Imate vprašanja o negi telesa?

Poiščite odgovore na najbolj pogosta vprašanja.


Nega telesa

1. ZAKAJ JE POTREBNA VSAKODNEVNA UPORABA VLAŽILNE NEGE?

Naša koža je vsak dan podvržena različnim vplivom – po tuširanju se hitro izsuši, vplivi okolja pa jo obremenjujejo. Zato je pomembno, da kožo navlažite. Vsi izdelki NIVEA za nego telesa kot tudi kremi NIVEA in krema NIVEA Soft oskrbijo vašo kožo z vlažilnimi sestavinami.

2. ALI SO IZDELKI ZA TELO PRIMERNI TUDI ZA OBRAZ?

Nivea nudi širok izbor izdelkov za nego obraza, ki izpolnjujejo različne potrebe kože.

3. KATERI IZDELEK NIVEA ZA NEGO TELESA LAHKO VARNO UPORABLJAM MED NOSEČNOSTJO ZA MASIRANJE STRIJ?

Zaradi visoke vsebnosti negovalnih olj je NIVEA Q10 učvrstitveno olje za telo idealno za masiranje trebuha med nosečnostjo. Obenem daje mehak občutek med masažo strij. Uporabite ga lahko na suhi ali mokri koži po tuširanju.

4. KAKO POGOSTO MORAM UPORABLJATI VLAŽILNO NEGO ZA ROKE?

Kako pogosto vlažite roke s kremo, je odvisno od tega, kako obremenjene so, in od potreb vaše kože po vlaženju. Redno uporabljajte vlažilno nego za roke, da bo koža na rokah ostala mehka in voljna.

5. ZAKAJ ROKE POTREBUJEJO POSEBEN VLAŽILNI IZDELEK?

Naše roke so vsak dan izpostavljene različnim okoljskim vplivom, detergentom in umivanju. Ker smo stalno aktivni je dobro, da krema dobro navlaži in se tudi hitro vpije. 

6. KAKO NEPOŠKODOVANA KOŽA PREPREČUJE IZGUBO VLAGE?

Običajno je poroženela plast kože učinkovita bariera, ki preprečuje prekomerno izgubo vode. Ta zaščitna bariera je v osnovi sestavljena iz lipidov – predvsem ceramidov, prostih maščobnih kislin in holesterola , ki se nahajajo med korneociti poroženele plasti in jih držijo skupaj kot malta zidne opeke. Tvorijo dvojne lipidne membrane, med katerimi je shranjena voda. Skupaj z naravnimi vlažilnimi faktorji, kot sta urea in mlečna kislina, ki sta znani po vezavi vode, običajno zagotavljajo optimalno ravnovesje vlage.

7. KAKO JE VIDETI SUHA KOŽA?

Obstaja več vidnih simptomov, odvisno od tega, kako suha je koža. Najpogostejši so suhi in luskavi predeli, zlasti na golenih, dlaneh in komolcih. Koža pogosto srbi, je nagnjena k razpokanju in je nekoliko pordela. Za suho kožo je značilen tudi občutek neprijetne napetosti.

8. KATERI ZUNANJI DEJAVNIKI POVZROČAJO SUHO KOŽO?

Podnebni dejavniki, ki vključujejo veter, mraz, centralno ogrevan zrak, visoke temperature in UV-svetlobo, lahko vplivajo na raven vlage v koži. Pogoste, dolge in prevroče kopeli ali prhe lahko povzročijo izsušitev kože, na nastanek suhe koža pa vplivajo pa tudi nekatera zdravila, stres in določene prehranjevalne navade.

9. ALI OBSTAJAJO RAZLIČNI TIPI SUHE KOŽE?

Da, obstajajo različni tipi suhe kože:

  • suha, dehidrirana koža, ki ji primanjkuje vlage – pogosto zaradi zmanjšane ravni tako imenovanih naravnih vlažilnih faktorjev, ki vežejo vodo. 
  • suha, dehidrirana koža, ki ji primanjkuje lipidov, ki so pomembni za ohranjanje funkcije bariere kože.
  • tretji tip je kombinacija dehidracije in pomanjkanja lipidov. 

Simptomi vseh tipov suhe kože lahko segajo od blagih do resnih.10. KATERI DELI TELESA SO NAJBOLJ NAGNJENI K SUHI KOŽI?

Zunanjim dejavnikom so najbolj izpostavljeni obraz in roke, zato so posebej dovzetni za pojav suhe kože. Znaki suhosti se pogosto pojavijo tudi na golenih in komolcih. Ti predeli so izpostavljeni mehanskim obremenitvam, npr. ko pokrčimo roko ali ko se ob kožo drgnejo kavbojke ali druga oblačila.

11. ZAKAJ JE VLAGA TAKO POMEMBNA ZA KOŽO?

Vlaga je osnova za skoraj vse biološke procese v našem celotnem organizmu, vključno s kožo. Brez nje so pomembni celični procesi, kot je transport hranilnih snovi, in mnogi encimski procesi nemogoči. Voda je pomemben dejavnik, ki omogoča prožnost kože. Brez vode bi se koža strgala ob najmanjšem mehanskem tresljaju.

12. KAKŠNA JE UČINKOVITA NEGA ZA SUHO KOŽO?

Zelo suhi koži pogosto ne primanjkuje le vlage in naravnih vlažilnih faktorjev, ampak tudi lipidov. Zato zgolj obnovitev ravni vlage v teh primerih ne zadostuje in pomaga samo kratkotrajno. Če je koža zelo suha, je pomembno poskrbeti tudi za lipide, ki pomagajo vzpostaviti zaščitno bariero. Učinkoviti izdelki za suho kožo so tisti, ki dolgotrajno obnovijo ravnovesje ravni vlage, zaščitno bariero in videz – tako kot NIVEA Repair & Care lotion in krema ter NIVEA mleko za telo.


Imate še kakšno vprašanje?

Vstopite v stik z NIVEA ekipo, tu smo za vas!