ženska na postelji

Kakšen je vaš indeks telesne teže oz. mase (ITM)?

UGOTOVITE, KAKŠNA JE VAŠA IDEALNA TEŽA

Indeks telesne teže

FORMULA ZA IZRAČUN ITM

Ali bi radi vedeli, kakšna je vaša idealna teža? Pri tem vam lahko pomaga indeks telesne teža oz. mase (ITM). Svojo težo morate deliti s kvadratom telesne višine. Na ITM vplivata tudi starost in teža. Formula je: (telesna masa v kilogramih)/(telesna višina v metrih)²

IZRAČUNAJTE SVOJ ITM


Kaj nam pove indeks telesne teže?

ITM (indeks telesne teže oz. mase) pove, kakšno je razmerje med telesno težo in telesno višino. Glede na rezultat tega izračuna lahko naš kalkulator ITM ob upoštevanju vaše starosti in spola določi vrednost, ki vam natančno pove, ali je vaša telesna teža normalna ali ne. Tabela ITM, ki je razdeljena na različne razrede teže glede na starost, nudi pregled, ali ste že na meji drugega razreda teže. Tako ste lahko na primer še v območju normalne teže, ampak že na meji prevelike ali premajhne teže. Glede na trenutno telesno pripravljenost in zdravstveno stanje bo morda treba pridobiti ali izgubiti težo. V primeru ekstremnih vrednosti se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom, da se pogovorita o ukrepih in zmanjšanju zdravstvenega tveganja. Podrobnosti o posameznih razredih teže najdete v nadaljevanju.

 

Mimogrede: ljudje v zelo dobri telesni pripravljenosti imajo pogosto zelo visok indeks telesne teže. V tem primeru nam več pove analiza telesne maščobe.

Ženske

Starost Premajhna teža Normalna teža Prekomerna teža Adipoznost Huda
adipoznost
18 - 24 < 19 19 - 24 24 - 29 29 - 39 > 39
25 - 34 < 20 20 - 25 25 - 30 30 - 40 > 40
35 - 44 < 21 21 - 26 26 - 31 31 - 41 > 41
45 - 54 < 22 22 - 27 27 - 32 32 - 42 > 42
55 - 64 < 23 23 - 28 28 - 33 33 - 43 > 43
65+ < 24 24 - 29 29 - 34 34 - 44 > 44

Moški

Starost Premajhna teža Normalna teža Prekomerna teža Adipoznost Huda
adipoznost
18 - 24 < 20 20 - 25 25 - 30 30 - 40 > 40
25 - 34 < 21 21 - 26 26 - 31 31 - 41 > 41
35 - 44 < 22 22 - 27 27 - 32 32 - 42 > 42
45 - 54 < 23 23 - 28 28 - 33 33 - 43 > 43
55 - 64 < 24 24 - 29 29 - 34 34 - 44 > 44
65+ < 25 25 - 30 30 - 35 35 - 45 > 45


vesela ženska v spodnjem perilu

Normalna teža

Kot normalna teža je označena zaželena ali naravna telesna teža človeka. Ta je odvisna od starosti in spola. Lahko se veselite, če ste ženska in je vaš indeks telesne mase med 19 in 24, če ste moški, pa mora biti med 20 in 25. To pomeni, da sta vaša telesna teža in višina usklajeni oz. v ustreznem razmerju. Z vidika prehrane in zdravja ste doslej že marsikaj naredili prav. Uravnotežena prehrana in dovolj gibanja vam bosta pomagala ohraniti idealno težo.

Če se že veliko ukvarjate s športom, ste v formi in imate velik delež mišične mase, se lahko zgodi, da na podlagi izračunanega ITM spadate v razred prekomerne teže. V tem primeru je bolje, da se ravnate po deležu telesne maščobe. Upoštevanje deleža telesne maščobe je lahko bolj primerno tudi, če imate normalno težo. Prekomerno težke ženske in moški lahko s hitrimi dietami razmeroma hitro izgubijo težo v obliki vode. Pri tem pa se lahko zgodi, da je zmanjšanje telesne teže posledica razkroja mišične mase. To ima negativen učinek, če sočasno izgubite le malo telesne maščobe. Pri hujšanju morate paziti predvsem na to, da ohranite ali povečate svojo mišično maso in v najboljšem primeru zmanjšate maščobo. Odkrijte, kako do svoje idealne teže v samo 8 korakih.


Prekomerna teža

Prekomerna teža je razdeljena v tri podrazrede: prekomerna teža (ITM pri ženskah je od 24 do 30, pri moških od 25 do 30), adipoznost (debelost, ITM pri moških in ženskah je od 30 do 40) in huda adipoznost (ITM pri ženskah in moških je nad 40). Če imate prekomerno težo, se obvezno posvetujte z zdravnikom in obiščite prehranskega svetovalca, saj ste v nevarnosti za bolezni srca in obtočil.

Prekomerna teža načeloma ni vedno enaka. Če vam izračun ITM pokaže prekomerno težo, to še ne pomeni, da ste nezdravi ali da niste v formi. Tako športniki kot športnice, ki delajo na moči in imajo velik delež mišične mase, lahko spadajo v območje prekomerne teže, kot je že opisano v odstavku »Normalna teža«. Pri tem pa so to v veliko primerih najbolj zdravi ljudje med nami.

Za boljše razumevanje vrste vaše prekomerne teže se posvetujte z zdravnikom. Zdravnik vam bo pomagal analizirati sestavo vašega telesa glede na delež telesne maščobe, mišične mase in vode. Na podlagi te analize lahko določite cilje, ki niso osredotočeni samo na zmanjšanje telesne teže. Priljubljen pripomoček za oceno uspešnosti je merilni trak. Preden spremenite prehrano, izmerite dele telesa, kot so trebuh, pas in prsni obseg. Merjenje ponavljajte v rednih intervalih ali ko opazite, da so vam oblačila postala nekoliko prevelika. Prednost: na ta način vas nihanje teže, ki je odvisno od kopičenja vode v telesu ali mesečnega ciklusa in ki je vidno kot dodatni kilogrami na tehtnici, ne bo spravljalo v slabo voljo. Nenazadnje vam bo merilni trak pokazal, da se vaš obseg še vedno manjša. Potrebujete dodatno motivacijo? Nič lažjega, preberite 6 NIVEA nasvetov za čvrsto kožo.


stopala na tehtnici
ženska, ki se gleda v ogledalu

Premajhna teža

Premajhna teža je za človeško telo prav tako nezdrava kot prekomerna teža. Premajhna teža pri ženskah pomeni, da je njihov ITM pod 19, pri moških pa pod 20. Če imate premajhno težo, morate obvezno obiskati zdravnika in slediti prehranskim nasvetom. Premajhno težo lahko povzročajo različni sprožilni dejavniki. Če je premajhna teža posledica prostovoljnih ukrepov, kot je odpovedovanje hrani, začasne popolne omejitve hranjenja (bolezensko hujšanje) ali prisilnega bljuvanja (bulimija), se posvetujte z zdravnikom. Te motnje hranjenja lahko prizadenejo tako moške kot ženske vseh starosti. V veliko primerih je nujna pomoč družbenega okolja in specialistov, da se dolgoročno spremeni odnos do hrane in zaznavanje samega sebe.

Drugi vzroki za premajhno težo so presnovne bolezni, kot sta čezmerno delovanje ščitnice in sladkorna bolezen, paraziti, vnetne črevesne bolezni, kot je Crohnova bolezen, neprenašanje živil ali bolezni jeter. Poleg tega lahko tudi fizični dejavniki, kot je stres, vplivajo na izgubo apetita in s tem na premajhno težo.

V vsakem primeru pazite, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj kalorij in maščob. Tudi šport in povečanje mišične mase lahko pomagata pri zvišanju ITM.


Adipoznost in huda adipoznost

Kot adipoznost označujemo bolezensko debelost, ki lahko prizadene tako moške kot ženske in otroke ter je prisotna v vseh družbenih slojih. O adipoznosti govorimo, ko je ITM pri moških in ženskah med 30 in 40, o hudi adipoznosti pa pri ITM nad 40. Če ste dobili takšno vrednost, vam priporočamo, da obiščete osebnega zdravnika, ki bo preveril vaše zdravstveno stanje, krvni tlak in kri. Bolezni srca in ožilja se pogosto pojavijo v povezavi z visokim ITM. Pri tem ima odločilno vlogo tudi porazdelitev telesne maščobe. Osebe, ki imajo postavo »tipa jabolka«, imajo večino maščobnih zalog na sredini telesa in s tem okrog notranjih organov. To pomeni veliko tveganje, da se v prihodnosti razvijejo bolezni srca in ožilja. »Tip hruške« z maščobnimi oblogami na bokih in stegnih je manj ogrožen.

Če telo dobi preveč energije (tj. več energije, kot je lahko porabi), se energija pretvori v maščobo. Tako se sčasoma nakopičijo odvečni kilogrami. Drugi vzroki za povečano telesno težo so lahko tudi presnovne bolezni, kot sta na primer prešibko delovanje ščitnice in sladkorna bolezen, ali hormonske spremembe v nosečnosti ali menopavzi.

Pri adipoznosti/hudi adipoznosti je nujno zmanjšanje telesne teže. S tem se ne razbremeni le gibalni aparat, ampak se z vsakim kilogramom zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen, putiko, srčni infarkt in kap.


ženska v joga položaju
moder bokeh
nasveti in namigi

V nekaj korakih do sanjske postave

ženska v spodnjem perilu

Sorazmernost namesto problematičnih predelov

Jabolko, hruška, peščena ura ... Lepa postava ni odvisna od teže ali rezultata kalkulatorja ITM, ampak od porazdelitve kilogramov po celem telesu. Ali že poznate tip svoje postave? Poiščite ga tukaj in obenem odkrijte ustrezne vaje, s katerimi boste mimogrede oblikovali sanjsko postavo.

Nasveti in namigi za čvrsto kožo

Ali niso to sanje vsakega izmed nas? Prožna in napeta koža, čvrsta zadnjica in raven trebuh. Te sanje lahko zdaj postanejo resničnost! Z veliko gibanja, zdravo prehrano in pravilno nego kože lahko odpravite celulit. Zbrali smo najboljše nasvete za učvrstitev vezivnega tkiva.
ženska na postelji
sestavine za recept

Q10 v vaši kuhinji

Q10 ali koencim Q10 je v celicah odgovoren za pridobivanje energije. Posebno visoko koncentracijo Q10 najdete v naslednjih živilih: meso (npr. jetra, srce, mišice), ribe (predvsem mastne ribe, kot so sardele in skuše), rastlinska olja (npr. repično olje, sojino olje), stročnice, oreščki (npr. pistacije), zelenjava, kot so špinača, brokoli, zelje in čebula. Za vas smo sestavili okusen recept, ki vsebuje Q10 za veliko energije. Veliko zabave pri kuhanju!

HRUSTLJAVO PEČEN PIŠČANEC Z ZELJEM IN KROMPIRJEM S SEZAMOM

Sestavine za 2 osebi:

  • 250 g piščančjih prsi s kožo
  • sol in poper
  • 1 čebula
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 200 ml zelenjavne osnove
  • ½ žličke paprike v prahu
  • 300 g krompirja
  • 4 žlice repičnega olja
  • 300 g zelja
  • 50 ml sladke smetane

Priprava

Pečico segrejemo na 180 °C. Piščančje prsi oplaknemo, jih popivnamo do suhega in natremo s poprom, soljo in papriko v prahu. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo piščančje prsi. Olupimo krompir, vsakega razrežemo na štiri kose in porazdelimo po pekaču. Repično olje zmešamo s sezamom, poprom in soljo ter pokapamo po krompirju. Piščanca s krompirjem pečemo 35 do 40 minut, da postane hrustljavo zapečen. Krompir občasno obrnemo. Medtem olupimo čebulo in jo na drobno sesekljamo. Operemo zelje in ga narežemo na tanke trakove. V loncu pogrejemo zelenjavno osnovo in v njej 10 do 15 minut kuhamo zelje in čebulo. Za boljši okus dodamo sladko smetano, gorčico, poper in sol. Piščančje prsi razpolovimo ali razrežemo na trakove ter dopolnimo s krompirjem in zeljem.
pečen piđčanec in krompir