Sonce nas naredi zdrave in srečne. Zato ga potrebujemo!

SONCE NAM DAJE ENERGIJO IN VITAMIN D

Na soncu moramo uživati previdno, toda popolno izogibanje soncu prav tako ni zdravo. Sončna svetloba izboljša naše razpoloženje in poskrbi za pomembne snovi, kot je vitamin D. Poleg tega nas sonce naredi srečne.

Vse o soncu

Kako nas sonce naredi srečne in zdrave?

Večina ljudi je srečnejših, kadar sije sonce – in to z dobrim razlogom: sončna svetloba pomaga vnašati vitamin D v naše telo. Vitamin D vpliva na zdravje našega telesa in duha.

Sončni dnevi za telo in dušo

Sončna svetloba nam pomaga uravnavati telesne funkcije in spalne vzorce. Izboljša naše razpoloženje in počutje ter splošno zdravje. Pozitivno vpliva na srce, ožilje in imunski sistem. Zaradi vseh teh pozitivnih učinkov sončna svetloba ni samo prijetna, ampak sestavni del zdravega načina življenja.

Kako naša koža na soncu porjavi?

Ultravijolična svetloba med sončenjem spodbuja tvorbo pigmenta, imenovanega melanin. Melanin kožne celice oboroži z učinkovitim ščitom, kar pripomore k temu, da naša koža na soncu postane temnejša. Vloga melanina je torej zaščita kože pred poškodbami, ki jih povzroča UV-sevanje.


Kaj povzroči porjavitev kože?

Z enakomerno, sijočo zagorelo poltjo se po sončenju počutimo privlačnejše in samozavestnejše. Toda naša koža ne porjavi samo zato, da bi se mi počutili lepše. Zagorelost je pravzaprav odziv kože na škodljive učinke sonca, zato ne pozabite na pravi zaščitni faktor.

Porjavela polt ima tako tudi praktično vrednost, saj nam daje dober občutek in videz. Preberite pomembne nasvete za zaščito pred soncem.

Pomembno je, da med sončenjem vedno uporabljate izdelek za zaščito pred soncem kot je vlažilno mleko NIVEA Sun Protect & Moisture za zaščito pred soncem. 

Če vas je sonce že opeklo, ukrepajte takoj.Pomanjkanje vitamina D zaradi premalo izpostavljenosti soncu

Ker je poleti sonce močnejše, se kljub uporabi izdelkov za zaščito pred soncem v telesu tvori dovolj vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je pojav, ki se bolj pogosto pojavi pozimi.

Zakaj sončna svetloba razsvetli naše vsakdanje življenje?

Naša koža lahko tvori vitamin D zaradi UV-sevanja sonca. Ta prohormon je pomemben za naše zdravje iz številnih razlogov: pomaga preprečiti nekatere vrste raka, upočasniti procese celičnega staranja, okrepiti imunski sistem in uravnati krvni tlak. Poleg tega vitamin D telesu pomaga pri vsrkavanju kalcija, ki je potreben za gradnjo zdravih kosti.

Kako sonce skrbi za vitamin D – in zakaj je to tako pomembno?

Timsko delo sonca in telesa

Vitamin D imenujemo tudi sončni hormon in ga telo tvori samo, če je dovolj sončne svetlobe. Vitamin D je tudi edini vitamin, ki ga ljudje lahko tvorimo sami, ne da bi ga morali zaužiti s hrano.

Vitamin D

Vitamin D ima pomembno vlogo pri krepitvi našega imunskega sistema. Da ga naše telo lahko tvori, potrebuje sonce, saj vitamin D sodi v skupino prohormonov, ki nastajajo po stiku kože s sončno svetlobo. Sicer pa je vitamin D prisoten tudi v nekaterih živilih, a samo v majhnih količinah, ki niso primerljive s količinami, ustvarjenimi v koži.