Vaš vodnik po ritualih kopanja

SPOZNAJTE NAVADE KOPANJA PO SVETU

Prav neverjetno je, kako različne pristope do kopanja imamo v različnih kulturah.

Kako se ljudje kopajo po svetu?

Določena navada, povezana s kopanjem, je v eni kulturi nekaj povsem običajnega, v drugi pa je lahko nezaslišana.

Socialni vidik ritualov kopanja

V številnih kulturah je kopanje močno povezano z javnimi kopališči. V turškem hamamu se denimo ženske zbirajo ob praznovanjih porok in rojstev. Poleg tega so v mnogih kulturah javna kopališča prostor, kjer se srečujejo družinski člani.

Sprostite telo in um

Uživajte v sproščujoči kopeli in pozabite na svet okoli vas. Kopanje naj bi vzpostavilo ponovno ravnovesje telesa in duha ter blagodejno vplivalo na občutke tesnobe in stresa.

5 stvari, ki jih morda niste vedeli o kopanju

  • V številnih javnih kopališčih po svetu ni običaj nositi kopalke.
  • Kopanje je bilo pogosto povezano s čistostjo in očiščenjem grehov v religioznem smislu.
  • Grki in Rimljani so bili prvi, ki so zgradili velika kopališča za javno uporabo.
  • V zgodovini so se v javnih kopališčih žal širile tudi mnoge bolezni in epidemije.
  • V številnih javnih kopališčih je prisotno ločevanje po spolu.

Dolga zgodovina kopanja

Kopanje je priljubljeno že od nekdaj. Načini kopanja so se skozi stoletja spreminjali, od javnih kopališč do modernih masažnih kopeli, še danes pa kopanje ostaja popoln način sproščanja.

Rituali kopanja v različnih kulturah

Turški hammam

Hammam je ključen del turške kulture in je pomembno mesto tako za druženje kot sproščanje in čiščenje telesa. Začne se s turško savno, ki ji sledi hladna prha. Nato je na vrsti umivanje celega telesa in masaža. Zaključi se s sproščanjem v sobi za ohlajanje.

Finske savne

Lesene savne v kočah so nadvse priljubljene na Finskem. Med vsemi savnami dosežejo najvišjo temperaturo in so namenjene čiščenju ter odpravljanju strupov iz telesa. V preteklosti so jih uporabljali tudi v religiozne in zdravilne namene.

Japonska kopališča

Tudi na Japonskem so kopališča mesto, kjer se ljudje srečujejo in družijo. Imenujejo se sento. Higiena je na prvem mestu, zato se ob vstopu obiskovalci najprej stuširajo, šele nato svoja telesa potopijo v vodo. Gre za kulturni običaj spletanja ter utrjevanja vezi med prijatelji in družino.

Rimska kopališča

Javna kopališča so bila pomemben del življenja v starem Rimu. Sestavljali so jih številni bazeni z različno ogreto ali ohlajeno vodo. Poleg umivanja pa je bilo ključno druženje.

Ruske banje

Banja je vrsta parne savne, ki ima v Rusiji zelo dolgo zgodovino. Tradicionalno jo ogrejejo na drva, vroča para pa nastane s pomočjo vode in vročega zraka. Po užitkih v vroči pari, sledi namakanje v bazenu s hladno vodo.


Kopanje in tuširanje danes

Kako so se spremenili načini kopanja in tuširanja in, kako so videti danes.

Kopanje je nekaj posebnega

Kopanje lahko različnim ljudem pomeni različne stvari. Za nekatere je pobeg iz stresnega vsakdanjika. Za druge je dragoceno preživljanje časa z družino - trenutek spletanja vezi in ustvarjanja nepozabnih trenutkov med materjo in otrokom.

Kakšna je razlika med kopanjem in tuširanjem, ko gre za vašo kožo?

Čeprav je namen kopanja in tuširanja v osnovi enak, pa je izkušnja za vašo kožo pri vsakem drugačna.

Tuširanje z mlačno vodo bo kožo naredilo svežo in mehko. Če pa uživate v zelo vroči vodi in se z njo tuširate predolgo, lahko vaša koža postane suha. Da boste iz kabine za tuširanje stopili z mehko in negovano kožo, preizkusite NIVEA olje za tuširanje Natural Oil. Vsebuje 55 % naravnih negovalnih olj, ki vašo kožo nahranijo in jo naredijo svilnato mehko.

Po drugi strani pa je lahko kopel za kožo tudi zelo blagodejna. Če boste v vodi ostali ravno prav dolgo, bo vaša koža vpila veliko vlage. To je lahko zelo prijetno za vse, ki imate suho kožo. Če boste vodi dodali NIVEA kremno kopel Creme Care z izbranimi sestavinami in edinstvenim vonjem NIVEA kreme, pa bo vaša koža gladka in mehka tudi po otiranju z brisačo.

Kateri izdelki so idealni za vaš osebni ritual kopanja?

Kopanje naj bi bilo čudovito doživetje za vašo dušo in telo, zato je pomembno, katere izdelke izberete.

NIVEA kremna kopel Goodbye Stress je odlična za popoln zaključek napornega dneva, saj s pomirjujočim vonjem sivke in naravnim dodatkom medu pomiri kožo ter jo naredi mehko in voljno.

Nebeško sproščanje v kadi

Prijeten občutek, ko se vaše telo po napornem dnevu potopi v toplo, dišečo vodo, je težko primerljiv s katerim koli drugim. Zakaj ne bi v prostor postavili še kakšne svečke? In v vodo dodali kopel po svoji izbiri. Z našimi nasveti, spremenite svojo kopalnico v oazo dobrega počutja.

4 razlogi, zakaj si je treba vzeti čas za razvajanje v kadi

  • Z namakanjem v kadi se boste odmrlih kožnih celic znebili v veliko večji meri kot pod tušem.
  • Kopeli pomagajo pri odpravljanju stresa in napetosti.
  • Tople kopeli lahko pomagajo vlažiti kožo, a le če voda ni prevroča in v njej ne ostanete predolgo.
  • Večerno kopanje je odličen čas, da premislite o preteklem dnevu in umirite svoje misli.