NEGUJTE NARAVNI ZAŠČITNI PLAŠČ SVOJE KOŽE: VAŠ MIKROBIOM

NIVEA NEGA OHRANJA MIKROBIOM VAŠE KOŽE V RAVNOVESJU

Zdrava koža se prične z uravnovešenim mikrobiomom. Veste, kaj je to? Preverite!

MIKROBIOM VAŠE KOŽE

Gotovo že veste, da je vaše telo sposobno neverjetnih podvigov. Kaj pa vaša koža? Ta je še posebej pomembna, saj ščiti vaše telo pred zunanjimi vplivi, obenem pa se na njej odraža vaše zdravje in dobro počutje. Da lahko vse poteka tako kot je treba, je vaša koža obdana s posebnim naravnim zaščitnim slojem, ki mu strokovno pravimo mikrobiom. Ker smo strokovnjaki za nego kože, dobro vemo, kako poskrbeti, da naravno ravnovesje v koži ostane nedotaknjeno. Gre namreč za zelo občutljiv ekosistem, ki ga ne morete videti niti čutiti. Predstavljajte si nevidni plašč, ki ščiti vašo kožo pred številnimi izzivi, s katerimi se dnevno sooča. 

NARAVNA ZAŠČITA VAŠE KOŽE

Že dolgo vemo, da koža deluje optimalno, ko je v njej pravo ravnovesje vlage, začitne funkcije in pH vrednosti. Z napredkom v raziskavah kože smo odkrili še četrti dejavnik – mikrobiom, ki je naravno prisoten na koži. Gre za številne mikroorganizme, med katerimi so najpomembnejše prav bakterije, ki ščitijo naše telo. Ste vedeli, da nekatere bakterije v mikrobiomu spodbujajo imunski sistem vaše kože? Vaše telo začne proizvajati ta naravni ekosistem že ob rojstvu, aktiven pa ostane vse življenje. 

VAŠ MIKROBIOM  JE DNEVNO POSTAVLJEN NA PREIZKUŠNJO

Vaša koža je izpostavljena notranjim in zunanjim  dejavnikom, ki lahko ogrozijo naravno ravnovesje mikrobioma, posledično pa tudi stanje vaše kože. Staranje, stres, prehrana, vreme in tudi nekateri kozmetični izdelki lahko oslabijo mikrobiom kože. S pregrobimi luščilnimi delčki v pilingu lahko, denimo, oluščite znaten del zaščitnega sloja kože. Poškodovan mikrobiom lahko provzroči suho, razdraženo kožo.

 

SKRB ZA MIKROBIOM VAŠE KOŽE: 4 NASVETI ZA VSAKDANJO NEGO

Vaši vsakdanji lepotni rituali lahko delujejo z roko v roki z mikrobiomom kože. Izdelki NIVEA z nalepko »microbiome balance« so še posebej blagi in nežni do vaše kože, saj v celoti spoštujejo njen mikrobiom. Naši testi so pokazali, da je naravno ravnovesje mikrobioma vaše kože ohranjeno, če se tuširate, negujete in kožo čistite z izdelki NIVEA z oznako »microbiome balance«. 
 1. NEŽNO ČIŠČENJE KOŽE

  Z umivanjem lahko s kože odstranite koristne mikroorganizme, ki vzdržujejo ravnovesje mikrobioma. Običajno je to povsem neproblematično, saj se mikrobiom kože po nekaj urah obnovi sam od sebe. Da bi mikrobiom kože obdržali v ravnovesju, je pomembno, da uporabljate čim bolj blage gele za tuširanje in mila. 
  NAŠ NASVET: Z uporabo nežnih izdelkov z nevtralno pH-vrednostjo vaš mikrobiom vzdržujete v idealnem stanju.
 2. NEŽNA, A REDNA HIGIENA ROK

  Tudi pri umivanju rok izbirajte nežna mila, ki ne sušijo kože rok in rušijo mikrobioma kože. Temeljito in redno umivanje rok sicer preprečuje številne bolezni, saj s kože odstranjuje neželene mikroorganizme.
  NAŠ NASVET: Preberite vse, kar morate vedeti o pravilnem umivanju rok.
 3. ZDRAVA PREHRANA, MANJ STRESA

  Uravnotežena prehrana se zrcali tudi na vaši koži. K njej pa sodi tudi dovolj popite tekočine. Zato ne pozabite imeti vedno pri sebi kozarec ali steklenico z vodo – poskusite popiti vsaj 2 litra tekočine na dan. Koži in zdravju na ljubo se odpovejte kajenju in prekomernim količinam alkohola. Če se le da, omejite tudi stres, ki ste mu izpostavljeni dnevno. Privoščite si odklop in poskrbite za svoje dobro počutje z drobnimi rituali, kot so sproščujoče kopeli, branje knjig in sprehodi v naravo. 
  NAŠ NASVET: Preizkusite naše vaje proti stresu, ki jih lahko izvajate doma ali na svežem zraku.
 4. ZAŠČITA KOŽE PRED ZUNANJIMI VPLIVI

  Onesnaženost zraka z izpušnimi plini in prašnimi delci lahko zamaje naravno zaščito vaše kože. Tudi sonce lahko poškoduje kožo, zato ne pozabite na izbiro dnevnih krem z zaščitnim faktorjem.
  NAŠ NASVET: Izberite izdelke za nego kože, ki vsebujejo antioksidante za naravno obrambo telesa. 
 

IZDELKI NIVEA »MICROBIOME BALANCE«

Ker je mikrobiom vašega obraza drugačen kot mikrobiom telesa, je tako zelo pomembno, da izberete nego, na katero se lahko zanesete. S ponosom vam predstavljamo izdelke za telo in obraz, ki jih že poznate in jim zaupate, obenem pa so tudi prijazni do mikrobioma vaše kože.

GEL ZA TUŠIRANJE NIVEA CREME SOFT

Vsi si želimo prijetnega občutka mehke in gladke kože po tuširanju! Gel za tuširanje NIVEA Creme Soft, obogaten z mandljevim oljem, je še posebej nežen do vaše kože. Uživajte v mehki peni s prijetnim vonjem in pustite, da vsakdanje tuširanje postane sproščujoč ritual.

MLEKO ZA TELO NIVEA NOURISHING

Pozabite na neprijeten očutek zategovanja, značilnega za suho kožo! Bogato hranilno mleko za telo NIVEA Nourishing suhi koži podari potrebno vlago in jo naredi čudovito gladko. Obogateno je z naravnimi minerali, mandljevim oljem in čudovitim vonjem. Za prijeten občutek, ki traja ves dan.

MICELARNA VODA ZA OBČUTLJIVO KOŽO

Nežno očistite in navlažite kožo ter odstranite ličila. V enem samem koraku! Negovalna formula 3 v 1 z dekspantenolom in oljem grozdnih pečk brez drgnjenja odstrani ličila z obraza in oči ter neguje trepalnice. Hkrati navlaži kožo in pomaga zmanjšati rdečino, napetost in suhost kože. Za čudovit občutek čiste in negovane kože.

ZNANOST ZA LEPOTO KOŽE

NIVEA se zaveda, da vam naravno lepa koža pomaga, da ste videti dobro in se tako tudi počutite. Zato naši strokovnjaki stalno raziskujejo delovanje kože in poglabljajo razumevanje njenega mikrobioma, predvsem pa, kako izdelki NIVEA delujejo v sožitju z vašo kožo. Pripravili smo vam odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja.

KAJ JE MIKROBIOM KOŽE?

Gre za neviden sloj, ki prekriva celotno telo, sestavljen iz različnih naravno prisotnih bakterij. Te bakterije delujejo v harmoniji s kožo, spodbujajo njen imunski sisten in pomagajo odpravljati škodljive mikroorganizme. Najlažje si mikrobiom predstavljate kot dodatno zaščitno bariero kože.

LAHKO MIKROBIOM POIMENUJEMO TUDI DRUGAČE?

Mikrobiom kože je sestavljen iz mnogih mikroorganizmov. Med njimi so najbolj intenzivno proučevane bakterije, saj so najpomembnejše za zaščito kože. Mikrobiom lahko opišemo tudi kot mikrofloro kože.

IMAMO MIKROBIOM ŠE KJE DRUGJE V TELESU?

Verjetno je najbolj poznan črevesni mikrobiom ali črevesna mikrobiota, ki je nadvse pomemben pri vzdrževanju ravnovesja v črevesju, močno pa vpliva tudi na zdravje in dobro počutje.

ZAKAJ SE SEDAJ TOLIKO GOVORI O MIKROBIOMU?

Veliko je dejavnikov, ki lahko porušijo naravno ravnovesje mikrobioma kože – zdravila, prehrana, stres, vremenski pogoji in neprimerni higienski izdelki. Z uporabo čistilnih in negovalnih izdelkov, ki delujejo v ravnovesju z mikrobiomom kože, kot izdelki NIVEA z nalepko »microbiome balance«, pomagate omejiti število stresnih faktorjev v svoji dnevni rutini.
 

LAHKO BAKTERIJE VIDIM?

Različne vrste naravno prisotnih bakterij so tako majhne, da jih ne moremo videti s prostim očesom. V raziskovalnih laboratorijih NIVEA jih s pomočjo mikroskopa ali z molekularno analizo proučujemo v večjih skupinah, ki jih imenujemo kolonije.

SO BAKTERIJE LAHKO ŠKODLJIVE?

Četudi ob besedi bakterija takoj pomislimo na nekaj neprijetnega in škodljivega, so tiste bakterije, ki so naravno prisotne na naši koži tu z namenom, da nas zaščitijo. Odlično sodelujejo z imunskim sistemom kože in se borijo proti škodljivim bakterijam iz okolice, ki lahko povzročijo vnetje.

KAKO LAHKO POSKRBIM ZA MIKROBIOM SVOJE KOŽE?

Lahko zmanjšate število dejavnikov, za katere vemo, da poškodujejo vaš mikrobiom in smo jih že omenili. Poleg tega v vsakdanjo nego kože vključite izdelke, ki so nežni do vaše kože, kot so izdelki NIVEA z oznako »microbiome balance«.

KATERE VRSTE BAKTERIJ SO PRISOTNE NA MOJI KOŽI?

Ločimo tri glavne vrste bakterij, ki so prisotne na površini kože – Staphylococcus, Propioni in Coryne. Vse tri morajo biti v naravnem ravnovesju za optimalno delovanje zaščitnega sloja kože.

KAJ POMENI PH-VREDNOST?

Lestvica pH-vrednosti nam pove, ali je nek izdelek alkalen ali kisel. Naravna pH-vrednost vaše kože je med 4,5 in 5,5, kar je rahlo kislo. Pitna voda, denimo, ima nevtralno pH-vrednost 7, medtem ko ima alkalno milo pH-vrednost med 8 in 10. Ta lahko vpliva na pH-vrednost vaše kože.

ZAKAJ SO IZDELKI NIVEA »MICROBIOME BALANCE« OPTIMALNA IZBIRA ZA KOŽO?

Izdelki za tuširanje NIVEA z oznako »microbiome balance« so blagi in imajo nevtralno pH-vrednost, ki podpira rahlo kisle pogoje, potrebne za ohranjanje koži lastnega mikrobioma. Losjoni za telo NIVEA z oznako »microbiome balance« imajo prav tako blago sestavo, ki znatno izboljša raven vlage v koži in kožo naredi občutno bolj mehko in gladko. Vsi izdelki NIVEA »microbiome balance« dokazano ohranjajo naravno ravnovesje mikrobioma kože.