Ženska in moška koža: že v osnovi drugačna

NASVETI ZA NEGO ZANJ IN ZANJO

Moška in ženska koža si nista enaki. Zato moški ne bi smeli uporabljati izdelkov za nego ženske kože in obratno. Za zdravo in lepo kožo, morajo tudi moški poskrbeti s pravo nego.

Razlika je v koži

Tako kot ženske, si tudi moški želijo imeti lepo in zdravo kožo čim dlje časa. In prav tako kot ženske, se tudi oni spopadajo s težavami kot so občutljiva koža, akne in staranje kože. Pa vendar je moška koža zelo drugačna od ženske, tako v svoji strukturi kot funkciji.

Nasprotja se privlačijo

Najbolj očitna razlika med moško in žensko kožo je v vsebnosti sebuma, pH ravni in izločanju potu.

Zakaj je moška koža tako posebna?

Moška koža je že v sami strukturi drugačna od ženske, kar je hormonsko pogojeno. Poleg tega je moška koža za 15 do 20 % debelejša od ženske. Vsebuje več kolagenskih vlaken, zato je tudi bolj čvrsta in robustna na pogled. Kolagen zadržuje vlago v koži in skrbi za njeno elastičnost ter napet videz. Prav zato je moška koža dlje časa brez gub - vsaj do sredine 30. let. Zato bi morali biti izdelki za nego vedno prilagojeni moški koži.

 

Slabe strani moške kože

Bolj robustna moška koža pa ima tudi svoje slabosti, saj njene žleze lojnice proizvajajo veliko več maščobe. Še posebej mladi moški so zato bolj kot ženske nagnjeni k aknam in mozoljem. Zato moški ne bi nikoli smeli uporabljati iste kreme kot njihove partnerke - ta lahko namreč zamaši žleze lojnice in tako povzroči akne. Moška koža obraza običajno potrebuje bolj vlažilne in manj mastne kreme, kot je denimo večnamenska krema NIVEA MEN, ki kožo v trenutku osveži in navlaži, ne da bi na njej pustila sledi.

Zakaj je zaščita pred soncem pomembna tudi za moške

Vsi poznamo ta občutek: prijetni sončni žarki nas zvabijo na plano. Pri tem pa še posebej moški radi pozabijo, da lahko sonce kožo tudi poškoduje. Dejstvo je, da vsaka koža, tudi moška, na sonce reagira tako, da se prezgodaj postara in dobi gube. Še več, če na soncu ostanete predolgo, se na koži lahko pojavijo pigmentni madeži.

Reden nanos zaščite pred soncem je torej obvezen tako za ženske kot za moške. Ste vedeli, da so ušesa, vrat in vrh glave pri moških, ki nosijo zelo kratke pričeske, še posebej na udaru? Zato ne pozabite na primerno pokrivalo. Poleg tega so na voljo posebne kreme za nego moške kože, ki vsebujejo UVA in UVB zaščito, kot je denimo NIVEA MEN vlažilna krema proti gubam DNAge za moške, ki ne le, da kožo vlaži, pomaga zmanjšati gube in jo učvrsti, temveč jo hkrati varuje tudi pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.
težave z gubami

Tudi moški imajo težave z gubami

Medtem ko se ženske srečajo s prvimi gubicami že v zgodnjih 20. letih, pa moška koža ostane gladka do njihovih zgodnjih 30. let. Staranje kože se nato pospeši - gube na čelu namreč hitro postanejo globoke.

Izdelki za nego – zanjo in zanj

Mnogi izdelki za žensko nego so resnično neprimerni za moško kožo. Moška koža je drugačna v svoji zgradbi in strukturi, zato potrebuje drugačno nego. Ugotovite, katere izdelke za nego lahko delite s svojim partnerjem in, katerih raje ne.

Britje – stres za kožo

Redno britje je naporno za moško kožo, saj z njim odstranijo tudi zgornjo plast kože. Razdražena koža zato ne prenese agresivnih izdelkov.

Ko gre za nego obraza, ne eksperimentirajte

Koža na moškem obrazu je sicer debelejša in proizvaja več sebuma kot koža na ženskem obrazu, a jo vsakodnevno britje postavlja pred težko preizkušnjo. Koža je po britju razdražena in občutljiva. Zato morate vedno izbrati peno ali gel za britje ter balzam ali losjon po britju, ki ustreza vašemu tipu kože. Intenzivna vlažilna krema NIVEA MEN Sensitive obogatena s kamilico in vitaminom E zagotavlja 48-urno intenzivno vlaženje kože in v trenutku pomirja 5 znakov razdraženosti kože: skelenje, rdečica, suhost, občutek neprijetne napetosti in srbečica.

Ženska koža je tanjša in bolj občutljiva, za povrh pa običajno tudi bolj suha. Zato ženske potrebujejo bolj bogate kreme za obraz, z optimalnim razmerjem vlažilnih sestavin in olj. Problematična področja so okoli ust in oči, saj se tam gube hitreje pojavijo. Bogate kreme s sestavinami kot so vitamin C, hialuronska kislina ali Q10, lahko pravočasno preprečijo gube.

Kako poskrbeti za moško kožo od glave do pete

Za mehko kožo po vsem telesu

Nanos kreme po tuširanju je obvezen tako za moške kot ženske. Moški naj bi uporabljali vlažilne losjone, ki se hitro vpijejo. Po drugi strani pa ženske potrebujejo bolj bogate kreme za telo, odvisno od stanja njihove kože.
popolna nega za lase
Kako poskrbeti za moško kožo od glave do pete

Popolna nega za lase

Tudi moški lasje potrebujejo nego. NIVEA MEN šampon Strong Power za moške lasem podari več moči in vitalnosti. Lasje postanejo vidno močnejši, bolj zdravi in negovani.
Kako poskrbeti za moško kožo od glave do pete

Lepa stopala

Moški imajo pogosteje kot ženske trdo kožo na stopalih. Pa vendar velja enako za oba spola: redno negujte svoja stopala! Pri tem pa vas bo razveselilo dejstvo, da si lahko izdelek za nego stopal delite.