utrujene-oci-nasvet

Utrujene oči: kako do bistrega pogleda?

Zatečene oči, rdeče oči ali podočnjaki – nič več!

KAJ JE VZROK ZA UTRUJENE OČI?

Začeti dan s svežim in spočitim videzom – le kdo si ne želi tega? Žal pa je podoba, ki nas zjutraj pozdravi iz ogledala pogosto pravo nasprotje. Preverili smo, zakaj nastanejo podočnjaki, pekoče, rdeče in suhe oči.

Kaj so utrujene oči?

O utrujenih očeh govorimo takrat, ko je naš vidni aparat preobremenjen, denimo po dolgih urah dela pred računalniškim zaslonom, prekomernemu gledanju televizije ali branju knjige ob slabi osvetlitvi. Posledica so lahko suhe, zatečene, pekoče ali rdeče oči, ki jih spremlja občutek utrujenosti.

Vzroki za suhe oči

Suhe oči nastanejo zaradi pomanjkanja vlage oz. nezadostnega tvorjenja solz. Običajno se solzni film porazdeli po zgornji površini oči s premikanjem vek. Tako so naše oči stalno navlažene in očiščene. Če jim vlage primanjkuje, oči pečejo in postanejo rdeče.

Najpogostejši vzroki za suhe oči:

 • genetika,
 • hormonsko neravnovesje,
 • zadrževanje v suhih prostorih,
 • nošene kontaktnih leč,
 • pomanjkanje spanca,
 • dolge ure dela z računalnikom (med delom pred računalniškim zaslonom namreč mežikamo redkeje, pogosto le 1 do 2-krat na minuto, medtem ko v normalnih okoliščinah pomežiknemo v povprečju 10- do 15-krat – posledica so suhe oči in težke veke).

Vzroki za zatečene oči

Koža okoli oči je zelo nežna, tenka in občutljiva na spremembe v telesu. V normalnih okoliščinah limfni sistem poskrbi za transport tkivne tekočine v veke in pod vekami, včasih pa je ta pretok moten. Takrat pride do zastoja, ki je viden kot oteklina. Zabuhle oči so najpogostejše zjutraj, lahko pa se pojavijo tudi sredi dneva.

Najpogostejši vzroki za zatečene oči:

 • Življenjski stil: preveč soli ali alkohola, kajenje, pa tudi izguba mineralov po intenzivnem športnem treningu lahko spremenijo vodni režim v telesu in vplivajo na izmenjavo celic. Ta t. i. osmotski stres lahko povzroči zatečene oči.
 • Starost: z leti je koža vse manj odporna, tako so utrujene oči hitreje vidne.
 • Genetika: zatečene oči imajo lahko tudi anatomske vzroke. Če so vaše oči izrazito zatečene dlje časa, vam svetujemo, da se obrnete na svojega zdravnika.

Vzroki za rdeče oči

Rdeče oči lahko povzročijo različni dejavniki, v vsakem primeru pa jih nekaj draži – morda veter, prah ali dim. Zakaj so oči videti rdeče? Ker se žilice v očeh prekomerno razširijo.

Najpogostejši vzroki za rdeče oči:

 • vnetje očesne veznice (kot posledica bakterijske ali virusne okužbe),
 • alergije (denimo seneni nahod),
 • tujek v očesu,
 • utrujenost in preobremenjenost,
 • ječmen,
 • presuh zrak v prostoru (zaradi klime ali centralnega ogrevanja).

Zakaj utrujene oči pečejo?

Ob pomanjkanju spanca naše telo proizvaja premalo solzne tekočine, zato očem primanjkuje vlage. Posledica je lahko neprijeten pekoč občutek, napetost in srbenje. Kapljice za oči lahko za kratek čas omilijo simptome, na dolgi rok pa pomaga le dovolj krepčilnega spanca.

Zakaj oči srbijo?

Ko očem primanjkuje vlage, pogosto srbijo. Neprijeten občutek srbenja lahko s tem, ko oči mencate, le še okrepite, saj oči še dodatno oropate vlage. Nasvet: izogibajte se praskanju in drgnjenju oči, raje jim priskrbite dovolj vlage.

Prva pomoč pri srbečih očeh:

 • Čisto kuhinjsko krpo potopite v hladno vodo, iztisnite odvečno tekočino in krpo položite na zaprte oči.
 • Bodite pozorni na pravilno higieno rok (svoje roke pogosto in temeljito umivajte, tako se boste izognili prenosu virusov in bakterij v očesno sluznico).
 • Če vas oči kljub vsemu še vedno srbijo, morate izključiti možnost alergije – obrnite se na svojega zdravnika.

KAJ POMAGA PRI UTRUJENIH IN ZATEČENIH OČEH?

Očesne maske, vaje za sprostitev, svež zrak ali osvežujoča krema za okoli oči – sledite našim nasvetom in vaš pogled na svet bo kmalu spet jasen!

Pripravite si kumarične obkladke

Kumare učinkovito pomirijo in osvežijo vaše oči, še posebej, če jih hranite v hladilniku. Preprosto položite dve rezini kumare za nekaj minut na zaprte oči in se sprostite. Preverite tudi, kako do zdrave in sijoče kože na obrazu s sestavinami iz domače shrambe.

Nežno zmasirajte kožo okrog oči

Masaža kože okoli oči s pomočjo nežnega tapkanja s konicami prstov pospeši prekrvavitev kože in umiri zabuhle oči. Z lahkoto jo izvajate kar sami. Pričnite z masažo ob nosnem korenu in s tapkanjem nadaljujte v smeri proti obrvem.

Nadenite si očesno masko

Naložba v posebno očesno masko, ki vsebuje hladilni gel, se vam utegne obrestovati. Najbolje je, da jo hranite v hladilniku in si jo po potrebi za 10 minut namestite na zaprte oči, ob tem pa poslušate sproščujočo glasbo.

Privoščite si odmor

Če v službi ure in ure z enake razdalje zrete v računalniški zaslon s tem utrujate svoje oči. Zato je pomembno, da med delom večkrat odvrnete pogled od ekrana – če je le mogoče, se zazrite skozi okno in spočijte svoje oči. Da bo še bolje, če kar na delovnem mestu naredite kakšno vajo proti stresu, pa gotovo že veste.

Nadihajte se svežega zraka

Vzdržljivostni športi kot sta kolesarjenje ali tek na svežem zraku, ne bodo zbistrili le vaših misli, temveč spodbudili tudi pretok krvi po telesu – tudi v koži pod očmi. Na ta način je manjša verjetnost za nastanek podočnjakov.  

Negujte kožo okrog oči

Ne pozabite na pravilno nego občutljive kože okrog oči. Krema za okrog oči NIVEA Hyaluron CELLular Filler s hialuronsko kislino in izvlečkom magnolije kožo oskrbi z intenzivno vlago in gladi gube, krema za okrog oči NIVEA Q10 POWER s koencimom Q10 in kreatinom pa zmanjša gube in podočnjake. 

Lahko noč!

Medtem ko vi spite, v vašem telesu potekajo številni obnovitveni procesi, ki pomembno vplivajo tudi na vašo kožo. Zato poskrbite za kakovosten, od 7 do 8 ur dolg spanec. Preberite, kako s sproščanjem do mirnega spanca.

Kaj pomaga pri suhih očeh?

 • Pijte dovolj tekočine: vsaj 2 litra vode dnevno.
 • Poskrbite za dovolj vlage v prostoru: še posebej v hladnejših mesecih, ko vključimo centralno ogrevanje.
 • Nosite sončna očala: ob zelo sončnih dneh zaščitite svoje oči pred UV-žarki s sončnimi očali.
 • Uporabite kapljice za oči: če so vaše oči zelo suhe, vam lahko pomagajo kapljice, ki oči navlažijo in preprečijo draženje.
 • Obrnite se na svojega zdravnika: če se težave s suhimi očmi pojavljajo prepogosto.

NASVETI ZA ZMANJŠANJE PODOČNJAKOV

Temne sence pod očmi nas naredijo na pogled utrujene in malce bolehne, zato bi se jim raje izognili. Žal to ni vselej mogoče, obstaja pa nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo, da bodo podočnjaki videti manj izraziti.

Kaj morate vedeti v zvezi s podočnjaki

Za nastanek temnih kolobarjev pod očmi je možnih več vzrokov, ki večinoma niso nevarni. Največkrat so podočnjaki povezani z neprespanostjo ali genetskimi predispozicijami – če imajo vaši starši podočnjake, obstaja večja verjetnost, da jih boste imeli tudi vi. Občasen pojav vidnejših podočnjakov lahko povzročijo tudi alergije.

Kako se lahko znebite temnih kolobarjev pod očmi?

 • Če je vzrok hiperpigmentacija kože, si lahko pomagate z različnimi prekrivnimi kozmetičnimi izdelki, kot je denimo NIVEA BB krema, ki koži podari brezhibno polt ter zdrav in lep videz.
 • Pijte zadosti tekočine! Tudi dodatno vlaženje kože s primernimi kremami za okoli oči, kot je NIVEA Q10 POWER lahko izboljša videz podočnjakov. Nasvet: nanesite jo s pomočjo tapkanja s konicami prstov.
 • Pobrskajte po domači shrambi in kuhinji – ohlajene vrečke kamiličnega čaja, rezine kumare ali ledeni obkladki zožijo razširjene žilice, ki povzročijo videz temnih podočnjakov.
 • Počitek in dolg, okrepčilen spanec delata čudeže!

Prekrijte temne podočnjake z obarvano kremo

Temne podočnjake lahko učinkovito prekrijete z obarvano kremo, kot je denimo NIVEA BB krema. Poleg nepravilnosti na koži, kot so mozolji in drobne linije, boste prekrili tudi znake utrujenosti in kožo oskrbeli s potrebno vlago.