Kaj storiti, ČE je dojenček prehlajen


NASVETI ZA STARŠE

Vsi dojenčki, četudi za njih še tako dobro skrbite, zbolijo za virusnimi okužbami. Ugotovite, kaj storiti, ko vaš mali bolnik kašlja in smrka, ter kako se lotiti čiščenja noska pri dojenčku.

Na zdravje! Vse o prehladu pri dojenčkih

Kaj povzroči polne noske in, kako prehlad vpliva na dojenčke.

5 pogostih mitov o prehladih pri dojenčkih

Prehladimo se, če nas zebe in smo mokri

Edini način, da se prehladimo je, da se okužimo z virusom prehlada. Res pa je, da lahko določeni pogoji, kot sta mraz in vlaga, sprožijo simptome pri spečem virusu, ki je že v našem sistemu. Zato je pomembno, da je vaš malček vedno na toplem in suhem.

5 pogostih mitov o prehladih pri dojenčkih

Hud prehlad je enak gripi

Včasih je skorajda nemogoče ločiti prehlad od gripe. Simptomi prehlada običajno nastopijo postopoma, medtem ko gripa udari hitro in močneje. Če težko ugotovite, kaj je napadlo vašega dojenčka, se raje obrnite na zdravnika po nasvet.

5 pogostih mitov o prehladih pri dojenčkih

Če je dojenček prehlajen, mora k zdraviku

To drži, če je vaš dojenček mlajši od treh mesecev, ali je prišlo do zapletov. Sicer pa pri večini virusnih prehladov zdravnik ne bo mogel pomagati. Zato je bolje, da vaš malček okreva doma, z veliko ljubezni in crkljanja.

5 pogostih mitov o prehladih pri dojenčkih

Prehladi se prenašajo po zraku

Ne moremo zanikati, da je druženje s prehlajeno osebo potencialno nevarno za prenos virusa. Še posebej, če ta kašlja in kiha. Pomembno vlogo pa ima tudi dotik. Denimo v vrtcu se virusi pogosto prenašajo prek igračk, ki so polne bacilov.

5 pogostih mitov o prehladih pri dojenčkih

Če je otrok prehlajen, pomeni, da ima oslabljen imunski sistem

Zdravi dojenčki ves čas zbolevajo za virusi prehlada. To pa seveda ne pomeni, da je njihov imunski sistem oslabljen. Prehladi so preprosto sestavni del odraščanja in vam načeloma ne bi smeli povzročati prevelikih skrbi.

Prehlad pri dojenčku ima tudi svoje prednosti

Virusne infekcije kot je prehlad, v zelo zgodnjem obdobju pomagajo graditi otrokov imunski sistem, s tem pa se zmanjša možnost, da bodo zboleli kasneje v življenju. Močnejši imunski sistem pomeni bolj zdravega otroka.

Zakaj so dojenčki nagnjeni k prehladom?

Ne glede na to, kako dobro skrbite za svoje najmlajše, je velika verjetnost, da se bodo v določenem obdobju srečali s prehladom, zamašenim noskom, kašljem, pomanjkanjem apetita in kihanjem. Na žalost ne obstaja način, s katerim bi lahko pospešili okrevanje, to pa lahko mlade starše spravlja v stisko in povzroča slabo voljo.

Prehlade povzročajo številni virusi, ki so premajhni, da bi jih lahko videli, tudi pod mikroskopom. Zlahka se prenašajo in vaš otrok jim je stalno izpostavljen, pa naj bo to v vrtcu, pri babici in dedku ali v trgovini. Otroci pogosteje zbolevajo za prehladi kot odrasli, kar je popolnoma normalno. Bodite pozorni na simptome in dobro poskrbite za svoje male srčke, da bodo hitro spet zdravi in zadovoljni.


Kako negovati bolnega dojenčka

Nasveti za pomiritev vašega dojenčka, ko ga napadejo virusi.

Nega prehlajenega dojenčka

Obstaja veliko nasvetov, kako olajšati simptome prehlada pri dojenčku, včasih pa je dobro slediti pravilu: manj je več! Dojenčki si ne morejo sami izpihati noska, zato za čišenje noska pri dojenčku uporabljamo fiziološko raztopino, ki razredči izcedek, da se lažje izloči. NIVEA Baby raztopina za čiščenje noska za dojenčke s 100 % sterilno naravno raztopino soli posebej nežno izpira občutljivo nosno sluznico dojenčka. Izvleček prečiščene, naravne morske vode nežno očisti in navlaži dojenčkov nosek in mu pomaga, da lažje diha. Njeno sterilno pakiranje v posamičnih odmerkih zagotavlja praktično in higienično uporabo. Dojenčka lahko pomirite tudi z nežno masažo z NIVEA Baby negovalnim oljem za dojenčke. Pozor! Če vaš dojenček zelo hitro diha (več kot 60 vdihov na minuto), urinira manj kot na vsake 6 ur ali neutolažljivo joka, je pomembno, da pokličete zdravnika. Tudi v primeru, če je dojenček mlajši od treh mesecev in nastopi vročina, je čas za obisk zdravnika.

Brez panike!

Dokler boste svojega malega sončka pozorno opazovali, ni razloga za strah pred prehladom. Virusne okužbe so nekaj povsem normalnega in vaš dojenček bo kmalu spet zdrav.

5 hitrih nasvetov za nego prehlajenega dojenčka

  • Poksrbite, da bo dojenček veliko počival.
  • Ne dajte dojenčku nobenih zdravil brez recepta, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov.
  • Redno čistite dojenčkov nosek s fiziološko raztopino.
  • Dojenčka čim bolj pogosto hranite, da bo dobil dovolj tekočine.
  • Dojenje pomaga preprečevati prehlade, saj dojenček z materinim mlekom dobi protitelesa, ki ga ščitijo pred okužbami.


KAJ PA, KO SE POJAVI ALERGIJA?

Ker imajo otroci slabši imunski sistem, se pogosto soočajo z alergijami, ki so lahko številnih oblik - alergije na hrano, astma, atopični dermatitis ...

Veste, zakaj otroci in odrasli kihamo? Najpogosteje zato, ker so naše nosne poti polne alergenov, mikrobov in prahu. Na ta način se naš nos čisti po naravni poti.

Kaj pomaga?

Poleg izogibanja alergenom, je pri alergijskih reakcijah lahko v veliko pomoč NIVEA Baby fiziološka raztopina za čiščenje noska, saj navlaži nosno sluznico in spere alergene.

Prehlad ali alergija?

Ena najpogostejših oblik alergijskih bolezni dihal je alergijski rinitis ali vnetje nosne sluznice zaradi alergije. Gre za alergijo, ki ni povezana z letnim časom, razvije pa se zaradi prisotnosti prahu, cvetnega prahu in mrtvih živalskih celic. Njeni simptomi so kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, daženje žrela in srbenje oči, tako da jo pogosto zamenjamo za prehlad. Ločimo občasni (seneni nahod) in stalni alergijski rinitis.

ŠE VEČ NASVETOV O NEGI DOJENČKA

Vam previjanje dojenčka povzroča skrbi? Se pogosto borite s pleničnim izpuščajem. Sledite NIVEA nasvetom!

Kako pravilno previti dojenčka?

Previjanje novorojenčka ali dojenčka je manj zahtevno kot se vam morda zdi na prvi pogled! Z nekaj vaje in veliko ljubezni boste svojega malčka previli skorajda mimogrede.

Kako preprečiti plenični izpuščaj?

Pravo pot do suhe in zdrave dojenčkove ritke so skrbna nega in kakovostni izdelki. Odkrijte vzroke za plenični izpuščaj in ugotovite, kako ga lahko preprečite.