Pomembni nasveti za zaščito pred soncem

JE ŠE KAJ LEPŠEGA, KOT OBČUTEK TOPLEGA SONCA NA KOŽI?
Kadar sije sonce, si želimo iti ven, na prosto, da se naužijemo sončne svetlobe, saj se zaradi energije sonca resnično dobro počutimo. Toda sonce lahko zdravju tudi škoduje, zato se moramo pred močnimi sončnimi žarki primerno zaščititi.

Zakaj je zaščita pred soncem pomembna?

Za naše zdravje so nevarni UVA in UVB-žarki. vas zanima, zakaj? Zaupali vam bomo tudi, kako se pred njimi zaščititi.
sun-image-1

Kako je sestavljena sončna svetloba?

Sonce na zemljo pošilja najrazličnejše UV žarke. Velik delež sončne svetlobe predstavlja ultravijolično sevanje. Sestavljeno je iz dolgovalovnih UVA-žarkov, kratkovalovnih UVB-žarkov in UVC-žarkov. Ozonska plast, ki obdaja naš planet, nas ščiti pred UVC-žarki in deloma pred UVB-žarki. Drugi del UVB-žarkov in UVA-žarki pa zemljo dosežejo in prodrejo v našo kožo zato se moramo zaščititi s primerno UV zaščito. Med sončnimi žarki, ki nas dosežejo kar 95 % sončnega sevanja predstavljajo UVA-žarki, 5 % pa UVB-žarki. Sonce ima za naše telo sicer tudi številne pozitivne učinke.

Kje je sonce najbolj močno?

Intenzivnost UV sevanja je odvisna od letnega časa in dela dneva, naše lokacije, količine ozona v ozračju in prekritosti neba z oblaki. Poleti sonce sije močneje, še posebej opoldne, ko je še močnejše kot v drugih delih dneva. Učinek sevanja lahko še dodatno okrepi bližina vode, ki odbija sevanje. Tudi v gorah je sonce močnejše kot v dolini, še zlasti pozimi, ko so gore zasnežene, saj tudi sneg okrepi moč sončne svetlobe. Na intenzivnost sonca pa vpliva tudi lokacija - bližje kot ste ekvatorju, močnejši so sončni žarki in višjo UV zaščito boste potrebovali.

Kakšen učinek imajo UV-žarki?

UVA-žarki so tisti, ki prodrejo globoko v kožo in zagotavljajo kratkotrajno porjavelost s tem, ko omogočijo prenos melanina iz globljih plasti kože proti površini. Prav melanin pa je namreč tisti, ki skrbi za rjavo barvo naše kože. Poleg tega tvorijo proste radikale in lahko dolgoročno spremenijo celice. Prevelika količina UVA-žarkov izsuši kožo in poškoduje kolagenska vlakna, kar povzroči prezgodnje staranje kože. Druge možne posledice prevelike količine UVA-sevanja so alergija na sonce, motnje pigmentacije ter kožni rak.

UVB-žarki lahko prodrejo v povrhnjico (epidermis) in poskrbijo, da koža porjavi. Lahko pa so odgovorni tudi za sončne opekline, alergijske reakcije in kožnega raka.

Zato je nujno, da kožo ustrezno zaščitite z ustrezno UV zaščito pred UVA- in UVB-žarki.


Kako se ustrezno zaščititi?

Pomembni namigi za zaščito pred soncem

Ker prevelika količina UV-žarkov lahko dolgoročno poškoduje kožo, v vseh letnih časih poskrbite za primerno zaščito pred soncem. Zlasti v vročih poletnih dneh samo bogata krema za sončenje in drugi zaščitni izdelki niso dovolj. Pokazali vam bomo nekaj ukrepov, ki vam bodo omogočili varno uživanje na soncu.

Izpostavljenost soncu: vprašanje tipa kože

Kako dobro lahko prenašate sonce, je odvisno od vašega tipa kože. Svetli tipi so posebno občutljivi na sončno svetlobo. Zato potrebujejo izdelek za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem in se morajo izogibati neposredni izpostavljenosti soncu. Če niste prepričani, katera krema je prava za vas, preberite članek o pravi zaščiti pred soncem za vaš tip kože.

Izogibajte se žgočemu soncu

Sonce izboljša naše razpoloženje in daje prijeten občutek na naši koži. Toda za vaše zdravje bo bolje, da vseeno ne pretiravate z izpostavljanjem soncu, še posebej se izogibajte močnemu opoldanskemu soncu. UV-žarki so najmočnejši prav med 11. in 15. uro. Izpostavljenost soncu naj ne bo predolga, saj tudi izdelek za zaščito pred soncem z zelo visokim zaščitnim faktorjem ne more odbiti vseh UV-žarkov. Svoji koži zato privoščite več odmorov ter jo prekrijte z oblačili in se umaknite v senco dreves ali senčnika. Toda pozor: tudi v senci niste povsem varni pred nevarnim UV-sevanjem, zato ne pozabite uporabiti kreme za sončenje za kar najboljšo UV zaščito!

Zaščitite kožo z izdelki za zaščito pred soncem

Koža se lahko tudi sama zaščiti pred soncem, vendar je čas zaščite odvisen od tipa kože in traja samo 5 do 20 minut. Prav zato je tako pomembno, da izberete kremo za sončenje, ki je primerna za vaš tip kože za kar najboljšo zaščito za sončenje – uporabite na primer izdelke za zaščito pred soncem NIVEA Sun Protect & Moisture, ki vašo kožo ne le učinkovito zaščitijo, temveč jo hkrati ohranjajo mehko in voljno. Mleko ali krema za sončenje bosta podaljšala čas UV zaščite, ker vsebujeta UV-filtre, ki odbijajo škodljive UV-žarke.

Zaščitni faktor (ZF) označuje učinkovitost izdelka za zaščito pred soncem. Če čas zaščite kože pomnožite z zaščitnim faktorjem, ugotovite, koliko časa lahko preživite na soncu, ne da bi dobili sončne opekline. Pogoj za to je seveda, da zaščitni izdelek med zadrževanjem na soncu na kožo redno nanašate. Če želite izvedeti, kateri zaščitni faktor potrebujete za zanesljivo zaščito pred soncem, uporabite našega svetovalca za zaščito pred soncem.

Pravilen nanos izdelka za zaščito pred soncem

Ko ugotavljate, koliko izdelka za zaščito pred soncem morate nanesti, si zapomnite, da nikoli ni preveč! Na splošno sta potrebna dva miligrama kreme za sončenje na kvadratni centimeter površine kože. Pet gramov kreme ustreza približno eni žlički, kar je dovolj kreme za sončenje za cel obraz. Uporabite kremo za sončenje za obraz NIVEA Protect & Bronze ZF 30, ki omogoča zanesljivo zaščito in naravno porjavelost. Za celo telo potrebujete okrog 30 g mleka za sončenje oz. šest žličk. Ali drugače, polna dlan izdelka za zaščito pred soncem je običajno dovolj za celo telo.

Mleko ali kremo za sončenje enakomerno nanesite na telo in ne pozabite na tako imenovane »sončne terase«, ki so posebno izpostavljene sončnim žarkom. Mednje spadajo nos, ustnice in ušesa. Na mesta, kot so ušesne mečice, koža za ušesi in lasišče, pogosto pozabimo, vendar ta prav tako potrebujejo zaščito pred soncem.

Zaščitno kremo za sončenje nanesite pred izpostavljenostjo soncu. Priporočamo, da jo nanesete že 30 minut prej, preden se odpravite na sonce. Ne pozabite na redno obnavljanje nanosa kreme, saj jo deloma odstranijo drgnjenje, potenje in voda. Ne varčujte pri količini!


Kako se ubraniti pred soncem?

Čeprav izdelek za zaščito pred soncem zagotavlja dobro zaščito pred škodljivimi UV-žarki, morate kožo zaščititi tudi z drugimi ukrepi. A tudi tukaj velja: eno ne nadomešča drugega! Ne pozabite nanesti dovolj NIVEA Sun družinskega spreja za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem.

Posebna UV-zaščitna oblačila

Dandanes obstajajo tudi posebna UV-zaščitna oblačila, ki so zasnovana tako, da zadržijo UV-žarke. Tkanina je obdelana s posebnim postopkom in omogoča boljšo zaščito kot običajna oblačila. Na teh oblačilih je UV-zaščita posebej navedena. Za ljudi, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, na primer deskarje, je na voljo tako imenovani »rash guard« oz. majica, ki ščiti pred izpuščaji zaradi drgnjenja in pred premočno sončno svetlobo.

Zaščitite glavo in oči

Obvezno nosite pokrivalo. Tudi pri teh velja, da gostejša kot je tkanina, boljša je zaščita.

Ne pozabite na očala z UV-zaščito. Oznaka na sončnih očalih vam lahko pomaga ugotoviti, ali nudijo zaščito pred UV-žarki.

Če vas sonce slučajno opeče si pomagajte z našimi nasveti.


Zaščita pred soncem

Na kopalnih izletih si večkrat privoščite odmor od sonca ter v naprej razmislite, ali bo dovolj senčnih mest. Ob jezeru boste verjetno našli več dreves kot na plaži. Če je potrebno, vzemite dovolj senčnikov, šotorov ali baldahinov, da si boste lahko zagotovili senco. Poleti imate lahko zaščitni senčnik ves čas v avtu.

Zaščita pred soncem v avtu

Ker UV-sevanje lahko prodre skozi steklo, tudi v avtu potrebujete zaščito pred sončno svetlobo. Lahko zatemnite stekla, kar je malce dražja rešitev, lahko pa se pred soncem zaščitite s ščitniki, roloji ali senčniki, ki jih prisesate na steklo avtomobila.

Zaščita pred soncem za otroke

Pri dojenčkih in otrocih obstaja veliko tveganje za poškodbe kože zaradi UV-sevanja, saj naravni ščit njihove kože še ni dovolj razvit, da bi prenesel takšne poškodbe. Poleg tega otroci obožujejo dolge ure kopanja in plavanja – izdelek za zaščito pred soncem pa v tem času izgine. Zato potrebujete izdelek za zaščito pred soncem, ki je posebej zasnovan za otroke in upošteva njihove posebne potrebe. Izdelki za otroke NIVEA Sun so bili posebej razviti za otroško kožo. Uporabite NIVEA Sun Kids Swim & Play losjon za zaščito pred soncem, ki je zelo dolgo obstojen in vodoodporen, zato se lahko vaši otroci varno igrajo v vodi dlje časa.
Sonce nam zagotavlja toploto in dobro razpoloženje. Če boste zaščito pred soncem vzeli resno in upoštevali naše nasvete, vas nič ne bo oviralo pri uživanju na plaži.