Spoznajte NIVEA izdelke za zaščito pred soncem.

Vneta koža po britju: Kaj je dobro upoštevati

NASVETI ZA PRIJETEN OBČUTEK KOŽE PO BRITJU

Skeleča in pordela koža po britju je neprijetna in pogosto boleča. Skelenje nastane zaradi manjših poškodb kože. S temi nasveti ga preprečite.
Vneta koža po britju

KAJ JE TO SKELENJE IN KAKO NASTANE?

Ali je skelenje po britju res samo stvar, s katero se ukvarjajo moški? Na tem mestu lahko govorimo o razširjenem mitu, kajti pekoč in skeleč občutek na koži ter vneta koža po britju se lahko pojavita ne samo na vratu in bradi ampak tudi na nogah, intimnem predelu in pod pazduho. In zakaj do tega sploh pride?

Vsako britje pomeni stres za kožo

Skelenje se pojavi predvsem pri mokrem britju. Da bi preprečili draženje kože, je potrebno kožo pravilno negovati med britjem in po njem - tako bo koža ostala nežna na dotik.

Skeleč občutek na koži zaradi mikro poškodb

Skelenje nastane že med samim procesom britja, opazno pa postane večinoma takoj po britju. Tipični simptomi so pordelost in majhni mozoljčki. Najbolj neprijetna pa sta skeleč občutek na koži in srbečica. Mikroskopsko majhne poškodbe na površini kože se po britju vnamejo in poskrbijo za skeleč občutek.

Do skelenja bolj pogosto prihaja pri mokrem britju, vendar tudi suho britje ne zagotavlja stoodstotne zaščite. Mit, da se skelenje pojavlja le pri moških, verjetno izhaja iz dejstva, da je razdražena koža bolj vidna na bradi in vratu. Koža pod pazduho in na intimnem predelu je zelo tanka in občutljiva - in zato med britjem tudi zelo dovzetna za različne iritacije. Če želite preprečiti skelenje, boste morali tako koži na nogah in pod pazduho kot tudi na intimnem delu, nujno posvetiti dovolj pozornosti pred in med britjem ter po njem.

Predvsem pa je pomembno, da kožo pred, med in po britju primerno negujete in izberete kakovostne britvice za ženske.

Vzroki za skelenje

POVOD ZA SKELENJE PO BRITJU

Kako pride do drobnih poškodb in vnetij kože po britju in kako jih preprečiti? Tvsi, ki poznate najpogostejše posledice razdražene kože po britju, kot sta pordelost in srbečica, lahko skelenje v večini primerov preprečite.

Napačna rezila ali izdelki za nego so pravi povod za skelenje

Topa rezila in tista slabše kakovosti so tipični krivci za nastanek skelenja. Med drugim povečujejo tudi nevarnost poškodb, ker med britjem enostavno neostra rezila bolj pritiskamo na kožo za čim boljši rezultat britja. Odločilen je tudi kot rezila in brivnika. Kadar zamenjamo model britvice, se moramo na novega privaditi še preden rezilo uporabimo na koži na najbolj optimalen način, da je ne poškodujemo.

Navsezadnje veliko vlogo igra tudi tehnika. Britje dlak v nasprotni smeri njihove rasti lahko povzroči nastanek pordelosti in pekoč občutek pri tistih z občutljivo kožo, saj rezilo dlake obrije bolj na grobo, namesto da bi jih prirezali gladko.

Nekateri se povsem odrečejo gelu za britje ali losjonu za po britju, katerih uporaba pa je za občutek nežne kože po britju nujna. Negovalni izdelki, ki vsebujejo alkohol, lahko nežno kožo dodatno dražijo - še posebej po britju. V izogib skelenja po britju, se priporočajo blagi negovalni izdelki, kot je recimo deodorant brez alkohola. 

Znoj in skeleča koža

Tudi potenje lahko pripomore, da začne koža po britju skeleti. Kadar znoj prodre skozi miniaturne poškodbe pod povrhnjico, je verjetnost, da bo koža pekla in postala pordela še večja. Zato se po britju raje izogibajte aktivnostim, pri katerih se boste preveč potili.

Preprečite skelenje

PREPREČITE SKELENJE: NAMIGI IN TRIKI

Se ne želite ukvarjati s pekočo in pordelo kože po britju nog, pod pazduhami in na intimnem predelu? Z naslednjimi nasveti vam bo uspelo dlake odstraniti na povsem nežen način. Najpomembnejši nasvet: vzemite si čas! Če boste med britjem pozorni in sproščeni, vam bo koža zelo hvaležna.
Izdelki

Izognite se vneti koži po britju s pravimi izdelki

Dodatni nasveti

Dodatni nasveti za britje

Si želite še več nasvetov za popolno obrite noge, pazduhe in intimni predel? Berite dalje.

Popolno britje pazduh

Britje pod pazduho

Preverite, kako na zelo preprost način in brez večjega napora do gladke kože pod pazduho.

Enostavno britje intimnega dela

Gladko britje intimnega dela

V našem vodniku za britje intimnega predela boste odkrili najboljše nasvete, ženske britvice in izdelke za nego kože.

Nega kože po britju

Nega kože po britju

Odkrijte, kako je videti popolna nega kože po britju in kateri NIVEA izdelki lahko preprečijo vnetje kože po britju.