Dve dekleti, ki uporabljata izdelke Nivea

Izvedite, kaj je glikolna kislina in katere so njene koristi za kožo

Odkrijte, kaj je glikolna kislina in kako jo lahko vključite v svojo rutino nege kože! Berite naprej, da izveste več o številnih prednostih glikolne kisline z NIVEA

Kaj je glikolna kislina?

Glikolna kislina je alfa-hidroksi kislina (ali AHA), ki je vodotopna in je pridobljena iz rastlin ter drugih naravnih virov, kot so sadje, sladkorni trs in mleko. AHA kisline se uporabljajo v vseh vrstah lepotnih izdelkov, kot so čistila, toniki ali pilingi. Ena od prednosti glikolne kisline je, da ima najmanjšo velikost molekule od vseh drugih AHA kislin, kar pomeni, da jo koža zlahka absorbira. V svoji čisti obliki je glikolna kislina brez vonja in barve.

Kako deluje glikolna kislina?

Glikolna kislina lahko pomaga pri številnih težavah s kožo in je zaradi svoje majhne velikosti zelo učinkovita. Je najmočnejša od vseh AHA kislin, zato jo je treba uporabljati previdno, saj lahko ob nepravilni uporabi draži kožo.
Kako deluje glikolna kislina?

Zakaj se glikolna kislina uporablja pri negi kože?

Glikolna kislina se najpogosteje uporablja kot piling pri negi kože. Pomaga očistiti odmrle kožne celice, da dvigne svetlejše plasti kože pod njimi. Za razliko od drugih pilingov, kot so pilingi za obraz, glikolna kislina ne zahteva močnega drgnjenja zaradi svoje sposobnosti prodiranja v kožo.
 
 Je tudi vlažilec, kar pomeni, da privlači in veže vodo na kožne celice; to lahko pomaga proti staranju in gubam, saj napolni kožo. Glikolna kislina lahko tudi poveča proizvodnjo kolagena in hialuronske kisline v koži.

Kako deluje glikolna kislina?

Je glikolna kislina primerna za vse tipe kože?

Glikolna kislina je najbolj učinkovita pri uporabi na normalni, mešani in mastni koži, če je pa vašo koža bolj občutljiva ali suha, je priporočljivo, da ste pri uporabi tega izdelka previdnejši.
 
 Pomembno je tudi omeniti, da morate zaradi glikolne kisline, ki učinkovito odlušči vrhnje plasti stare kože, biti predivni, saj je vaša koža zaradi tega bolj občutljiva na zunanje sile, kot je vreme. Če so prisotni močni UV-žarki, je pomembno, da ste pazljivi z mladostnimi plasmii kože na soncu, podobno kot pri vseh težjih vremenskih razmerah.

Kako deluje glikolna kislina?

Prednosti glikolne kisline

Zaradi prej omenjenih lastnosti ima glikolna kislina veliko koristi za kožo, če jo učinkovito uporabljate:

1. Akne

Zaradi piling učinka glikolne kisline, lahko pomaga zmanjšati izbruhe aken. Luščenje kože vodi do manjšega nabiranja umazanije, saj postopek luščenja očisti pore, kar povzroči manj izbruhov. Glikolna kislina lahko pomaga tudi koži, nagnjeni k aknam, tako da ustvari kožno pregrado, ki zadrži vlago, namesto da bi kožo izsušila, kar je pri izdelkih proti aknam zelo običajno.

2. Hiperpigmentacija in poškodbe zaradi sonca

Glikolna kislina je učinkovita rešitev za hiperpigmentacijo, sončne opekline in melazmo, ki so posledica škodljive izpostavljenosti UV žarkom. Glikolna kislina vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo pri celjenju UV-poškodb in posvetlijo temne madeže. To je posledica njene lastnosti pilinga, saj odlepi stare poškodovane kožne celice in razkrije mladostno kožo pod njimi.

3. Zmanjšajte gube

Te občudovanja vredne lastnosti pilinga pomagajo zmanjšati videz drobnih linij in gub, vendar je potrebno je vedeti, da se s tem ne znebite gub. Glikolna kislina tudi spodbuja proizvodnjo kolagena, kar pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub.

4. Vraščene dlake

Ker se vraščene dlake tvorijo skozi dlake, ki ne morejo prodreti v površino kože, vam piling kože pomaga, da se dlake lažje prebijejo na površje, saj odstrani površinski sloj odmrle kože. Pri tem si lahko še dodatno pomagate z izpiranjem kože in olja.


Glikolna kislina in retinol

Ker tako glikolna kislina kot retinol veljata za dve najpomembnejši sestavini, ko gre za upočasnitev znakov staranja, se pogosto pojavi vprašanje, ali lahko uporabite glikolno kislino z retinolom, da izkoristite vse njune prednosti. Skratka, da, lahko, vendar ne obeh hkrati, saj je to precej ekstremna rešitev za nego kože, ki lahko povzroči razdraženo kožo. Najprej začnite z uporabo glikolne kisline enkrat na teden.
 
 Ker NIVEA skrbi za vašo kožo, je pomembno ponovno opozoriti, da glikolne kisline za kožo ne smete uporabljati skupaj z drugimi raztopinami, kot sta retinol ali vitamin A. Če nameravate uporabljati oboje, počnite to izmenično, pred tem pa se posvetujte s svojim dermatologom.

ženska, ki pregleduje svojo kožo

Kako uporabljati glikolno kislino in kako jo vključiti v vašo rutino nege kože

Začeti morate z izdelkom glikolne kisline z 10-% ali nižjo koncentracijo. Vse, kar višje od tega, lahko povzroči hudo draženje vaše kože; karkoli nad 20 % ni priporočljivo za domačo uporabo.
Kako uporabljati glikolno kislino in kako jo vključiti v vašo rutino nege kože

Kako uporabljati glikolno kislino

Pred nanosom glikolne kisline se morate prepričati, da na vaši koži ni odprtih vreznin ali ran. Začnite z umivanjem obraza z blagim čistilom ali tonikom, da odstranite morebitno maščobo ali olja, nato pa raztopino glikolne kisline nanesite na vatirano blazinico. Raztopino nežno nanesite na obraz in se izogibajte občutljivim predelom, kot so oči, nosnice ali ustnice. Če ugotovite, da se glikolna kislina slabo odziva na vašo kožo ali se razlije na eno od omenjenih občutljivih področij, nanesite na prizadeto mesto navadno fiziološko raztopino. Pričakovana reakcija je, da bo po 3-5 minutah nanešeno mesto začelo rdečeti. Obdelano območje morate sprati z vodo ali nevtralizacijsko raztopino na krpi.

Kako uporabljati glikolno kislino in kako jo vključiti v vašo rutino nege kože

Kdaj uporabljati glikolno kislino

Priporočljivo je, da glikolno kislino nanesete pred spanjem, saj ta poveča občutljivost kože na sončno svetlobo. Tako bo imela vaša koža dovolj časa, da se čez noč zaceli. Če to ni mogoče, se, vedno ko boste zunaj, zaščitite z vlažilno kremo SPF.

Kako uporabljati glikolno kislino in kako jo vključiti v vašo rutino nege kože

CENTRECentre

Če želite izkoristiti vse prednosti glikolne kisline, NIVEA priporoča, da razmislite o naslednjih nasvetih, kako bi jo najbolje vključiliv svojo rutino nege kože. Glikolna kislina je močna, zato jo morate začeti počasi vključevati v svojo rutino. NIVEA priporoča, da najprej uporabljate majhno količino le enkrat na teden. Če se bo vaša koža dobro odzvala na to raztopino, pa jo lahko začnete uporabljati pogosteje.

NIVEA ponuja izdelek, ki izkorišča prednosti glikolne kisline, to je Derma Skin Clear kemični piling, ki izkorišča prednosti glikolne kisline, salicilne kisline in niacinamida.
 
 Ker NIVEA skrbi za vašo kožo, je pomembno ponovno opozoriti, da glikolne kisline za kožo ne smete uporabljati istočasno z drugimi raztopinami, kot sta retinol ali vitamin A. Če nameravate uporabljati obe, počnite to izmenično, pred tem pa se posvetujte s svojim dermatologom.