PRAVILNO UMIVANJE ROK

NAVODILA IN NASVETI ZA ČISTE IN NEGOVANE ROKE

Zakaj, kako pogosto in na kakšen način si moramo umivati roke? Za vas smo pripravili koristne nasvete za umivanje rok s trdim ali tekočim milom za roke ter nego rok po umivanju.

KAKO SI PRAVILNO UMIJEMO ROKE?

Ste vedeli, da se kar 80 % bolezni prenaša z rokami? Naše roke so ves dan posredno ali neposredno v stiku z drugimi ljudmi – ko se rokujete, primete za držalo na avtobusu ali potiskate voziček v trgovini. Četudi so na videz čiste, so sicer na njih ves čas prisotni mikrobi, poleg njih pa se nanje občasno naselijo tudi mikroorganizmi, ki so najpogostejši vzrok za različne bolezni. Umivanje rok je eden najbolj preprostih higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Pa ste prepričani, da svoje roke umivate pravilno?
umivanje-rok-nivea

Čistoča je pol zdravja!

Ste že slišali, da je umivanje rok samo z vodo, brez mila, zaman? To sicer ni res, je pa vsekakor manj učinkovito.

Korak za korakom do čistih rok

Vzemite si čas: postopek pravilnega umivanja rok traja od 40 do 60 sekund!

  • Roke zmočimo s tekočo vodo, ki pa ne sme biti prevroča, da ne poškoduje kože.
  • Nanesemo negovalno trdo ali tekoče milo – dovolj bo en brizg.
  • Namilimo celotno površino rok: dlani, prste, prostore med prsti, hrbtišča rok, zapestji.
  • Roke milimo približno od 10 do 15 sekund.
  • Nato jih temeljito splaknemo s tekočo, toplo vodo.
  • Obrišemo jih s čisto in suho bombažno ali papirnato brisačo, pri čemer jih ne drgnemo.
  • Pomembno! Pipo zapremo tako, da se je ne dotikamo več z umitimi rokami (s komolcem ali s papirnato brisačo). 
  • Ne pozabite navlažiti kože z izbrano kremo za roke.

Kdaj si moramo umiti roke?

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost – kadar so umazane. Še posebej moramo biti pozorni na to, da si roke umijemo po uporabi stranišča, pred pripravo in uživanjem jedi, po kihanju in kašljanju, po božanju domačih ljubljenčkov, po tem, ko smo odnesli smeti in po stiku z bolnimi. Redna in temeljita higiena rok je nadvse pomembna tudi v času, ko so na pohodu različna virusna obolenja.

IZBERITE PRAVO MILO IN KREMO ZA ROKE

Da bo vaša koža čista, obenem pa tudi lepa in negovana, morate izbrati primerno milo in kremo za roke. Sledite našim nasvetom!
NIVEA milo in krema za roke

Ne pozabite na kremo za roke!

Z vsakim umivanjem rok s kože odstranite tudi maščobe, roke pa postajajo vse bolj suhe. Zato je pomembno, da poleg negovalnega mila uporabite primerno kremo, ki bo poskrbela, da bodo vaše roke ostale lepe in nežne.

Kako najdete pravo milo za roke?

Na policah trgovin boste našli najrazličnejše izdelke, zato verjamemo, da odločitev ni najlažja. Svetujemo vam, da izberete blago, neagresivno milo, kot je tekoče milo NIVEA Creme Soft z dragocenim mandljevim oljem, ki bo vaše roke temeljito umilo, a ne bo preveč poškodovalo naravnega zaščitnega sloja kože rok. Če je vaša koža zelo občutljiva, bodite pozorni tudi na oznako »koži prijazna pH-vrednost«.

Trdo ali tekoče milo?

Kar se tiče vaše kože, je čisto vseeno, ali boste izbrali trdo ali tekoče milo. Tekoče milo NIVEA Creme Care ali tekoče milo Creme Soft z dragocenimi sestavinami negujeta vašo kožo med umivanjem. Če vam je ljubše trdo milo, pa uporabite različici z enakimi lastnostmi v drugi obliki. 

Pa vendar, kadar isto milo uporablja več oseb, denimo na javnih prostorih, je vsekakor bolje izbrati tekoče milo, saj se na trdem milu lažje in v večji meri razmnožujejo bakterije. 

Katera krema za roke je prava za vas?

Kremo za roke morate izbrati glede na to, kako pogosto si umivate roke in, kakšno kožo rok imate. Zelo negovalna krema, kot je na primer krema za roke NIVEA 3 v 1 Repair, je primerna za zelo suhe in poškodovane roke, ki jih takoj pomiri. Če delate za računalnikom, predlagamo kremo za roke NIVEA Intensive Moisture, ki se hitro vpije in za seboj ne pušča mastnih sledi. Krema z anti-age sestavinami, kot je denimo krema NIVEA Anti-Age Care Q10, pomaga upočasniti staranje kože. Za vse, ki iščete rešitev proti pigmentnim madežem, je pravi odgovor krema za roke NIVEA Luminous630, ki učinkovito zmanjša videz starostnih peg in preprečuje njihov ponoven nastanek. Če pa si želite preverjene nege z antibakterijskim učinkom, izberite kremo za roke NIVEA 3 v 1 Care & Protect.

V širokem naboru NIVEA krem za roke boste gotovo našli pravo zase.


MILO ALI RAZKUŽILO ZA ROKE?

Antibakterijska razkužila za roke so učinkovita zaščita pred bakterijami in virusi, ki se prenašajo preko rok na sluznico – oči, usta, nos – in tam vstopijo v organizem ter povzročijo različne bolezni. Pa vendar jih morate uporabljati le v primerih, ko nimate dostopa do vode in mila.

Zakaj v običajnih okoliščinah milo zadostuje?

Za higieno rok zadostujejo topla voda, milo in pravilen način umivanja rok. Razkužilo praviloma uporabljamo takrat, ko si rok ne moremo umiti, saj odstrani bakterije, ne pa umazanije. Pogosto pa razkužila tudi napačno uporabljamo – količinsko premalo in površno. S pretirano uporabo razkužil pokončamo tudi zdravju prijazne bakterije in nehote izsušimo kožo. Ker smo želeli združiti zanesljivo nego in antibakterijski učinek, smo ustvarili kremo za roke NIVEA 3 v 1 Care & Protect, ki nudi podporo pri higieni rok.

Kaj pa ob bolezni?

Kadar ste prehlajeni ali prebolevate virozo, seveda ne smete pozabiti na higieno rok, še posebej po tem, ko ste se useknili v robec. Pa vendar to še vedno pomeni, da je roke treba večkrat in temeljito umiti, občasno pa jih lahko tudi razkužite. Dezinfekcija rok je nadvse pomembna predvsem za zaposlene v zdravstvenih ustanovah, pa tudi za obiskovalce, ki bi lahko po nepotrebnem poslabšali zdravstveno stanje pacientov, ki imajo že tako oslabljen imunski sistem. 

Dobre navade gradimo zgodaj

Če boste svoje najmlajše že v rani mladosti naučili temeljitega umivanja rok vsakokrat, ko pridejo domov, po uporabi stranišča in pred jedjo, jim boste dali odlično popotnico za vse življenje.

Kdaj so ljudje pričeli uporabljati milo in za kaj?

Čeprav milo poznamo že vsaj 5000 let, ga njegovi domnevni izumitelji Babilonci sprva niso uporabljali za osebno higieno, temveč predvsem za pranje oblačil, pa tudi za zdravljenje kožnih bolezni. Prva mila so bila narejena iz maščob, pepela in vode. Šele v 19. stoletju so iznašli trda mila za umivanje kože, kot jih poznamo danes. Priročna tekoča različica mila pa je v splošno uporabo počasi vstopila v začetku 20. stoletja.


NE SPREGLEJTE

Izbrali smo nekaj zanimivih dejstev o priljubljenem mandljevem olju - jih že poznate? Vabimo vas tudi, da v našem bogatem izboru mil in krem za roke izberete svoj najljubši komplet za higieno in nego rok.
nivea-madljevo olje

Čudovito mandljevo olje za negovano in lepo kožo

Zaradi svoje bogate sestave in blagodejnih učinkov na kožo je mandljevo olje pomembna sestavina v negovalnih NIVEA izdelkih, našli ga boste tako v milih kot kremah za roke. Vas zanima, od kod izvira in, kaj vsebuje?

Poskrbite za higieno svojih rok z NIVEA izdelki

Poskrbite za higieno in lepoto vaših rok z ustrezno izbiro izdelkov. Preverite široko ponudbo NIVEA mil za roke, ki bodo poskrbeli, da bodo vaše roke ostale lepe in nežne.