Kako do idealne teže

5 nasvetov za hujšanje, ki vam bodo pomagali do idealne teže

Predstavljamo vam 5 odličnih nasvetov za hujšanje, ki vam bodo pomagali do idealne teže, brez diete!

NASVETI ZA HUJŠANJE, KI JIH MORDA ŠE NE POZNATE

Bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov, a ste naveličani odrekanja in drugih nasvetov za hujšanje, ki pri vas preprosto ne delujejo? Morda pa je pravi čas, da poskusite s kakšno novo idejo. Mi jih imamo na zalogi kar 5. Ste pripravljeni?
Zdrav zajtrk je got gorivo za vaše telo – preskrbi vas s hranili in napolni z energijo, ki jo potrebujete za vsakdanje izzive in vam pomaga, da boste čez dan pojedli manj.

1. NE ZAČNITE DNEVA BREZ ZAJTRKA!

Se tudi vam zjutraj neprestano mudi in nimate časa za zajtrk? Če želite shujšati, potem to vsekakor ni pravi način. Ne le, da boste izpustili pomembna hranila, ki vam pomagajo vstopiti v nov dan polni energije, temveč utegnete poseči po nezdravih prigrizkih, saj boste kmalu ugotovili, da ste lačni. Privoščite si vsaj nemasten jogurt ali sadje. Ko se bo vaše telo privadilo na novo jutranjo rutino, bo zjutraj narastel tudi vaš apetit in posledično boste čez dan pojedli manj. Če se že boste odločili, da preskočite obrok, naj bo to raje večerja.

Nimate ideje, kaj bi jedli za zajtrk? Naš predlog za zdrav zajtrk: prosena kaša s sadjem, ovseni kosmiči z jogurtom, zelenjavni ali sadni smuti, kuhano jajce. Brez skrbi, tudi kavo si mirne vesti lahko privoščite, saj vsebuje različne antioksidante in spodbudi vašo presnovo. Le sladkor in smetano raje preskočite.
Z našim kalkulatorjem za izračun indeksa telesne teže boste hitro ugotovili, kakšna je vaša idealna teža. Ste vedeli, da imajo ljudje v zelo dobri telesni pripravljenosti pogosto zelo visok indeks telesne teže? V tem primeru nam več pove analiza telesne maščobe.

2. PREBERITE, KAJ PIŠE NA DEKLARACIJI!

Najbolj zdrava izbira je sveža, nepredelana hrana, ki jo kupite na tržnici. Ko se odpravite po nakupih v trgovino, pa je pomembno, da preberete, kaj piše na deklaraciji posameznega prehranskega izdelka. Pri tem ni pomembno le, da veste, koliko kalorij se skriva v posameznem izdelku, temveč tudi, da preverite, koliko je v njem maščobe, sladkorja in soli. 

Potrebujete nekaj oprijemljivih smernic?

Maščobe: 
- Visoka vsebnost pomeni več kot 17,5 g na 100 g
- Nizka vsebnost pomeni 1,5 g ali manj na 100 g

Sladkorji:
- Visoka vsebnost pomeni več kot 22,5 g na 100 g
- Nizka vsebnost pomeni 5 g ali manj na 100 g

Sol:
- Visoka vsebnost pomeni več kot 1,5 g na 100 g
- Nizka vsebnost pomeni 0,3 g ali manj na 100 g

Če želite shujšati, na splošno velja, da je potrebo zmanjšati dnevni vnos kalorij za 500 manj kot jih vaše telo potrebuje za vzdrževanje trenutne teže. Zmerno telesno aktivna ženska, stara med 26 in 50 let, potrebuje približno 2000 kalorij dnevno za vzdrževanje teže, kar pomeni 1500 kalorij za zdravo hujšanje. 
 
Ne obstaja splošno priporočilo, koliko vode naj bi spili dnevno, saj na to vplivajo številni dejavniki, kot so intenzivnost telesne vadbe, starost, zdravstveno stanje, temeperatura in vlaga. Okvirno pa za ženske velja, da naj bi spile okoli 2 do 2,5 litra vode dnevno.

3. MED OBROKI PIJTE VODO!

Pogosto slišimo, da pitje vode lahko pomaga pri hujšanju in raziskave to potrjujejo. Če čez dan spijete več vode, boste najverjetneje zaužili manj kalorij. To se seveda takoj pozna, če z vodo nadomestite sladkane pijače. Morda pa je manj znano, da vas občutek lakote lahko vara in ste pravzaprav žejni. Če boste v tem primeru spili kozarec vode, morebiti ne boste segli po nezdravih prigrizkih. Tudi pitje vode pred obrokom se je izkazalo za učinkovito pomoč pri hujšanju. Seveda voda pomaga tudi pri odvajanju, kar je učinkovit način čiščenja telesa. Ne pozabite, da je tudi nesladkan zeleni čaj odlična pijača, polna zdravja, ki ne redi.

Ker pa ni uspešnega hujšanja brez gibanja, ne pozabite, da je pri vsaki športni aktivnosti voda še posebej pomembna. Mišicam, tkivom, sklepom in notranjim organom med telesno vadbo pomaga, da delujejo pravilno in učinkovito.
 
Čeprav se ne sliši veliko, lahko že 30 minut dnevno pripomore k rasti vaših mišic, bolj napeti koži in seveda izgubljanju maščob. S telovadbo pa boste obenem izboljšali tudi svoje zdravje.

4. NAJ GIBANJE POSTANE NAČIN ŽIVLJENJA!

Preprosto dejstvo je, da morate za izgubo teže porabiti več kalorij, kot jih zaužijete. Pri tem vam pomaga telesna vadba, ki ima številne pozitivne učinke na vaše telesno in mentalno zdravje. Če boste zgolj zmanjšali vnos hrane, boste najverjetneje poleg maščobe izgubili tudi mišice, saj mora telo poiskati druge načine, da se preskrbi z gorivom, ki mu ga sicer nudi hrana. Prav zaradi tega, ker s telovadbo kurite maščobe, a gradite mišice, tehtnica ni najboljši dokaz, da hujšate. Svetujemo vam, da napredek raje spremljate z merjenjem obsega pasu. 

Katero vadbo izbrati? Aerobna ali kardio vadba vam pomaga kuriti kalorije in telesno maščobo, zato je najprimernejša za izgubo kilogramov. Odlični načini za hujšanje so hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje. Pomembno je le, da pri redni vadbi vztrajate in s časom postane vaš način življenja.
 
Poleg dobrega počutja in opaznih sprememb na vaši tehtnici, boste z zdravimi obroki v svoje telo vnesli vitamine in minerale, ki bodo poskrbeli, da bo zasijala tudi vaša koža na obrazu.

5. NAPOLNITE HLADILNIK Z ZDRAVO HRANO!

Ta nasvet je pravzaprav zelo enostaven – če boste imeli pri roki le zdravo hrano, ne boste posegli po nezdravi, ko vas bo popadla lakota. Med zdrave in hitro pripravljene prigrizke sodijo sveže sadje in zelenjava, oreščki, jogurt in trdo kuhana jajca.

Ne morete zdržati brez koščka čokolade ali piškota? Prehranski strokovnjaki svetujejo, da v svoj jedilnik vključite majhne količine prepovedane hrane. Tako se boste lažje uprli večjim pregreham.
 

OBLIKUJTE SVOJE TELO IN POSKRBITE ZA DOBRO POČUTJE

Dobro počutje v svojem telesu predstavlja temelj, na katerem lahko gradimo skladno življenje, ki nas osrečuje in izpolnjuje. Postavite se na prvo mesto, prisluhnite si in se imejte radi!

Ne glede na kilograme, ki jih nosite s seboj, se pot do dobrega počutja prične v vas samih. Bolj kot boste skrbeli zase, bolje se boste počutili in več energije boste imeli. Preverite, kako telo vrniti v harmonijo in ravnotežje.

Uspešno izgubo kilogramov neredko spremlja bolj ohlapna koža. Z redno telesno vadbo boste kos tudi tej težavi. Obenem pa ne pozabite, da koža potrebuje tudi učvrstitveno nego, kakršno ji nudita denimo NIVEA mleko za telo Q10 in NIVEA losjon za telo Q10.