Spoznajte NIVEA izdelke za zaščito pred soncem.

rast-las-NIVEA-header

Kako hitro rastejo lasje?

Dolgi lasje, kot bi mignil: z ustrezno nego

Dolgi, zdravi lasje že stoletja veljajo za simbol ženstvenosti. Toda na dolge lase lahko kar dolgo čakate, saj lasje zrastejo približno en centimeter na mesec. Naši nasveti vam bodo pomagali izvleči najboljše iz vaših las in pospešiti njihovo rast.

Naši lasje: prvak v rasti

Rekordno

kako-pospešiti-rast-las-NIVEA

Ali ste vedeli? Večina ljudi ima na glavi okrog 100.000 las in vsak posamezen las zraste za približno 0,35 milimetra dnevno. Na podlagi tega podatka lahko ocenimo, da je skupna rast las 1.000 metrov na mesec – resnično mojstrski dosežek.

Rast las: zanimiva dejstva

V osnovi so lasje sestavljeni iz keratina, tako kot nohti na rokah in nogah.
Lasišče prekriva okrog 200 las na kvadratni centimeter; debelina las je genetsko določena in sega od 0,04 do 0,12 milimetra.

Rast las se odvija v več fazah:

  • Najprej imamo dve- do šestletno rastno fazo, v kateri nastane nova lasna korenina in las nenehno raste.
  • Do 90 odstotkov las na vašem lasišču je trenutno v tej fazi.
  • Nato sledi dvo- do tritedenska prehodna faza, ko las neha rasti.
  • Potem pride na vrsto faza mirovanja, ko las ostane na lasišču približno devet mesecev, nato pa ga nadomesti nov las, ki zraste iz ostankov iste lasne korenine.

Rast las je torej stalen cikličen proces, na katerega vplivajo različni dejavniki: stres, psihične obremenitve in hormonske motnje, ki imajo negativen učinek na rast las.

Toda ne skrbite: s pravilno prehrano in ustrezno nego lahko aktivno spodbudite rast in se začnete veseliti dolgih las.

Mimogrede, ideja, da lasje rastejo hitreje, če jih strižete v določeni lunini meni, nima nobene znanstvene podlage. Ne glede na to pa veliko žensk prisega na lunin koledar. Nenazadnje luna ne vpliva le na plimovanje, ampak naj bi imela v določenih menah tudi pozitiven učinek na telo.

Ste radovedni? Preberite več o neverjetnih mitih o negi in lepoti.

Naši nasveti za sanjske dolge lase

Nasvet za nego: kako pospešiti rast las

Osnovno pravilo je, da morate biti pri česanju in krtačenju las previdni. Manj las izgubite dnevno, tem bolje.

Nasvet: če želite lase splesti v kito, ne uporabljajte poceni elastik. Te lahko poškodujejo strukturo las in povzročijo cepljenje. Izberite elastike v obliki spirale, ki so videti kot staromoden telefonski kabel, in jih nežno ovijte okrog las. Takšne elastike so zelo praktične, saj ne puščajo skoraj nobenih sledi na laseh. Sprememba je dobrodošla! Če boste lase vsak dan drugače oblikovali, ne bodo ves čas obremenjeni na istem mestu.

Po zapleteni pričeski lahko svojim lasem privoščite malo počitka. Razvajate jih lahko z doma narejeno masko za lase in v konice vtrite malo kokosovega olja. To bo lasem povrnilo vlago, ki jo potrebujejo, da čudovito zasijejo.

In seveda ne pozabite, da morate vedno uporabiti izdelek za nego las, ki ustreza potrebam vaših las. Priporočljiva je uporaba šampona in balzama iz iste linije, da dosežete želeni učinek čudovitih kodrov, manj mastnih las ali sijočih barvanih las.

Ali bodo lasje hitreje rasli, če pristrižem konice?

striženje-las-NIVEA

Mit, da redno striženje konic pospeši rast las, je še vedno razširjen, vendar na žalost ne drži. Ne glede na to pa svoje lase strižite vsakih štiri do šest tednov. To bo učinkovito okrepilo tanke lase, ki bodo takoj dobili bolj zdrav videz.