ženska se izogiba temnim kolobarjem pod očmi

Kako se znebiti podočnjakov

Odkryjte strokovni NIVEA nasvet, kako odstraniti podočnjake in nekaj vzrokov ter načinov, kako ravnamo z njimi.

Kako se znebiti podočnjakov

Vsi imamo občasno težave s temnimi kolobarji pod očmi. Vzroki za pojav podočnjakov so različni – od neprespanih noči do genetskih razlogov. V tem članku lahko preberete, kaj povzroča podočnjaki ter seveda, kako jih odstranite.

Kaj so podočnjaki?

Temni kolobarji pod očmi so pravzaprav vidni učinek krvnih žil, ki potemnijo, če vaše telo ne prejme dovolj kisika ali vlage. Nobeno presenečenje ni, da so prav oči prve, ki so prizadete; koža pod očmi je namreč zelo tanka, saj ne vsebuje maščobnega tkiva. Namesto tega boste tam našli veliko krvnih žil in limfnih vozlov. Če telo ne prejme dovolj kisika ali tekočine, kri teče počasneje, njena barva pa je temnejša. Te krvne žile so vidne skozi tanko, skoraj prosojno kožo pod očmi. Potemnela koža pod vašimi očmi bo rjavkasta ali modrikasta, odvisno od vašega tipa kože. V nekaterih družinah so podočnjaki genetsko pogojeni, kar pomeni, da je zelo tanka koža okrog oči dedna.
 
Berite dalje, če želite izvedeti vse v zvezi s tem, kako odstraniti podočnjake in kako ravnati z njimi.

Podočnjaki vzrok

What causes dark circles under eyes?

Vzroki za podočnjaki se razlikujejo med posamezniki. Pogosto se pojavijo ob pomanjkanju spanca, vendar obstaja še veliko drugih razlogov za temne kolobarje okrog oči.

Podočnjaki so še posebej pogosti pri naslednjih skupinah ljudi:

- ljudje s temnejšimi odtenki kože, ki so bolj nagnjeni k hiperpigmentaciji
- starejši ljudje, ki imajo tanjšo kožo, ki postane bolj nagnjena k podočnjakom
- ljudje, ki imajo zdravstvene težave, kot so težave s ščitnico 

Čeprav so nekateri ljudje bolj nagnjeni k podočnjakom kot drugi, obstajajo številni vzroki za podočnjake, pri večini izmed nas pa se bodo nekoč pojavili podočnjaki. 

Oglejmo si, kaj povzroča podočnjake:
ženska pripravljena ven
podočnjaki vzrok

1. Življenjski slog

Naš življenjski slog je pogosto eden izmed največjih vzrokov za podočnjake. Nočni spanec, pitje prevelikih količin vina in kajenje so vzroki za premalo kisika v krvi, kar lahko vodi do podočnjakov. 
zdrava prehrana za boj proti temnim kolobarjem pod očmi
podočnjaki vzrok

2. Prehrana

Tudi vaš način prehranjevanja je lahko eden izmed vzrokov za podočnjake. Če ne jeste zdravo, vam bo pogosto primanjkovalo vitaminov in mineralov. Prvi znak, da vam primanjkuje vitamina C in cinka pa so lahko prav podočnjaki. Anemija zaradi pomanjkanja železa, stanje, kjer v krvi primanjkuje rdečih krvničk, lahko prav tako povzroča podočnjake.

Sprememba vašega načina prehranjevanja lahko zmanjša pojav podočnjakov. Hrana, bogata z vitaminom K (borovnice, cvetača, granatno jabolko in paradižniki) lahko pomagajo pri odstranitvi podočnjakov. Hrana, bogata z vitaminom E, kot so mandlji, arašidi in sončnična semena, prav tako pomaga ublažiti podočnjake, medtem ko uživanje hrane, bogate z železom, kamor sodijo rdeče meso, stročnice, špinača in morski sadeži, lahko prepreči anemijo. 
 
ženska se izogiba temnim kolobarjem pod očmi
podočnjaki vzrok

3. Zdravstveni razlog

Podočnjaki so pogosto neškodljivi, vendar je lahko njihov vzrok zdravstvene narave, zato se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravstveni razlogi, povezani s podočnjaki, so:

  • Anemija (pomanjkanje železa) – nizka stopnja železa v telesu, ki se kaže v pomanjkljivih zalogah s kisikom nasičene krvi v koži, tudi pod očmi.
  • Težave s ščitnico – bolezen ščitnice lahko povzroči zadrževanje tekočin, še posebej okrog oči, oteklost pa lahko privede do temnih kolobarjev pod očmi.
  • Psoriaza ali ekcem na obrazu – takšna stanja povzročajo vnetje in draženje kože, kar lahko vodi do pordelosti ali potemnitve kože. Poleg tega so običajno srbeči. Drgnjenje prizadetega območja še dodatno poslabša stanje v zvezi s podočnjaki. 
sivka
podočnjaki vzrok

4. Alergije

Ali imate seneni nahod in si veliko manete oči? Če si pogosto manete oči, to povzroča draženje občutljive kože in lahko še poslabša stanje s potemnelo kožo pod očmi. 
ženska gleda v svoj telefon
podočnjaki vzrok

5. Zasloni

Večurno sedenje za računalnikom povzroča napetost vaših oči, zaradi česar se lahko krvne žile okrog oči povečajo, kar včasih povzroči podočnjake. 
ženska v stiski
podočnjaki vzrok

6. Stres ali anksioznost

Globlji psihološki vzroki? Stres na delovnem mestu ali v vašem zasebnem življenju ali splošna anksioznost so prav tako lahko razlogi za podočnjake pod vašimi očmi. 
 
ženska spi
podočnjaki vzrok

7. Utrujenost

Za številne je to najpogostejši razlog za podočnjake.

Zaradi pomanjkanja spanca koža lahko postane pusta in bleda, pod kožo pa so vidna temna tkiva in krvne žile. Pomanjkanje spanca lahko povzroči tudi kopičenje tekočine pod očmi, zato so vaše oči videti nabuhle. Včasih se zaradi otečenih vek pod očmi naredijo sence, ki so videti kot podočnjaki. Po drugi strani pa lahko tudi pretiravanje s spancem povzroča podočnjake.

ženska, ki zdravi temne kolobarje pod očmi
podočnjaki vzrok

8. Staranje

Podočnjaki so pogostejši, ko se staramo, saj koža postane tanjša in izgubi maščobno tkivo, s tem pa prožnost in elastičnost. Zaradi tanjše kože okrog oči postanejo krvne žile pod kožo vidnejše, območje pa izgleda temnejše. 

S starostjo se razvijejo tudi zabuhle oči. Kar je videti kot podočnjaki, so lahko sence zaradi otečenih vek ali udrtine pod očmi, ki se pojavijo kot normalni del staranja.
ženska se smeji
podočnjaki vzrok

9. Dehidracija

Ko vašemu telesu primanjkuje vode, postane koža okrog oči pusta in vaše oči izgledajo vdrte, ker so v bližini kosti okrog vaših oči. 
 
družina se igra na kavču
podočnjaki vzrok

10. Genetika

Podočnjaki so lahko dedni. Študije kažejo, da se bodo v primeru, da ima nekdo temne podočnjake, le-ti verjetno pojavili tudi pri drugih družinskih članih.
družina na plaži
podočnjaki vzrok

11. Sonce

Koža na vaših vekah je najtanjša na telesu in je zato še posebej občutljiva na poškodbe zaradi sonca in hiperpigmentacijo, ki se lahko kaže kot temni krogi pod očmi. Prepričajte se, da ste na občutljivo področje okrog oči nanesli kremo za sončenje, da bi se izognili podočnjakom. 
Zdaj, ko vemo, kaj povzroča podočnjake – kako jih odstranimo?

Kako se znebiti podočnjakov

Se sprašujete, kako odstraniti podočnjake? Ne skrbite, podočnjake lahko preprečite z nekaj preprostimi triki. Za začetek si privoščite dovolj spanca in pijte veliko vode. Domača zdravila in posebne očesne kreme za podočnjake lahko prav tako pomagajo pri njihovi odstranitvi ali prikrivanju. Specializirani izdelki, ki vsebujejo sestavine, ki so zasnovane tako, da delujejo na podočnjake, prav tako pomagajo pri revitalizaciji kože okrog oči.

Kako se znebiti podočnjakov:

- Zagotovite si daljše in boljše spanje. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da spanje na hrbtu z rahlo privzdignjenim vzglavjem pripomore k zmanjšanju temnih kolobarjev pod očmi
- Pijte veliko vode. Suha koža je glavni razlog za podočnjake 
- Zmanjšajte kofein. Kava lahko še posebej poskrbi za dehidracijo in lahko iz kože okrog vaših oči posrka najsvetlejše 
- Telovadite. Gibanje spodbuja prekrvavljenost, ki pripomore k zdravemu videzu kože
- Nosite sončna očala ob sončnih dnevih, da zmanjšate hiperpigmentacijo in pomagate preprečiti pojav podočnjakov 
- Nehajte kaditi. Kajenje cigaret in pasivno kajenje poslabšata stanje v zvezi s podočnjaki 
- Delajte na zmanjšanju stresa. Zdrave življenjske navade lahko pripomorejo k zmanjšanju pojava podočnjakov. To vključuje zmanjšanje vnosa alkohola in povečanje količine sadja in zelenjave, ki ga zaužijete

Nasmejana ženska brez temnih kolobarjev pod očmi

Podočnjaki – očesne kreme

ženska uporablja kremo za oči, da se izogne ​​temnim kolobarjem pod očmi

Skrb za podočnjaki vključuje očesne kreme, ki lahko pomagajo zmanjšati njihov pojav. Koži zagotovijo pomembne sestavine, ki pozitivno učinkujejo na tanko tkivo pod očmi. Si želite mlajšega videza? Uporabite NIVEA Q10 Power očesno kremo za učvrstitev. Ta formula vključuje aktivne sestavine, ki jih najdemo tudi v koži in pomagajo zmanjšati gube in temne kolobarje pod očmi in okrog oči. 
 
Cellular Luminous630 serum proti temnim madežem deluje na tri glavne vzroke podočnjakov: pigmentacijo, dehidrirano kožo in otečeno in pusto kožo ter vidno zmanjša podočnjake.

Kako uporabljate očesno kremo? Nežno nanesite očesno kremo na kožo in je ne vtrite. S konico prsta jo rahlo trepljajte v smeri od notranjega kotička očesa navzven.


Nega podočnjakov – najboljša domača zdravila za podočnjake

  • Črni čaj pomaga zmanjšati otečenost in v kožo sprošča antioksidante. Poskusite postaviti dve hladni čajni vrečki na zaprte oči za 10 minut. To vam bo pomagalo osvežiti kožo in zmanjšati podočnjake.
  • Masaža z mandljevim oljem za boljšo prekrvavitev. Nežno vmasirajte nekaj kapljic olja v kožo okrog vaših oči, pri čemer vedno ponavljajte gibe od znotraj navzven. 
  • Kumara je preizkušena metoda za odstranjevanje podočnjakov. Vsebuje veliko vitaminov in ima visok učinek vlaženja. Poskusite na zaprte oči položiti rezine kumare, ki bodo pomagale delovati proti podočnjakom.
  • Prva pomoč iz hladilnika: Posebne očesne maske z gelom, ki jih hranite v hladilniku, so rahlo dražja, a učinkovita rešitev. Pomagajo zožiti limfne žile in krvne žile okrog oči, kar v zameno pripomore k zmanjšanju pojava podočnjakov.
kumara

Podočnjaki – obarvana dnevna krema

Ne glede na to, ali so vaši podočnjaki genetsko pogojeni ali pa niste imeli dovolj spanca – čudežno zdravilo za prikritje podočnjakov ali vrečk pod očmi je korektor. Korektor je na voljo v stiku ali kot tanka krema. Najboljše je, da izberete za odtenek svetlejšega od vašega naravnega kožnega odtenka ali ličil, ki jih uporabljate. Držite se pravila, da manjša količina zadošča za skrivanje podočnjakov. Nanesite korektor neposredno pod očmi s tankim čopičem ali s prstnimi konicami in ga enakomerno razmažite.

Poskrbite, da se bo barva korektorja nežno mešala z vašim kožnim odtenkom, da ne boste videli kontrastnih krogov. 

Kolagen za polnost kože in hialuronska kislina za hidracijo sta ključnega pomena za ublažitev podočnjakov. Koža, ki se tanjša, in pusta, dehidrirana koža pod očmi sta pogosta spremljevalca podočnjakov.