kako-ocistiti-lice-akne

Stop aknam: popolni vodnik za nego kože

Z NIVEA NASVETI DO PREKRASNE IN ČISTE KOŽE

Akne so kožna bolezen, ki se najpogosteje pojavlja v puberteti, čeprav se včasih zgodi, da imajo tudi odrasli težave z ogrci in mozolji. Za vas smo zbrali najboljše nasvete za čiščenje obraza in številne koristne informacije, ki vam bodo pomagale v boju z aknami.

Različne vrste aken in njihovi vzorci

Glede na njihove simptome, poznamo različne vrste aken. V lažjih primerih so na koži vidni samo ogrci in mozolji, medtem ko v hujših primerih izbruhnejo z gnojem napolnjene okužbe. Kateri tipe aken poznamo?
oziljci-akne

Hormoni so lahko razlog za nastanek aken

V času pubertete so  za pojav ogrcev in mozoljev pogosto vzrok hormoni. Velik vpliv imajo tudi geni. Pri ženskah je za nečisto kožo z mozolji in aknami, lahko kriv nereden ciklus kot posledica hormonskega neravnovesja. Akne pa lahko izzovejo tudi nekatera zdravila ali ostali okoljski dejavniki kot so vremenske spremembe ali UV sevanje. Alergija na določene vrste hrano in slabe prehrambene navade lahko prav tako pripeljejo do težav z aknami.

Akne kot posledica stresa

Stres je eden izmed dejavnikov, ki lahko povzroči nastanek aken, ogrcev in ostalih nečistoč. Nasvet: Spremenite svoj življenjski slog in si privoščite več počitka ter sprostitve, pa boste kaj kmalu opazili, da je vaša koža bistveno bolj čista. Pri prehrani se izogibajte velikih količin sladkorja. Bodite pozorni, če ne prenašate dobro mlečnih izdelkov, saj uživanje teh lahko vpliva na izgled vaše kože.

Pri nečisti koži in koži, nagnjeni k aknam je potrebno uporabljati izdelke za nego obraza, ki bodo preprečili nastajanje novih mozoljev in ogrcev. Izberite izdelke z antibakterijskimi sestavinami, ki so primerni za vaš tip kože. Antibakterijski izdelki za nego obraza bodo kožo pomirili in preprečili nastanek novih okužb.

Za pravilno nego v boju proti mozoljem in ogrcem je potrebno vsakodnevno čiščenje obraza ter uporaba vlažilne kreme za obraz. Enkrat do dvakrat tedensko priporočamo tudi uporabo NIVEA Clear-up strips obližev za čiščenje por, ki temeljito odstranijo ogrce in intenzivno očistijo pore. Odkrijte, kakšno je pravilno čiščenje obraza za mastno kožo in kateri NIVEA izdelki vam bodo še pomagali v boju z ogrci in mozolji, da bo vaša nečista koža spet lepa in sijoča.

ciscenje-lica-akne

Dnevna nega kože z NIVEA izdelki za mastno in nečisto kožo bo ublažila simptome in vam pomagala do čudovito lepe in sijoče kože.

akne-izdelki

S pravilno prehrano v boj proti mozoljem in aknam

Težave z aknami? Bodite pozorni, da v svojo prehrano vnesete čimveč hranil z nizkim glikemičnim indeksom kot so polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava, ki vam bodo s svojo hranilno vrednostjo pomagala v boju proti mozoljem in ogrcem.
akne-pravilna-prehrana

Nasvet: privoščite koži le najboljše in popestrite prehrano z vlakninami, proteini, omega 3 maščobnimi kislinami ter sveže pripravljeno hrano. Ne pozabite popiti tudi dovolj tekočine, saj boste koži tako pomagali pri čiščenju.

Katere hrane se izogibati?

Poleg temeljitega čiščenja in nege obraza s pravimi izdelki, ima prehrana zelo pomembno nalogo pri reševanju težav z nečistočami kot so akne in ogrci. Znano je namreč, da lahko hrana, ki vsebuje veliko sladkorja, negativno vpliva na kožo. V svojo prehrano vključite več sadja in zelenjave, saj bodo vitamini in antioksidanti pomagali pri nečisti koži. Prav tako so številne raziskave pokazale, da lahko hrana, ki ima nizek glikemični indeks pomaga ublažiti akne.

Hrana, ki pomaga v boju proti aknam:
Sadje, zelenolistnata zelenjava, paradižnik, rdeča paprika, ribe, avokado, oreški in semena.

Hrana, katere vnos morate zmanjšati:
Mleko in mlečni izdelki, bela moka, sladkorji in predelana hrana.


Kako zdraviti hude oblike aken

Pri hudih izbruhih aken se odpravite na posvet k dermatologu, saj lahko akne včasih kljub različnim načinom zdravljenja, ponovno izbruhnejo. Glede na tip kože in resnost izbruha aken, vam bo vaš dermatolog znal najbolje svetovati. Preberite, kateri različni načinih zdravljenja aken obstajajo.
akne-maska-za-lice

Nega obraza

Izberite izdelek za nego obraza kot je krema, gel, losjon ali raztopina, ki je primeren za vaš tip kože. Antibakterijski izdelki za nečisto kožo pogosto vsebujejo tudi antibiotike.

laserska-terapija-akne

Laserska terapija

Laserski žarki prodrejo v najgloblje predele kože in ji pomagajo pri proizvodnji kolagena, tako da se koža lahko začne hitreje obnavljati.

akne-posebne-maske

Alternativni načini zdravljenja aken

Izbirate lahko tudi med različnimi alternativnimi načini zdravljenja aken kot so ajurveda, bioresonanca, kineziologija in zdravljenje z Bachovimi kapljicami ali pa zdravljenje po tradicionalni kitajski medicini.

domaci-pripravci-akne

Domača lekarna

Številne naravne metode zdravljenja aken in mozoljev učinkujejo zelo hitro. Če sodite med ljubiteljice naravne kozmetike, lahko kar sami pripravite domači pripravek, ki bo nahranil in umiril kožo.