PIGMENTNI MADEŽI? IMAMO REŠITEV!

Pigmentni madeži ali hiperpigmentacija kože se najpogosteje odražajo kot neškodljive spremembe barve kože. Spoznajte vzroke za njihov nastanek in načine, kako jih lahko preprečite ali zmanjšate njihovo vidnost.

VZROKI

SPOZNAJTE, KAKO NASTANEJO PIGMENTNI MADEŽI

Pegice na obrazu so za večino prikupna značilnost, toda večji rjavi pigmentni madeži so lahko zelo moteči. Preberite si, zakaj hiperpigmentacija kože sploh nastane in spoznajte izdelke, ki bodo temne madeže odstranili in poskrbeli za enakomerno polt.

KAJ SO PIGMENTNI MADEŽI?

Pigmentni madeži so na koži vidni kot temni neenakomerno obarvani madeži. Različni vplivi povzročajo različne vrste hiperpigmentacij, ki večinoma niso nevarne. Lahko so dedne, se razvijejo kasneje v življenju in včasih spet zbledijo, praviloma pa z leti postajajo bolj vidne. Vzroke vam razkrijemo v nadaljevanju.

NA TELESU ALI OBRAZU: NAJPOGOSTEJŠI VZROKI HIPERPIGMENTACIJE

Pigmentni madeži nastanejo zaradi povečane tvorbe melanina, naravnega pigmenta, ki naši koži, pa tudi lasem in očem, daje barvo. Če koža prične tvoriti prevelike količine melanina, se pojavijo pigmentni madeži. Razlogov za to je več, razkrivamo nekaj najbolj pogostih:

Sončna svetloba: prvi in najpogostejši vzrok za nastanek pigmentnih madežev je pretirana izpostavljenost soncu in nevarnim UV-žarkom. Običajno se hiperpigmentacija pojavi na predelih kože, ki so najbolj pod vplivom sončne svetlobe, zato jim rečemo tudi sončne pege ali starostne pege.

Hormonske spremembe: pigmentne madeže pogosto povzročijo tudi hormonske spremembe, denimo v nosečnosti, v menopavzi ali ob jemanju kontracepcijskih tablet. Taka hiperpigmentacija se imenuje melazma. Večinoma se pojavi na obrazu, zlasti na čelu, licih in nad zgornjo ustnico. Običajno izzveni, ko se ponovno vzpostavi hormonsko ravnovesje.

Poškodbe in vnetja: pigmentni madeži lahko nastanejo tudi zaradi poškodbe kože, po urezninah in opeklinah ter pri koži z aknami, ekcemom ali psoriazi. Po celjenju pride do nenormalnega razporejanja melanina na mestu poškodbe, kar se kaže kot območje potemnele kože.

MELANIN ŠČITI KOŽO PRED UV ŽARKI

Tvorba melanina v naši koži je genetsko določena, sončno sevanje pa spodbuja dodatno tvorbo pigmenta. Tudi barva kože ima pomembno vlogo pri zaščiti kože pred škodljivimi UV-žarki.

TEMNI MADEŽI NA KOŽI: RAZLIČNE VRSTE PIGMETNIH MADEŽEV

Ko odkrijete nove temne madeže na koži, naj vas ne zagrabi panika – zelo verjetno je, da gre za pigmentne madeže. Kako lahko madeže med seboj razlikujete? Pigmentne madeže po obliki in barvi delimo na naslednje skupine.

Rjavi madeži na koži: ti temni madeži so najpogostejša oblika hiperpigmentacije, ki so včasih le komaj vidne pikice ali pa zavzemajo večje področje. Običajno se pojavijo na zgornji ustnici, licih, čelu, pa tudi na dekolteju in rokah.

Pegice: vsem poznani majhni pigmentni madeži se pri večini ljudi prenašajo genetsko. Njihova rjava ali nežno rdečkasta barva postane poleti bolj izrazita, saj nanje stimulativno delujejo sončni žarki. Pogosto v drugih letnih časih preprosto zbledijo.

Starostne pege: ta tip pigmentih madežev je najbolj pogost pri ljudeh, starejših od 60 let, včasih se pojavijo tudi prej, odvisno od življenjskega stila. Starostne pege so znak dolgotrajnega izpostavljanja sončnim žarkom, zato se pojavijo šele po številnih letih, preživetih na soncu.

Pigmentno znamenje: ti rjavi madeži so precej temnejši, večji in pogosto štrlijo iz kože. Ta vrsta pigmentnih madežev se lahko pojavi zlasti, če ste dolgo izpostavljeni soncu brez zaščite in če vaša koža trpi zaradi sončnih opeklin. Take madeže je priporočljivo redno pregledovati pri dermatologu.

HIPERPIGMENTACIJA

NAJBOLJŠE REŠITVE ZA PIGMENTNE MADEŽE

Vemo, da vas zanima, katera je najboljša krema proti hiperpigmentaciji, toda ne pozabite, da za to težavo obstajajo tudi druge rešitve. Kakovostna krema za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem vam bo pomagala preprečiti nastanek novih pigmentnih madežev. Poleg tega vam lahko prišepnemo, da so NIVEA strokovnjaki odkrili revolucionarno sestavino, ki dokazano zmanjšuje vidnost pigmentnih madežev.

NASVETI ZA PREPREČEVANJE NASTANKA HIPERPIGMENTACIJE:

Pokrivala za glavo: poleti ne pozabite na klobuk ali kapo, ki skrivata vaš obraz, vrat in dekolte pred soncem in tako nudita zaščito pred nastankom novih pigmentnih madežev.

Zaščita pred soncem: redno nanašajte izdelke za sončenje, ki so primerni za vaš tip kože, kar je še posebej pomembno v nosečnosti in med hormonsko terapijo. Najbolj zanesljiv način zaščite je nanos kreme ali losjona za sončenje pol ure pred izpostavljanjem soncu ter redno ponovno nanašanje. Vsi izdelki NIVEA SUN nudijo zaščito takoj po nanosu.

Krema za roke z zašitnim faktorjem: roke so pogosto izpostavljene soncu brez zaščite. Preprečite opekline in prezgodnje staranje kože z uporabo kakovostne kreme za roke z zaščitnim faktorjem. Naš izbor je krema za roke NIVEA 3 v 1 Anti-Age Q10!

Nega obraza: podprite zaščitno bariero svoje kože z ustrezno nego obraza. Priporočamo izdelke NIVEA Cellular Luminous630® Antispot. S pravilno nego kože na obrazu lahko učinkovito ublažite znake prezgodnjega staranja in zmanjšate izrazitost pigmentnih madežev.  

Zdrav življenjski stil: slabe življenjske navade se odražajo tudi na koži. Zdrava prehrana in dovolj počitka veliko pripomoreta k poenotenemu ter sijočemu tenu.

DOMAČI PRIPRAVKI PROTI PIGMENTNIM MADEŽEM

Po spletu kroži mit, da lahko domači pripravki s sodo bikarbono in limono posvetlijo in celo odstranijo pigmentne madeže. Te metode niso znanstveno preverjene, zato vam jih odsvetujemo. V nadaljevanju vam odkrivamo izdelke NIVEA proti pigmentnim madežem, ki so rezultat 10-letnega raziskovanja strokovnjakov, njihova učinkovitost pa je znanstveno potrjena.

REVOLUCIJA V TRETMAJU PIGMENTNIH MADEŽEV

LUMINOUS630® je revolucionarna sestavina za tretma pigmentnih madežev, ki je rezultat 10-letnih intenzivnih raziskav. NIVEA znanstveniki so pri ugotavljanju, katera  najbolje deluje na hiperpigmentacijo kože, testirali več kot 50.000 aktivnih sestavin. Rezultat dolgoletnih raziskav so serum, fluid in nočna krema za obraz z LUMINOUS630®, ki deluje na celični ravni kože in ima dvojni učinek.

1.     Posvetli pigmentne madeže.

2.     Redna uporaba uravnava tvorbo melanina in preprečuje pojav novih pigmentnih madežev.


NIVEA Cellular Luminous630 izdelki

ženska s toniranim fluidom Cellular Luminous630

KAKO PREKRITI PIGMENTNE MADEŽE?

V svojo lepotno rutino vnesite kanček barve s toniranim fluidom NIVEA Cellular LUMINOUS630. Ne le, da nežno prekrije pigmentne madeže in poenoti ten, hkrati s patentirano sestavino LUMINOUS630® deluje proti obstoječim pigmentnim madežem. Poleg tega vsebuje zaščitni faktor 20, ki kožo dodatno ščiti pred staranjem in nastankom novih pigmentnih madežev.