ženska brez starostnih peg

Kako odstraniti starostne pege

Starostne pege: Naučite se vse, od tega, kaj so, do tega, kaj jih povzroča in kako jih odstraniti.

Kako odstraniti starostne pege

Imate rjave pege na dlaneh? Majhne in temne madeže na obrazu? Pomirite se. Tako imenovane starostne pege so povsem naravna in neškodljiva reakcija kože. Kljub temu si številni želijo odstraniti starostne pege. Kaj so torej starostne pege? Pokazali vam bomo, kaj pomaga in vam svetovali, kako odstraniti starostne pege.

Kaj so starostne pege?

Starostne pege, ki se lahko nahajajo na obrazu ali na dlaneh, se običajno pojavijo po 40. letu starosti in so naravni znak staranja. Konec koncev je naša koža skozi leta preživela marsikaj za nas. Starostne pege se lahko pojavijo pri ljudeh vseh kožnih tipov, vendar so pogostejše pri odraslih s svetlo kožo.

Starostne pege so madeži na koži, ki so svetlorjave do črne barve. »Starostne pege« so dobile takšno ime, ker se skozi leta povečuje njihovo število in intenzivnost. Praviloma gre za pigmentne madeže, ki se pojavijo v procesu staranja kože in po letih izpostavljanja soncu. 

Obstaja veliko kožnih peg. Kako torej prepoznati starostne pege? Starostne pege lahko prepoznate po tem, da se koža obarva, vendar se ne dvigne (kot na primer pri sončnih pegah). Tudi pegice niso dvignjene, zato se jih lahko hitro zamenja s starostnimi pegami. Starostne pege lahko prepoznate po tem, da so bolj obsežne od pegic. Ker so pegice genetsko pogojeni pigmentni madeži v povrhnjici, so tam običajno prisotne že od otroštva.

Berite naprej, če želite odkriti, kaj povzroča starostne pege in kako odstraniti starostne pege.


Kaj povzroča starostne pege?

Starostne pege primarno povzroča dolgotrajna izpostavljenost soncu. Hormonski dejavniki in genetske predispozicije so prav tako lahko vzrok za nastanek starostnih peg. Da bi razumeli, kako se pojavijo kožni madeži, ločimo med lentigines seniles (starostnimi pegami) in lentigines solaris (sončnimi pegami).

 

 

 To so razlike:


Lentigines seniles: Na povrhnjici se skozi daljše časovno obdobje nalaga rumenkasti pigment lipofuscin (znan tudi kot starostni pigment). Na nekaterih mestih se pojavijo madeži. Ta postopek je del naravnega staranja kože. Toda UV žarki in oksidativni stres lahko postopek staranja kože pospešita.

 

Lentigines solaris: Ko je koža izpostavljena sončni svetlobi, za svojo zaščito proizvaja pigment melanin. Leta izpostavljenosti soncu lahko na koncu privedejo do prevelikega proizvajanja melanina, zato se lahko pigment kopiči in se kaže kot pega.


Ali so starostne pege nevarne?

  

Starostne pege običajno niso nevarne. So naravni znak staranja kože. Kljub temu obstaja tveganje, da se jih zamenja z melanomom. Če niste prepričani, naj vaš kožni madež pregleda dermatolog.

Starosne pege se v glavnem pojavljajo na obrazu in dlaneh

 

Ker je razvoj starostnih peg tako zelo povezan z izpostavljenostjo soncu, ki je bila »zbrana« skozi čas, se starostne pege primarno pojavljajo na tistih delih kože, ki so izpostavljeni soncu. Zato starostne pege primarno nastajajo na obrazu in dlaneh. Pojavljajo pa se lahko tudi na drugih območjih: pege se pogosto pojavijo na zgornji strani podlahti ali na dekolteju.


Kaj so starostne pege na obrazu?

nasmejana mlada ženska

 

 

Starostne pege na obrazu so zelo pogoste, saj je območje pogosto izpostavljeno soncu, ki je glavni sprožilec starostnih peg.

 
Sončne pege se pojavijo, ko melanin (ki je odgovoren za kožni pigment) nastaja v visokih koncentracijah. To je znano tudi kot hiperpigmentacija, zato so starostne pege bolj pogoste na izpostavljenih območjih kože.  


Starostne pege na obrazu ali dlaneh se razlikujejo v velikosti in se bodo čez čas pogosto povečale. 

 

Starostne pege so na začetku običajno večje od pegic, s katerimi se včasih zamenjujejo, a starostne pege na obrazu ne bodo izginile brez pomoči tretmajev.


Kako odstraniti starostne pege na obrazu

Najboljši način za nego staroste pege na obrazu je, da čim bolj zmanjšate izpostavljenost kože UV svetlobi, kar pomeni, da vsak dan uporabite kremo s faktorjem zaščite pred soncem, tudi v hladnih, oblačnih dneh.

Če vas skrbijo starostne pege na obrazu, je pomembno, da jih pregleda specialist, ki bo izključil kakršnakoli druga stanja. 

Če vas starostne pege motijo, so na voljo postopki, ki lahko zdravijo starostne pege na obrazu - ti vključujejo laser ali krioterapijo. Preden se odločite za invazivno (in pogosto tudi drago) zdravljenje, je pomembno, da poiščete pomoč strokovnjaka.

 

Preden se odločite za invazivno in drago zdravljenje, se poskusite držati redne rutine za kožo. Rutina, ki uporablja sestavine, ki učinkujejo na starostne pege na obrazu, je lahko zelo učinkovita pri ublažitvi izgleda starostnih peg in pripomore k bolj enakomernemu kožnemu odtenku. 
 
Jutro: Novi Cellular LUMINOUS630 proti temnim madežem je naš revolucionarni tretma za temne madeže, ki ob redni uporabi deluje skupaj z vašo kožo pri zmanjševanju pojava starostnih peg na obrazu v štirih tednih. Nanesite naš serum na čisto kožo, preden v kožo vmasirate kremo s faktorjem zaščite pred soncem, ki že obstoječe pege ščiti pred potemnitvijo in preprečuje njihov ponoven nastanek.
 
Večer: Po nanosu Cellular LUMINOUS630 seruma na čisto kožo, si v kožo vmasirajte regeneracijsko in revitalizirajočo nočno kremo.


Kaj so starostne pege na dlaneh

age-spots-hand-cream_Luminous630_NX21_F07_SUPERNOVA_Digital_Static_9379

 

 

Vaše dlani so prav tako občutljive na sonce kot drugi deli vašega obraza in jim običajno ne namenimo toliko pozornosti. Naše dlani so pogosto spregledane, ko nanašamo kremo za zaščito pred soncem, zato so še posebej izpostavljene starostnim pegam. 

 

Starostne pege se običajno pojavijo na hrbtni strani dlani. Podobno kot pri starostnih pegah na obrazu, se lahko tudi tiste na dlaneh povečajo in združujejo. 

 

Starostne pege na dlaneh so lahko videti ploske in rjavkaste. Včasih so starostne pege na dlaneh lahko dvignjene tvorbe, znane tudi kot seboroična keratoza. 


Kako odstraniti starostne pege na dlaneh

 

 

 

 

Da bi čim bolj zmanjšali število starostnih peg na dlaneh, nanesite na hrbtno stran dlani kremo z zaščitnim faktorjem tako pogosto, kot bi jo nanesli na obraz. 

 
Navadite se svoje dlani na debelo namazati s kremo za roke, ki učinkuje na starostne pege na dlaneh. Uporabite hranljivi losjon, ki vidno zmanjša pojav gub in pomaga preprečiti starostne pege, ki jih povzroča UV svetloba ter pripomore k enakovrednemu kožnemu odtenku. Za polno učinkovitost uporabljajte redno, še posebej pred spanjem.

NIVEA 3IN1 Q10 ANTI-AGE CARE HAND CREAM


Kaj so starostne pege na nogah

ženska, ki leži na postelji

 

 

 

Medtem ko so starostne pege na obrazu in dlaneh pogoste, se le-te lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa, vključno z nogami. Starostne pege na nogah so najpogostejši vzrok tovrstnih kožnih madežev. Tako kot pri starostnih pegah na obrazu se te pigmentacije razvijejo iz izpostavljenosti soncu, hormonskih sprememb, nosečnosti ali nekaterih vrst zdravil.

Medtem ko starostne pege na nogah, tako kot starostne pege na obrazu in dlaneh, niso zdravstveno zaskrbljujoče, so lahko občasno te rjave pege zgodnji simptom dejanskih stanj, kot je kronična venska insuficienca. Če vas skrbi nenaden pojav rjavih peg, poiščite zdravstveni nasvet.

 


Kako preprečiti starostne pege

Ste odkrili prve starostne pege? Če želite, jih lahko negujete na pravi način. Tako lahko odstranite starostne pege z nekaj namigi in triki.


Nasvet, kako preprečiti starostne pege in kako odstraniti starostne pege:


Če želite odstraniti starostne pege, to lahko naredite na naslednje načine:
Q10 ENERGY HEALTHY GLOW DAY CREAM

Uporabite kremo za starostne pege

Krema za starostne pege lahko pomaga zmanjšati vidnost starostnih peg in preprečiti pojav novih peg. Recepti z aktivnimi sestavinami za zaščito celic, kot sta vitamin C in vitamin E, so idealni in vam bodo pomagali tudi pri zaščiti pred starostnimi pegami na obrazu.
 
Namig: Da bi dosegli viden učinek, boste morali kremo za starostne pege uporabljati dnevno, skozi daljše časovno obdobje.

Uporabite serum proti starostnim pegam

Serumi so oblikovani na bolj intenziven način kot dnevne in nočne kreme. Zato so idealne za naslovitev posameznikovih potreb glede kože in so sijajen dodatek k vaši rutini za nego kože, še posebej, če iščete načine, kako se znebiti starostnih peg. Posebni serumi proti starostnim pegam lahko pomagajo osvetliti temne kožne madeže in tako ciljno izpopolniti vašo polt. 
 
Namig: Nežno nanesite serum na kožo.

Uporabite kemični piling

Pilingi s sadno kislino povzročijo, da se zgornja plast kože olupi in nato na novo oblikuje. Po več tretmajih lahko površinske pigmentacije zbledijo. Če želite odstraniti globlje starostne pege, mora biti kemični piling bolj koncentriran. V vsakem primeru mora nanos vedno opraviti dermatolog, da bi se izognili tveganjem za poškodbo kože. 
 
Pomembno: Po pilingu s kislino je koža razdražena in bolj občutljiva na svetlobo kot prej.

Opravite mikrodermabrazijo

S tem tretmajem se nadzoruje zgornje plasti kože, ki se jih mehansko odstrani. Ta postopek se opravi z uporabo finih kristalov, ki udarjajo ob kožo pri visoki hitrosti, nato pa se jih ponovno izsesa. Rezultat: Globoki kožni madeži so odstranjeni, koža pa se regenerira.
 
Pomembno: Mikrodermabrazijo izvajajo kozmetiki in dermatologi. Najbolje je, da najprej ugotovite, ali je tretma primeren za vaš tip kože.

Poskusite domača zdravila

Limone veljajo za naravno domače zdravilo za starostne pege. Eterična olja, ki so jih našli v olupkih, kot tudi vitaminc C, ki je bil najden v sadju, domnevno pomagajo preprečevati proizvodnjo melanina in razgraditi temne pigmente v koži. Če želite preizkusiti učinek, si na prizadeta območja enostavno nanesite nekaj limoninega olja ali soka in pustite, da učinkuje. Preostala domača zdravila za starostne pege vključujejo jabolčni kis ali krompirjev sok. Ob nanosu na kožo imajo lahko ta sredstva tudi učinek posvetlitve. 
 
Pomembno: Ta domača zdravila ne morejo nadomestiti dnevne lepotne rutine.

Korektor

Če želite prekriti starostne pege, lahko njihov izgled prekrijete ali zmanjšate vidno število starostnih peg s korektorjem, podlago ali obarvano dnevno kremo. 
 
Namig: Temnejše kot so starostne pege, močnejša ličila potrebujete. Poleg tega izdelki z negovalnimi sestavinami in integriranim faktorjem zaščite pred soncem preprečujejo razvoj novih starostnih peg

 

Ne pozabite: zaščita pred soncem

Najbolj zanesljivo sredstvo pri odstranjevanju starostnih peg in njihovemu preprečevanju je krema za sončenje. Z zadosti visoko UV zaščito se temni kožni madeži pojavljajo manj pogosto.


Kako preprečiti staorstne pege: zaščita pred soncem

Starostne pege na obrazu in drugod so zelo prijeten znak zrele kože. Kljub tem lahko različni dejavniki vplivajo na kožo, da se zelo hitro in močno postara. Da bi to preprečili, obstaja predvsem en način, ki vaši koži omogoča zdravo in počasno staranje, v duhu počasnega staranja: zaščita pred soncem. Tukaj je nekaj namigov, ki se ne nanašajo le na način odstranjevanja starostnih peg, ampak tudi na upočasnitev njihovega pojava.

Nanos losjona: Kdor redno zaščiti svojo kožo pred sončnimi žarki in s pravim faktorjem zaščite pred soncem, se bo izognil pojavu starostnih peg ali pa bo njihov pojav vsaj za nekaj časa prestavil. Kreme za sončenje so obvezne, še posebej v sončnih mesecih. To zlasti velja za dele kože, ki niso zaščitene z obleko: kot npr. obraz, dekolte, podlahti in dlani. 
Namig: Poleti se izogibajte sonca ob poldnevu, saj takrat sije najbolj intenzivno. Nato poiščite mesto v senci. Klobuki za sonce in senčniki so prav tako priporočljivi kot dodatna zaščita pred UV sevanjem.

Izgoibajte se solariju: Umetno UV sevanje v solariju prav tako spodbuja oblikovanje starostnih peg in splošno staranje kože. Mimogrede: Že samo en obisk solarija poveča tveganje za kožnega raka.

Zanesite se na antioksidante: UV sevanje ustvarja proste radikale. Ti nato vodijo v oksidativni stres, ki postara kožo in povzroča pojav starostnih peg. Nasprotni program: antioksidanti. V kremah za kožo pomagajo nevtralizirati proste radikale v obliki vitamina C ali Q10
Namig: Regenerativnim lastnostim svoje kože lahko pomagate tudi z zdravo prehrano. Hrana, bogata z antioksidanti, še posebej zagotavlja zdravo in svetlečo kožo. Zato jejte preveč sadja, zelenjave in stročnic.