Zaščitna maska za obraz: preprečite draženje kože

Nasveti proti vneti koži, aknam, mozoljem in rdečici

Redno nošenje zaščitne maske lahko povzroči težave s kožo. Z ustrezno nego in preizkušenimi nasveti se jim lahko izognete.

UPORABA ZAŠČITNE MASKE – KAJ SE DOGAJA Z VAŠO KOŽO?

Zaščita ust in nosu v prvi vrsti preprečuje, da bi se drugi ljudje okužili z vašimi virusi in bakterijami. Ker pa se med nošenjem zaščitne maske ne dotikate svojih ust in nosu, ste posledično zaščiteni tudi vi. Ob tem lahko dolgotrajno nošenje zaščitne maske pod katero se zadržuje vlaga, povzroči tudi težave s kožo. Preverite, kako se jim lahko izognete.

Draženje kože zaradi nošenja zaščitne maske: kakšne so lahko posledice?

Nošenje zaščitne maske ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov – pravilno kašljanje, kihanje, temeljito umivanje rok – dodatno zmanjšuje nevarnost prenosa virusov in bakterij. Ne glede na to, ali nosite kirurško zaščitno masko za enkratno uporabo ali zaščitno masko iz blaga za večkratno uporabo, lahko to pusti posledice na vaši koži. Pritisk in vlaga namreč lahko povzročita draženje kože. 

Kaj se dogaja pod zaščitno masko?

Dihanje skozi zaščitno masko sprošča topel zrak, ki se nabira pod masko – koža se tako hitreje poti. Vlaga lahko okrepi učinek drgnjenja, vrhnja plast kože se zmehča, koža postane bolj dovzetna za infekcije. V najslabšem primeru koža lahko postane razdražena, pordela, suha ali se na njej pojavijo akne.

 

maske-za-obraz

Razbremenite svojo kožo

Priporočljivo je, da zaščitno masko vsaj na vsaki dve uri snamete in pustite koži, da zadiha. Še posebej pomembno pa je, da je koža pod zaščitno masko čista, tako kot tudi vaše roke, ko si masko nadenete ali jo snamete. Nosite različne vrste zaščitnih mask, da se izognete pritisku in drgnjenju kože na istem mestu.

maske-za-ponovno-uporabo

Zaščitne maske iz blaga za vsakdanjo uporabo

Kupljene ali doma narejene zaščitne maske iz blaga, denimo iz bombaža, manj dražijo kožo kot kirurške zaščitne maske, pod njimi lažje dihate in jih lahko nosite dlje, saj se zlahka operejo v pralnem stroju. 


POSKRBITE ZA NEGO IN SE IZOGNITE DRAŽENJU KOŽE

Pomembno je, da se zaščitna maska lepo prilega obrazu, vas ne tišči in ne drgne kože. Najbolj pogosto prizadeta področja obraza so lica in predel okoli nosu, zato bodite na teh mestih še posebej pozorni. Ključ do zdrave in lepe kože je v pravi negi.

Nasveti za nego kože ob nošenju zaščitne maske

Če pogosto nosite zaščitno masko, morate biti še posebej pozorni na nego obraza. Sledite našim nasvetom.

 • Pred in po nošenju zaščitne maske očistite svoj obraz z mlačno vodo, nato uporabite izbrani izdelek za čiščenje obraza. Če je vaša koža občutljiva, svetujemo uporabo micelarne vode NIVEA, ki pore temeljito očisti in kožo obenem neguje. Če niste doma, lahko uporabite tudi micelarne čistilne robčke za obraz.
 • Po čiščenju na kožo nanesite izbrano kremo za obraz, da jo oskrbite z vlago. Odlična vlažilna nega je denimo krema za obraz NIVEA Naturally Good ali univerzalna krema NIVEA Care Soothing Creme.
 • Če se zaradi dolgotrajnega nošenja zaščitne maske za obraz na koži pojavi odrgnina ali otiščanec, kožo očistite in nanjo nanesite negovalno mazilo oz. kremo z aloe vero. 
 • Če je le mogoče, pod masko ne nosite ličil – vlaga, ki se zadržuje pod masko, ne bo le zabrisala vaš make-up, temveč lahko pripomore tudi k povečanemu izločanju maščob in zamašenim poram oz. nastanku mozoljev na nosu in bradi. Če je vaša koža mastna, je zatorej še toliko bolj pomembno skrbno čiščenje pred in po nošenju maske. Očistite kožo s čistilno glino NIVEA Urban Skin 3 v 1, ki vsebuje izvleček črnega riža in zelenega čaja ter deluje kot čistilni gel, piling in maska za obraz v enem.
 

Temeljito očistite svoj obraz

Z izdelki za čiščenje obraza NIVEA bo odstranjevanje liči hitro, prijetno in temeljito. Nič več drgnjenja ali rdečice, samo sveža, sijoča in čista koža.


PRAVILNA UPORABA ZAŠČITNE MASKE ZA OBRAZ

Kako si pravilno namestite zaščitno masko za obraz?

Zelo pomembno je, da si zaščitno masko pravilno namestite, se je med nošenjem ne dotikate in jo pravilno snamete. 

 • Roke si najprej temeljito umijte z vodo in milom, če ste zunaj, uporabite razkužilo.
 • Zaščitno masko obrnite tako, da bo del s kovinsko žičko na vrhnji strani.
 • Če je maska dvobarvna, naj bo bela stran obrnjena navznoter.
 • Elastike zataknite za ušesa, nato žičko pritisnite, da se oblikuje po nosu.
 • Spodnji del zaščitne maske raztegnite čez brado.
 • Zaščitno masko nosite največ dve uri oz. manj, če je premočena.
 • Preden si zaščitno masko snamete, ponovno umijte ali razkužite roke.
 • Pri snemanju zaščitne maske se dotikajte le elastik za ušesa.
 • Odvrzite jo v vrečko za smeti, ki jo tesno zaprete.
 • Zaščitno masko iz blaga morate oprati po vsakem nošenju, zato je priporočljivo, da jih imate več. 
 

maske-ocala

Zarošena očala zaradi nošenja zaščitne maske?

Če nosite očala z dioptrijo, je pomembno, da si najprej pravilno namestite zaščitno masko in šele nato očala, ki naj prekrivajo zgornji del maske. Na ta način boste preprečili, da bi se med dihanjem očala rosila.

Razkuževanje zaščitne maske v mikrovalovni pečici? Ne!

Razkuževanje zaščitnih mask v mikrovalovni pečici nikakor ni dobra ideja, saj mnoge maske vsebujejo kovinsko žičko, ki lahko povzroči požar. Kirurške zaščitne maske iz papirja po uporabi odvrzite v smeti, zaščitne maske iz blaga pa operite na 60 °C s pralnim praškom in posušite v sušilnem stroju ali prelikajte z vročim likalnikom. 

ČISTOČA JE POL ZDRAVJA! NASVETI ZA ČISTO KOŽO IN ROKE

Pot do lepe kože se začne s temeljitim in rednim čiščenjem kože. Čiste roke pa so pomemben korak na poti do zdravja. Sledite nam, korak za korakom!

NASVETI ZA ČIŠČENJE OBRAZA

Naj vaša koža zadiha! Dnevno nego obraza sestavljajo čiščenje, tonificiranje in vlaženje. Sledite tem trem korakom in vaša koža bo vsak dan videti sveža in sijoča.

PRAVILNO UMIVANJE ROK

Ste vedeli, da se kar 80 % bolezni prenaša z rokami? Pripravili koristne nasvete za umivanje rok s trdim ali tekočim milom ter nego rok po umivanju.