jih izpuli pri koreninah. Rezultat traja do 2 tedna – torej ne tako dolgo kot pri uporabi voska in sladkorne paste. Žal je koža po uporabi epilatorja pogosto razdražena.

Poleg tega je postopek boleč in traja razmeroma dolgo, saj sistem pincet epilatorja lahko odstrani le nekaj dlačic naenkrat.

Odkrijte še druge nasvete in informacije o epilaciji.

Trajno odstranjevanje dlak z laserjem

Bi se radi dokončno poslovili od svojih telesnih dlačic? Potem se odločite za laserski postopek.

Postopek z laserjem je primeren predvsem za ženske z močnimi dlačicami po telesu.

Z laserjem prihranite čas, ki ga vsak teden mukoma izgubljate z britjem. Vendar pa je pri uporabi laserja potrebnih več ponovitev postopka.

Kako deluje? Laserska svetloba prodre v kožo in sklerozira dlačni mešiček.

Postopek traja približno 1 uro in je občasno boleč, saj prihaja do termične reakcije kože.

Ne glede na to, za katero vrsto britja se odločite: pravilna priprava kože in nega po britju sta izjemno pomembni.

Odkrijte tudi novo linijo NIVEA Protect & Shave za negovalno britje.

NIVEA izdelki za vas