Sončne opekline – kako si pomagati

UČINKOVITI NIVEA NASVETI ZA SONČNE OPEKLINE

Najboljši namig za pomoč pri sončnih opeklinah? Preventiva! Če pa se vam je že zgodilo, da ste na zaščito pred soncem pozabili, ukrepajte takoj. Tukaj boste našli učinkovite nasvete za sončne opekline.

Kateri deli telesa so posebno ranljivi?

Sončne opekline lahko dobite kjerkoli na telesu, vendar so nekateri deli telesa še posebej izpostavljeni škodljivim UV-žarkom. Na nekaterih mestih je koža preprosto bolj občutljiva, medtem ko drugih ne zaščitimo dovolj.

Ne pozabite na pokrivalo!

Najbolje je, da na neposredni sončni svetlobi vedno nosite klobuk. To je še posebej pomembno pri otrocih.

»Sončne terase« – najbolj ranljivi deli telesa

Med tako imenovane »sončne terase« na telesu prištevamo obraz, zlasti nos, ustnice, oči, čelo in lica.

Koža obraza je vsak dan izpostavljena soncu brez zaščite. Poleg tega je veliko tanjša in zato še toliko bolj občutljiva. Prav zato potrebuje še posebej visoko zaščito pred soncem. Na počitnicah uporabljajte izdelek za zaščito pred soncem, ki je posebej namenjen občutljivi koži obraza kot je NIVEA Sun Protect & Bronze krema za obraz ZF 30, v vsakdanjem življenju pa NIVEA Vlažilno dnevno kremo za normalno do mešano kožo z ZF 15.

Mesta, kjer se lahko hitro pojavijo sončne opekline so dekolte, vrat, nart, ramena, ušesa in lasišče. Poleg kreme ali mleka za zaščito pred soncem z visokim ZF, se lahko pred nevarnim UV-sevanjem zaščitite tudi z oblačili.

Preberite še več nasvetov o zaščiti pred soncem.


Nasveti za nujno pomoč pri sončnih opeklinah

Po sončenju

Novi NIVEA SUN After Sun In-Shower osvežujoč losjon pomiri in osveži kožo po sončenju – in to že kar med tuširanjem!

Preveč sonca – nujna pomoč

Če ste bili predolgo na soncu, se nemudoma umaknite v senco in se poskusite ohladiti. Pomembno je, da spijete veliko tekočine, najbolje kar vodo. Telo zaradi sončnih opeklin izgubi veliko tekočine, ki jo je potrebno čimprej nadomestiti. Ko spoznate, da ste bili na soncu predolgo, se takoj umaknite v senco, se stuširajte z mlačno vodo in počivajte.

Najboljši način za ohladitev in pomiritev rahle pordelosti kože je uporaba izdelka za nego po izpostavljenosti soncu. Namesto bogate kreme raje uporabite NIVEA SUN vlažilni losjon za nego po sončenju, ki se enostavno nanese in hitro pomiri ter navlaži kožo.

Pozor: pri močnih sončnih opeklinah, mehurjih, slabosti in/ali bolečini se obvezno posvetujte z zdravnikom!

Novi NIVEA SUN After Sun In-Shower osvežujoč losjon pomiri in osveži kožo po sončenju – in to že kar med tuširanjem!

Kako lahko spodbudite regeneracijo svoje kože?

Sončne opekline so običajno opekline prve stopnje, le v redkih primerih dosežejo drugo stopnjo. Ne glede na to, kako močne so, je število sončnih opeklin v otroštvu močno povezano s tveganjem za razvoj kožnega raka v odrasli dobi. Zato že v naprej preprečite kakršnekoli sončne opekline.

Regeneracijo kože spodbudite z losjoni in kremami za nego po sončenju. Vlažilni izdelki vsebujejo naravne sestavine, kot je aloja, in pomirijo kožo ter ji pomagajo pri obnavljanju. Če ste bili opečeni, se še nekaj dni za tem izogibajte soncu, da rdečina in sončne opekline izginejo.

Esenca kamilice pomirja

Obkladki z esenco kamilice lahko učinkovito pomirijo prizadeto kožo.

Hitra pomoč iz narave

Sončne opekline lahko hladite tudi s hladnimi obkladki iz lanenih ali bombažnih krp, ki ste jih prej prepojili z vodo.

Mnogi prisegajo na nanos hladne skute in jogurta, saj njun učinek ni le hladilen, ampak tudi zmanjšata oteklino in delujeta protivnetno. Tudi povitki, prepojeni z rastlinskim oljem ali zelenim čajem, nudijo hitro ohladitev za sončne opekline. Pripravite jih tako, da na hladne obkladke dodate nekaj kapljic esence ognjiča ali kamilice. Pomembno je, da prizadeto območje hladite vsaj eno do dve uri in ga v naslednjih dneh zaščitite pred soncem. Da sončne opekline izginejo, lahko traja tudi do teden dni.