zaščitni faktor

Kateri zaščitni faktor potrebujem?

POIŠČITE NAJBOLJŠO KREMO ZA SONČENJE ZA SVOJO KOŽO

Zaščitni faktor označuje, kako učinkovito in kako dolgo krema za sončenje ščiti vašo kožo. Odkrijte, kako lahko izračunate pravi zaščitni faktor za svoj tip kože.

Zabava na soncu – s pravim zaščitnim faktorjem

Zaščitni faktor (ZF)

Obožujemo sonce, naj bo na plaži ali na snežnih strminah. Zabavamo se in naše počutje je odlično. Pri tem pa ne smemo pozabiti na primerno zaščito pred soncem. Zaščitni faktor (ZF) je eden od dejavnikov, ki določajo učinkovitost kreme za sončenje. Izdelki za zaščito pred soncem NIVEA SUN ščitijo kožo pred UV žarki in preprečujejo opekline ter proste radikale. Naj bo sončenje še tako privlačno, je vsak izmed nas na tak ali drugačen način občutljiv na sončno svetlobo. Glede na barvo naše kože, las in oči, obstajajo različni tipi kože. Svetla koža denimo potrebuje večjo zaščito pred soncem kot temnejša koža. Zato je za vsak tip kože primerna drugačna zaščita.
Pomembno: Zaščitni faktor, ki ga vaša koža potrebuje, določa čas, v katerem se koža lahko sama zaščiti. Torej gre za čas, ko ste lahko izpostavljeni sončnim žarkom, ne da bi vas le-ti opekli. To je v povprečju od 5 do 30 minut, odvisno od vašega tipa kože, lokacije in letnega časa.
Preberite več o različnih tipih kože.

Čas naravne zaščite svoje kože pomnožite z ZF in dobili boste čas, ki ga lahko preživite na soncu ne da bi vas opeklo - pod pogojem, da redno nanašate kremo za sončenje. Ločimo naslednje zaščitne faktorje: nizek (6–10), srednji (15–25), visok (30–50) in zelo visok (50+).
Ste vedeli, da se kar 80 % škodljivih sončnih žarkov prebije skozi oblake do vaše kože? Zato je tudi med oblačnimi poletnimi dnevi nujna uporaba kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem!

Kako poiščem pravi zaščitni faktor za svojo kožo?

Tip kože in individualni čas naravne zaščite kože igrata ključno vlogo pri izbiri primernega zaščitnega faktorja. Poleg teh dveh pa obstaja še vrsta drugih kriterijev, ki jih morate upoštevati, da bo vaša koža optimalno zaščitena.

Nasveti za izbiro pravega zaščitnega faktorja

1. Kateri zaščitni faktorji obstajajo?

Izbirate lahko med nizkim, srednjim, visokim in zelo visokim zaščitnim faktorjem. Visok zaščitni faktor bo podaljšal vaše užitke ob sončenju in vam omogočil zdravo porjavitev. Priporočljiv zaščitni faktor za odrasle je vsaj 20, za otroke vsaj 30. Če je vaša polt po naravi zelo temna ali pa že lepo porjavela od sonca, vam ob krajšem zadrževanju na soncu zadostuje že nižja zaščita pred soncem.

 

2. Kateri tip kože imate?

Če je vaša koža svetla, lasje pa blond ali rjavi, potem je vaš čas naravne zaščite kože okoli 10 minut. Če je vaša koža olivna, lasje pa srednje do temno rjavi, je vaš čas naravne zaščite okoli 15 minut. In, če je vaša koža temna, lasje pa rjavi, se čas naravne zaščite podaljša na okoli 20 minut.

Primer:
S pomočjo formule za izračun zaščitnega faktorja boste izračunali čas, ki ga lahko brez negativnih posledic preživite na soncu: 10 mint x ZF 30 = 300 minut oz. 5 ur. Ob tem ne smete pozabiti, da morate vsaj vsaki dve uri ponovno nanesti kremo za sončenje in da je izbira ZF odvisna tudi od okolja, v katerem se nahajate.

 

3. Kako dolgo želite ostati na soncu?

Morda veste, kako dolgo bo vaša koža izpostavljena soncu? Potem lahko formulo obrnete in izračunate zaščitni faktor s pomočjo svojega tipa kože. Primer: za 150 minut na soncu, potrebuje človek s srednjim tenom (10 minutni čas naravne zaščite kože) najmanj zaščitni faktor 15 (150 minut deljeno z 10 minutami = ZF 15).

 

4. Kdaj se boste zadrževali na soncu?

Opoldne so sončni žarki najmočnejši in UV zaščite na najtežji preizkušnji. Če se v tem času ne morete izogniti izpostavljanju soncu, je najbolje, da se odločite za sončno kremo z visokim oz. zelo visokim zaščitni faktorjem (ZF 30 ali ZF 50+).

Kje želite uživati na soncu?

Moč UV-žarkov se lahko močno razlikuje, denimo ob morju, na snegu ali na pesku. Tudi v višjih legah ali ob ekvatorju je obremenitev bistveno močnejša. V tem primeru izberite višji zaščitni faktor, da se izognete opeklinam.

product-stage-bg

IZRAČUN ZAŠČITNEGA FAKTORJA: ZAKAJ JE UV-ZAŠČITA TAKO POMEMBNA

Da bo vaša koža zdrava in naravno lepa, morate redno uporabljati kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem, primernim za vaš tip kože. Tako boste preprečili sončne opekline in prezgodnje staranje kože. Sočasno boste zmanjšali tudi tveganje za nastanek kožnega raka.
nanos kreme
Visok zaščitni faktor nudi boljšo zaščito pred UV žarki kot nižji zaščitni faktor, ob tem pa ne preprečuje le sončnih opeklin, temveč tudi prezgodnje staranje kože.

Tako deluje UV zaščita na kožo

UVA-žarki ne povzročajo bolečih simptomov na koži kot sončne opekline, ob tem pa prodrejo globoko v celice usnjice - dermisa. Pospešujejo nastanek prostih radikalov, ki izzovejo alergije na sonce in lahko povzročijo staranje kože ter s tem nastanek gub.

UVB-žarki dosežejo le vrhnjico - epidermis. Odgovorni so za rjavo obarvanost kože, a žal tudi za opekline. Ker lahko poškodujejo DNK, lahko povzročijo tudi kožnega raka.

Če boste izračunali pravi zaščitni faktor zase in svojo kožo zaščitili s kremo za sončenje, bo koža sicer potrebovala dlje časa, da razvije naravno rjavo barvo. Vendar: Počasna in enakomerna porjavitev kože je povezana z manj tveganji in drži dlje časa.

Pomembno: Zaščitni faktor v kremah za sončenje pravzaprav opisuje UVB-zaščito. NIVEA SUN izdelki za zaščito pred soncem pa vas ščitijo tudi pred UVA-žarki. Pravo razmerje med UVA- in UVB-zaščito je predpisano s strani Evropske zveze. In temu kriteriju seveda ustrezajo vsi NIVEA SUN izdelki.

Kaj je zaščitni faktor?

Vsak tip kože ima različen čas tolerance na sonce, preden ga opeče. Višji zaščitni faktor nudi več užitkov na soncu. Kako izbrati pravo UV-zaščito pred soncem?

TAKO uv-filtri ščitijo kožo pred opeklinami

Zaščitni učinek izdelkov za sončenje temelji na UV-filtrih. Ti odsevajo ali obsorbirajo največji del UV-žarkov in na ta način podaljšajo čas lastne zaščite kože.

Mineralni ali organski UV-filtri v sončnih kremah

Mineralni filtri:

Mineralni ali anorganski UV-filtri v kremah za sončenje so večinoma sestavljeni iz titanovega dioksida in cinkovega oksida. Zaščitni mehanizmi v teh filtrih delujejo na podlagi odbijanja UV-svetlobe.

Kemični filtri:

Kemični ali organski UV-filtri temeljijo na obsorbiranju UV-svetlobe - tako se škodljivi sončni žarki pretvorijo v toplotno energijo.

Za doseganje želene UVA- oz. UVB-zaščite različne UV-filtre kombiniramo med seboj in tako dosežemo optimalen spekter zaščite. Poleg zaščitnega faktorja, ki ga želimo doseči, so pri izbiri pravih filtrov ključni tudi senzorični vidiki in drugi dejavniki kot denimo vodoodpornost.

Dobra novica: NIVEA SUN je razvila olje za sončenje, ki spodbudi naravno porjavitev kože - NIVEA SUN Protect & Bronze linija vsebuje naravne rastlinske izvlečke, ki spodbudijo koži lastno proizvodnjo melanina. Melanin namreč telo proizvaja naravno in je odgovoren za zaščito pred soncem in porjavitev kože. Rezultat je dolgo trajajoča, naravno porjavela koža.

Zbogom madeži! Ste tudi vi že opazili rumene madeže na poletnih oblačilih in kopalkah? Gre namreč za madeže, ki jih za seboj pustijo prav UV-filtri v kremah za sončenje. In ti s pranjem postanejo le še bolj vidni. Zato je NIVEA razvila novost: NIVEA SUN Protect & Moisture linijo za zaščito pred soncem z novo formulo za zaščito pred rumenimi madeži.

 

 

Tako delujejo UV-filtri

UV-filtri zgradijo zaščitno bariero na koži in tako preprečijo, da bi UV-žarki prodrli v kožo. Večina sredstev za zaščito pred soncem vsebuje mineralne filtre (odsevajo UV-svetlobo) in kemijske filtre (absorbirajo UV-svetlobo).


NASVETI ZA ZDRAVO PORJAVITEV KOŽE

Poleg izračuna pravega zaščitnega faktorja obstaja še vrsta nasvetov za zdravo in lepo obarvano kožo. Ponujamo vam odgovore na vprašanja glede roka uporabnosti kreme za sončenje, pravilnega nanosa sredstva za zaščito pred soncem in nege kože po sončenju.

Kako dolgo je uporabna krema za sončenje?

Neodprt izdelek je uporaben vsaj 3 leta. Po odprtju pa upoštevajte rok trajanja, ki je označen na hrbtni strani izdelka - lonček s kremo in število mesecev. Pri pravilnem shranjevanju bo krema uporabna 12 mesecev.

Kako pravilno nanašamo kremo za sončenje?

Pred sončenjem se bogato namažite s kremo za sončenje ali s sprejem za sončenje. Izdelek enakomerno porazdelite, pri čemer ne pozabite na hrbet, ušesa in narte. In ne pozabite, da morate kremo za sončenje nanesti tudi v senci!

Kakšno nego potrebuje koža po sončenju?

Tudi ob izdatni zaščiti pred soncem koža med sončenjem izgublja vlago. Podprite naravno regeneracijo kože s hladilnim in vlažilnim losjonom po sončenju, ki kožo oskrbi z vlago in ji pomaga obdržati prožnost.