Vprašanja o negi obraza?

Poiščite odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

Nega obraza

1. ZAKAJ JE VLAGA TAKO POMEMBNA ZA KOŽO NA OBRAZU?

Voda ima pomembno vlogo pri zdravem videzu kože. Poroženela plast vsebuje okrog 10 do 30 % vode, globlje plasti pa še več. Koža z optimalnim ravnovesjem vlage je voljna in gladka ter ima nepoškodovano funkcijo bariere. Pomanjkanje vlage lahko povzroči hrapavo in bledo kožo. Suha koža lahko izgubi tudi svojo prožnost in pojavijo se lahko majhne mikro razpoke, ki oslabijo funkcijo bariere. Prav zato je vlaga zelo pomembna za zdravo, dobro uravnoteženo kožo. Izdelki NIVEA za nego obraza pomagajo navlažiti in nahraniti kožo.

2. KAKŠNA JE UČINKOVITA NEGA ZA SUHO KOŽO NA OBRAZU?

Najboljša nega suhe kože je dobro ravnovesje blagega čiščenja ter vlažilne in hranilne nege. Izdelki NIVEA za suho kožo so posebej razviti, da izpolnijo te potrebe. Na izdelku lahko najdete podatek, za kateri tip kože je priporočljiv. Izdelki NIVEA za čiščenje suhe kože nežno in temeljito odstranijo ličila in nečistoče. Obenem so nežni in spoštujejo ravnovesje vlage v koži. Izdelki NIVEA za nego kože zagotavljajo intenzivno vlaženje in lipide. Poleg tega spodbujajo koži lastno zaščitno bariero in pomagajo preprečiti izgubo vode. Kožo tudi nahranijo, da je polt videti gladka in zdrava. NIVEA nudi posebne izdelke za nego suhe kože, kot so NIVEA hranilna dnevna krema, NIVEA nežno čistilno mleko ali NIVEA nežna čistilna krema.


3. KATERI DEJAVNIKI LAHKO POVZROČIJO SUHO KOŽO NA OBRAZU?


Poroženelo plast kože (Stratum Corneum) prekriva hidrolipidni film. Skupaj tvorita zaščitno bariero, ki skrbi za zaščito pred bakterijskimi okužbami in ohranja ravnovesje vlage v koži. Poškodbe bariere lahko povzročijo izsušitev kože. Za suho kožo so lahko krivi zunanji in notranji dejavniki. Zunanji dejavniki so podnebni vplivi, kot so veter, centralno ogrevan zrak, nizka vlažnost zraka, visoke in nizke temperature ter UV-sevanje. Pomembno vlogo imajo tudi vaše osebne navade, npr. prekomerna uporaba agresivnih čistilnih izdelkov, nekatera zdravila, stres, nezadostno pitje tekočin in določene prehranske navade. Na suho kožo pa lahko vplivajo tudi notranji dejavniki, kot so hormonski vplivi, bolezni ali staranje kože.


4. ZAKAJ MORAM UPORABLJATI POSEBNE IZDELKE ZA ČIŠČENJE OBRAZA?


Čiščenje je prvi korak do ohranitve naravne lepote in zdravega videza kože. Izdelki NIVEA za čiščenje obraza kožo nežno, a temeljito očistijo ličil, sebuma in nečistoč, pri tem pa je ne izsušijo ali poškodujejo njenega zaščitnega kislinskega plašča. Poleg tega so prilagojeni posebnim značilnostim različnih tipov kože. Koža je po čiščenju optimalno pripravljena na nadaljnjo nego.

5. KAJ LAHKO STORIM GLEDE VELIKIH POR NA KOŽI?


Prvi korak je vsakodnevno čiščenje, ki s kože odstrani odvečni sebum. Uporabite čistilne izdelke, ki jih sperete s kože, nato pa naj sledi tonik za obraz, ki je primeren za vaš tip kože. Poleg tega lahko 1- do 2-krat tedensko uporabite tudi masko za globinsko čiščenje obraza. Za NIVEA nego obraza so priporočljivi lahki vlažilni izdelki.


6. KAKO POGOSTO NAJ NA KOŽI UPORABIM PILING?

Za normalno, mešano ali k nečistočam nagnjeno kožo lahko piling uporabite enkrat do dvakrat tedensko, da izboljšate čistilni učinek izdelkov za čiščenje obraza. Z NIVEA pilingom boste nežno, a temeljito sprali sebum in nečistoče, rahel mehanski proces pa bo odstranil odmrle kožne celice z zgornje plasti kože. NIVEA nudi posebne izdelke za piling, kot sta NIVEA čistilni piling in NIVEA čistilni gel proti nečistočam 3-v-1.

Ljudje z občutljivo kože ne smejo prepogosto uporabljati pilingov in se morajo prepričati, da je izdelek posebej primeren za njihovo občutljivo kožo.

7. KAKŠNA JE PREDNOST UPORABE TONIKA V OKVIRU ČIŠČENJA OBRAZA?

Izdelki za čiščenje kože nežno in temeljito odstranijo ličila, sebum in nečistoče. NIVEA micelarna voda poleg tega pomaga nežno odstraniti vodotopno maskaro. Tonik pomaga dodatno očistiti kožo obraza. Dokončno odstrani ostanke izdelkov, osveži kožo in jo navlaži. NIVEA tonik za suho ali občutljivo kožo deluje pomirjujoče, medtem ko ima NIVEA tonik za mešano kožo matirni učinek. Tonik poskrbi za občutek globinsko očiščene in čudovito sveže kože.


8. KAKŠNA JE PREDNOST UPORABE POSEBNEGA IZDELKA ZA NEGO KOŽE OKROG OČI?


Koža okrog oči je zelo posebna v primerjavi s kožo na drugih delih obraza. Koža okrog in pod očmi je namreč zelo tanka in ima šibkejše podkožno maščobno tkivo. Je zelo občutljiva in reagira na spremembe v telesu, še posebej tiste, ki so povezane z zadrževanjem ali porazdelitvijo vode. Zaradi te občutljivosti so posledice sprememb najprej vidne prav na predelu okrog oči, in sicer v obliki temnih kolobarjev ali drobnih linij. Izdelki NIVEA za nego okrog oči, npr. NIVEA Q10 nega za okrog oči proti gubam, so zelo blagi in ne vsebujejo dišav. Pomagajo zmanjšati opaznost gub in temne kolobarje pod očmi, da je koža bolj gladka in sijoča.

9. ZAKAJ JE TREBA PONOČI UPORABITI POSEBNO NOČNO KREMO?


Zvečer in ponoči, ko je koža bolj sproščena, se pospeši regeneracijski proces deljenja celic. Zato je spodbujanje procesa regeneracije poleg zagotavljanja vlage in nege najpomembnejša lastnost izdelka za nočno nego. Izkoristite možnost in oskrbite kožo s posebej prilagojenimi kremami. Poleg boljšega regenerativnega učinka se formula izdelkov za nočno nego razlikuje od izdelkov za dnevno nego tudi po tem, da ne zagotavlja dodatne UV-zaščite, ki ponoči ni potrebna.


10. KAJ POVZROČA PREZGODNJE STARANJE KOŽE?


Obstajajo različni razlogi, ki vplivajo na prezgodnje staranje. Najpomembnejši dejavnik je UV-sevanje v sončni svetlobi, na prezgodnje staranje pa vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, kot sta nezdrav življenjski slog in psihološki stres. Ti dejavniki sprožijo povečano tvorbo prostih radikalov v koži, ki so glavni vzrok za prezgodnje staranje kože. NIVEA nudi posebne izdelke za nego obraza z ZF, kot je NIVEA vlažilna dnevna krema z ZF 15 ali Q10 dnevna krema proti gubam z ZF 15 ali 30.

11. ALI MORA IZDELEK ZA DNEVNO NEGO KOŽE VSEBOVATI ZAŠČITO PRED SONCEM?

Primarni obremenilni dejavnik za prezgodnje staranje kože je UV-sevanje v sončni svetlobi. Zato izdelki NIVEA za nego obraza z UV-filtri lahko pomagajo zmanjšati vpliv UV-svetlobe na kožo vašega obraza. Na splošno je glavni učinek vlažilnega izdelka povečanje količine vlage v koži, da je ta videti bolj sveža in sproščena. Vlažilni izdelek, ki vsebuje UV-filtre, dodatno ščiti kožo pred UVA-/UVB-žarki. Ker izdelki NIVEA za nego obraza nudijo različno raven zaščite, vedno preverite embalažo glede ZF, ki ga ima vaš izbrani izdelek. Izdelki NIVEA za nego obraza, npr. NIVEA vlažilna dnevna krema z ZF 15, ščitijo kožo pred vsakodnevno sončno svetlobo. Če potrebujete posebne izdelke za zaščito kože pred soncem, npr. med izpostavljenostjo soncu ali plavanjem v času intenzivne sončne svetlobe, so za vas primerni naši posebej v ta namen razviti izdelki NIVEA Sun za zaščito pred soncem.


12. ALI MORAM POLETI UPORABLJATI DRUGO NEGOVALNO LINIJO KOT POZIMI?


Stanja kože obraza se lahko razlikujejo glede na letni čas. Pozimi je koža običajno bolj suha kot poleti. Čeprav se tip kože lahko tekom leta spreminja, so spremembe v vedenju kože lahko majhne ali velike. Če ste našli negovalno linijo, ki optimalno neguje vašo kožo obraza vse leto, ni treba, da jo zamenjate z drugo linijo. Če pa čutite, da vaša koža ni dovolj negovana ali da ji primanjkuje vlage, potem je smiselno, da uporabite bolj bogate in vlažilne izdelke, kot je npr. NIVEA vlažilna dnevna krema ali pozimi NIVEA hranilna dnevna krema.

13. KAJ POMENI »NEKOMEDOGENO«?

Izdelki so »nekomedogeni«, če je dokazano, da ne mašijo por, kar bi lahko povzročilo nastanek komedonov. Na nastanek ogrcev lahko vplivajo številni dejavniki. Možen dejavnik je odvečni sebum, ki povzroča zamašitev žlez lojnic in tako spodbudi kožo, da tvori ogrce. Nekomedogeni čistilni in negovalni izdelki so posebej namenjeni koži, ki je nagnjena k nečistočam (predvsem mastna in mešana koža).