britje nog

Vraščene dlake: Kaj storiti?

PREPREČITE VNETO KOŽO PO BRITJU

Prav nič lepo ni videti vraščenih dlak. V najslabšem primeru lahko pripeljejo celo do vnetij. V nadaljevanju odkrijte pravilne in nepravilne korake, ki bodo preprečili vraščanje dlak.

Dejavniki

KAKO PRIDE DO VRAŠČANJA DLAK?

Vraščene dlake so lahko rezultat različnih dejavnikov. Pogosto se pojavijo kot posledica britja ali epilacije, lahko pa so tudi posledica nošenja preozkih oblačil. K večjemu tveganju za vraščene dlake pripomore tudi tip kože.
shema vrsščene dlake

Vraščene dlake lahko vodijo do bolečih vnetij kože po britju

Če dlaka ne more prodreti skozi kožo, le ta pogosto pordi, zateče, lahko se pojavijo boleča vnetja kože, še posebej po britju. Praviloma telo vraščeno dlako izloči in jo po nekaj časa zavrže. 

Najpogostejši vzroki

Prvi vzrok za vraščanje dlak je njihovo odstranjevanje. Hitro se lahko zgodi, da dlaka pri ponovni rasti ne prodre skozi kožo, ampak raste pod njo. To lahko vodi do neprijetnih reakcij kože kot tudi do vnetij.

Če je kanal, po katerem dlaka raste, zadelan zaradi odmrlih celic kože in loja, se lahko dlaka vraste. Pri vsem tem veliko vlogo igra tudi tip kože: skodrane ali še posebej močne dlake se bodo hitreje vrasle. 

Pritiski na kožo in drgnjenje zaradi nošenja preozkih oblačil pripomoreta k temu, da dlake ostanejo pod kožo.

Najbolj občutljivi deli kože

Intimni del je najbolj dovzeten za vraščanje dlak, še posebej po britju. Koža je na intimnem delu zelo mehka in občutljiva. Poleg tega lahko skodrane in močne dlake na tem področju privedejo do tega, da se na novo zrasle sramne dlake "uvijejo nazaj". Konice dlak tako rastejo v smeri nežne kože in jo tako poškodujejo.

Pod pazduhami so dlake očitno bolj mehke, ampak tudi na teh predelih obstaja nevarnost, da se dlake vrastejo. Tudi tukaj je koža zelo mehka, občutljiva in elastična. Navsezadnje mora prestati vse premike ramenskega sklepa. To pa poveča tveganje, da koža na tem predelu po britju peče. Tako dlake ne prodrejo na površje skozi lasni mešiček in se zato vrastejo.

Dlake na nogah naj bi bile tanjše in ravne, koža pa je tukaj bolj trdna. Nošenje preozkih hlač lahko vpliva na smer novo rastočih dlak, ker drgnejo ob kožo.

Ogroženi predvsem intimni del ter pazduha

Koža je na intimnem predelu ter pod pazduho zelo podobna. Tukaj je tveganje vraščanja dlak največje. Skodrana dlaka na intimnem delu se lahko "uvije nazaj" in tako z zunanjega dela raste v kožo.

Preprečite vraščene dlake

KAJ JA IN KAJ NE: PREPREČITE VRAŠČANJE DLAK

Pri ženskah je nagnjenost k vraščanju dlak različna. Z nežnim odstranjevanjem dlak in pravilnimi negovalnimi izdelki lahko razdraženost kože do določene stopnje preprečite - in s tem tudi učinkovito zmanjšate tveganje vnetij kože po britju. Vaša koža pa bo nežna in mehka.
obrita koža

Nežno odstranjevanje dlak

Da bi preprečili razdraženo kožo in vneto kožo po britju ter vraščanje dlak, je potrebno dlake odstraniti še posebej skrbno. Toda kaj je za kožo bolj priporočljivo: britje ali epilacija?

Britje, epilacija in voskanje

Veliko žensk daje prednost britju, ker s tem postopkom neljube dlake praviloma odstranimo brez bolečin, hitro in učinkovito. Pomembno pri britju je, da je rezilo ostro. Tako dlake gladko obrijemo in jih ne trgamo. S pomočjo pene ali gela za britje rezilo drsi nežno preko kože. Če ju nimate pri roki, lahko uporabite kar kremni gel za tuširanje, kot je na primer NIVEA Creme Care, ki bo prav tako prijetno zmehčal dlačice ter omogočil gladko drsenje britvice po koži.

Brijte vedno v smeri rasti dlak - s tem zmanjšate tveganje vraščanja dlak kot tudi vnetja kože po britju.

Z epilacijo ali voskanjem posamezne dlake odstranimo skupaj s korenino. Ta metoda ni povsem brez bolečin, vendar poskrbi, da je koža gladka dlje časa kot po britju. Dlaka začne po določenem času rasti na novo. Tudi tukaj se lahko pojavijo vraščene dlake, ker se pri epilaciji ali voskanju poškoduje korenina, zaradi tega pa lahko na novo rastoča dlaka raste poševno.

ženska v kopeli
5 nasvetov za preprečitev vraščanja dlak

Pravilna priprava kože

Koža mora biti pred odstranjevanjem dlak mehka in voljna. Penasta kopel ali topel tuš z nežnim gelom za tuširanje so za kožo zelo blagodejni. Poleg tega se odprejo pore, kar še posebej pomaga pri epilaciji, da dlake nežno odstranimo.
uporaba pene za britje
5 nasvetov za preprečitev vraščanja dlak

Uporaba pene za britje

Pena za britje poskrbi za to, da z britvico nežno drsimo po koži in da dlake postanejo mehkejše. Tako lahko dlako z britvico lažje obrijemo. To je učinkovit način, kako preprečimo razdraženo kožo in vraščanje dlak.  
uporaba pilinga za telo
5 nasvetov za preprečitev vraščanja dlak

Redni piling

Tedenski piling odstrani odmrle celice kože in loj. Tako ostanejo kanali za rast dlak čisti.
ženska nanaša kremo na noge
5 nasvetov za preprečitev vraščanja dlak

Uporaba kreme ali losjona za telo

Mazanje s kremo ali losjonom za telo Aloe & Hydration naj postane del dnevne negovalne rutine. Tako preprečite srbečico, koži se takoj povrne prožnost, spet postane gladka in navlažena, dlake pa bodo lažje pogledale na površje. Izogibajte se preveč odišavljenim losjonom za telo, saj ti pogosto dražijo kožo.
ženska s kozarcem vode
5 nasvetov za preprečitev vraščanja dlak

Dovolj tekočine

Zadostna količina vode poskrbi za elastičnost kože in izboljša prekrvavitev. Nasprotno pa suha koža omogoča vraščanje dlak.

Pravilna odstranitev vraščenih dlak

  • Najprej poizkusite vraščeno dlako spraviti na površje z nežnim pilingom.
  • Uporabite kremo, ki vsebuje salicilno kislino. S tem boste zmehčali manjše zadebelitve - in tako tudi vraščene dlake. Pomagate si lahko tudi tako, da na prizadeto mesto za nekaj minut položite toplo krpo in tako zmehčate kožo.
  • Če nobena od teh metod ne pomaga, lahko poskusite vraščeno dlako odstraniti s sterilno iglo ali pinceto. Prizadeto mesto nato dezinficirajte. V nobenem primeru ne vlečite dlake navzven, ampak jo pustite, da bo lahko normalno zrasla.
obrite noge

Če še vedno prihaja do vraščanja dlak

Tudi če ste upoštevali vse nasvete, se lahko zgodi, da se tu in tam kakšna dlaka še vedno vraste. V takšnih primerih lahko poskusite dlako odstraniti sami.