britje

Vneta koža po britju: Kaj je dobro upoštevati

NASVETI ZA PRIJETEN OBČUTEK KOŽE PO BRITJU

Skeleča in pordela koža po britju je neprijetna in pogosto boleča. Skelenje nastane zaradi manjših poškodb kože. S temi nasveti ga preprečite.

KAJ JE TO SKELENJE IN KAKO NASTANE?

Ali je skelenje po britju res samo stvar, s katero se ukvarjajo moški? Na tem mestu lahko govorimo o razširjenem mitu, kajti pekoč in skeleč občutek na koži ter vneta koža po britju se lahko pojavita ne samo na vratu in bradi ampak tudi na nogah, intimnem predelu in pod pazduho. In zakaj do tega sploh pride?
britje

Vsako britje pomeni stres za kožo

Skelenje se pojavi predvsem pri mokrem britju. Da bi preprečili draženje kože, je potrebno kožo pravilno negovati med britjem in po njem - tako bo koža ostala nežna na dotik.

Skeleč občutek na koži zaradi mikro poškodb

Skelenje nastane že med samim procesom britja, opazno pa postane večinoma takoj po britju. Tipični simptomi so pordelost in majhni mozoljčki. Najbolj neprijetna pa sta skeleč občutek na koži in srbečica. Mikroskopsko majhne poškodbe na površini kože se po britju vnamejo in poskrbijo za skeleč občutek.

Do skelenja bolj pogosto prihaja pri mokrem britju, vendar tudi suho britje ne zagotavlja stoodstotne zaščite. Mit, da se skelenje pojavlja le pri moških, verjetno izhaja iz dejstva, da je razdražena koža bolj vidna na bradi in vratu. Koža pod pazduho in na intimnem predelu je zelo tanka in občutljiva - in zato med britjem tudi zelo dovzetna za različne iritacije. Če želite preprečiti skelenje, boste morali tako koži na nogah in pod pazduho kot tudi na intimnem delu, nujno posvetiti dovolj pozornosti pred in med britjem ter po njem.

POVOD ZA SKELENJE PO BRITJU

Kako pride do drobnih poškodb in vnetij kože po britju in kako jih preprečiti? Tvsi, ki poznate najpogostejše posledice razdražene kože po britju, kot sta pordelost in srbečica, lahko skelenje v večini primerov preprečite.

Napačna rezila ali izdelki za nego so pravi povod za skelenje

Topa rezila in tista slabše kakovosti so tipični krivci za nastanek skelenja. Med drugim povečujejo tudi nevarnost poškodb, ker med britjem enostavno neostra rezila bolj pritiskamo na kožo za čim boljši rezultat britja. Odločilen je tudi kot rezila in brivnika. Kadar zamenjamo model britvice, se moramo na novega privaditi še preden rezilo uporabimo na koži na najbolj optimalen način, da je ne poškodujemo.

Navsezadnje veliko vlogo igra tudi tehnika. Britje dlak v nasprotni smeri njihove rasti lahko povzroči nastanek pordelosti in pekoč občutek pri tistih z občutljivo kožo, saj rezilo dlake obrije bolj na grobo, namesto da bi jih prirezali gladko.

Nekateri se povsem odrečejo gelu za britje, katerih uporaba pa je za občutek nežne kože po britju nujna. Negovalni izdelki, ki vsebujejo alkohol, lahko nežno kožo dodatno dražijo - še posebej po britju. V izogib skelenja po britju, se priporočajo blagi negovalni izdelki, kot je recimo deodorant brez alkohola. 

Znoj in skeleča koža

Tudi potenje lahko pripomore, da začne koža po britju skeleti. Kadar znoj prodre skozi miniaturne poškodbe pod povrhnjico, je verjetnost, da bo koža pekla in postala pordela še večja. Zato se po britju raje izogibajte aktivnostim, pri katerih se boste preveč potili.

PREPREČITE SKELENJE: NAMIGI IN TRIKI

Se ne želite ukvarjati s pekočo in pordelo kože po britju nog, pod pazduhami in na intimnem predelu? Z naslednjimi nasveti vam bo uspelo dlake odstraniti na povsem nežen način. Najpomembnejši nasvet: vzemite si čas! Če boste med britjem pozorni in sproščeni, vam bo koža zelo hvaležna.
Tako preprečite skelenje

Pripravite kožo na britje

Z nežnim pilingom boste pred britjem odstranili odmrle celice, očistili in zmehčali kožo. Dlake se bodo tudi redkeje vrastle. Temeljito umijte vašo kožo s toplo vodo in gelom za tuširanje. Uporabite peno za britje. Tako bodo dlake postale mehkejše.

Pomaga lahko piling pred britjem

Če še niste izkusili osvežujočega učinka rednega pilinga, ga boste zdaj gotovo znali ceniti. Z rahlim mehanskim drgnjenjem se odluščijo delci odmrlih kožnih celic in tako olajšajo pot dlačicam, ki izraščajo na površino. Nikoli več vas ne bodo mučile vrasle dlačice.

Za piling so primerni posebni izdelki z mikrofinimi luščilnimi zrnci in dragocenimi sestavinami, kot je NIVEA Creme piling z vitaminom E. Alternativno pilingu je lahko običajna spužva lufa, ki ima podoben učinek kot piling. Za optimalen rezultat piling naredite pred britjem. Če imate občutljivo kožo, lahko pustite, da med pilingom in britjem mine nekaj časa, da koža ni preveč obremenjena.

Tako preprečite skelenje

Uporabljajte kakovostne britvice

Zelo pomembna je prava izbira britvice. Trdno naj se prilega vaši roki. Preverite ali so rezila ostra in čista, da ne bo prišlo do skelenja.
Tako preprečite skelenje

Upoštevajte smer rasti dlak

Pri bolj občutljivi koži brijte dlake le v smeri njihove rasti. Enako velja tudi za področja, ki jih brijete redkeje: koža se mora namreč vedno znova privajati na novo brivsko rutino.
Tako preprečite skelenje

Spiranje s hladno vodo

Takoj po britju kožo sperite s hladno vodo. Tako se žile skrčijo in pore zaprejo. S tem preprečite draženje kože.
Tako preprečite skelenje

Kožo osušite

Če vsem odličnim nasvetom navkljub še vedno prihaja do skelenja, je potrebno kožo po britju tudi dobro osušiti. Mokra koža je bolj mehka in prepustna - in tako bolj dovzetna za iritacije. Obrite predele skrbno osušite z brisačo, vendar ne pregrobo, saj bo v nasprotnem primeru že tako razdražena koža še dodatno obremenjena. 
body aloe
Tako preprečite skelenje

Vzdržujte navlaženost

Po britju nanesite losjon za po britju ali losjon, ki ne vsebuje alkohola. Z britjem koža izgubi vlažnost. Koži omagajte pri regeneraciji s pravilno izbiro negovalnih izdelkov in spet bo mehka in nežna.

Za temeljito, gladko britje morate kožo in pore zmehčati s toplo do vročo vodo, da postanejo voljne. Dlačice na nogah boste tako veliko lažje odstranili.

Slabost uporabe vroče vode pa je na žalost izsušitev kože. Po britju nog morate kožo zato ponovno navlažiti. To ji pomaga, da se spet pomiri. Če je le mogoče, uporabite blag izdelek kot je NIVEA losjon za telo Aloe & Hydration. Tako preprečite srbečico, koži se takoj povrne prožnost in spet postane gladka. Izogibajte se preveč odišavljenim losjonom za telo, saj ti pogosto dražijo kožo.

Tako preprečite skelenje

Zračna oblačila

Takoj po britju se izogibajte nošenju ozkih oblačil, ki drgnejo ob kožo in jo še dodatno dražijo. Raje počakajte nekaj časa, med tem pa lahko kožo nahranite s kremo in uživate v občutku svilnato mehke kože. 
Tako preprečite skelenje

Preprečite potenje

Po britju ne pojdite takoj na rekreacijo. Tako boste preprečili skelenje zaradi povečanega znojenja. Zato je večer najbolj primeren čas za britje. Izkoristite trenutke ugodja doma.
Tako preprečite skelenje

Ali moram zaradi skelenja obiskati zdravnika?

Če ste pri britju upoštevali vse pomembne nasvete do skelenja sploh ne bo prišlo oziroma bo po nekaj dneh izzvenelo.

Če vas koža skeli več kot en teden ali če se pojavijo razmeroma veliki in boleči vneti mozoljčki, vam priporočamo obisk pri zdravniku dermatologu. Ta vam bo z gotovostjo povedal, kaj je povzročilo občutljivo reakcijo. Če ste v dvomih, prenehajte z ukrepi za odstranjevanje dlačic in dajte svoji koži čas, da si opomore.

drop