Vodnik za nego poletnih oblačil

ODKRIJTE NASVETE ZA NEGO POLETNIH OBLAČIL CLAUDIE BORN

Poleti se vse zdi enostavnejše in lahkotnejše: poletne obleke, topi, svetle bluze ali modna oblačila z izrezi, a kaj, ko se hitro pojavijo madeži od sadja ali zaščite pred soncem.

Naj bo poletje lahkotno!

NIVEA Sun in strokovnjakinja za tkanine Claudia Born, razlagata najpomembnejše vidike nošenja in zaščite belih poletnih oblačil ter svetujeta, kako jih dobro negovati. 
Ko se dnevi daljšajo in sončni žarki postajajo toplejši, želimo ta poletni občutek izraziti tudi s svojimi oblačili, da pokažemo svojo lahkotnost in veselje do življenja. Toda svetla oblačila se lahko hitro umažejo s sadjem ali kremo za sončenje.

Občutljiva svila, lahek bombaž ali neobičajni kroji – poletna oblačila ljubkujejo našo kožo in jo postavljajo v središče pozornosti. Naj gre za belo srajco, bombažno obleko ali prefinjena poletna oblačila z modnimi izrezi – tkanine so bolj fine in barve svetlejše kot v mrzlih mesecih. Toda poletna oblačila so tudi bolj občutljiva kot robustna zimska oblačila. Poleg tega so poleti izpostavljena še drugim obremenitvam. Obstaja določena težava, s katero se mora soočiti večina ljudi: kreme za sončenje povzročajo rumenkaste madeže na oblačilih, ki postanejo po pranju še opaznejši. Povzročajo jih UV-filtri, ki so nepogrešljivi za zaščito pred soncem, saj tanke tkanine ne nudijo zadostne zaščite kože pred UV-žarki. Dobra novica pa je, da je zdaj na voljo rešitev za tovrstne madeže! Formula nove linije krem za sončenje NIVEA Sun s kompleksom za zaščito pred madeži, pomaga olajšati izpiranje madežev, natalih zaradi UV-filtrov. NIVEA Sun in strokovnjakinja za tkanine Claudia Born, svetovalka za podjetja modne in tekstilne industrije na hamburški akademiji za modo in oblikovanje AMD, razkrivata ozadje zaščite tkanin in razlagata, kateri poletni slogi so najboljši.

madeži-zaščite-pred-soncem-NIVEA

Vsako leto zavržemo oblačila zaradi madežev sončnih krem

Claudia Born svetuje: »Prej izperete madež – po potrebi s takojšnjim pranjem v topli vodi –, večja je možnost, da ga popolnoma odstranite. To velja za vse vrste madežev. Če ste doma, je najbolje, da oblačila takoj operete v pralnem stroju«. 

Vodnik po poletnih madežih

Naša strokovnjakinja za tkanine, Claudia Born, podaja nasvete za odstranjevanje petih najhujših poletnih madežev – ličil, rdečega vina, rdeče marmelade, trave in ostankov dezodorantov in izdelkov za zaščito pred soncem.

• Madeži ličil izginejo, če jih obdelate z etilnim alkoholom ali čistim alkoholom. Ker so poletna oblačila občutljiva, izbrano sredstvo najprej preizkusite na skritem mestu. Zelo občutljive tkanine, kot je svila, odnesite v kemično čistilnico.

• Pri svežih madežih rdečega vina na občutljivih oblačilih se čim prej slecite, madež namočite v mleku in nato oblačilo operite v pralnem stroju. Madež lahko poskusite odstraniti tudi s prozornim, neobarvanim čistilom za steklo. Razpršite ga na madež, počakajte, da učinkuje, in operite oblačilo. Vedno upoštevajte temperaturo za pranje, ki je navedena na etiketi za nego vaših oblačil.

• Madeži od rdeče marmelade ali rdečega sadja vsebujejo tanine. Odstranite jih lahko s kisom, čistili na osnovi kisa, ki ste jih razredčili z vodo ali z limoninim sokom. Izbrano čistilo nanesite na madež pred pranjem in pustite, da učinkuje.

 

• Pri travnih madežih si pomagajte z vtiranjem alkohola, npr. iz lekarne, ki pomaga raztopiti zeleni pigment listov. Najprej ga preizkusite na skritem mestu, nato pa ga nežno nanesite z gobico. Ne drgnite! S tem lahko madež še poslabšate. Oblačilo sperite z vodo, nato ga operite v pralnem stroju.

• Rumenkasti madeži zaradi dezodoranta bodo zbledeli, če boste oblačilo pred pranjem 24 ur namakali v razredčeni kisovi esenci. Še bolje – z NIVEA Invisible for Black & White dezodorantom se lahko skoraj povsem izognete neprijetnemu zabarvanju oblačil.

• In tudi pri zaščiti pred soncem zdaj obstaja način, da zaščitite tudi svoja oblačila. Formula nove linije NIVEA Sun Protect & Moisture pomaga, da se madeži zaradi UV-filtrov lažje izperejo – in to kar v pralnem stroju, druga strategija za čiščenje ni potrebna.

Če se nesreča pripeti denimo na plaži, strokovnjakinja Claudia Born pravi: »Sveže madeže lahko pogosto odstranite tako, da oblačila izpostavite neposredni sončni svetlobi. Toda pazite pri občutljivih oblačilih, kot so svilena ali živobarvna oblačila, saj lahko zbledijo. Ta nasvet je zato primeren samo za robustne tkanine, kot so bombažne in mešane tkanine ali platno. Če ste na poti, lahko madeže omilite z mokrimi robčki ali z mineralno vodo. V najboljšem primeru takoj izginejo ali pa jih je potem vsaj lažje odstraniti v pralnem stroju.«

Vodnik za zaščito poletnih oblačil

Vsaka tkanina ima svoje lastnosti, prednosti in slabosti. Claudia Born svetuje, kako najbolje negovati različne tkanine.
bombaž-odstranjevanje-madežev-NIVEA

1. Bombaž

Prednost: Bombaž ima zelo mehka vlakna, ki so prijazna do kože in ne praskajo. Poleg tega je hladna tkanina, zato je priljubljena izbira za poletna oblačila.
Slabost: Bombaž vpija veliko vlage, vendar se počasi suši. Če se v zelo vročih dneh ali med športnimi dejavnostmi močno potite, se telo preveč ohladi. Poleg tega se na bombažu zaradi strukture njegovih vlaken pogosto pojavijo madeži. Čisti bombaž je tudi pogosto obdelan s sintetično smolo, kar lahko povzroči kontaktne alergije in vpliva na okolje.
platno-odstranjevanje-madežev-NIVEA

2. Platno – tkanina iz vlaken floema

Prednost: Platno je gladko na otip in daje hladen občutek na koži, poleg tega pa ima tudi protibakterijske lastnosti. Značilne gube mu podarijo fin videz.
Slabost: Platno lahko hitro zbledi.
Namig: Tudi če etiketa za nego dovoljuje pranje pri visokih temperaturah, platnenih oblačil ne perite v prevroči vodi – raje izberite temperaturo 30 do 40 stopinj Celzija in program za občutljivo perilo. Na ta način boste ohranili značaj vlaken in zaščitili oblačila.
svila-odstranjevanje-madežev-NIVEA

3. Svila

Prednost: Svila je koži zelo prijazna in jo poleti hladi, lepo valovito pade po telesu in poudari postavo.
Slabost: Kadar je izpostavljena sončni svetlobi, je tako občutljiva kot naša koža. Tkanina vsebuje aminokisline, zato pod vplivom sončnih žarkov postane rumena in porozna. Pot ali parfum lahko hitro povzročita madeže.
Namig: Svilena oblačila lahko zaščitite tako, da jih nosite krajši čas. V zelo vročih dneh s seboj vzemite dodatno majico, da se lahko preoblečete in tako preprečite potne madeže, ali pa pod svileno oblačilo oblecite tanko majico, ki bo vpijala vlago. Svilo vedno perite v pralnem stroju s programom za občutljivo perilo. S tem boste bolje zaščitili vlakna kot z ročnim pranjem.
različne-tkanine-odstranjevanje-madežev-NIVEA

4. Mešane tkanine

Sem spadajo tkanine, ki so mešanica dvojih vlaken, npr. bombaža in poliestra.
Učinek: Mešane tkanine, ki vsebujejo poliester, se ne zmečkajo tako hitro kot druge tkanine, ohranjajo obliko in se ne obrabijo tako močno kot druga oblačila. Ljudje, ki ne marajo tkanin, ki se mečkajo, kot je platno, ali ki imajo pomemben poslovni sestanek, naj se odločijo za mešane tkanine, saj so takšna oblačila bolj gladka in bolje ohranjajo svojo obliko kot tkanine iz čistih naravnih vlaken. Poleg tega so najboljša izbira tudi za športne dejavnosti, kot je kolesarjenje – so prožne in se prilagodijo vsakemu gibu. Mešane tkanine so plod poglobljenega razvoja, zato nimajo nobenih slabosti in ne potrebujejo posebne nege.
odstranjevanje-madežev-sintetična-vlakna-NIVEA

5. Sintetična vlakna

Prednost: Obstajata dve različici sintetičnih vlaken – ena je podobna bombažu, druga pa svili. Obe vrsti odvajata vlago stran od telesa in navzven, zato koža daje bolj suh občutek kot pri drugih vlaknih.
Slabost bombažne različice: trenje povzroča kosmatenje površine, zato so oblačila zelo hitro videti obrabljena.
Namig: Pred pranjem oblačilo obrnite narobe in pustite, da se posuši na zraku namesto v sušilnem stroju, da boste zmanjšali kosmatenje. Mehčalci zgladijo površino tkanin in spodbujajo kosmatenje, zato jih raje ne uporabljajte.
Slabosti svilene različice: V vlažnih pogojih se neprijetno oprime telesa ali postane elektrostatično nabita. V tem primeru uporabite mehčalec, da zmanjšate te učinke.
Ne glede na to, katero tkanino izberete, pa morate svojo kožo vedno zaščititi z izdelkom za zaščito pred soncem! Koža je izpostavljena UV-žarkom tudi, ko greste v službo ali v trgovino. Z novimi izdelki NIVEA Sun z zaščito pred madeži se madeži zaradi UV-filtrov lažje izperejo – tako koža kot oblačila pa so zaščiteni.

Priljubljena klasika: bela bluza

Bleščeč vrhunec vsakega poletja: bela bluza, odpeta in ohlapno padajoča na plaži ali v klasični kombinaciji za značilen poslovni videz v mestu. Toda tanke bele bluze ne ščitijo pred UV-žarki, zato ne pozabite zaščititi kože s kremo za sončenje.
NIVEA-styling-bela-bluza

Nasveti za stajling

Izčiščeno ali igrivo – klasična bela bluza nudi številne možnosti za različne sloge. Kombinirajte jo z ohlapnimi kavbojkami in balerinkami za osvežitev sproščenega sloga; zapeta bluza s strganimi kavbojkami razbije resnost vašega videza in pritegne pogled. Če jo oblečete k hlačam ali krilu z barvnim vzorcem, pomaga umiriti videz in še bolj poudariti barve. Za eleganten ali poslovni videz lahko belo bluzo kombinirate z barvnim satenastim krilom ali finimi hlačami. Klasična kombinacija bele bluze in temno modrega ali črnega krila bo vedno podarila eleganten in urejen videz za službo ali vsakdan.

Namigi za nego

• Svilena ali bela oblačila z barvnimi poudarki perite z blagimi detergenti – v nasprotnem primeru lahko sredstva za optično posvetlitev prekrijejo barve.

• Ena od najpogostejših napak je, da madežev in umazanije ne izperemo dovolj hitro. Najbolje je, da madeže takoj obdelate s toplo vodo ali vlažno krpo in jih čim prej operete, tudi zvečer s kratkim programom. To je precej bolje, kot da oblačilo pustite v košu za perilo do konca tedna.

• Ker madeži na beli bluzi lahko pokvarijo celoten videz, morajo biti ženske posebno previdne pri nanašanju ličil. Uporabite majhno brisačo, da zaščitite oblačila pred drobnimi barvnimi pigmenti v rdečilu za lica ali bronzerju v prahu.

• Če se dotikate potnega obraza ali če na poti osvežite svoj make-up, ne pozabite večkrat umiti rok ali jih očistiti z mokrimi robčki, da preprečite ostanke pudra v prahu, rdečila za ustnice ali rdečila za lica na bluzi.

Z novo NIVEA Sun formulo krem za sončenje s kompleksom za zaščito oblačil dobite zanesljivo UV zaščito pred soncem, vrhunsko nego kože in lažje izpiranje madežev zaradi UV-filtrov – za brezskrbno preživljanje časa na soncu.


Pokažite svojo poletno kožo z modnimi izrezi

Stranski izrezi na rokah ali ramenih, razkazovanje hrbta ali poudarjanje vitkega pasu – izrezi so to poletje absolutno v modi. Vendar izrezi močno izpostavljajo kožo sončni svetlobi. Zato ne pozabite, da je pri tem ženstvenem videzu nujna zaščita kože! Claudia Born razlaga trend in načine za zaščito oblačil z izrezi.
NIVEA-modni-izrezi-styling-družina

Nasveti za stajling

Če se odločite za oblačila z izrezi, jih nosite sproščeno. Dajati morajo vtis nekakšne brezbrižnosti. Dobro izdelani elegantni izrezi so lahko pika na i pri večerni obleki. Učinek je odvisen od oblike, tkanine in blagovne znamke. Kadar nosite vznemirljivo obleko z izrezi, je priporočljivo, da ste skromni z vzorci in modnimi dodatki. Strgane kavbojke s ponošenim videzom so videti moderne, če jih kombinirate z visokimi petami in elegantnim satenastim topom.

Namigi za nego

• Kavbojke s ponošenim videzom in strganimi, nepopolno zašitimi izrezi se lahko med pranjem ali zaradi drugih obremenitev hitro poškodujejo. Zaščitite jih tako, da uporabite vrečko za perilo in blag detergent ter izberete program za občutljivo perilo.

• Oblačila s popolno zašitimi izrezi lahko perete kot običajno. Po pranju preverite, ali so robovi izreza zares čisti, in jih po potrebi posebej še enkrat operite. Dlje kot madeži ostanejo v vlaknih, težje jih je odstraniti.

• Po pranju popravite obliko oblačil ali jih posušite na obešalnikih. Zelo tanka in občutljiva oblačila lahko zavijete v brisačo, jih nežno stisnete in posušite na ravni podlagi. V omari naj bodo na obešalnikih, da preprečite gube zaradi zlaganja oblačil.

• Kadar nosite oblačila z izrezi, lahko sončni žarki zlahka dosežejo kožo – ne pozabite je zaščititi z izdelkom za zaščito pred soncem. Pazljiv nanos kreme okrog izreza je zdaj preteklost. Z linijo NIVEA Sun Protect & Moisture lahko izdelek za zaščito pred soncem nanesete brez skrbi, da bi pustil madeže na vašem najljubšem oblačilu. Inovativna formula pomaga, da se madeži zaradi UV-filtrov lažje izperejo.

citat-claudia-born-NIVEA

O strokovnjakinji

Claudia Born, svetovalka za podjetja modne in tekstilne industrije na hamburški akademiji za modo in oblikovanje AMD. Njena glavna tematika raziskovanja je tehnologija tekstilnih vlaknin, tkanine in njihov konec ter trajnosti v tekstilni verigi. Ima diplomo iz inženirstva tekstilne indrustrije in v tekstilni industriji dela že več kot 20 let. Dela tudi za zveneča modna imena kot je Jil Sander.
sand-generic-background