Nasveti za starše: kako uspavati dojenčka

Veliko staršev se sprašuje, kako dojenčka uspavati in kako poskrbeti, da bo spal čim dlje. Pripravili smo uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali pri uspavanju novega člana družine in pripomogli k razvijanju zdravega dojenčkovega spalnega ritma.

KAKO USPAVATI DOJENČKA?

Da bi bil vaš malček deležen dobrega spanca, za začetek potrebujete miren in temen prostor. Majhni rituali in navade lahko ogromno prispevajo k uspehu. Ker vaš dojenček ve, kaj lahko pričakuje, ga bo to pomirilo in bo tudi njegov spanec boljši. Sledite našim praktičnim nasvetom in predlogom, ki vam bodo pomagali, da bo vaš dojenček spal kot na oblaku. ☁
5 nasvetov za boljši spanec

1. USTVARITE SPROŠČUJOČE OKOLJE

Pretopel prostor dojenčkom ne prija. Optimalna temperatura v prostoru za spanje naj bo med 17 in 19 stopinjami celzija. Poskrbite tudi, da bosta v prostoru mir in tišina. Tako se bo dojenček lahko popolnoma sprostil. Nasvet: Da bi dojenček čim lažje razvil primerne spalne navade, naj vedno počiva v istem prostoru, tako ponoči, kot čez dan.
5 nasvetov za boljši spanec

2. SPROŠČANJE NAJ BO DOŽIVETJE

Povijanje, masaža, maziljenje: skrb za vašo malo kepico ustvari intimne trenutke med vami in vašim dojenčkom. Zvečer uvedite majhen ritual – vzemite si nekaj minut ter ob prijetni svetlobi sebi in svojemu malčku namenite razvajanje samo za vaju dva. Nasvet: Kratka masaža za dojenčke dela čudeže.
5 nasvetov za boljši spanec

3. ZAPOJTE USPAVANKO

Vaš glas dojenček pozna in ga pomirja. Uspavanka je zato odličen trik, ki ga bo zazibal v globok spanec. Nasvet: Ne skrbite, če ne poznate veliko uspavank. Pravzaprav je najboljše, če dojenku zapojete vedno isto. Zelo hitro si jo bo zapomnil in jo prepoznal kot znak, da je vse vredu in da je čas za brezskrbno spanje. 
5 nasvetov za boljši spanec

4. ZAZIBAJTE GA V SPANJE

Bodisi v svojem naročju, ali pa v zibelki – nežno zibanje dojenčka spominja na 9 mesecev, ki jih je preživel v maternici. Tako bo zaspal hitreje.
5 nasvetov za boljši spanec

5. STISNITE GA K SEBI

Veliko dojenčkom do lažjega spanca pomaga stik z vašim telesom, ki jim predstavlja pomirjujočo vez. Previdno: po določenem času naj se dojenček navadi zaspati tudi sam.

KAKO DOJENČKA NAUČITI SPATI SAMEGA

Skupni trenutki in crkljanje so še kako pomembni, saj se tako razvija vez med vami in vašim malčkom. A vseeno, ko govorimo o spanju, je pomembno, da dojenčka navadimo tudi na spanje brez vaše bližine. Da bi uspešno prestali to preizkušnjo, je pomembno, da se je lotimo že zgodaj.

Kako se tega lotiti:

Da bi vašega angelčka naučili spati samega, ga takoj ko postane utrujen, premaknite v posteljico. Najboljše je to storiti takoj po običajnem ritualu, ki ste ga vzpostavili pred spanjem. Če je malček že v svoji posteljici, se uprite želji, da še malo podržite njegove prisrčne rokice in se izognite fizičnemu kontaktu, kolikor je le mogoče. Cilj je, da se dojenček sam umiri. Seveda ga lahko še naprej občudujete medtem ko tone v spanec. 🥰

VSE JE ENKRAT PRVIČ

Ne pozabite – dojenčki morajo osvojiti ritem spanja, zato bodo začetki učenja težki. Ostanite potrpežljivi, vse bo vredu.

UČENJE SKUPNEGA SPANJA: TEŽAVE IN REŠITVE

Vsak otrok ima svoj značaj in potrebe ter se različno odzove na signale iz okolice. Vsi ti dejavniki lahko vplivajo na to, kako se bo dojenček obnašal pred spanjem. Če si vzamete čas, da pazljivo opazujete svojega angelčka in preizkusite različne metode, vam prava rešitev za vas in vašega dojenčka ne uide.

VSAK DOJENČEK IMA SVOJ RITEM

Nekateri dojenčki v trenutku zaspijo, medtem ko drugi potrebujejo malce več vaje, da bi mirno prespali celo noč.

KAJ STORITI, ČE SE DOJENČEK POGOSTO BUDI?

Se vaš mali zaklad ponoči večkrat zbudi in ne veste, kako ga uspavati?

  • Ugasnite luči ali pa uporabite otroške svetilke.
  • Ponoči govorite s tihim in mirnim glasom.
  • Malčka boste najhitreje uspavali tam, kjer spi. V kolikor je to le mogoče, ga poskusite pustiti v zibelki.
  • Ponoči se lotite le najbolj nujnih opravil, kot sta menjava plenic ali hranjenje. Pri tem bodite pozorni na to, da se premikate počasi in brez naglice.
  • Izogibajte se nočni igri.

Držite se zlatega pravila: Pomembno je, da izhajate iz lastnih izkušenj – kmalu boste vedeli, kaj je dobro za vašega otroka. Ko vam bo težko, se spomnite, da še ni bilo dojenčka, ki se ne bi naučil spati.

PRIROČNA POMOČ PRI RAZLIČNIH TEŽAVAH

NIVEA BABY raztopina za čiščenje noska je popoln pripomoček za čiščenje nosnih poti pri otrocih in odraslih, saj redči gost nosni izcedek in vlaži sluznico.

ZAMAŠEN NOSEK OTEŽUJE SPANJE

Čeprav zamašen nosek pri dojenčkih ne predstavlja resnejših težav, lahko vpliva na otrokov spanec. Oteženo dihanje dojenčka razdraži in mu s tem pokvari miren spanec. Ker si dojenček ne zna sam izpihati noska, čist nosek pa je izrednega pomena za lažje dihanje in hranjenje, je zelo pomembno redno čiščenje, še posebej takrat, ko je otrok prehlajen.

NIVEA BABY raztopina za čiščenje noska vsebuje 100 % sterilno naravno raztopino soli. Izdelek ne vsebuje konzervansov, parabenov, alkohola in barvil. Sterilno pakiranje v posamičnih odmerkih po 5 ml zagotavlja praktično in higienično uporabo tako za otroke kot odrasle. Zato je obvezna oprema vseh staršev.

MIR IN RUTINA STA KLJUČ DO USPEHA

Uspavanje in miren spanec sta pogosta težava pri dojenčkih. Novorojenčki morajo za začetek osvojiti dnevno-nočni ritem. Ker pa jim je vse na tem svetu povsem novo in vznemirljivo, jih ima večina težave pri uspavanju. Po navadi je to večja težava za starše, kot za malčka.

Vaš dojenček ne more zaspati brez vas? Nekateri dojenčki se dramatično odzovejo na to, da ostanejo sami, ko zapustite sobo, in se upirajo spanju. Zato bodite pozorni, da vaš malček ne bo deležen preveč spanja čez dan, tako bo zvečer lažje zaspal. 

Najkasneje od 6. meseca otrokovega življenja naj bi bil med popoldanskim in večernim počitkom vsaj 5-urni razmak. Rutina vsekakor pomaga dojenčku, da postane zaspan in hitreje zaspi. 

Vaš malček kljub vsemu preprosto noče zaspati? Zvečer bodite mirni in ne uporabljajte hitrih kretenj. Četudi je vaš dojenček zvečer zelo nemiren, bodite potrpežljivi in vztrajajte z majhnimi rituali pred spanjem

Če resnično nič ne pomaga, se posvetujete s pediatrom. Dojenčki se v prvih mesecih svojega življenja pogosto soočajo s krči in napenjanjem, kar je lahko razlog za težave s spanjem. Nošenje otroka in nežno premikanje lahko pri tovrstnih težavah predstavlja znatno olajšanje.

 

OTROKOVE SANJE: PREPOZNAJTE RITEM SPANJA

Vedenje dojenčkov v spanju se pogosto spreminja, še posebej v prvih treh mesecih. Starši, ki se prilagodijo otrokovemu ritmu, so pogosto bolj mirni, otrok pa se lažje postopoma nauči pravilno spati.

KOLIKO SPANCA POTREBUJE DOJENČEK?

Otroci potrebujejo veliko več spanja kot odrasli. Novorojenčki tako v povprečju spijo okoli 18 ur na dan. Seveda ne naenkrat – običajno po 2-urnem počitku sledi kratka faza bujenja. Na srečo so faze počitka ponoči malce daljše. Je pa zelo malo dojenčkov, ki bi prespali celo noč. Pomembno je vedeti: ritem spanja se med dojenčki razlikuje, zato se ne obremenjujte s povprečji in izkušnjami drugih staršev. Če boste svojega malčka pozorno opazovali, poslušali njegove potrebe in lasten instinkt, bo deležen ravno toliko spanja, kot ga potrebuje.

KDO JE ŠE LAČEN?

V prvih tednih in mesecih se dojenčki ne orientirajo po dnevu in noči, ampak po občutku lakote. Če se vaš dojenček prebudi nekajkrat na noč, je to povsem normalno – najverjetneje je samo lačen.

CIKEL SPANJA PRI DOJENČKIH

Cikel spanja se pri dojenčkih razlikuje od tistega pri odraslih

  • Pri odraslih se cikel ponovi nekajkrat na noč (lahek spanec, globok spanec, REM stanje, v katerem sanjamo najgloblje) in traja približno 90 minut.
  • Cikel pri dojenčkih pa traja samo 45-50 minut.

Faza REM pri dojenčkih traja dlje kot pri odraslih. V takšnem stanju so lahko otrokove sanje zares vznemirljive, zato je lahko spanec nekoliko nemiren, ali pa se malček celo prebudi. Ker se na to šele privaja, po nenadnem bujenju išče bližino in varnost staršev, najpogosteje z jokom. Brez skrbi – nežno ponovite rutino za uspavanje in dojenček se bo hitro zazibal v sanje.

Sčasoma nočne faze spanja postanejo vedno daljše, a je mogoče, da se bo vaš dojenček tudi po 1. rojstnem dnevu prebudil enkrat ali dvakrat na noč.

SPANJE JE POMEMBNO

Prve tedne in mesece ima vaš malček samo tri potrebe, ki jih morate zadovoljiti: hrano, spanje ter ljubezen in varnost starša. Spanje predstavlja še posebej pomembno vlogo pri oblikovanju vsakodnevne rutine dojenčka.


TUDI STARŠI MORAJO SPATI

Pomanjkanje spanja se hitro pokaže v utrujenosti in stresu pri starših, kar lahko negativno vpliva tudi na otroka. Nemirnost in razdražljivost se tako prenese na dojenčka, ter zmoti proces učenja spanja.

NASVETI ZA SPANJE STARŠEV: POWER NAP IN SKUPINSKO DELO

Ste vedeli, da novopečeni starši prvih 12 mesecev v povprečju izgubijo do 750 ur spanja? Ker se morajo dojenčki v začetku najprej naučiti spati, lahko to obdobje čim bolje izkoristite in se prilagodite njihovemu ritmu spanja. Vselej ko imate možnost, spite, kadar spi tudi vaš otrok.

Nasvet: Da bi pomanjkanje spanja zadržali v mejah normale, pomaga, če se starša dogovorita za izmenično hranjenje, previjanje in pomirjanje dojenčka ponoči. Čez dan si privoščite počitek ali hiter spanec, kadar imate to možnost – »power nap« vas bo dokazano napolnil z energijo!

Dobro je vedeti: Poskusite ujeti ravnotežje. V svojo dnevno rutino vključite telovadbo, vaje za pravilno dihanje ali jogo, ki vas bodo zagotovo sprostili. Svoje težave ne zadržujte v sebi, ampak jih zaupajte svojim bližnjim. Starše in prijatelje lahko prosite, če tu in tam popazijo na vašega malčka, da lahko v tem času nadomestite malce spanja. Nenazadnje pa strokovni nasvet pediatra nikoli ni odveč. 
 

VZEMITE SI ČAS

Novi član družine lahko močno vpliva na vsakodnevni ritem staršev. Rojstvo otroka s seboj prinese ogromno novih izzivov, kar pomeni tudi manj spanja in skrajšane noči, še posebej prvih nekaj mesecev.

PREBERITE ŠE OSTALE NASVETE ZA NEGO DOJENČKOV

Ko govorimo o nasvetih za nego najmlajših, le-teh ni nikoli preveč. Preverite, kako poskrbeti za prehlajene malčke, kako jih pravilno umiti in zakaj je fiziološka raztopina najboljša prijateljica vsakega starša.