mlada ženska, ki stoji na soncu

Kaj je melanin? Kaj naredi za vašo kožo?

Odkrijte, kaj je melanin, kako nastaja, kaj naredi za kožo in kako lahko zmanjšate ali uravnotežite njegovo proizvodnjo.

KAJ JE MELANIN? KAJ POČNE MELANIN?

Melanin je kompleksna snov, pridobljena iz aminokisline tirozin. Obstaja v različnih količinah tako v človeški, kot tudi živalski koži ter daje barvo očem, lasem in koži.

Barva naše kože se spreminja glede na dejavnike, kot so pretok krvi, prehrana in melanin, ki ga proizvajajo celice, imenovane melanociti. Čeprav se število melanocitov med ljudmi ne pretirano razlikuje, pa različna proizvodnja melanina daje različne odtenke kože.

Melanin ščiti kožo pred soncem, povečana proizvodnja pa vodi do porjavelosti, ki pomaga zaščititi vaše telo pred sončnimi opeklinami.

VRSTE MELANINA

Melanociti tvorijo dve vidni vrsti melanina, ki se razlikujeta glede na barvni ton in lokacijo na telesu:

 1. EuMelanin:
  Ta je na voljo v črni in rjavi različici in prispeva k temnim odtenkom kože, oči in las. EuMelanin določa barvo las, pri čemer so svetli lasje posledica odsotnosti črnega EuMelanina in majhne količine rjavega EuMelanina.

 2. Feomelanin:
  PheoMelanin, ki je odgovoren za pigmente na rožnatih območjih, kot so ustnice in bradavice, je prevladujoč pri posameznikih z rdečimi lasmi, če je enakomerno kombiniran z EuMelaninom.

RAZLIČNI ODTENKI MELANINA V KOŽI

Vaša koža dobi svojo barvo zaradi proizvodnje melanina v melanosomih, organelih, ki se nahajajo v melanocitih. Te celice se nahajajo v spodnjem delu povrhnjice kože, imenovani bazalna plast. Imajo dolge veje, s katerimi enakomerno porazdelijo melanosome, ki vsebujejo melanin, po zgornjih plasteh kože. Barva vaše kože je odvisna od tega, koliko je rjavo-črne (EuMelanin) ali rumeno-rdeče (PheoMelanin) in tudi od tega, koliko melanosomov je v melanocitih.
Proizvodnja melanina

KJE SE PROIZVAJA?

Melanin tvorijo melanociti, ki se nahajajo v bazalni plasti povrhnjice (zgornji sloj kože) in lasnih mešičkih. Prisotni so tudi v različnih delih telesa, kot so:

 • maščobno tkivo (maščoba);
 • šarenice v očeh
 • določena področja vaših možganov
 • določeni predeli vaše "nadledvične žleze", ki se nahajajo na vrhu vsake ledvice
 • vaše notranje uho
Kaj počne melanin?

KAKO MELANIN ZAŠČITI KOŽO?

ženska, ki uporablja kremo Nivea Sun Triple Protection
 1. Zaščita pred UV sevanjem

  Melanin, večinoma Eumelanin, sodeluje pri zaščiti vaših celic v zunanji plasti kože, znani kot povrhnjica, pred škodljivo UV svetlobo, vključno z UVC, UVB, UVA in modro svetlobo. Kožo zaščiti z absorbiranjem UV svetlobe, s čimer pomaga preprečiti poškodbe občutljive DNK vaših kožnih celic. Vedeti pa je treba, da ta zaščita ni popolna in da je zaščita pred soncem nujna tudi za ljudi s temnejšo kožo.

 2. Naravna pregrada kože

  Melanin deluje tudi kot branilec pred škodljivimi delci, imenovanimi reaktivne kisikove spojine (ROS). Deluje kot antioksidant in nevtralizira ROS, ki nastane, ko UV svetloba poškoduje kožo. Brez zaščitnih snovi, kot so antioksidanti, lahko ROS povzročijo stres in poškodujejo naše celice.

  Pomembno je tudi omeniti, da so ti zaščitni učinki v glavnem povezani z eumelaninom. Feomelanin, ki nastaja pri svetlopoltih ljudeh, ima precej šibkejši zaščitni učinek in lahko celo tvori snovi, ki reagirajo z DNK in povzročijo mutacije. Zato se vedno namažite s kremo za sončenje, tudi če ste že porjaveli.
Pregled informacij

MELANIN

Vrste melanina: 
Melanin, pridobljen iz aminokisline tirozin, lahko delimo na dve glavni vrsti - EuMelanin (temno rjav odtenek) in PheoMelanin (rdeč ali rumen odtenek).

Obrambni mehanizem kože:
Melanin deluje kot naravna obramba, absorbira UV svetlobo in pomaga preprečevati poškodbe DNK kože ter ščiti pred UVC, UVB, UVA žarki in modro svetlobo.

Posledice pomanjkanja melanina:
Nezadostna količina melanina je povezana s kožnimi boleznimi (vitiligo, albinizem, melazma), povečanim tveganjem za izgubo vida, poškodbami zaradi sonca in težavami s sluhom v notranjem ušesu.

Uravnavanje ravni melanina:
Metode za pomoč pri uravnavanju ravni melanina vključujejo uporabo prilagojenih krem za sončenje, obravnavanje hiperpigmentacije z izdelki za nego kože, vzdrževanje uravnotežene prehrane, bogate z antioksidanti, vitamini A, C in E, ter izogibanje nevarnim praksam, kot je solarij.

POSLEDICE POMANJKANJA MELANINA

Pomanjkanje melanina je povezano z različnimi kožnimi boleznimi in zdravstvenimi težavami, vključno z:
 1. Vitiligo:
  Vitiligo povzroči izgubo barve kože in posledično povzroči bele lise. Pojavi se, ko imunski sistem uniči melanocite. Vitiligo lahko prizadene vsakogar, vendar pa je običajno bolj opazen pri ljudeh s temnejšo kožo.

 2. Albinizem:
  Redko stanje, za katerega je značilno zelo malo melanina, ki povzroča bledo kožo, bele lase in modre oči. Ljudje z albinizmom se prav tako soočajo s povečanim tveganjem za izgubo vida in poškodbe zaradi sonca.

 3. Izguba pigmenta po poškodbi kože:
  V primeru kožnih okužb, opeklin ali mehurjev ima lahko telo težave z nadomeščanjem melanina na poškodovanem območju.

 4. Izguba sluha:
  Pomanjkanje melanina v delu notranjega ušesa je povezano z izgubo sluha. Ljudje s premalo melanina imajo večje tveganje za težave s sluhom.
Uravnavanje ravni melanina

KAKO ZMANJŠATI PRESEŽEK MELANINA

Nekateri ljudje ustvarjajo presežek melanina, stanje, ki se imenuje hiperpigmentacija. Gre za benigni pojav, pri katerem ljudje s povečano proizvodnjo melanina običajno razvijejo pigmentne madeže, ki so temnješi od drugih predelov kože.

Obstajajo različne možnosti zdravljenja hiperpigmentacije. Eden izmed načinov je dnevno nanašanje kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 ali več, ki lahko zmanjša vpliv UV svetlobe na kožo in pomaga preprečiti nastanek madežev.

Če imate visoko raven presežka melanina ali če se vam zdijo madeži nenavadni (nepravilni madeži, izbočeni madeži, ki spreminjajo barvo), je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, ki bo lahko preveril, ali gre za nevarnejše stanje in v tem primeru priporočil specializirano lokalno ali specifično zdravljenje.

URAVNAVANJE RAVNI MELANINA

5-stopenjska rutina nege kože za pomoč pri uravnavanju presežka melanina v zgornjih plasteh kože:

Da bi odpravili težave, povezane s presežkom melanina, kot je hiperpigmentacija ali neenakomeren ton kože, je pomembno, da ustrezno prilagodite svojo rutino nege kože.

svetlolaska uporablja serum za nego obraza NIVEA Cellular Luminous630 proti temnim madežem

1. Čiščenje

Kožo očistite z nežnim čistilcem, prilagojenim vašemu tipu kože, da učinkovito odstranite umazanijo, olje in nečistoče.
Na tak način pripravite kožo na piling s ciljnim delovanjem, ki je ključnega pomena za odpravo pigmentnih madežev in neenakomernega tena kože. Piling pomaga odstraniti odmrle kožne celice in spodbuja celično obnovo ter lahko pripomore k postoponemu zmanjšanju videza pigmentnih madežev.

2. Serum

Nadaljujte z vlažilnim serumom, kot je NIVEA napredni serum Cellular Luminous630 proti pigmentnim madežem, obogaten s hialuronsko kislino in patentirano sestavino Luminous, ki uravnava obstoječo pigmentacijo in posledično bledi madeže ter preprečuje njihov nastanek.

3. Navlažite

Obvezno nanesite vlažilno kremo, kot je dnevni fluid NIVEA Cellular Luminous630 proti pigmentnim madežem, ki deluje na obeh celičnih ravneh, da zbledi temne madeže in prepreči njihov videz, hkrati pa kožo ščiti pred fotostaranjem zaradi sonca in zagotavlja matiran učinek na koži.

V skopu večerne rutine nanesite nočno kremo NIVEA Cellular Luminous630 proti pigmentnim madežem, formulirano s hialuronsko kislino in patentirano sestavino Luminous630®, ki bo poskrbela za krepitev kože ponoči, hkrati pa zmanjšala videz pigmentnih madežev in hiperpigmentacije, z vidnimi rezultati že po 4. tednih*.

Opozorilo: izdelke, ki vsebujejo LUMINOUS630®, uporabljajte največ 4-krat na dan.

*Test uporabe izdelka, 80 žensk, 5 tednov

4. Krema za okrog oči

Nanos kreme za okrog oči lahko pomaga zmanjšati podočnjake, zabuhlost in drobne gubice okoli oči. Zagotavlja vlaženje občutljive kože, izboljša teksturo kože in pomaga ohranjati mladosten in sijoč videz.

Krema proti podočnjakom NIVEA Cellular Luminous630 je formulirana s patentirano sestavino Luminous630, ki pomaga uravnotežiti videz pigmentnih nepravilnosti in vidno zmanjša podočnjake okoli oči.

5. Dnevna zaščita pred soncem

Pomembno je tudi, da svojo kožo zaščitite in kreme z zaščitnim faktorjem zaščito  nanašate večkrat na dan, s čimer boste ohranili zdravje in sijaj kože.

Včasih lahko tudi strije predstavljajo presežek melanina. Če na svojem telesu opazite strije, linija NIVEA Luminous ponuja NIVEA serum za telo proti strijam za izenačitev tena kože, s katerim boste prve vidne rezultate opzaili že po 2. tednih.

Če imate raje bolj kremasto teksturo, lahko kot nadomestilo uporabite NIVEA kremo za telo proti strijam in madežem, ki zagotavlja 48 ur vlaženja in zmanjša vidnost madežev v 4 tednih***.

Dovolj je že en nanos na dan na ciljno področje . Na telesu uporabite samo en izdelek, ki vsebuje LUMINOUS630®, na dan.


 
*Potrošniški test, 89 udeležencev
 
**Instrumentalni test, 33 subjektov
 
***Potrošniški test, 87 udeležencev

ALI JE MOGOČE POVEČATI ALI ZMANJŠATI RAVEN MELANINA ZA BOLJ ZDRAVO POLT?

Ne obstaja varna metoda za povečanje ravni melanina v koži za namene porjavitve. Vendar pa lahko posebna hranila pomagajo zaščititi kožo pred UV žarki.
mlada ženska, ki uporablja kremo za roke Nivea Luminous Anti Spot

1. Antioksidanti

Antioksidanti so ena izmed možnosti za zaščito kože pred prostimi radikali, ki lahko nastanejo po izpostavljenosti UV žarkom. Nekatera mikrohranila ter flavonoidi ali polifenoli, ki jih najdemo v rastlinah, ki jih ljudje uživajo, delujejo kot močni antioksidanti in so lahko koristni za zaščito kože pred zunanjimi vplivi. Mikrohranila bi lahko tudi spodbudila proizvodnjo melanina, saj nekatere od njih povečajo raven melanina, druge pa lahko raven zmanjšajo.

Če želite v svoje telo vnesti več antioksidantov, jejte živila, kot so temna listnata zelenjava, temno jagodičevje, temna čokolada in pisana zelenjava. Koristno pa je tudi jemanje vitaminskih in mineralnih prehranskih dopolnil.

2. Vitamin A

Vitamin A je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože in lahko igra vlogo pri proizvodnji melanina. Vitamin A dobite s primerno prehrano, zlasti z zelenjavo z beta karotenom, kot so korenje, sladki krompir, špinača in grah.

3. Vitamin E

Vitamin E je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože in deluje kot antioksidant, ki lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami sonca in pospešenim staranjem. Na tak način zaščiti celice, ki proizvajajo melanin, in pomaga vzdrževati raven melanina v koži.

Po drugi strani pa so v primerih hiperpigmentacije nekatere raziskave pokazale, da lahko vitamin E, ki ga nanesemo na kožo, zmanjša proizvodnjo melanina.

Če želite povečati vnos vitamina E, lahko jemljete prehranska dopolnila ali v svojo prehrano vključite več živil, bogatih z vitaminom E, kot so zelenjava, žitarice, semena in oreščki.

4. Vitamin C

Podobno kot vitamina A in E tudi vitamin C deluje kot antioksidant, ki ima bistven pomen pri ohranjanju zdravih sluznic in lahko tudi nekoliko vpliva na proizvodnjo melanina ter zaščito kože.

Vnos živil, bogatih z vitaminom C, v vašo prehrano, kot so citrusi, jagodičevje in zelena listnata zelenjava, blagodejno vpliva na kožo. Če ga nanesete na kožo, lahko pomaga posvetliti  pigmentne madeže, tako da upočasni aktivnost encima, imenovanega tirozinaza. Ljudje ga pogosto uporabljajo pri negi kože za zmanjšanje pigmentnih madežev in celo za zdravljenje pigmentnih madežev na dlesnih.

Vendar je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden vključite kateri koli dodatek v svojo dnevno prehrano.


KAKO PORJAVETI BREZ POVEČANJA MELANINA

Čeprav ni varno povečati proizvodnje melanina z uporabo solarijev, lahko z izdelki za porjavitev dosežete, da bo vaša koža videti bolj porjavela, ne da bi se izpostavljali škodljivim UV žarkom. Sredstva za porjavitev brez sonca ne povečajo melanina v vaši koži niti ne zagotovijo UV zaščite, vendar pustijo pa na vaši koži učinek pigmentacije.

Ta pigment se imenuje melanoidin, ki lahko traja nekaj dni, nato pa zaradi proizvajanja novih celic zbledi.

Če želite prikriti rjave madeže na obrazu, ki jih povzroča sonce, in hkrati doseči bolj enakomeren učinek obarvanosti, priporočamo uporabo NIVEA toniranega fluida Cellular Luminous630, ki ima dvojno delovanje, tako da naravno prekrije nepravilnosti, hkrati pa zmanjša pigmentne madeže in zagotavlja vidnie ezultate že v 4. tednih*.

*Klinična ocena, 48 žensk, 12 tednov

POVZETEK

Melanin vpliva na barvo vaše kože in služi kot naravna obramba pred UV sevanjem. Vendar pa lahko presežek melanina, ki ga pogosto povzročijo dejavniki, kot so izpostavljenost soncu in hormonska nihanja, povzroči hiperpigmentacijo in pigmentne madeže. Da bi preprečili temnenje in zmanjšali tveganje za poškodbe kože, je priporočljiva uporaba krem za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.
Zelo pomembna pa je tudi prilagoditev rutine nege kože z ustreznim čiščenjem, serumi s ciljnim delovanjem in vlažilnimi kremami z zaščito pred soncem.

Dodatno je dobro v prehrano vključiti antioksidante ter vitaminov A, C in E, s čimer boste podprli delovanje kože in njeno zaščito. Prav tako je priporočeno izogibanje škodljivim praksam, kot je solarij. Namesto tega raje uporabljajte samoporjavitvene izdelke, s katerimi lahko dosežete sijočo polt brez izpostavljanja kože UV žarkom.

POGOSTA VPRAŠANJA

KAKO MELANIN PRISPEVA K RAZLIČNIM ODTENKOM KOŽE?

Melanociti so celice, odgovorne za proizvodnjo melanina, ki se zbirajo v spodnjem delu povrhnjice, imenovanem bazalna plast. Melanin, ki ga vsebujejo melanosomi, se bo nato premaknil na površino kože. Barva kože je odvisna od vrste melanina (rjavo-črna za euMelanin in rumeno-rdeča za pheoMelanin), od njihove količine, pa tudi od razporeditve melanosomov v celicah na površini kože.

ALI OBSTAJAJO POSEBNI IZDELKI NIVEA, KI LAHKO POMAGAJO ZMANJŠATI TEŽAVE, POVEZANE Z MELANINOM, KOT JE HIPERPIGMENTACIJA?

Da, linijo NIVEA Luminous lahko uporabite za bledenje pigmentnih madežev, povezanih s presežkom melanina, ali za izboljšanje videza strij. Za ta namen lahko uporabite NIVEA serum za telo proti strijam in NIVEA kremo za telo proti strijam in madežem, s katerima lahko dosežete bolj enakomeren ten kože.

KATERA SO KLJUČNA HRANILA ALI VITAMINI, OMENJENI V ČLANKU, KI BI LAHKO VPLIVALI NA NARAVNO PROIZVODNJO MELANINA?

Antioksidanti, vitamin A, vitamin E in vitamin C so hranila, ki lahko pozitivno ali negativno vplivajo na proizvodnjo melanina. Te lahko pridobimo z uravnoteženo prehrano ali prehranskimi dopolnili.

KAKŠNA JE VLOGA MELANINA PRI OBRAMBI PRED REAKTIVNIMI KISIKOVIMI SPOJINAMI (ROS)

Melanin deluje kot antioksidant in ščiti kožne celice pred škodljivimi molekulami, znanimi kot reaktivne kisikove spojine (ROS), ki jih ustvarja UV svetloba. Ta zaščita pomaga preprečevati oksidativni stres, ki lahko povzroči znatno škodo celicam.

KAKO LAHKO NA RAVEN MELANINA VPLIVAJO OKOLJSKI DEJAVNIKI ALI ŽIVLJENJSKI SLOG?

Nekateri dejavniki življenjskega sloga, kot sta izpostavljenost soncu in splošno zdravje, lahko vplivajo na raven melanina in videz kože.