Mastni lasje

Mastni lasje? Nič hudega!


PREPROSTI NEGOVALNI NASVETI ZA ZDRAVE, SIJOČE LASE

Ste si pravkar umili lase, pa so že mastni? Z ustrezno nego se lahko aktivno spopadete z mastnimi lasmi.

Mastni lasje – vzroki in nasveti za hitro oblikovanje

Koristni nasveti za lase z več volumna

Žleze lojnice skrbijo, da so naši lasje in koža gladki. Če tvorijo preveč sebuma, so posledica mastni lasje.

Za lepe lase: SOS nasveti za oblikovanje

  • Osvežilni spreji in pena, ki jih uporabite pred sušenjem las, poskrbijo za večji volumen las in preprečujejo plosko padanje ob lasišču.
  • Tupiranje las preprečuje neposreden stik las z lasiščem.
  • Suhi šampon vpije odvečni sebum z las in lasišča. Vaši lasje so videti bolj negovani in bolj sproščeno padajo okrog obraza.
  • Široki trakovi za lase so v modi in skrijejo mastno lasišče. Preberite več o spetih pričeskah.
  • Če nimate nobene druge možnosti, poskusite z uporabo gela za moker videz: gel za oblikovanje nanesite na lase in počešite vrhnje lase proti zadnjemu delu glave. In mastnih las ni več.

Kako nastanejo mastni lasje?

Razlog za mastne lase je v prekomerni tvorbi sebuma na lasišču: posamezne žleze pri koreninah las izločajo preveč sebuma. To hitro povzroči mastenje roba lasišča, mastne pramene ali celo mastni prhljaj.

Za povečano izločanje sebuma obstaja več različnih vzrokov. Mednje prištevamo stres, napačno nego in nezdravo prehrano. Na pretirano aktivnost žlez lojnic vplivajo tudi hormonske spremembe med puberteto, nosečnostjo ali menopavzo.

Mnogi so tudi genetsko nagnjeni k čezmerni tvorbi sebuma. Na to pomembno vpliva še letni čas: poleti se lasišče bolj poti, zato je videti bolj mastno. Za zdrave lase in dolgotrajen občutek svežine potrebujejo vaši lasje posebno nego.

Znebite se mastnih las!

Sušenje las s sušilnikom

Nežno sušenje las s sušilnikom

Ko sušite lase, sušilnik vedno držite na primerni razdalji od las, da toplota ni usmerjena neposredno v lasišče. To lahko povzroči potenje lasišča, maščoba pa se tako hitreje razširi.

Mastni lasje

Umetelne pričeske so dovoljene!

Še več, prameni in trajna ondulacija naredijo lase bolj porozne. To pri mastnih laseh ni tako jasno vidno, saj že sami tvorijo več olja.

Negovalni tretma za mastne lase

Mastni lasje potrebujejo posebno nego. Lase razvajajte, na primer, z nežno masažo lasišča. To sprosti odvečni sebum in vas. Če ste nagnjeni k mastnim lasem, jih lahko brez skrbi umivate vsak dan.

Najbolje je, da lase umijete zjutraj, da bodo ves dan sveži.

Za umivanje las so najbolj primerni blagi šamponi za mastne lase brez silikona. Ko nanašate balzam in masko, se izogibajte lasišču, da ne bo postalo mastno. Pustite, da nega učinkuje, nato pa mastne lase obvezno temeljito sperite, da se na njih ne bodo kopičili ostanki negovalnih izdelkov.