Kaj pomaga proti izpadanju las?

Kaj pomaga proti izpadanju las?


UPORABNE INFORMACIJE IN NAMIGI

Izpadanje las - ponavadi ga povezujemo z moškimi, zaradi česar najprej pomislimo na umikanje linije las in plešo na vrhu glave. V resnici pa je povečano izpadanje las težava, ki pesti tudi številne ženske. Predstavili bomo simptome, vzroke in vam svetovali, kaj lahko storite.

Izpadanje las še ne pomeni plešavosti

Znaki prekomernega izpadanja las

Ni vsak las, ki izpade znak plešavosti. Na dan izgubimo okoli 100 las. Če se število izpadlih las začne znatno povečevati, pa je to lahko tudi znak plešavosti.

Plešavost ali alopecija je zapisana v naših genih in ni samo težava moških: tudi ženske lahko nasledijo plešavost, kar pa še ne pomeni, da bodo zares postale plešaste.

Ne bodite zaskrbljeni, če na vašem vzglavniku najdete nekaj novih las; en dan lahko izpade več las, kot drug dan in to še ne pomeni, da imate alopecijo.

Krtača za lase

Koliko las izpade na dan? Do 100 las na dan še velja za normalno

Bodite pozorni na kakovost pri izbiri krtač in sponk za svoje lase. Izberite naravne ščetine.

Vzroki za izpadanje las

Zakaj lasje izpadajo?

Vzroki za izpadanje las so včasih težko določljivi. Priporočamo, da takrat, ko opazite povečano izpadanje las, obiščete zdravnika, ker je izpadanje las vedno povezano z drugimi individualnimi dejavniki.

Možni razlogi za povečano izpadanje las:

 • genetska predispozicija,
 • nihanje hormonov (v nosečnosti ali menopavzi),
 • večje motnje (t. i. motnje žlez, pomanjkanje železa, infekcije),
 • pomankanje hranil (kot posledica večjih sprememb v prehranjevalnih navadah ali strogih diet),
 • nezdrav način življenja,
 • stres,
 • kožne bolezni (včasih kot posledica mikoze).
Vzroki izpadanja las
Težava zahteva precej pozornosti. Izbira prave krtače in ščetin je osnova za kakovostno nego vaših las.

Zdravljenje prekomernega izpadanja las

Če ste že obiskali strokovnjaka in je prekomerno izpadanje las potrjeno, morate dobro pretehtati možnosti nadaljnega zdravljenja. Posvetujte se s svojim zdravnikom in poskrbite za zdravljenje glede na individualne potrebe vašega telesa.

Ne pričakujte čarobnega zdravila

Veliko izdelkov obljublja uspešen boj proti izpadanju las, izdelek, ki bi v trenutku ustavil izpadanje, pa žal še ne obstaja. Če sumite, da vaši lasje izpadajo zaradi osiromašene prehrane, to čim hitreje preverite z obiskom pri vašem zdravniku.

Poskrbite za uravnotežen življenjski stil, zavestno se sproščajte in izogibajte stresu – z malo sreče bodo vaši lasje začeli ponovno zdravo rasti. Preberite tudi, kako lahko vzpodbudite ponovno rast las.

Kaj pomaga proti izpadanju las?

 • Pijte dovolj. Na dan bi morali spiti med 1,5 do 2 l vode.
 • Zmanjšajte stres, če je le mogoče. Povezava med izpadanjem las in stresom je znanstveno dokazana – s sproščanjem je izpadanje mogoče preprečiti.
 • Okrepite svoje lase! Silicijev dioksid, biotin in vitamini B lahko pomagajo preprečiti izpadanje las. Na voljo so v obliki prehranskih dopolnil, ki okrepijo vaše lase, nohte in vezno tkivo. Uporabite šampon, ki bo vaše lase okrepil in jim podaril volumen.
 • Odkrijte nasvete za vsakdanjo nego vaših las.
Močni lasje

Zdravi lasje: preventiva je pomembna

Močni in krepki lasje so bolj privlačni in so hkrati tudi znak zdravja.

Posvetuje se s strokovnjakom

Če sumite, da vam lasje izpadajo prekomerno, obiščite zdravnika

Pomembna informacija: Članek vsebuje le osnovne nasvete in ga zato ni priporočljivo uporabljati za postavljanje diagnoze ali samozdravljenje in ni nadomestilo za obisk zdravnika v primeru težav.

Čeprav se vam morda zdi, da izgubljate več las, kot ponavadi – brez panike. Število izpadlih las, ki še velja za »normalno«, lahko močno varira. Če vas kljub temu skrbi, da vam lasje izpadajo močneje, kot je normalno, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Vprašajte strokovnjaka

Opozorilo

Previdnost ni odveč: izpadanje las vzemite resno in se v primeru dvomov posvetujte z zdravnikom.