Nasveti za odvajanje od plenic

SLEDITE NAŠIM NASVETOM IN SVOJEGA OTROKA ODVADITE OD PLENIC

Odkrijte, kdaj je otrok pripravljen na odvajanje od plenic in kako ga navaditi na kahlico.

NASVETI ZA ODVAJANJE OD PLENIC

Prehod na uporabo kahlice predstavlja velik izziv za novopečene starše. Preberite si, kako se te naloge uspešno lotiti!
odvajanje-od-plenic-kahlica

Kdaj je pravi čas za odvajanje od plenic?

Tisti z malce več izkušnjami dobro vedo, da je kahlica odveč, dokler malček nanjo ni pripravljen. Večina otrok je na odvajanje od plenic fizično in psihično pripravljena med letom in pol pa tja do tretjega leta starosti. Deklice so sicer običajno hitreje pripravljene na spremembo kot dečki.

Kako odvaditi otroka od plenic?

Čeprav se vaš otrok odvaja od plenic, to še ne pomeni, da je že pripravljen na kahlico. Pomembno je, da ste potrpežljivi, saj otroka ne boste mogli prisiliti, da se v hipu odvadi nečesa, česar je sedaj že nekaj časa navajen. Namesto tega ga raje postopno in brez vznemirjenja naučite, kaj pričakujete od njega. Za začetek otroku razložite, kaj je kahlica in mu opišite, čemu je namenjena.

Ne pozabite, da se otroci največ naučijo z opazovanjem in oponašanjem, tako da lahko za vzor vzamejo starejšo sestro ali brata, če ju seveda imajo. Pozorni bodite tudi na znake, ki kažejo na to, da je vaš otrok pripravljen na odvajanje od plenic – na primer, ko se zaveda, da ima mokro plenico ali, ko vam pove, da ga lulat. 

Kahlico shranjujte v kopalnici, tako si bo otrok zapomnil, da je to prostor za takšno opravilo. Na kahlico ga posadite po obroku, ali v času, ko najpogosteje opravi potrebo. Fantkom je večinoma lažje lulati, če se pred tem vsedejo.

 

NASVETI IN TRIKI ZA PREPROSTO ODVAJANJE OD PLENIC

Kaj lahko storite, da bi se otrok naravno in čim enostavneje odvadil od nošenja plenic?

Otroka nikar ne silite!

Vsak otrok je drugačen, zato se ne jezite in jih ne primerjajte med sabo. Povsem v redu je, če vaša princeska ali princ še nista pripravljena na odvajanje od pleničk. Čeprav je včasih težko ostati miren, ko otrok umaže tepih, se nikakor ne jezite, saj boste negativna čustva prenesli tudi na otroka. Obstaja veliko večja verjetnost, da otrok tega ne bo ponovil, če boste ostali mirnih živcev.
odvaditi-otroka-od-plenic

Zapomnite si 3 zlata pravila

Potrpljenje, spodbudna beseda in vztrajnost. Pohvale, ki jih otrok prejme od vas, lahko dolgoročno vplivajo na razvoj njegove samozavesti. Čeprav v tem trenutku situacija morda ni videti obetavno, boste s pozitivnostjo in vztrajnostjo premagali tudi to oviro. 
kahlicao-dvajanje-od-plenic
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Vklučite otroka

Otroka vzemite s seboj po nakupih, da si sam izbere kahlico ali nastavek za straniščno školjko, ki mu je najbolj pri srcu. Če mu bo kahlica všeč, se bo tudi lažje navadil nanjo in jo želel takoj začeti uporabljati. 
otrok-kahlica-plenice-odvajanje
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Doma je najlepše

Ko se odločite za odvajanje od pleničk, je najbolje, da se držite blizu doma. Ne hodite daleč in raje preskočite obiske pri prijateljih. Tako se boste vi in otrok izognili stresu, če slučajno pride no nezgode.
kahlica-plenice-odvajanje
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Otroci so zrcalo staršev

Nekateri starši pa kahlico najraje kar preskočijo in takoj preidejo na nastavek za straniščno školjko. Ker otroci radi oponašajo svoje starše, se mnogi tako veliko hitreje in uspešneje odvadijo od plenic.
kahlica-straniscna-skoljka-plenice-odvajanje
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Otroci so radi v centru pozornosti

Otroci obožujejo, kadar se vse vrti okoli njih, odvajanje od plenic pa je odlična priložnost, da jim posvetite vso svojo pozornost. Z njimi se igrajte, berite jim knjige ali jim med tem zapojte. Tako boste vi in otrok navajanje na kahlico doživljali kot priložnost za druženje in ne kot obvezo.
cistilni-robcki-odvajanje-od-plenic
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Občutljiva koža potrebuje blago nego

Vlažilni robčki NIVEA BABY Toddies za otroke bodo med odvajanjem od plenic vedno na vaši strani. Razviti so bili v sodelovanju z dermatologi in pediatri za čiščenje občutljive kože vašega malčka.
odvajanje-od-plenic-kahlica-otrok
Najboljši nasveti za odvajanje od plenic

Otroka nagradite

Zamislite si način nagrajevanja, s katerim boste vašega malčka motivirali k napredku. Lahko mu na primer podarite nalepko v obliki zvezdice vsakič, ko bo uporabil kahlico. Ko zbere 10 zvezdic pa ga odpeljite v trgovino z igračami.

STARŠI, PREBERITE TUDI ...

Ker vemo, da želite le najboljše za svojega malčka, vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo NIVEA Baby izdelkov, našli pa boste tudi prisrčne pravljice za lahko noč, ki jih lahko tudi poslušate!
nega-otrok-izdelki

Le najboljše za vašega malčka

Nežnen dotik NIVEA Baby izdelkov so preizkusile številne generacije. Oglejte si najbolj priljubljene izdelke in novosti, ki bodo postali obvezni del vaše opreme za nego dojenčkov.
pravljice-nivea

Čarobni svet pravljic

Iščete prikupne zgodbice za lahko noč? Navihani junaki NIVEA pravljic bodo vašega malčka odpeljali v breskrben svet sanj.