dva mladostnika

Kako se znebiti vraščenih dlak

Z NIVEA strokovnim vodnikom o vraščenih dlakah preprečite vraščene dlake in si prizadevajte za gladko, enakomerno kožo.

Razlaga vraščenih dlak

Vraščene dlake so lasni mešički, ki so zrasli nazaj v kožo in ne izven nje. To stanje pogosto povzroči, da se dlake ujamejo pod površino kože, kar povzroči vnetje, rdečico in nastanek majhnih izboklin ali pustul.

Vraščene dlake so lahko neprijetne in občasno boleče ter so pogost pojav po britju ali depilaciji z voskom. Obladovanje vraščenih dlak je bistvenega pomena za preprečevanje okužb in brazgotin ter zagotavljanje zdravja in udobja kože.


Kako izgledajo vraščene dlake?

Obstajajo različne vrste vraščenih dlak, vključno s tistimi, ki povzročajo majhne rdeče izbokline, mehurčke ali globoke, boleče zatrdline. K razvoju vraščenih dlak prispeva več dejavnikov, vključno z vrsto dlak, različnimi metodami odstranjevanja dlak in praksami nege kože.

mlada ženska se dotika njenega obraza

6 pogostih vzrokov za vraščene dlake

Vraščene dlake se lahko razvijejo zaradi kombinacije dejavnikov, ki pa se razlikujejo od osebe do osebe. Razumevanje teh vzrokov vam lahko pomaga sprejeti preventivne ukrepe:

 1. Vrsta dlak: Vrsta dlak igra pomembno vlogo pri razvoju vraščenih dlak. Skodrane ali grobe dlake se med rastjo pogosteje upognejo nazaj v kožo, kar poveča tveganje za vraščene dlake.

 2. Metode odstranjevanja dlak: Vraščene dlake so pogosto povezane s tehnikami odstranjevanja dlak, kot so britje, voskanje in puljenje. Ko se dlake postrižejo ali odstranijo, imajo lahko ostro konico, ki zlahka prebode kožo ali se zvije nazaj v lasni mešiček, kar povzroči vraščene dlake.

 3. Nepravilna tehnika: Uporaba nepravilnih tehnik britja ali odstranjevanja dlak lahko prispeva k vraščenim dlačicam. Britje v nasprotni smeri rasti dlak, uporaba topih britvic ali premočan pritisk med britjem lahko povečajo verjetnost pojava vraščenih dlak.

 4. Odmrle kožne celice: Kopičenje odmrlih kožnih celic na površini kože lahko blokira lasne mešičke, kar oteži pravilno rast las. To lahko povzroči, da se lasje zvijejo nazaj v kožo.

 5. Tesna oblačila: Nošenje tesno prilegajočih se oblačil, zlasti takoj po odstranitvi dlak, lahko povzroči trenje na koži. To trenje lahko prisili novo rastoče dlake, da se upognejo ali ujamejo, kar poveča tveganje za vraščene dlake.

 6. Tip kože: Vaš tip kože lahko vpliva tudi na vašo dovzetnost za vraščene dlake. Ljudje s suho kožo so morda bolj nagnjeni k pojavu, ker lahko suha koža ustvari oviro, ki  preprečuje pravilno rast dlak.

4 splošni nasveti za preprečevanje vraščenih dlak

Da bi zmanjšali pojav vraščenih dlak, upoštevajte naslednje splošne nasvete:

 1. Piling: Redno naredite piling kože, da odstranite odmrle celice in preprečite, da bi se dlake ukleščile pod površino kože.

 2. Priporočena tehnika britja: Če se brijete, uporabite ostro, čisto britvico in se brijte v smeri rasti dlak. Izogibajte se premočnemu pritisku ali večkratnemu prečkanju istega območja.

 3. Izogibajte se tesnim oblačilom: Nosite ohlapna oblačila, zlasti po depilaciji, da zmanjšate trenje in draženje.

 4. Vlaženje: Poskrbite, da bo vaša koža dobro hidrirana z ustrezno vlažilno kremo inp tako reprečite suhost, ki lahko vodi do vraščenih dlak.
Pregled dejstev

Vraščene dlake

Kaj je vraščena dlaka?
Gre za dlako, ujeto pod kožo, ki povzroča rdečico in izboklino ter se najpogosteje pojavi po britju ali depilaciji.

Raznolik videz
Vraščene dlake se lahko kažejo kot majhne rdeče izbokline, mehurčki ali boleče zatrdline, na njihov videz pa vplivajo dejavniki, kot so vrsta dlake in negovalni postopki.

Smer rasti las
Britje ali voskanje v nasprotni smeri rasti dlak lahko poveča verjetnost pojava vraščenih dlak.

Kako se znebiti vraščenih dlak
Da se znebite vraščenih dlak, naredite nežni piling prizadetega območja in nanesite topel obkladek, nato pa s čisto iglo ali pinceto previdno osvobodite ujete dlake.

moški uporablja peno za britje Nivea

Strategije za preprečevanje vraščenih dlak na različnih delih telesa

 

Vraščene dlake na nogah

 1. Pred britjem naredite piling nog, da odstranite odmrle kožne celice.
 2. Uporabite vlažilni gel za britje ali kremo.
 3. Brijte se v smeri rasti dlak.

 

Vraščene dlake pod pazduho

 1. Redno opravite piling predela pod pazduho, vendar bodite nežni, da se izognete draženju.
 2. Razmislite o uporabi občutljivega, koži prijaznega antiperspiranta, da zmanjšate trenje.

Vraščene dlake na obrazu

 1. Uporabite ostro, čisto britvico ali razmislite o električnih brivnikih za dlake na obrazu.
 2. Obrijte se po topli prhi se obrijte, ki bo zmehčala dlake.
 3. Nanesite nežno vodico po britju ali vlažilno kremo.

 

Vraščene dlake na bradi

 1. Z rednim negovanjem poskrbite, da bo vaša brada čista in dobro vzdrževana.
 2. Uporabite strižnik za brado, da ohranite enakomerno dolžino in zmanjšate draženje.

Vraščene dlake na intimnem predelu

 1. Depilacije intimnega predela se lotite previdno in razmislite o profesionalni depilaciji ali pa se predhodno posvetujte z dermatologom.
 2. Izogibajte se nošenju tesnih oblačil takoj po depilaciji.

  Z upoštevanjem teh za telo specifičnih preventivnih strategij lahko znatno zmanjšate verjetnost vraščenih dlak in uživate v gladkejši koži brez razdraženosti.

Odpravljanje izboklin in brazgotin od vraščenih dlak

Če se vraščene dlake spremenijo v trdo bulo pod kožo, jih ne odstranjujte sami, saj lahko to povzroči okužbo ali brazgotinjenje. Namesto tega se posvetujte z dermatologom, ki lahko oceni in zagotovi najboljši način za ukrepanje zoper trdovratnih vraščenih dlak.

 NIVEA Derma Skin Clear kemični piling

Pravilna nega in preventiva

Če želite odpraviti madež ali izboklino vraščenih dlak, sledite naslednjim korakom za ustrezno nego in njihovo preprečevanje:

 1. Prizadeto območje ohranjajte čisto: Vzdržujte dobro higieno na prizadetem območju, da preprečite okužbo. Območje redno in nežno čistite z blagim milom ter vodo.

 2. Izogibajte se poslabšanju: Izogibajte se praskanju ali stiskanju vraščenih izboklin ali mozoljev, saj lahko to povzroči nadaljnje draženje, okužbo ali brazgotinjenje.

 3. Lokalno zdravljenje: Nanesite antibakterijska mazila ali kreme na prizadeto območje, da preprečite okužbo.

 4. Piling: Za uspešno in dolgotrajno preprečevanje vraščanja dlak redno izvajajte piling. Uporabite pilinge, ki vsebujejo salicilno kislino, glikolno kislino, kot je nočni piling NIVEA Derma Skin Clear, ki v svoji antibakterijski formuli izkorišča moč salicilne kisline, glikolne kisline in niacinamida in pomaga pri naravnem procesu obnavljanja vaše kože.

Izogibanje brazgotinjenju

Da bi zmanjšali brazgotinjenje zaradi vraščenih dlak, upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Izogibajte se stiskanju: Uprite se želji po stiskanju vraščenih izboklin ali mozoljev, ki lahko povzročijo brazgotine.

 2. Kreme za zmanjševanje brazgotin: Razmislite o uporabi krem ali gelov za zmanjševanje brazgotin, ki vsebujejo sestavine, kot sta Luminous630 ali hialuronska kislina, da postopoma izboljšate videz brazgotin. Serum NIVEA Cellular Luminous630 proti madežem zaradi aken je oblikovan s salicilno kislino in hialuronsko kislino. Zgladi kožo in sčasoma zmanjša temne brazgotine po aknah ter pripomore k enakomerni in sijoči polti.

 3. Posvetujte se z dermatologom: Če brazgotine ne izginejo ali se poslabšajo, se posvetujte z dermatologom, ki vam bo podal strokovno prilagojen nasvet.

  Z upoštevanjem pravilne nege in preventivnih ukrepov se lahko učinkovito spopadete z vraščenimi lasmi in izboklinami, hkrati pa zmanjšate tveganje za nastanek brazgotin.

Rutina britja za preprečevanje vraščenih dlak

1. Priprava

Izberite pravo britvico: Uporabljajte čisto, ostro britvico, ki ima zgolj eno rezilo. Britvice z več rezili lahko odrežejo dlake pod površino kože, kar poveča tveganje za vraščene dlake.

Piling:
Piling kože izvajajte redno, priporočljivo je 2-3 krat na teden. Uporabite izdelek za piling s salicilno ali glikolno kislino, ki pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ki lahko blokirajo lasne mešičke, kar vodi do vraščenih dlak. Kemični piling NIVEA Derma  je primeren za vsakodnevno uporabo in izkorišča prednosti salicilne kisline in glikolne kisline za pomoč pri doseganju čistejše kože v samo 7 dneh.

Topla prha: Tuširajte se s toplo vodo ali uporabite toplo, vlažno krpo, da zmehčate lase in odprete pore. To olajša britje in zmanjša verjetnost vraščanja dlak.

2. Britje

Uporabite kremo ali gel za britje: Nanesite kakovostno kremo ali gel za britje, da ustvarite namazano površino, po kateri britvica gladko drsi. Najboljša izbira je gel ali krema za britje, specializirana za občutljivo kožo, saj se tako izognete draženju, ki lahko vodi do vraščenih dlak.
Gel za britje Sensitive Recovery za moške je gel za britje brez alkohola z izvlečkom kamilice, ki pomaga pri gladkem britju brez draženja.

Britje v smeri rasti dlak: Vedno se brijte v smeri, v kateri vam dlake naravno rastejo. Britje v nasprotni smeri lahko poveča verjetnost nastanka vraščenih dlak.

Ne pritiskajte preveč: Pustite, da britvica opravi svoje delo. S pretiranim pritiskom lahko dlake odrežete preblizu kože, kar vodi do vraščenih dlak.

 

3. Nega po britju

Izpiranje s hladno vodo: Po britju si obraz sperite s hladno vodo, da zaprete pore in zmanjšate draženje.

Nanesite balzam za po britju: Pporabite vodico po britju brez alkohola ali vlažilni balzam, da kožo pomirite in navlažite. Poiščite izdelke s sestavinami, kot sta aloe vera ali kamilica.

Balzam po britju Sensitive Cooling za moške je balzam brez alkohola z izvlečkom kamilice. Hladi in zagotavlja intenzivno, dolgotrajno vlaženje za popolno udobje kože.

 

4. Vzdrževanje

Redno vlaženje: Poskrbite za vsakodnevno navlaženost kože, tudi v dneh, ko se ne brijete. Suha koža lahko povzroča blokado lasnih mešičkov in vraščene dlake.

Redno menjajte britvice: Top brivnik lahko vleče dlake in povzroči draženje. Zamenjajte britvico ali vložek takoj, ko začutite, da postaja top.

Povzetek

Vraščene dlake na prvi pogled

Obvladovanje in preprečevanje vraščenih dlak sta ključnega pomena za ohranjanje zdrave in udobne kože. Z razumevanjem vzrokov zanje in uporabo prilagojenih strategij nege kože lahko znatno zmanjšate pojav vraščenih dlak. Pravilna priprava, tehnike britja in uporaba ustreznih izdelkov so ključni sestavni deli tega procesa. Pomembno je dati prednost higieni in prilagoditi svojo rutino za različne dele telesa. V primeru hudih vraščenih dlak ali dolgotrajnih brazgotin je priporočljivo poiskati strokovni nasvet pri dermatologu. Z izvajanjem učinkovitih negovalnih in preventivnih ukrepov lahko dosežete bolj gladko kožo brez razdraženosti in odpravite nevšečnosti vraščenih dlak.

Pogosta vprašanja o vraščenih dlakah

Kaj so vraščene dlake in zakaj nastanejo?

Vraščene dlake so dlake, ki rastejo nazaj v kožo namesto navzven, in so pogosto posledica metod odstranjevanja dlak, kot sta britje ali voskanje.

Kako lahko preprečim vraščene dlake po britju ali voskanju?

Da bi preprečili vraščanje dlak po britju ali voskanju, pred odstranjevanjem dlak naredite piling, uporabite čisto, ostro britvico in na koncu nanesite vlažilni losjon.

Ali obstajajo posebne strategije za preprečevanje vraščanja dlak na različnih delih telesa?

Različni predeli telesa zahtevajo posebne strategije za preprečevanje vraščanja dlak, na primer britje v smeri rasti dlak na obrazu in uporaba ustreznih tehnik za občutljiva področja, kot je predel bikinija.

Katera domača zdravila lahko uporabim za odpravljanje vraščenih las?

Domača zdravila za vraščene dlake vključujejo uporabo toplih obkladkov za mehčanje kože, nežno puljenje dlak s sterilizirano pinceto in nanos salicilne kisline pri pilingu.

Kako se lahko spoprimem z vraščenimi dlakami in brazgotinami?

Za odpravljanje vraščenih dlak in brazgotin naj bo območje čisto, izogibajte se stiskanju in po potrebi nanesite antibiotike za lokalno uporabo.

Kakšna je priporočena rutina nege kože za preprečevanje in odpravljanje vraščenih dlak?

Priporočena rutina nege kože za preprečevanje in odpravljanje vraščenih dlak vključuje reden piling, vlaženje in uporabo nežnih metod odstranjevanja dlak.

Kateri izdelki so najboljši za zmanjšanje brazgotin od vraščenih dlak?

Izdelki, ki vsebujejo sestavine, kot so alfa hidroksi kisline (AHA) ali retinoidi, lahko pomagajo zmanjšati brazgotine od vraščenih dlak.