Vprašanja glede dezodorantov?

Poiščite odgovore na najbolj pogosta vprašanja.


Dezodoranti

1. KAKŠNA JE RAZLIKA MED DEZODORANTOM IN ANTIPERSPIRANTOM?

Dezodoranti odpravljajo bakterije, ki so odgovorne za nastanek neprijetnega telesnega vonja. Vsebujejo aktivne snovi proti neprijetnemu vonju, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij ali celo zmanjšajo število bakterij pod pazduhami. 

Antiperspiranti vsebujejo aktivne snovi proti potenju – običajno aluminijeve soli, ki zmanjšajo izločanje potu iz žlez znojnic ter tvorijo začasen čep v obliki gela na najbolj zgornjem delu pore znojnice. Ti čepi sčasoma izginejo zaradi mehanskega delovanja in naravnega obnovitvenega procesa kože. Antiperspiranti imajo tudi učinek dezodoranta, saj z nižjo pH-vrednostjo in zmanjšanjem vlage pod pazduhami zavirajo razvoj bakterij.

2. ZAKAJ ANTIPERSPIRANTI NIVEA VSEBUJEJO ALUMINIJEVE SOLI (NPR. ACH)?

Mnogi ljudje želijo poleg učinka odpravljanja neprijetnega vonja, ki ga ima dezodorant, tudi učinek zmanjšanja potenja, ki bi preprečil potne madeže na oblačilih. Vsi učinkoviti antiperspiranti vsebujejo aluminijeve soli (npr. aluminijev klorohidrat). Te soli tvorijo začasen čep v obliki gela na najbolj zgornjem delu pore znojnice. Tako se izloči manj potu. Zaradi trenja in naravnega obnovitvenega procesa kože ti čepi sčasoma izginejo.

Aluminijeve soli se že več kot sto let varno uporabljajo v antiperspirantih. Na splošno sestavine, ki se uporabljajo v kozmetiki, strogo ureja Evropska kozmetična direktiva in so podvržene natančnemu varnostnemu pregledu in znanstvenim analizam tako na evropski kot na državni ravni.


3. ZAKAJ SE POTIMO?


Obstaja več dejavnikov, ki povzročajo potenje. Zvišana telesna temperatura zaradi fizične aktivnosti in/ali visoke temperature lahko povzroči potenje po celem telesu. Naloga te vrste potenja je uravnavanje telesne temperature, tako da toplota izhlapeva iz telesa. Pot, ki ga sproščajo ekrine žleze znojnice, vsebuje večinoma vodo in soli.

Potimo pa se lahko tudi zaradi čustvenega ali psihološkega stresa. V tem primeru se večinoma potimo pod pazduhami, na podplatih, dlaneh in čelu. To vrsto potu ne proizvajajo samo ekrine žleze znojnice, ampak tudi apokrine žleze znojnice. Apokrini pot je sestavljen iz maščob in beljakovin, ki jih presnavljajo bakterije na koži, to pa povzroči značilen neprijeten telesni vonj. Potenje zaradi stresa je del starodavnega evolucijskega odziva na preteče situacije (reakcija »bori se ali pobegni«) in ima pomembno vlogo v neverbalni komunikaciji. Kot odgovor na to potenje zaradi stresa smo razvili NIVEA dezodorant antiperspirant Dry Comfort sprej za ženske v roll-onu za ženske.


4. ALI JE PREPREČEVANJE POTENJA Z UPORABO ANTIPERSPIRANTOV ŠKODLJIVO?


Uporaba antiperspirantov ne vpliva na uravnavanje toplote v telesu. Predela obeh pazduh sta velika do 200 cm2, kar predstavlja le okrog 1 % celotne površine telesa. To območje je tako premajhno, da bi vplivalo na uravnavanje toplote. Varnost antiperspirantov so dokazale mnoge raziskave in njihova uporaba v kozmetičnih izdelkih je dovoljena.

5. ZAKAJ SE RAZVIJE NEPRIJETEN VONJ?

Svež pot je tekočina brez vonja. Neprijeten vonj se razvije samo takrat, ko bakterije, ki so prisotne na koži pod pazduhami, presnovijo (tj. razgradijo) določene sestavine potu, kot so maščobe in beljakovine. Pazduhe ustvarjajo popolne pogoje za razmnoževanje bakterij zaradi vlažnih pogojev, višje pH-vrednosti in optimalne oskrbe s hranilnimi snovmi, ki jo zagotavljajo žleze znojnice in lojnice na tem območju.


6. ZAKAJ MORAM SVOJ NIVEA ANTIPERSPIRANT ALI DEZODORANT V SPREJU PRETRESTI?


Antiperspirante v spreju (npr. NIVEA DRY sprej) je treba pred uporabo dobro pretresti, da se aktivni prah antiperspiranta (aluminijeva sol) enakomerno porazdeli v dozi/embalaži. V nasprotnem primeru se lahko izdelek razprši v koncentrirani obliki in zamaši ventil ali povzroči bele sledove na koži oziroma oblačilih. NIVEA dezodorantov v spreju, ki so narejeni na osnovi alkohola (npr. ženska linija NIVEA Fresh – Fresh Natural, Fresh Flower, Fresh Comfort ali moška linija Fresh - Fresh Active in Fresh Ocean), ni treba pretresti.


7. KOLIKO ČASA MORAM POČAKATI PO BRITJU, PREDEN LAHKO UPORABIM ANTIPERSPIRANT, KI VSEBUJE ALUMINIJ?


Pri britju se odstrani majhen del najbolj zunanje plasti kože, toda koža in njena bariera nista nujno poškodovani. Kljub temu lahko pride do majhnih poškodb. V tem primeru ne uporabljajte nobenih dezodorantov, ki vsebujejo aluminij, dokler je koža razdražena ali poškodovana. Tudi če je koža pod pazduhami razdražena ali poškodovana iz drugih razlogov, ne uporabljajte antiperspiranta, ampak raje dezodorant brez aluminijevih soli (Fresh Natural v spreju, Fresh Comfort, Fresh Flower, Pure & Natural).


8. ALI JE MOJ IZDELEK BREZ ALKOHOLA?


V kemiji se izraz »alkohol« nanaša na najrazličnejše spojine. Vsem je skupno to, da v molekuli vsebujejo določeno skupino atomov. Splošno ali pogovorno pa je izraz »alkohol« omejen na snov etanol (kemijsko ime: etilni alkohol), ki je pitna različica alkohola. Vsak izdelek s trditvijo »brez alkohola« je brez etanola, torej ne vsebuje »alkohola« ali »alkohola, denat«, čeprav se beseda alkohol lahko pojavi na seznamu sestavin (INCI), npr. »stearyl alcohol«.

 

9. ALI LAHKO UPORABA DEZODORANTA POVZROČI BELE SLEDOVE NA OBLAČILIH?

Nekateri dezodoranti, natančneje antiperspiranti, ki vsebujejo aluminijeve soli, npr. aluminijev klorohidrat (ACH), lahko v posebnih pogojih in če jih ne uporabimo pravilno, pustijo bele sledove na oblačilih. Pri uporabi antiperspirantov v spreju (npr. Nivea Dry dezodorant) je pomembno, da izdelek dobro pretresete, da se prah aluminijevega klorohidrata enakomerno porazdeli v dozi in posledično tudi na koži. Če želite preprečiti bele sledove, se mora vsak antiperspirant povsem vpiti ali dovolj posušiti na koži, preden se oblečete. Običajno je mogoče bele sledove na oblačilih odstraniti s ščetkanjem. Za vse, ki želijo preprečiti bele sledove na oblačilih, bodo morda zanimivi izdelki NIVEA Invisible for Black & White.

10. ALI LAHKO UPORABA DEZODORANTA POVZROČI RUMENE MADEŽE NA OBLAČILIH?

Rumeni madeži so posledica kompleksnega součinkovanja lipidov, sebuma, detergenta za pranje in aktivnih snovi proti potenju. Po naših izkušnjah je vpletenih več dejavnikov, kot so pogostost uporabe, količina uporabljenega antiperspiranta, pogostost menjavanja oblačil, intenzivnost pranja, sestava posameznikovega potu, vsebnost mineralov ali elementov v sledeh v vodovodni vodi in sama sestava oblačila. Najboljši način za zmanjšanje pojava rumenih madežev na oblačilih je, da počakate, da se dezodorant povsem posuši, in se šele nato oblečete.

Pomembno je vedeti, da se rumeni madeži lahko pojavijo tudi, če ni prisotna nobena sestavina proti potenju, podobno rumenemu obarvanju ovratnika, kjer lipidi skupaj z delci umazanije v zraku povzročijo trdovratne madeže, ki jih ni mogoče zlahka odstraniti. V nekaterih primerih so madeži povezani s puščanjem barvil v oblačilu.

Za vse, ki želijo zmanjšati pojav rumenih madežev na oblačilih, bi bili zanimivi izdelki NIVEA Invisible for Black & White.


11. KAKO LAHKO ODSTRANIM RUMENKASTE MADEŽE?


Že nastalih rumenih madežev ni mogoče odstraniti ali zmanjšati s pogostim/večkratnim pranjem oblačil. Včasih lahko pranje celo strdi madeže.

Če opazite madež, oblačilo pred strojnim pranjem sperite z mrzlo vodo. V mnogih primerih je madeže mogoče uspešno odstraniti tako, da oblačila za približno 24 ur namočite v 5 % citronsko kislino (50 g citronske kisline v 1 litru vode). Zelo pomembno: Oblačila sperite s čisto vodo, preden jih operete v normalnem programu s tekočim detergentom in pri temperaturi 30 °C. Kljub temu ne moremo zagotoviti, da bo opisani postopek uspešen pri vseh madežih in oblačilih. Bodite previdni pri občutljivih in barvnih tkaninah ter pri oblačilih z bisernimi gumbi, saj jih lahko kislinska raztopina poškoduje. Pred uporabo izdelek preizkusite na skritem mestu.

Opozorilo: Zavedajte se, da je citronska kislina lahko rahlo nevarna v primeru stika s kožo (draženje, preobčutljivost) ali z očmi (draženje), pri zaužitju in vdihavanju (draženje). Ob stiku s kožo se lahko pojavita vnetje in nastanek mehurjev. Poškodbe tkiva so odvisne od trajanja stika. Zato vam toplo priporočamo, da med uporabo citronske kisline nosite zaščitne rokavice in ne vdihavate njenega prahu.

12. ALI LAHKO UPORABA DEZODORANTA POVZROČI BARVNE MADEŽE (NPR. ZELENE, RJAVE, RDEČE, MODRE) NA OBLAČILIH?

Nastanek barvnih madežev na oblačilih je podoben kot pri rumenih madežih. Konkretno barvo madeža lahko povzročijo kovine v sledovih v vodovodni vodi (npr. baker, mangan, železo). V nekaterih primerih lahko barvne madeže povzročijo tudi fluorescentni belilni agenti (optična belila). Barvni madeži na svetlih oblačilih se lahko pojavijo tudi v primeru puščanja barvil v barvnem oblačilu, ki ga nosite pod ali nad svetlim. Do tega pogosto pride, če obarvani material ni odporen proti potu.


Imate še kakšno vprašanje?

Vstopite v stik z NIVEA ekipo, tu smo za vas!
Pogosta vprašanja glede dezodorantov