SKUPAJ DELAJMO DOBRO!

In se odlično zabavali z dobrim namenom

Vas zanima, kako smo se zabavali in hkrati naredili nekaj dobrega?

1. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Prostovoljec Rok Križan je na prvem dogodku 13. akcije Podarite nam modro srce obiskal otroke osnovne šole Antona Martina Slomška Vrhnika in s svojo srčno zgodbo otroke tretjih in četrtih razredov spodbudil, naj prepoznajo stisko drugih in priskočijo na pomoč, kakor le lahko. Roka je k prostovoljstvu spodbudila huda bolezen v otroštvu, zato dobro ve, kako pomembno je, da si med seboj pomagamo. "S prostovoljnim delom sem se naučil bolj ceniti življenje, moja družina pa je sedaj večja kot je bila. Če le lahko komu pomagal povrniti nasmeh na obraz, sem najsrečnejši," je otrokom povedal Rok Križan.

Otroci so komaj čakali, da lahko Roku in drugim otrokom zaupajo, kaj dobrega so naredili za druge. "Ko je mamo bolel križ, sem prostovoljno začela pospravljati," je devetletna deklica zaupala Roku. "Na šoli imamo krožek prostovoljstva in kmalu bomo starejšim pomagali pri računalništvu," so povedali fantje četrtega razreda. "Mi pogosto darujemo hrano in podarjamo obleke," je povedala deklica v prvi vrsti. Roke so se nato dvigale druga za drugo. "Sošolcu se je pokvaril voziček. S prijateljem mu ga bova popravila in vrnila, ker ga potrebuje," je vse zbrane ganil desetletnik. Kako lepo je delati dobro! Otroci na Vrhniki so vsekakor pokazali, da imajo še kako modro srce.

2. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Na drugem dogodku 13. družbeno odgovorne akcije NIVEA Podarite nam modro srce je Osnovno šolo Vič v Ljubljani obiskal reševalec Robert Sabol. Z zgodbami o požrtvovalnem delu reševalcev je povsem očaral otroke nižjih razredov in jim dal pomembne nasvete, s katerimi lahko tudi oni rešijo življenje.

Robert Sabol je otrokom povedal, da reševalec ni le poklic, temveč je način življenja. "Najprej bi vam rad položil na srce, da nikomur ne delajte slabega. Če pa ob tem naredite za nekoga še kaj dobrega, bo za vse nas dan lepši," je dejal Robert Sabol in jih hkrati spomnil, da je največja sreča zdravje. Deklici drugega razreda pa je na vprašanje, kaj ga pri delu najbolj osrečuje, odgovoril: "Najsrečnejši sem, ko rešim življenje."

Tudi otroci so ambasadorji modrih src

Otroci Osnovne šole Vič so avlo šole že odeli v modra srca, na katera so zapisali svoja dobra dela. "Sestrica je padla in pomagal sem ji vstati", "Odslej bom pomagal vsem v razredu", "Mami sem pomagal zložiti posodo," so le nekatera izmed dobrih del, ki ogrejejo srce.

3. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Ana Lukner Roljič, ustanoviteljica dobrodelne organizacije Anina zvezdica, je na tretjem dogodku družbeno-odgovorne akcije NIVEA Podarite nam modro srce obiskala Osnovno šolo Trzin in otrokom razložila, da je pomagati drugim najpomembnejše poslanstvo. "To, da pomagamo drugim, je res največ in najpomembneje, kar lahko naredimo. Rasla sem v družini, ki me je ves čas spodbujala k dobrodelnosti, in vesela sem, da lahko to prenašam na vas, otroke, ki ste naša prihodnost. Pri vas se vse začne," je povedala Ana Lukner Roljič, ki je s pomočjo prostovoljcev v Anini zvezdici pomagala že več kot 200.000 družinam.

Tudi otroci OŠ Trzin pomagajo drugim

Otroci so imeli za Ano Lukner Roljič številna vprašanja, najbolj jih je zanimalo, zakaj Anina zvezdica zbira samo hrano. "Hrana je tisto najosnovnejše, tisto najbolj pomembno, da lahko nekdo preživi, zato zbiramo ravno hrano. Veste, ko odprete doma omare s hrano, ... Te omare so pri marsikaterem otroku doma povsem prazne," jim je odgovorila Ana Lukner Roljič. Otroci so ji zaupali tudi svoja dobra dela. "Midva z mamico sva pred vhodom v muzej videla žensko, ki ni imela hrane, in sva ji nesla žemljico," je razložil devetletnik. Po koncu dogodka so se otroci razveselili balonov in kremic NIVEA ter se skupaj z Ano, ki je obiskovala ravno njihovo osnovno šolo, z veseljem fotografirali.

4. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Srčna učiteljica in gorska reševalka Mojca Odar je otrokom Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja v Bohinjski Bistrici predala dragocene nasvete za varen obisk gora in jih spodbudila k prostovoljstvu.

Občutek, ko nekomu pomagaš, je zelo lep

Mojca Odar se je kot velika ljubiteljica gora pridružila gorsko-reševalni službi pred šestimi leti. "V gore sem vedno rada hodila, tako lepo mi je vsakič, ko grem. Na ta način goram nekaj vrnem. Pa tudi občutek, ko nekomu pomagaš, je zelo lep. Daješ, a kar prejmeš nazaj, je še lepše," je otrokom povedala Mojca Odar. Otroke je tudi podučila, da morajo iti v gore vedno dobro pripravljeni in jim svetovala, kaj narediti, če se kdo poškoduje. "V večini akcij ljudi rešimo. Pomagamo jim, če se poškodujejo, jih rešimo iz razpok, pomagamo, če se kdo izgubi. Na žalost se kakšna akcija tudi slabo konča," je otrokom povedala Mojca Odar.

Otroci v Bohinjski Bistrici so vajeni pomagati drugim

Otroci so gorski reševalki z veseljem povedali, kako tudi sami pomagajo drugim. "Babici pomagam pridelovati sir, dedku pa pri delu na njivi," je ponosno povedal desetletnik. "Očiju pomagam pri pospravljanju apartmajev," je povedal desetletnik. Devetletnica je dejala: "Naša družina skrbi za bolno babico." Njihova dobra dela so vsekakor vredna občudovanja.

5. dogodek akcije NIVEA Podarite nam modro srce

Karavana dogodkov 13. akcije NIVEA Podarite nam modro srce se je ustavila na osnovni šoli Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici, kjer je tamkajšnje šolarje obiskala letošnja nominiranka za Slovenko leta Alenka Žumbar Klopčič. Ustanoviteljica Srečne hiše za otroke in avtorica številnih otroških eko knjig, jim je povedala, da lahko prav vsak po svoji moči prispeva k boljšemu jutri.

Otrokom želi pokazati, da je nekomu mar

Alenka ima za seboj težko mladost, zato zna toliko bolj prisluhniti tistim, ki potrebujejo pomoč. Še posebej ima posluh za otroke v stiski, želi jim pokazati, da je nekomu mar. "V Srečni hiši izvajamo aktivnosti za otroke iz rejniških in socialno ogroženih družin. Pomagamo jim s svojim časom, finančno in z nakupom tistega, kar potrebujejo," je povedala Alenka Žumbar Klopčič, ki je Srečno hišo ustanovila po selitvi v Lukovico. "Gre za otroke staršev, ki niso v stanju skrbeti za svoje otroke, tako ti otroci pristanejo v rejništvu. In ker jih je na našem območju veliko, smo se odločili, da bomo v okviru Srečne hiše tem otrokom pomagali. Človek se slabo počuti, če ne pomaga," je otokom prijazno razložila Alenka Žumbar Klopčič.

Otroci v Lukovici so pokazali modro srce

Otroci osnovne šole Janka Kersinka na Brdu pri Lukovici so tako kot otroci številnih drugih osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji sodelovali v 13. akciji NIVEA Podarite nam modro srce, izdelali modra srca, na njih napisali ali narisali svoja dobra dela, srca pa povezali med seboj kot nas povezujejo dobra dela. Tudi sami so že večkrat sodelovali v zbiralnih akcijah za Srečno hišo, tako jim je dobrodelnost že bila približana. Naučiti se pomagati drugim je vsekakor pomemben del izobrazbe in prispeva pomemben delček k boljšemu jutri.