S sproščanjem do mirnega spanca

BRANJE, GLASBA JOGA IN MEDITACIJA ZA LAHKO NOČ IN GLOBOK SPANEC

Po napornem dnevu se vsi veselimo tople in mehke postelje. Svetujemo vam, kako se sprostiti in zazibati v mirne sanje.

ZAKAJ JE DOBER SPANEC NUJEN ZA DOBER DAN

Dober spanec je nujen za ohranjanje zdravja. Med spanjem se upočasnijo dihanje, krvni tlak in srčni utrip, mišice se obnavljajo in rastejo, uri se spomin. Če se zbudimo naspani in spočiti, bomo skozi dan krmarili bolj zbrano, z več energije in dobre volje.

Sprostite se!

Skrivnost dobrega spanca je v vsakdanji rutini

Podnevi se nam po glavi podijo številne misli, ki nam lahko povzročajo stres in skrbi. Zato je še kako pomembno, da se ob koncu dneva znamo sprostiti in se pripraviti na krepčilen spanec. V nasprotnem primeru se lahko pojavita nespečnost in nekakovosten spanec.

Koliko spanja potrebujemo?

Še vedno velja, da odrasli potrebujemo od 7 do 8 ur spanja, otroci 10 ur spanja, mladostniki pa 9 ur spanja. Ker spanje pomaga pri utrjevanju spomina, je priporočena količina spanja še zlasti pomembna za otroke – njihovi možgani med spanjem obdelujejo naučene informacije, da se te lahko ohranijo.

Vsak večer ob isti uri

Strokovnjaki svetujejo, da se v posteljo vsak večer odpravite ob isti uri in se tudi zjutraj ob isti uri zbudite – tudi ob koncu tedna. Tako se bo vaše telo navadilo dnevnega ritma in boste kmalu vzpostavili ustrezen spalni vzorec, čez dan pa boste manj utrujeni. 

Čas za sproščanje

Pomembno je tudi, da si pred spanjem vzamete nekaj časa za sproščanje. To lahko vsak počne na svoj način – vzemite v roke dobro knjigo, privoščite si penečo kopel, vadite jogo ali meditirajte. Ko bo čas za spanje, bodo tako vaše misli mirno odplavale daleč stran.

 
Če boste vse svoje misli usmerili v to, da bi zaspali, se vam bo zgodilo ravno nasprotno – ostali boste budni. Zato je pomembno, da se pred spanjem sprostite in dovolite mislim, da vam same sporočijo, kdaj je čas za spanec.

IDEJE ZA SPROŠČANJE PRED SPANJEM

Obstaja več načinov, ki vam lahko pomagajo do mirnih sanj. Preizkusite, kateri je pravi za vas!

Preberite knjigo

Dovolite svojim mislim, da odplavajo daleč med vrstice zanimive zgodbe. Branje knjig je eden od čudovitih načinov sproščanja po dolgem dnevu, ki deluje veliko bolj pomirjujoče kot gledanje televizije. Utegne se vam zgoditi, da se vam bodo oči kar mimogrede začele zapirati.

Poslušajte glasbo

Izberite pomirjujočo glasbo, izklopite misli in se prepustite. Poslušanje glasbe je odličen način za sproščanje. Strokovnjaki pravijo, da je klasična glasba še posebej učinkovita – katera pa deluje pomirjujoče na vas?

Potopite se v kopel

Topla, dišeča kopel pred spanjem vam bo pomagala sprostiti mišice in misli. Morda ji dodate še dobro knjigo in prijetno glasbo. Nič hudega, če nimate kopeli, tudi topel tuš deluje. Naš predlog za popolno spročanje in nego: gel za tuširanje in kopel NIVEA Goodbye stres 2 v 1

Poskrbite za svojo kožo pod tušem

Nahranite svojo kožo z bogato nego olja za tuširanje NIVEA Natural Oil, ki vsebuje kar 55 % negovalnih olj. Suha koža bo po tuširanju svilnato mehka, pripravljena na prijetne sanje.

Razvajajte se

Utrgajte si nekaj časa v dnevu zase. Nalakirajte si nohte, nadenite si NIVEA obrazno masko, primerno za vašo kožo in zmasirajte roke z izbrano NIVEA kremo za roke. Ne le, da se boste sprostili, temveč boste naredili nekaj dobrega tudi za svojo kožo.

Dodatni nasveti za miren spanec:

  • Poskrbite za redno gibanje skozi dan, a ne tik pred spanjem.
  • Zvečer ne uživajte težko prebavljive hrane in alkoholnih pijač ali napitkov, ki vsebujejo kofein.
  • Izogibajte se gledanju televizije pred spanjem, še posebej oddajam, ki bi vas lahko razburile.
  • Ne predajte se poležavanju in dremanju čez dan.
  • Spalnica naj bo temna, tiha in ne pretopla (idealna temperatura je okoli 18 stopinj celzija, vlažnost pa med 40 in 60 odstotki). 
 

VADITE JOGO ALI MEDITIRAJTE

Joga je odlična izbira za vse, ki se zvečer težko odklopite, saj ima izredno pomirjujoč učinek na telo in um. Že kratka večerna rutina z joga vajami bo vašemu telesu dala vedeti, da je čas za sprostitev. Nadvse učinkovita pot do umirjanja pa je tudi meditacija, ki se je lahko naučite na tečaju ali spletu.
Joga ni pomembna le za moč in gibčnost, temveč je tudi učinkovit način spopadanja s stresom. Raziskave so pokazale, da lahko dnevna vadba joge znatno pripomore do boljšega spanca. Pomembno je le, da izberete prave joga vaje, saj vas lahko vadba joge napolni z energijo, namesto da bi vas umirila. Vadbo joge je priporočljivo dopolniti oz. zaključiti z meditacijo.

Ste vedeli, da lahko večerno jogo izvajate kar v postelji?

Predstavljamo vam 3 preproste, a izredno pomirjujoče vaje.

Noge ob steni

Uležite se tako, da nogi dvignete pravokotno na telo in ju drugo ob drugi naslonite na steno. Roki iztegnjeni položite na tla, pravokotno na telo. Zaprite oči. Ob tem globoko in sproščujoče dihajte. Položaj vam bo pomagal umiriti misli, sprostiti mišice in vas zazibati v spanec.

Zasuk leže

Zasuki so učinkovit način sproščanja telesa po napornem dnevu, ki ga mnogi preživijo v sedečem, neudobnem položaju. Uležite se na hrbet, pokrčite kolena in jih prenesite na eno stran telesa, z rokama, iztegnjenima pravokotno na telo in glavo, obrnjeno v nasprotno stran. Zadržite položaj, sproščeno dihajte in ponovite na drugi strani.

Položaj otroka

Ta izredno preprost in sproščujoč položaj vam bo pomagal umiriti misli in odpraviti utrujenost, hkrati pa bo sprostil tudi vašo hrbtenico. Če vas muči bolečina v vratu, si lahko pomagate tako, da podložite blazino pod glavo, če imate težave z bolečinami v hrbtenici, pa blazino položite pod trup. Pokleknite na tla, malce razširite stegna in se usedite z zadnjico na pete. Osredotočite se na dihanje. Zravnajte hrbtenico, izdihnite in se spustite s telesom proti stegnom, roki iztegnite predse, zadnjica naj počiva na petah, čelo na tleh. Uživajte v raztezanju.

SPANEC ZA LEPO KOŽO IN TELOVADBA PROTI STRESU

Ste vedeli, da bo imel dolg in sproščujoč spanec vidne učinke tudi na vaši koži? Učinkovit način za odpravljanje stresa pa je tudi telovadba v udobju vašega doma. Sledite našim nasvetom.

Lepotni spanec – nasveti za popolno nego kože ponoči

Če boste poskrbeli za dovolj dolg in sproščujoč spanec, ne bodo zjutraj le vaši možgani bolje pripravljeni na nove izzive, temveč bodo tudi vaše kožne celice bolj prebujene in polt sijoča.

S telovadbo proti stresu – vaje, ki jih lahko izvajate doma

Ste nemirni in razdražljivi? Naredite nekaj dobrega za svoje telo in se poslovite od stresa. Sledite našim nasvetom in namigom za telovadbo doma.