vse o potenju

Vse o potenju

ZAKAJ JE NUJNO, DA SE POTIMO

Čeprav je potenje lahko neprijeten fizični odziv telesa, ki vas spravi v zadrego, bi brez njega utrpeli srčno kap. Naša naravna telesna temperatura je 37 °C, in če se dvigne nad to mejo – zaradi fizične vročine ali čustvene obremenitve, nas izhlapevanje potu na površini kože pomaga ohladiti.

Dejstva o potenju

Ves pot ne nastane na enak način. Pravzaprav obstajata dve različni vrsti potu, ki ga proizvajata dve različni žlezi.
potenje vadba

Žlezi, ki proizvajata pot

Ekrine žleze, ki se nahajajo v dlaneh, stopalih in na čelu, proizvajajo pot, ki ga sestavlja 99 % vode, zato je dokaj prijazen do nosu. Nasprotno pa so apokrine žleze, ki se nahajajo v dimljah in pod pazduhami, v veliki meri odgovorne za vaš edinstven telesni vonj. Te žleze so še posebej aktivne, ko se ukvarjate s fizično aktivnostjo, ste živčni ali izpostavljeni stresu. Zato je NIVEA razvila dezodorant antiperspirant NIVEA MEN Active Energy, ki vam nudijo 48-urno zaščito tudi v najbolj stresnih situacijah.

4 najpogostejše točke potenja

Vroče vreme in visokointenzivna vadba sta najbolj pogosta vzroka za dvig telesne temperature, enak učinek (čeprav manj opazen) pa imajo tudi številne telesne funkcije. Vse od presnavljanja kosila v želodcu do nenehnega toka reakcij v vaših možganih proizvaja toploto in posledično malo potu.

Čelo

Rahel lesk na čelu med vadbo ali v vročem vremenu je povsem normalen odziv telesa na povišano telesno temperaturo. Toda kot vedo tisti, ki so nagnjeni k nervozi, lahko stresne ali čustvene situacije povzročijo kapljice na obrveh. Prekomerno potenje je lahko posledica neravnovesja živčnega sistema, ko ste ujeti v načinu »bori se ali pobegni« in fizično pripravljeni, da začne učinkovati šok ali stres.

Pazduhe

Če ste dovolj srečni, da vam ni treba skrbeti glede drugih delov telesa, pa ne morete uiti potenju pod pazduhami, kjer se nahaja zelo veliko apokrinih žlez. Čeprav lahko pot in neprijeten vonj nadzorujemo z učinkovitim antiperspirantom, pa majhen odstotek moških trpi zaradi prekomernega potenja, ki ga strokovno imenujemo aksilarna hiperhidroza. 
dlan

Dlani

Potne dlani so lahko velik družbeni problem, saj lahko preprečijo moškim, da storijo nekaj tako preprostega, kot je stisk rok. Nedavne raziskave so pokazale, da je sindrom lahko deden, vendar so pri večini trpečih sprožilci običajno povezani s čustvi. Stresne situacije ali nervoza imajo lahko pomembno vlogo pri potenju določenih delov telesa. 

stopala

Stopala

Na stopalih je več žlez znojnic kot kjer koli drugje na človeškem telesu – preprosto dejstvo, ki lahko nekoliko pojasni, zakaj so nagnjena k razvoju neprijetnega vonja. Slabo prilegajoča se obutev iz umetnih materialov, ki jo nosite dan za dnem, zagotovo ne pomaga. 

DA

Odločite se za ohlapnejša oblačila, ki omogočajo koži, da lažje diha in se ne duši in poti pod oprijetimi oblačili.
Raziskujte. Obstaja veliko materialov, ki so odporni na pot, in sodobnih postopkov obdelave. Idealni so kot »osnovni sloji« v zimskem času.
V vročih poletnih dneh se odločite za naravna vlakna, ki koži pustijo, da diha. Bolj ohlapna in lahkotna bodo vaša oblačila, bolje bo.
Preizkusite lahko tudi posebne dodatke, na primer blazinice za pazduhe, ki nudijo dodatno zaščito, če se veliko potite. 


NE

Ne zanemarjajte svojih stopal! Velika večina žlez znojnic se nahaja na stopalih, zato dobro razmislite o izbiri prave obutve. Izogibajte se platnenim čevljem in raje izberite usnjene. Za dodatno zaščito kupite posebne vložke, ki vpijejo odvečni pot, in poskrbite, da izmenično nosite nekaj parov obutve.
Ne izbirakte sintetičnih in cenenih materialov, saj ne dihajo in ovirajo ustrezno kroženje zraka, kar lahko hitro povzroči prekomerno potenje.
Ne pozabite preveriti vremenske napovedi in se primerno obleči – zadnje, kar potrebujete, je, da imate na sebi preveč slojev oblačil. 

Sprej ali roll-on?

Izbira med roll-onom in sprejem je v prvi vrsti stvar okusa. Obe formuli sta izjemno učinkoviti pri varovanju žlez znojnic, zato je vaša izbira v resnici odvisna od časa, kraja in načina uporabe. Preverite, pestro izbiro dezodorantov NIVEA MEN.

Dezodorant v spreju - vsestransko uporaben

  • Posuši se hitreje kot roll-on. Če se vam vedno mudi, se odločite za sprej s potisnim plinom. 
  • Osvežujoč občutek – pazite le, da sprej uporabite v prezračevanem prostoru.
  • Spreje lahko uporabite po celem telesu.

Dezodorant v obliki roll-on – majhen in priročen

  • Ker vsebuje manj kot 100 ml, je roll-on idealen za ročno prtljago med potovanjem. 
  • Z roll-onom na želeno območje neposredno nanesete večjo količino aktivne sestavine. Zato je popoln za moške, ki želijo zmanjšati potenje in ne le odpraviti neprijeten vonj. 
  • V nasprotju s sprejem, ki ga lahko uporablja več ljudi, vas ne bo nihče vprašal, če si lahko sposodi vaš roll-on.
potenje