KAJ SO ANTIOKSIDANTI IN KAKO DELUJEJO NA NAŠO KOŽO?

Antioksidanti – ti drobni uničevalci prostih radikalov so pomembni pomočniki naših celic. Telo ščitijo pred boleznimi in delujejo pozitivno na kožo, saj upočasnijo staranje kože. A začnimo na začetku in preverimo, kaj sploh so antioksidanti in kje jih najdete.

ANTIOKSIDANTI – NARAVNA OBRAMBA TELESA

Antioksidanti varujejo naš organizem. Ali veste, kako delujejo in kakšen vpliv imajo na naše zdravje, počutje ter na našo kožo?

KAJ SO ANTIOKSIDANTI?

Gre za različne snovi, ki poskrbijo za nevtralizacijo prostih radikalov in ohranjajo ravnovesje v celicah. Povedano enostavneje – antioksidanti so mali borci v našem telesu, ki dnevno premagujejo naši koži neprijazne reaktivne molekule. 

 

Lovilci prostih radikalov

Antioksidanti delujejo proti t. i. prostim radikalom, nestabilnim molekulam, ki jim manjka en elektron. Te se vežejo na druge molekule v telesu in poškodujejo zdrave telesne celice

Če je raven prostih radikalov v telesu posebej visoka, govorimo o t. i. oksidativnem stresu, ki lahko povzroči trajne poškodbe celic. Posledica so pospešeno staranje kože, gube na koži, suhi in lomljivi lasje, splošna utrujenost in slabo počutje, žal pa tudi številne bolezni. 

 

KJE NAJDEMO ANTIOKSIDANTE?

Nekatere antioksidante telo proizvaja samo, druge v telo vnesemo z minerali, elementi v sledeh in vitamini. Prisotni so v najrazličnejšem sadju in zelenjavi, v različnih količinah.

ANTIOKSIDANTI ZA LEPO IN MLADOSTNO KOŽO

Antioksidanti imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave in napete kože, saj lahko do določene mere upočasnijo staranje kože. Tu ima še posebej pomembno vlogo koencim Q10 in vitamin C, oba izredno učinkovita antioksidanta. 

DA BO KOŽA DLJE ČASA MLADOSTNA

V mladosti je koža načeloma dobro preskrbljena z antioksidanti, saj telo samo proizvaja zaščitne snovi kot je denimo koencim Q10, brez katerega bi se v našem telesu odvijalo le malo procesov. Raven koencima Q10 začne upadati že pri dvajsetih letih, posledično koža izgublja svojo prožnost in v kombinaciji s stresom ter okoljskimi dejavniki se na koži pojavijo prve gube.

Tudi vitamin C ima številne pozitivne učinke na kožo. Kot učinkovit antioksidant varuje kožo pred prezgodnjim staranjem, nujen je za tvorbo kolagena v kožnih celicah, obenem pa preprečuje tudi nastanek aken in mozoljev.

Da bi se izognili oksidativnemu stresu, je priporočljiva uporaba krem ali serumov, ki vsebujejo antioksidante. Linija za nego obraza NIVEA Q10 ENERGY s koencimom Q10 in vitaminoma C in E lahko, v kombinaciji z zdravim življenjskim  slogom, upočasni prezgodnje staranje kože. 

Sicer pa je vsako obdobje v življenju lepo, če ga znamo sprejeti. Ste že slišali za novi trend »Slow-Aging«?

KDAJ PRIČETI Z UPORABO NEGE Z ANTIOKSIDANTI?

Z uporabo krem in serumov z učinkovitimi antioksidanti lahko pričnete že sredi 20. let. Tako bo koža pripravljena na izzive sodobnega življenja, kot so stres, hitra prehrana, onesnaženje in UV-sevanje, možnost za nastanek prvih gub pa bo manjša.

ANTIOKSIDANTI V PREHRANI

Antioksidante v oblliki polifenolov najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora, torej v zelenjavi in sadju. Pomagate si lahko tudi z barvami – rdeča, zelena in rumena živila praviloma vsebujejo največ antioksidantov.

KATERA ŽIVILA VSEBUJEJO NAJVEČ ANTIOKSIDANTOV?

  • Korenje, sladek krompir, listnati ohrovt in paradižnik proizvajajo veliko beta karotena.
  • Ovseni kosmiči, leča in sir vsebujejo veliko cinka.
  • Paprika, jagodbe in ribez so posebej bogati z vitaminom C.
  • V kokosovem in sončničnem olju ter v orehih najdemo vitamin E.
  • Skuše, sardele, jetra in soja oskrbijo telo s koencimom Q10.

Z zdravo prehrano boste v svoje telo vnesli priporočeno dnevno mero antioksidantov. 

Ste vedeli, da se večina antioksidantov nahaja v lupini ali pod njo? Zato, če se le da, sadje in zelenjavo jejte neolupljeno, a dobro oprano in neškropljeno.

 
Zeleni smutiji so še posebej bogati z antoksidanti! Najboljša izbira je kombinacija iz zelenjave in sadja. Ideja za zdravja poln smuti: 1 pest listnatega ohrovta, 1 pest motovilca in polovico manga zmiksajte z 200 ml vode in spijte. Na zdravje! Odkrijte še več idej za zdrave napitke in prigrizke.

DOBRA NOVICA ZA LJUBITELJICE ČOKOLADE

Vam je zadišal košček čokolade? Privoščite si ga! A naj bo to temna čokolada. Ta v primerjavi z mlečno ali belo čokolado vsebuje večje količine polifenolov in flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti. Ti se namreč nahajajo v kakavu, delež le-tega pa je najvišji v temni čokoladi, medtem ko ga v beli sploh ni. Poleg tega, da ima čokolada številne pozitivne učinke na naše zdravje, ni zanemarljivo dejstvo, da spodbuja tvorbo endorfinov, odgovornih za občutek zadovoljstva in užitka.