Kako pravilno previti dojenčka


NASVETI IN NAMIGI ZA PREVIJANJE DOJENČKA

Previjanje novorojenčka ali dojenčka je manj zahtevno kot se vam morda zdi na prvi pogled! Z nekaj vaje in veliko ljubezni boste svojega malčka previli skorajda mimogrede.

NIVEA vodnik za previjanje dojenčka

Z našimi praktičnimi nasveti bo previjanje dojenčka povsem preprosto opravilo.
NIVEA Baby izdelki

Kaj potrebujete preden se lotite previjanja dojenčka?

Preden začnete, si pripravite vse, kar boste potrebovali: čisto pleničko, vlažne robčke ali vodo, kremo za ritko, vrečko za umazano pleničko in čista oblačila, da boste dojenčka lahko po potrebi preoblekli.

Imate težave pri previjanju dojenčka? Nič več!

Nobena skrivnost ni, da je prav previjanje plenic eno od manj priljubljenih opravil večine staršev. A brez skrbi, v resnici je previjanje dojenčka veliko manj neprijetno kot si mislite. Če se boste držali pravila, da svojega dojenčka previjete pred ali po vsakem hranjenju ali takoj po tem, ko zavohate, da je plenička polna, se boste izognili vneti, pordeli koži.

Novorojenčki praviloma potrebujejo svežo pleničko pogosteje kot večji dojenčki, pomembno pa je tudi to, kako občutljiva je njihova koža. Dojenčke z zelo občutljivo kožo je treba previti takoj po tem, ko je plenička mokra, manj občutljivi dojenčki lahko počakajo do naslednjega hranjenja.

Če se vaš dojenček zvija in joka med previjanjem, ostanite mirni in ga poskusite zamotiti z njegovo najljubšo igračko ali s petjem. Tako boste preusmerili njegovo pozornost in hitreje zaključili z delom.

previjanje dojenčka
Korak za korakom do previte ritke

Odstranite umazano plenico

Položite dojenčka na previjalno podlago. Razprite plenico in najprej potegnite navzdol sprednji del. Zdaj s sprednjo polovico plenice obrišite ritko, preden plenico prepognete na pol pod dojenčkom, ki ste ga ob tem privzdignili.
previjanje in čiščenje dojenčka
Korak za korakom do previte ritke

Čas je za čiščenje!

Z vodo ali vlažnimi robčki kot so NIVEA BABY robčki Soft & Cream, očistite ritko, pri čemer ne pozabite na gube okoli stegen. Da boste lažje dosegli dojenčkovo ritko, ga nežno privzdignite ali obrnite na bok.
uporaba kreme za dojenčkovo ritko
Korak za korakom do previte ritke

Naj koža zadiha

Pustite dojenčka za kratek čas brez pleničke, da se koža dobro osuši, nato nanjo nanesite zaščitno kremo za ritko, kot je NIVEA BABY pomirjajoča krema za ritko. Med previjanjem se pogovarjajte s svojim dojenčkom in ne pozabite na očesni kontakt.
previjanje pleničke
Korak za korakom do previte ritke

Namestite svežo pleničko

Čisto pleničko razgrnite in položite hrbtno polovico pod dojenčka. Sprednjo polovico plenice potegnite čez dojenčkov trebušček. Pri novorojenčkih je pomembno, da ne prekrijete krna popkovnice, dokler se ta ne posuši in odpade.
previjanje plenice
Korak za korakom do previte ritke

Pritrdite plenico

Poskrbite, da se plenička lepo prilega okoli dojenčkovih nogic in ne povzroča nepotrebnega drgnjenja. S pomočjo lepilnih trakov pleničko pritrdite - nameščena mora biti dovolj tesno, da ne pušča, a ne tako tesno, da bi dojenčka tiščala.

Ker vaš sonček potrebuje vašo ljubezen in pravo nego

Popolna nega dojenčkova ritke je ključnega pomena pri preprečevanju pleničnega izpuščaja.

Zakaj sta čiščenje in nega dojenčkove kože tako pomembna?

Plenični izpuščaj je zelo pogosta nadloga in lahko povzroči slabo voljo tako pri dojenčku kot starših. Da bi se mu izognili, je zelo pomembno, da je ritka vašega malega angelčka vedno čista in suha. Kakovostna krema za dojenčkovo ritko je nadvse učinkovita pri preprečevanju draženja. NIVEA BABY pomirjujoča krema za ritko zagotavlja zanesljivo zaščito pred pleničnim izpuščajem ter odpravlja pordelost in razdraženost kože. NIVEA BABY Pure & Sensitive intenzivna krema pa na naraven način takoj pomiri pordelo, suho in obremenjeno kožo ter ublaži suhost in srbečico.
nega dojenčka

Negovalni robčki za dojenčke - ker si dojenčkova koža zasluži le najboljše

Izberite negovalne robčke za dojenčke, ki ne dražijo nežne kože. NIVEA BABY robčki Soft & Cream, prepojeni z negovalno kremo, nežno očistijo in zagotavljajo takojšnjo nego ter pomiritev obremenjene in razdražene dojenčkove kože.

5 nasvetov za previjanje in nego vašega dojenčka

  • Nikoli ne pustite dojenčka brez nadzora na previjalni mizi.
  • Pri punčkah se pri čiščenju držite pravila: "od spredaj nazaj", da se izognete bakterijskim okužbam.
  • Namesto negovalnih robčkov za dojenčke lahko uporabite tudi toplo vodo in bombažno krpico.
  • Poskrbite, da boste imeli vedno pri roki vrečko za umazano pleničko, v kateri jo odvržete v koš za odpadke.
  • Preden se lotite čiščenja previjalne podlage, vselej odložite dojenčka na varno mesto, denimo v njegovo posteljico.

ŠE več nasvetov o negi dojenčka

Plenični izpuščaj je pogosta nadloga, ki pa se ji lahko izognete. Začnite s pravilnim kopanjem in izbrano nego!
nega dojenčka NIVEA Baby

Kako preprečiti plenični izpuščaj?

Pravo pot do suhe in zdrave dojenčkove ritke so skrbna nega in kakovostni izdelki. Odkrijte vzroke za plenični izpuščaj in ugotovite, kako ga lahko preprečite.
kopanje dojenčka

Kopanje dojenčka je ključni del nege

Nežno kopanje dojenčka je lahko nadvse prijetno tako za starše kot za otroka. Če boste sledili koristnim nasvetom in namigom bo vaš dojenček mimogrede čist in zadovoljen.