Zamašen nos pri dojenčku - kaj storiti?

KORISTNI NASVETI ZA NOVE STARŠE

Kašljanje in zamašen nos pri dojenčku sta za naše najmlajše prav taka nadloga kot za odrasle. Kaj lahko storite, da jim olajšate čas, ko so na pohodu virusi?

NA POMOČ, DOJENČEK IMA ZAMAŠEN NOS!

Kaj lahko storite, ko ima dojenček zamašen nos.
Mama in dojenček

Redno čiščenje noska je nadvse pomembno

Dojenčku boste najbolj olajšali prebolevanje prehlada, če boste redno čistili njegov zamašen nosek. Pri tem obvezno uporabite raztopino za čiščenje noska za dojenčke.

Zakaj je potrebno čiščenje zamašenega noska pri dojenčku?

Dojenček si ne zna in ne more sam izpihati noska - večina otrok zna pihniti skozi nos šele po drugem letu, mnogi tudi veliko kasneje. Ker je čist nosek nadvse pomemben za lažje dihanje in dojenje ali hranjenje po steklenički, je prav, da čiščenje noska postane redno opravilo. To lahko počnete z različnimi nosnimi aspiratorji, vsekakor pa vedno sluz najprej razredčite z raztopino za čiščenje noska za dojenčke.

Pozor: Ne pretiravajte z uporabo aspiratorja za nos, pri dojenčkih se svetuje čiščenje zamašenega noska do trikrat dnevno.


Dojenček je prehlajen - 3 pogoste zmote

O prehladu kroži veliko govoric in nasvetov, ki pa ne držijo vselej. Preverili smo tri najpogostejše.
Oče in otrok

1. Dojenček se bo prehladil, če ga zebe

Čeprav mnogi še vedno mislijo, da je tako, mraz ne vpliva na nastanek ali poslabšanje prehlada. Prehlad namreč povzročijo virusi, ki pridejo v stisk z nosno sluznico.
Otrok in igračke

2. Ko dojenček preboli prehlad, se ta ne bo več ponovil

Res bo dojenček po prebolelem prehladu do določene mere odporen na nekatere viruse, a ker poznamo več kot 200 vrst različnih virusov, ki povzročajo prehlad, je velika verjetnost nove okužbe.
Mama in otrok

3. Čiščenje zamašenega noska pri dojenčkih nima smisla

Lajšanje simptomov pri prehladu je nadvse pomembno, saj vpliva na splošno počutje in preprečuje morebitne zaplete. Zato ne pozabite dojenčku redno čistiti noska, mu nuditi dovolj tekočine in primeno vlažliti zraka v bivalnem prostoru.

KAJ PA, KO SE POJAVI ALERGIJA?

Ker imajo otroci slabši imunski sistem, se pogosto soočajo z alergijami, ki so lahko številnih oblik - alergije na hrano, astma, atopični dermatitis ...

Prehlad ali alergija?

Ena najpogostejših oblik alergijskih bolezni dihal je alergijski rinitis ali vnetje nosne sluznice zaradi alergije. Gre za alergijo, ki ni povezana z letnim časom, razvije pa se zaradi prisotnosti prahu, cvetnega prahu in mrtvih živalskih celic. Njeni simptomi so kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, daženje žrela in srbenje oči, tako da jo pogosto zamenjamo za prehlad. Ločimo občasni (seneni nahod) in stalni alergijski rinitis.
Mama čisti otroku nosek
Veste, zakaj otroci in odrasli kihamo? Najpogosteje zato, ker so naše nosne poti polne alergenov, mikrobov in prahu. Na ta način se naš nos čisti po naravni poti.

Kaj pomaga?

Poleg izogibanja alergenom, je pri alergijskih reakcijah lahko v veliko pomoč NIVEA Baby fiziološka raztopina za čiščenje noska, saj navlaži nosno sluznico in spere alergene.

NEGA PREHLAJENEGA DOJENČKA

Sledite NIVEA nasvetom za tiste dni, ko je dojenčkov nosek zamašen, razpoloženje pa ne najboljše.
Mamina in dojenčkova roka

Veliko ljubezni in potrpljenja

Pomembno je, da se zavedate, da se dojenček prav tako slabo počuti kot se vi, kadar vas napadejo virusi. Zato mu nudite še več pozornosti in ljubezni kot običajno.

5 hitrih nasvetov za nego dojenčka, ki preboleva prehlad

  • Dojenček naj veliko počiva.
  • Poskrbite za primerno vlago v prostoru, kjer se največ zadržujete in prostor redno zračite.
  • Če je vreme primerno, ne pozabite na redne sprehode z dojenčkom.
  • Zdravila naj dojenček jemlje le po nasvetu zdravnika.
  • Ne pozabite, da je vnos tekočine nadvse pomemben, zato dojenčka pogosto dojite ali hranite po steklenički.
  • Redno čiščenje zamašenega noska pri dojenčku je ključno za čim hitrejše prebolevanje prehlada.

ŠE VEČ NASVETOV ZA NEGO DOJENČKA

Vas zanima še več o prehladu pri dojenčku ali o tem, kako preprečiti plenični izpuščaj? Sledite NIVEA nasvetom!
Dojenček

Kaj storiti, če je dojenček prehlajen?

Vsi dojenčki, četudi za njih še tako dobro skrbite, zbolijo za virusnimi okužbami. Ugotovite, kaj storiti, ko vaš mali bolnik kašlja in smrka.
Mama in dojenček

Kako preprečiti plenični izpuščaj?

Prava pot do suhe in zdrave dojenčkove ritke so skrbna nega in kakovostni izdelki. Odkrijte vzroke za plenični izpuščaj in ugotovite, kako ga lahko preprečite.