Vse o negi dojenčka


LE NAJBOLJŠE ZA VAŠEGA MALČKA

Odkrijte najboljše nasvete za nego novorojenčka in dojenčka: vse o previjanju, spanju in najboljši zaščiti pred soncem.

Skrb za novorojenčka in prvi skupni trenutki

V trenutku, ko na svet pokuka novo bitje, se med novorojenčkom in materjo splete čisto posebna vez, ki traja vse življenje. Prvi dnevi z dojenčkom so lahko pravi izziv za nove starše, a ko skrb za dojenčka preide v rutino, ostanejo le še prijetni trenutki, polni veselja in sreče.

Spoznajta se

Četudi mame takoj ob rojstvu spletejo posebno vez s svojim novorojenčkom, bo obdobje prilagajanja trajalo še precej časa. Prav najzgodnejše obdobje je namreč najpomembnejše za nadaljnje ustvarjanje vezi.

Uživajta v samo vajinih trenutkih

Neprecenljivih trenutkov z vašim dojenčkom je veliko - od kopanja, previjanja pa vse do uspavanja. Uživajte dokler trajajo, še prehitro bodo minili!

Nega občutljive dojenčkove kože

Vsi vemo, da imajo dojenčki najbolj gladko, a tudi najbolj občutljivo kožo, ki zahteva posebno nego. Ker se dojenčkova koža še razvija in še nima v celoti izoblikovanega svojega naravnega zaščitnega sloja, je koža naših najmlajših nagnjena k pordelosti in razdraženosti, še posebej pa je občutljiva na nekatere sestavine kot je alkohol.

Med najbolj občutljive dele novorojenčkove kože sodi predel, ki se skriva pod pleničko, saj je tam koža pogosto mokra in v stalnem stiku z urinom. Skrb za to, da je dojenčkova ritka čista in suha, je tesno povezana z razpoloženjem vašega dojenčka. NIVEA BABY robčki Pure & Sensitive so posebej namenjeni dojenčkom z zelo občutljivo kožo.

Plenični izpuščaj je pogosta nadloga pri novorojenčkih in dojenčkih. Povzročijo ga bakterijska okužba, nova hrana ali le drgnjenje ob mokro pleničko. Pogosto previjanje in skrbno čiščenje dojenčkove ritke je zato nadvse pomembno pri preprečevanju pleničnega izpuščaja. NIVEA BABY pomirjajoča krema za ritko za dojenčke zagotavlja zanesljivo zaščito pred pleničnim izpuščajem ter odpravlja pordelost in razdraženost kože. Preberite več o vzrokih za nastanek pleničnega izpuščaja in, kako ga preprečimo.

5 nasvetov za zdravo dojenčkovo kožo

  1. Novorojenčkov ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi, saj njihova koža ne bo mogla popraviti poškodb, ki jih povzročijo UV-žarki.
  2. Ne uporabljajte agresivnih pralnih praškov, saj lahko ti povzročijo draženje kože.
  3. Za kopanje dojenčka uporabljajte blage kopeli in šampone kot je NIVEA BABY blagodejna peneča kopel za dojenčke. 
  4. Ne kopajte dojenčka več kot 2-krat tedensko, da ne bi izsušili nežne kože.
  5. Poskrbite, da so oblačila vašega dojenčka narejena iz mehkih, naravnih materialov in se držite pravila: raje več slojev kot en debel kos oblačila.

Kako pravilno previti dojenčka

Pripravite primeren kotiček za previjanje

Izberite čisto, ravno podlago za previjanje dojenčka. To so lahko tla, miza ali previjalna miza. Dojenčka položite na mehko, pralno previjalno podlago, odejo ali brisačo.

Kako pravilno previti dojenčka

Odstranite umazano plenico

Zavihajte dojenčkovo oblačilo navzgor, razprite pleničko, s čistilnimi robčki ali vodo očistite dojenčkovo ritko in uporabljene robčke zavijte v umazano pleničko, ki jo previdno zapnite s samolepilnimi trakovi.

Kako pravilno previti dojenčka

Očistite dojenčkovo ritko

Zelo pomembno je, da dojenčkovo ritko temeljito očistite, pri čemer bodite posebej pozorni na kožne gube. NIVEA BABY robčki Soft & Cream  kožo nežno očistijo in ji zagotavljajo takojšnjo nego in pomiritev.

Kako pravilno previti dojenčka

Zaščitite občutljivo dojenčkovo kožo

Mokra plenička lahko povzroči drgnjenje in draženje kože. Zato po čiščenju kožo zaščitite z NIVEA BABY Pure & Sensitive intenzivno kremo za dojenčke s cinkovim oksidom, ki takoj pomiri pordelo dojenčkovo kožo.

Kako pravilno previti dojenčka

Previjte dojenčka v svežo pleničko

Pod dojenčkom razprite svežo pleničko tako, da bodo samolepilni trakovi obrnjeni navzgor. Nato sprednji del pleničke zapognite in pleničko spnite z zadnjim delom s pomočjo samolepilnih trakov. Bravo, uspelo vam je!

Najboljši nasveti za nego in ravnanje z dojenčkom

Obstaja cela vrsta nasvetov za mlade starše, ki si neredko celo nasprotujejo, zato ni nič čudnega, če ne veste, katerim slediti. Za vas smo izbrali tiste nasvete, ki preverjeno delujejo.

Kako pripraviti dojenčka, da zaspi

Eno od prvih neprijetnih spoznanj mladih staršev je, da se dojenčki ponoči zbujajo, kar pomeni, da se zbujajo tudi starši, ki so posledično čez dan izčrpani. Žal ne obstaja čarobni urok, ki bi vašega malčka pripravil do čim dlje trajajočega spanja, obstaja pa kar nekaj načinov, ki jih velja preizkusiti.

Zelo pomembno je, da dojenčka navadite na razliko med živahnim dnevom in mirno nočjo. Pri tem vam bodo pomagali rituali kot so večerno kopanje in nežna glasba ter pridušena svetloba pred nočnim spanjem. Ne glede na to, za kakšno večerno rutino se odločite, naj bo ta kratka in preprosta, da jo bo dojenček lahko začel povezovati s spanjem.

Nekateri dojenčki imajo radi ob sebi določen predmet, kot sta odejica ali plišasta igračka, ki jih s svojim vonjem in mehkobo pomirita.

Priporočljivo je, da od zadnjega hranjenja preteče nekaj časa, preden dojenčka prestavite v posteljico. Če boste dojenčka hranili, da zaspi, bo začel hranjenje povezovati s spanjem in bo tako pričakoval hranjenje tudi ponoči, ko se bo zbudil.

Dojenček, ki spi = srečna mami

Zelo redki so majhni dojenčki, ki prespijo noč. Vsak dojenček ima svoj spalni vzorec in za večino staršev je najboljše pravilo, da spijo takrat, ko spi njihov dojenček.

Lahko uporabljam zaščitni faktor pri dojenčku?

Lastna zaščita kože pri otrocih, starih manj kot 3 leta, še ni v celoti razvita. Ko ste z otrokom poleti zunaj, izpostavljene dele njegovega telesa namažite s sredstvom za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem kot je NIVEA Sun Kids losjon za otroke ZF 30+.

Nasveti za nego dojenčka v poletnih mesecih

  • Dojenčka v poletnih mesecih oblecite v primerna oblačila. Lahki, svetlo obarvani kosi bodo zaščitili dojenčka pred visokimi temperaturami. Ne pozabite na zaščitno pokrivalo!
  • V poletnih mesecih je še posebej pomembna hidracija. Ko so temperature zelo visoke, pogosteje dojite dojenčka, za povrh pa mu lahko ponudite tudi vodo v steklenički.
  • Dojenčki se ne potijo tako učinkovito kot odrasli, zato bodite nadvse pozorni, da se ob zelo vročih dneh ne pregrejejo.
  • Vsi vemo, da je zaščita pred soncem za otroke izrednega pomena. Dojenčki pa imajo tako nežno kožo, da se izpostavljanje direktni sončni svetlobi v celoti odsvetuje. Najboljša zaščita pred soncem za vašega malčka je senca.
  • Izogibajte se sprehodom z dojenčkom v času, ko je sonce najmočnejše, torej med 10. in 14. uro. Četudi je dojenček v tem času na soncu nezaščiten le 10 ali 15 minut, lahko na njegovi koži nastanejo nevarne opekline ali pa pride do pregretja.


ŠE VEČ NASVETOV O NEGI DOJENČKA

Vam previjanje dojenčka povzroča preglavice? Vas skrbi, ko vašega malega sončka napade prehlad? Sledite NIVEA nasvetom!

Vse o previjanju dojenčka

Previjanje novorojenčka ali dojenčka je manj zahtevno kot se vam morda zdi na prvi pogled! Z nekaj vaje in veliko ljubezni boste svojega malčka previli skorajda mimogrede.

Dojenček je prehlajen

Vsi dojenčki, četudi za njih še tako dobro skrbite, zbolijo za virusnimi okužbami. Ugotovite, kaj storiti, ko vaš mali bolnik kašlja in smrka.