Izpadanje las pri moških: kaj pomaga?

Izpadanje las pri moških: kaj pomaga?

Visoko čelo, izpadanje las, vse bolj redki lasje in končno pleša – mnogi moški so marsikaj od naštetega že izkusili. Zakaj lasje izpadajo in, kaj storiti proti izpadanju las, vam razkrivamo v nadaljevanju.

IZPADANJE LAS? MOŠKI, BREZ PANIKE!

Imate občutek, da je na vaši glavi vse manj las, na glavniku in v odtoku pa vse več? Brez skrbi, ni nunjo, da gre za trajno izpadanje las. Povečano izpadanje las je lahko tudi posledica trenutnega stresa ali neustrezne prehrane. Preden ti razkrijemo, kaj lahko storiš, ti bomo najprej zaupali, kdaj lahko govorimo o izpadanju las in čemu ga lahko pripišemo.

KAJ JE IZPADANJE LAS?

Izpadanje las ali alopecija je težava, ki se lahko pojavi v različnih življenjskih obdobjih, tako pri moških kot pri ženskah. Vzroki zanjo so zelo različni, med njimi so najpomembnejši genetika, hormonsko neravnovesje, določene bolezni in zdravila. 

Ste vedeli, da tako moški kot ženske povprečno izgubijo okoli 100 las dnevno? Slišati je veliko, a je povsem normalno, dokler namesto izpadlih las zrastejo novi. V določenih življenjskih obdobjih izgubimo tudi več las, a to še ni razlog za skrb. Če imate vendarle občutek, da že več tednov opažate obilnejše izpadanje las kot običajno, ne bo odveč, če se po nasvet obrnete na svojega osebnega zdravnika.

Kot vse v našem organizmu, se tudi lasje obnavljajo. Moškim običajno izpade okoli 100 las dnevno. Ste vedeli, da se v hladnejših mesecih poveča tudi izpadanje las?

KAJ POVZROČI IZPADANJE LAS PRI MOŠKIH?

Izpadanje las pri moških lahko pripišemo različnim vzrokom. Najpogosteje je razlog v genetiki – pleša se žal pogosto podeduje. Napačna prehrana, stres, pa tudi nepravilna nega, so prav tako pomembni dejavniki za nastanek moške plešavosti, ki ji strokovno pravimo androgena alopecija.

Ste vedeli, da so znanstveniki odkrili, da se »gen za plešavost« lahko podeduje tako po materini kot po očetovi strani? Nekoč je namreč veljalo, da se plešavost deduje le od mamine družine in da je najboljši pokazatelj prihodnosti vaših las lasišče dedka po mamini strani.
 
Moška plešavost je najpogosteje povezana s hormonom testosteronom, natančneje z njegovo različico, ki jo imenujemo DHT in lahko uniči lasne mešičke. 

KATERE VRSTE IZPADANJA LAS POZNAMO PRI MOŠKIH?

Na splošno ločimo tri vrste izpadanja las:

 1. Dedno pogojeno izpadanje las (androgena alopecija): pri tej obliki opažamo umikanje las na čelu in sencah, kasneje lahko tudi na vrhu glave.
  Vzroki: Lasne korenine in folikli slabijo kot posledica povečane proizvodnje steroida dihidrotestosterona (DHT), na katerega so lasje zelo občutljivi.
 2. Difuzno izpadanje las (difuzna alopecija): pri difuznem izpadanju las se lasje redčijo po vsej površini glave, tako da skoznje proseva koža.
  Vzroki: Praviloma gre pri tej obliki izpadanja las za to, da lasne korenine ne dobijo dovolj hranil, posledično pa je moten cikel rasti las. Negativen vpliv imajo lahko tudi hormonska nihanja ali stres.
 3. Krožno izpadanje las (alopecija areata): pri tej obliki lasje izpadajo na način, da na lasišču nastanejo okrogla področja brez las. Pojavijo se lahko tudi na bradi ali po telesu.
  Vzroki: Gre za posledico avtoimune bolezni, ki še ni povsem pojasnjena. Strokovnjaki domnevajo, da gre za oslabljeno delovanje imunskega sistema, ko ta napada svoje zdrave celice. 

KAJ POMAGA PROTI IZPADANJU LAS PRI MOŠKIH?

Na policah trgovin in lekarn boste našli najrazličnejša sredstva proti izpadanju las. Pa vendar obstajajo le redke metode, ki pomagajo, da se lasje spet okrepijo. Preverite!
V nekaterih primerih je izpadanje las dedno pogojeno in ga ni mogoče zlahka zaustaviti. Bodo pa v tem primeru zagotovo prišli prav spretni triki pred ogledalom, ki vaše lase naredijo videti bolj polne.

LAHKO IZPADANJE LAS USTAVIMO?

Ali je izpadanje las mogoče ustaviti, je odvisno od tega, kaj ga je povzročilo. Če je izpadanje las posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov v prehrani ali jemanja določenih zdravil, je odgovor na dlani. Če pa je izpadanje las dedno pogojeno, ga ni mogoče zlahka zaustaviti. V tem primeru lahko pomaga določena terapija, ali pa nekaj spretnih trikov pred ogledalom, da bodo lasje videti bolj polni.

 

PRVI KORAK K REŠITVI: UGOTOVITE VZROK!

Najprej morate ugotoviti, zakaj vaši lasje izpadajo. Torej naj bo vaša prva pot do osebnega zdravnika in nato do dermatologa. Za uspešno terapijo namreč najprej potrebujete pravilno diagnozo. Prej ko boste pridobili strokovno mnenje, več možnosti boste imeli, da zaustavite izpadanje las.

GENETSKO POGOJENO IZPADANJE LAS: KAJ POMAGA?

Če je vaše izpadanje las genetsko pogojeno, lahko pomagata:
 • Finasterid: Gre za učinkovino iz skupine zaviralcev testosteron-5-alfa reduktaze, ki se v obliki tablet uporablja za zdravljenje benignega povečanja prostate, v nižjem odmerku pa tudi za zdravljenje moškega tipa plešavosti. 
 • Minoxidil: Je zdravilo, ki se sicer uporablja za zniževanje visokega krvnega tlaka. V obliki raztopine, ki se nanaša neposredno na lasišče, širi krvne žile okoli lasnega folikla, kar poveča dotok hranljivih snovi in posledično rast las. 
Pozor! Pri obeh zdravilih so možni stranski učinki, zato ju uporabljajte le po posvetu z zdravnikom.
 
GENETSKO POGOJENO IZPADANJE LAS: KAJ POMAGA?

Sredstva, ki so na voljo proti izpadanju las lahko pomagajo, a žal ne delujejo vselej.

Zbogom, hitra prehrana, sladkor in maščobe! Proti izpadanju las vam bodo pomagala živila, bogata s cinkom in magnezijem, železom, beljakovinami in vitaminom B.
 

PRESADITEV LAS? TUDI TO JE MOGOČE!

Želite svoje močne in zdrave lase nazaj? Z operacijo je možno vaše lastne lase s področij, kjer so še močni, presaditi na področja, kjer izpadajo oz. jih ni več. Rezultati so občudovanja vredni!
Če vas postopek zanima, se za več informacij obrnite na svojega zdravnika.

PREPREČITE IZPADANJE LAS!

Prehrana: Da lahko naravne funkcije v telesu potekajo tako, kot bi morale, telo potrebuje hranila. Vaša prehrana ima torej nadvse pomembno vlogo tudi pri rasti las. Zdrava, raznolika prehrana, ki vsebuje železo, cink, biotin in omega 3 maščobne kisline, je predpogoj za lepe in zdrave lase. Ob tem pa seveda ne pozabite na vitamine A, C in E, kot tudi B3, B6 in B12. Kaj to pomeni v praksi? V svojo prehrano vključite veliko sveže zelenjave, sadja in rib.

Nasvet: Prehranski dodatki vam lahko pomagajo tudi pri ohranjanju gostih in lepih las. V lekarni se pozanimajte, kateri prehranski dodatki so na voljo za krepitev las, in kako jih kar najlažje vključite v svoj vsakdan.

Nega las: Pri izpadanju las so vam lahko v pomoč tudi izdelki za nego las. Na žalost vam po uporabi šampona ali balzama lasje ne bodo pričeli čudežno rasti, bodo pa s pravo nego, kakršno vam nudi na primer šampon NIVEA MEN Strong Power, lahko postali močnejši in polnejši. Poleg tega pa z izbranimi izdelki za nego las ohranjate zdravo lasišče, kar je predpogoj za dobro rast las.

Nasvet: Med šamponiranjem nežno masirajte svoje lasišče! Tako boste pospešili prekrvavitev in izboljšali dovajanje hranil v lasne korenine.
 

ŠE VEČ NASVETOV ZA POLNE LASE

 1. Ne pretiravajte z idelki za oblikovanje las. Gel za lase, lak za lase in podobni izdelki obtežijo vaše lase in jim odvzamejo naraven volumen. Torej – varčno z njimi!
 2. Previdno z vročino. Da bo vaše lasišče ostalo zdravo, ga ne smete dražiti, zato bodite pozorni na primerno temperaturo pri umivanju in sušenju las. Raje prehladno kot prevroče.
 3. Izberite pravo frizuro. Z izbrano frizuro lahko učinkovito prekrijete mesta, kjer se lasje redčijo. Prosite za nasvet svojega frizerja. In ko boste imeli dovolj ukvarjanja s tem, kako kar najbolj strateško urediti svoje lase, premislite, da bi si jih morda pobrili. Mnogim moškim pobrita glava odlično pristoji, zakaj ne bi tudi vam!