Hialuronska kislina

Hialuronska kislina, imenovana tudi hialuronan, je snov v telesu, ki je primarno prisotna v vezivnem tkivu in sklepih. 

Splošne lastnosti hialuronske kisline

Kot spremenljiva sladkorna molekula, ki je naravno prisotna v telesu, ima hialuronska kislina številne koristne lastnosti. Te vključujejo:

Splošne lastnosti hialuronske kisline

 • sposobnost za vezanje vode
  Hialuronska kislina lahko nase veže velike količine vode, kar do šest litrov na gram. S tem lahko vpliva na čvrstost vezivnega tkiva in na bolj čvrst videz kože.
 • visoka viskoznost
  Hialuronska kislina zagotavlja pravilno delovanje sklepov, ne glede na to, ali je gib hiter ali močan, saj deluje kot mazilo za vse sklepe v našem telesu.
 • spodbujanje celične migracije
  Celična migracija je pomemben dejavnik za delovanje človeškega telesa. Hialuronska kislina skrbi, da se celice lahko prosto gibajo, tako da poveča razdaljo med celicami, kar je zelo pomembno za obnavljanje tkiva. Poleg tega zagotavlja dobro oskrbo s hranilnimi snovmi in kisikom.
 • odpornost proti pritisku
  Tkivo, ki vsebuje hialuronsko kislino, je bolj stabilno in manj stisljivo. To pomeni, da bolje vzdrži pritisk. Tako na primer skrbi, da medvretenčne ploščice lahko nosijo velik delež telesne teže.


Hialuronska kislina v anti-age kozmetiki

Ker ima hialuronan različne lastnosti, so možni različni načini uporabe na področju nege kože.
V vezivnem tkivu hialuronska kislina skrbi, da koža ostaja čvrsta in napeta, hkrati pa s svojo sposobnostjo vezanja vode vpliva na povečanje zalog vlage v koži. Čvrstost tkiva se izboljša, gube pa se zmanjšajo. Kot posledica staranjem in vplivov stresa in okolja, začne telo tvoriti vedno manj hialurona. Koža tako dobi manj hranil in vlage, zato postane mlahava in nastanejo gube. Po približno 60. letu postane zmanjšanje ravni hialurona vidno v koži. Toda vezivno tkivo je mogoče oskrbeti s hialuronom ali spodbuditi njegovo tvorbo v telesu, s čimer naša koža postane občutno bolj čvrsta. Mnoge kreme, geli in kapsule proti gubam vsebujejo hialuronan, ki kožo oskrbi z vlago, jo tako zapolni in ji podari opazno mladostnejši videz.

Hialuronska kislina v izdelkih

Da bi upočasnili proces staranja kože, lahko uporabite naravne pozitivne lastnosti hialuronske kisline, ki jo vsebujejo aktivne formule različnih izdelkov.

Krema

Obstajajo kreme za nego obraza kot je linija NIVEA CELLular Anti-Age, ki so za še bolj učinkovito delovanje obogatene s hialuronsko kislino. NIVEA CELLular Anti-Age namreč za razliko od drugih krem vsebuje kratkoverižno hialuronsko kislino, ki v primerjavi z dolgoverižno lahko ponovno vzpostavi notranje ravnovesje vlage v koži. Deluje na zgornjo plast kože, kjer veže vlago in tako zapolni prazne prostore v koži. Vaša koža tako izgleda čvrstejša, bolj gladka koža ter brez gub.


Serum

Videz naše kože lahko vidno pomladimo z uporabo visoko koncentriranega seruma, ki vsebuje hialuronsko kislino. Ta suho kožo oskrbi z dodatno vlago in odpravi rdečico, neprijetno napetost ter zategovanje kože in luskava območja. Zaradi posebnih formul se serumi lahko zelo hitro vpijejo v kožo. Za popoln rezultat izberite NIVEA CELLular Filler 14-dnevni tretma v ampulah, ki vsebuje največjo koncentracijo hialurona med vsemi NIVEA izdelki za nego obraza. Skupaj z uporabo dnevne in nočne kreme, aktivira tvorbo lastne hialuronske kisline in kolagena, obrazu vrne mladostni sijaj, zreli koži pa vidno izboljša njen volumen. Preizkusite tudi serum NIVEA Hyaluron CELLular Filler, ki zmanjša drobne linije in gube, izboljša čvrstost in odpravlja znake utrujenosti.

Redna uporaba hialuronske kisline

Telo, ko smo mladi samo proizvaja in uravnava razpadanje hialuronske kisline. Ko se začnemo starati, se počasi začne upočasnjevati nastanek hialuronske kisline, poveča pa se njeno razpadanje, ki se kaže v znakih staranja kože. Zaradi pomanjkanja vlage v koži, se pojavijo prve gube okrog ustnic in oči. Izdelki za nego obraza s formulo iz posebnih aktivnih sestavin, ki pomagajo koži do njene obnove, med njimi je tudi hialuronska kislina, lahko kožo ponovno oskrbijo z manjkajočo vlago. Učinek posameznega izdelka je odvisen od koncentracij uporabljenih sestavin. Ker hialuronska kislina v telesu ves čas razpada, je potrebna redna uporaba izdelkov, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Le na ta način lahko stalno obnavljate hialuronsko kislino, vašo kožo pa ohranjate lepo in mladostno.