NIVEA prijateljici s tatuji

TATTOO: NASVETI ZA NEGO KOŽE

IMATE NOV TATTOO? PREBERITE, NA KAJ MORATE BITI POZORNI.

Sveže tetovaže zahtevajo posebno pozornost, da se hitro zacelijo in ne obledijo. Preverite, kaj je bistveno za kratkoročno in dolgoročno nego tetovirane kože.

TATTOO IN NEGA: PRAVI IZDELKI ZA NEGO KOŽE PO TETOVIRANJU

Imate nov tattoo? Pri sveži tetovaži morate biti pozorni na kar nekaj stvari. Preberite, kaj je bistveno za nego kože v prvih dneh in tednih po tetoviranju.
NIVEA dekle s tatujem

Tetoviranje, nega, celjenje: pravilna skrb za svež tattoo

Takoj po tetoviranju je koža zaščitena z obvezo iz prozorne folije ali z elastičnim vodoodpornim obližem. Tattoo morate v nadaljevanju redno umivati in mazati s kremo ter s kožo na splošno previdno ravnati.

Navodilo za nego: kako ravnati s svežo tetovažo?

Takoj po tetoviranju je nega kože še posebno pomembna. Tetovator dezinficira mesto na koži in tetovažo prekrije s prozorno folijo, da prepreči kontaminacijo z mikroorganizmi. To zaščito odstranite po 6 do 8 urah, da poškodovano območje kože izpostavite zraku.

Nato morate kožo najmanj dvakrat dnevno umiti in namazati s kremo. Tako preprečite nastanek hrast in zmanjšate tveganje za nastanek brazgotine. Rano umijte z mlačno vodo in milom z nevtralno pH-vrednostjo. Nato mesto na koži previdno osušite, tako da ga popivnate z brisačo iz mehkega materiala, ki ne pušča kosmov. Na koncu na kožo nanesite tanek sloj kreme ali mazila.
Katera je prava krema za nego tetovaže? Tetovirano kožo je treba ohranjati vlažno in voljno z izdelki, ki vsebujejo čim manj dodatkov in se zlahka razmažejo.

Za sveže tetovaže priporočamo uporabo:
mazil za rane in celjenje iz lekarne,
izdelkov s pantenolom ali dekspantenolom.

Za dolgoročno nego tetovaže so primerni:
vlažilni losjoni za telo,
bogate kreme in mleko za telo,
kreme za zaščito pred soncem, ki združujejo nego in UV-zaščito.

 

NEGA PO TETOVIRANJU: TAKO SPODBUDITE CELJENJE KOŽE

Ali se lahko tuširam, če imam nov tattoo? Kako dolgo traja celjenje? S temi nasveti boste poskrbeli, da se bo vaša tetovaža pravilno zacelila – in tako dlje časa ostala lepa.

Nega tetovaže: dobro je vedeti

Nekateri saloni za tetoviranje namesto folije uporabljajo vodoodporni obliž (zlasti za majhne tetovaže). Prednost: obliž lahko ostane na koži do 3 dni, omogoča dihanje kože in ščiti svež tattoo pred zunanjimi vplivi. V tem času ni potrebna nobena dodatna nega. Kasneje velja: tattoo dvakrat dnevno umijte in namažite s kremo, kot je opisano zgoraj.

Kako dolgo je treba s tetovažo ravnati previdno?

Celjenje tetovaže traja od tri tedne do tri mesece, odvisno od njene velikosti. V tem času morate tattoo intenzivno in redno negovati z umivanjem in nanašanjem kreme, da čim bolj spodbudite celjenje. Pomembno: če na koži opazite spremembe, kot so močne ali dolgotrajne otekline in sprememba barve, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

ženska s tatuji na hrbtu

Tattoo: da bodo robovi dolgo ostali ostri

Ko se tattoo zaceli, lahko ta predel kože razvajate na enak način kot preostalo telo – z losjonom ali s kremo. Če je koža dobro oskrbljena z vlago, so črne tetovaže videti temnejše in žive barve intenzivnejše.

Sveža tetovaža: nasveti za vsakdanjo nego

Srbečica med celjenjem je povsem normalna. Hraste pa je treba po možnosti preprečiti, da ne nastanejo brazgotine.
Z dotikanjem tetovaže lahko v rano prenesete mikroorganizme. Nasvet: Pred nanosom mazila si razkužite roke.
Da v svežo rano ne zaidejo puhasti kosmi, lahko tattoo v prvih nočeh prekrijete s folijo. Pomembno: folija ne sme biti pretesno napeta, da ne pride do močnega potenja.
Po približno treh dneh nastane tanka zaščitna plast kože. Pomembno je, da tattoo kljub temu pred spanjem namažete s kremo, da preprečite nastanek hraste na rani.

 
ženska s tatujem na vratu

Zaščita tetovaže: izogibajte se kopanju

Ko je tetovaža sveža, se raje ne kopajte. Pri tem ni pomembno, ali gre za jezero ali kopalno kad: dolgotrajen stik z vodo lahko zmehča kožo in upočasni proces celjenja.

Kopanje, oblačila, šport: na kaj morate biti pozorni med celjenjem tetovaže

Dolgo kopanje lahko zmehča kožo in upočasni celjenje rane. Nasprotno pa tuširanje s tetovažo ni problematično – pomembno je le, da uporabite blag gel za tuširanje za občutljivo kožo ali milo z nevtralno pH-vrednostjo.
Sveže tetoviranega predela kože ne drgnite z brisačo in na njem ne uporabljajte pilinga.
Preozka oblačila ali grobi materiali lahko drgnejo svež tattoo. Prava izbira so ohlapna oblačila in gladki materiali.
Šport in svež tattoo? S telesno aktivnostjo raje počakajte teden ali dva. Koža potrebuje čas, da se obnovi. Napenjanje, ozka športna oblačila in potenje kožo pri tem ovirajo.
V fazi celjenja odsvetujemo tudi obisk savne, saj lahko pot in toplo, vlažno okolje dražita poškodovano kožo.
 

Tattoo: nega kože poleti

Tetovirana koža je posebno občutljiva za sonce – to velja v času takoj po tetoviranju in tudi v kasnejših letih. Zato je zelo pomembna intenzivna zaščita pred UV-svetlobo.
Sveže tetovirane kože ne izpostavljajte soncu ali solariju do šest tednov po tetoviranju. UV-sevanje lahko namreč spodbudi nastanek vnetij ali alergij, poleg tega pa tetovaža lahko hitro obledi.
Dolgoročno velja: tattoo ciljno zaščitite pred UV-sevanjem – ne le na plaži, ampak tudi v mestu. Najbolje je, da vsak dan uporabite izdelek z visokim zaščitnim faktorjem (ZF 50+), da ohranite intenzivnost barv in ostre robove tetovaže.
 

KAJ SE DOGAJA POD TETOVIRANO KOŽO: INFORMACIJE IN NASVETI

Nega tetovaže je ključna, vendar ne pomaga kaj dosti, če gre kaj narobe že pri tetoviranju. Izberite profesionalni salon za tetoviranje, kjer vam bodo znali dobro svetovati, in premislite tudi o času tetoviranja.
tatu na roki NIVEA

Telesni okras za vse življenje

Tattoo pušča sledi – in ne le vidnih. Tetovirano območje kože zahteva posebno pozornost vse življenje. Koža je občutljivejša, predvsem za sončno svetlobo.

Premišljeno izberite čas za tattoo

Idealna letna časa za tetoviranje sta jesen in zima. Razlog: s svežo tetovažo se je treba izogibati soncu do 12 tednov. Prav tako z novo tetovažo ni primerno kopanje v morju ali bazenu. Morska in klorirana voda namreč lahko dražita rano in upočasnita celjenje.
Dopust na morju takoj po obisku salona za tetoviranje torej ni priporočljiv. Kljub temu pa je pomembna sprostitev! Dan po tetoviranju se izogibajte naporom in si vzemite čas za sprostitev, da ne boste obremenili sveže rane.
 

Kaj se pravzaprav dogaja s kožo pri tetoviranju?

Vrisovanje motivov v kožo pomeni prizadejati koži veliko majhnih poškodb. Pri tetoviranju namreč tanka igla z barvo do 10.000-krat na minuto prodre v drugo plast kože, usnjico. Ta globina je nujna, da naravni proces obnavljanja vrhnje plasti kože sčasoma ne odstrani barvnih pigmentov, ampak ti ostanejo za vedno vidni.
Da se nastali vbodi dobro zacelijo in da ne pride do okužb in brazgotin, je nujno profesionalno ravnanje tetovatorja. Če ta na primer pregloboko zbode v kožo, se lahko robovi nehote zabrišejo. Ta pojav uhajanja barve iz tetovaže se imenuje »blowout«.


PREBERITE TUDI

Oglejte si NIVEA novosti in odkrijte modne kombinacije, s katerimi boste vedno videti odlično, bodisi med nakupovanjem ali na pijači s prijateljicami!
NIVEA ženska

Navdih za modno preobrazbo

Ne glede na to, na kateri stil prisegate, boste s pomočjo naših modnih nasvetov vedno izstopali!
NIVEA izdelki

Vas zanimajo NIVEA novosti?

Od vrhunskih krem za obraz do revolucionarnih sprejev za lase - naša ponudba se neprestano osvežuje z novimi NIVEA izdelki. Oglejte si aktualne novosti!