Spoštljiv odnos do živali

Spoštljiv odnos do živali

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

NIVEA verjame, da je del skrbi za planet tudi spoštljiv odnos do živali, s katerimi si ga delimo. Medtem ko so v to prepričani mnogi ljudje, pa je še vedno veliko negotovosti glede nalepk in vprašanja, kaj pomeni nega kože brez mučenja živali.

Pri znamki NIVEA želimo biti transparentni glede tega, kako skrbimo za dobrobit živali: imamo jasno stališče proti testiranju na živalih in ponujamo širok izbor veganskih izdelkov za nego kože, ki so 100-odstotno brez sestavin živalskega izvora. Prizadevamo si tudi zaščititi ekosisteme s posebej visoko in edinstveno biološko raznolikostjo.

Stališče znamke NIVEA glede testiranja na živalih

Pri znamki NIVEA smo prepričani, da je za dokazovanje, kako učinkoviti so naši kozmetični izdelki na vaši koži in kako jih slednja prenaša, testiranje na živalih povsem nepotrebno. Z več kot 35 leti izkušenj smo med vodilnimi svetovnimi podjetji v razvoju in uporabi alternativnih testnih metod. Leta 1992 so naši raziskovalci kože razvili enega izmed prvih uradno potrjenih testov na svetu, ki ni vključeval testiranja na živalih.

NIVEA želi odpraviti testiranje na živalih za kozmetične izdelke po vsem svetu. Zato podpiramo različne mednarodne delovne skupine, na primer tako, da delimo svoja znanstvena spoznanja. Želimo tudi prepričati oblasti na Kitajskem in v drugih delih sveta, ki za določene kozmetične izdelke še vedno zahtevajo testiranje na živalih, da je to nepotrebno, in jih spodbujamo, da uradno sprejmejo alternative testiranja na živalih.

Zakaj NIVEA ne oglašuje s trditvijo »brez testiranja na živalih« ali »nega kože brez mučenja živali«?

Testiranje kozmetike na živalih je v EU prepovedano že od leta 2004, vseh sestavin v teh izdelkih pa od leta 2013. NIVEA pozdravlja in se zavzeto drži tega mejnika, ki vodi proti bolj etični negi kože. V tem pogledu so vsi kozmetični izdelki, ki so na voljo v EU, »brez testiranja na živalih«. Vendar pa oglaševanje pravnega dejstva ne odseva cilja znamke NIVEA, ki je poštena in transparentna komunikacija.

KAKO JE NIVEA SPOŠTLJIVA DO ŽIVALI, A ŠE VEDNO DELUJE NA KITAJSKEM?

V zadnjih letih se vse bolj spodbuja prepoved poskusov na živalih po vsem svetu in številne države so takšne prepovedi že uvedle. Vendar pa se na Kitajskem živali še vedno rutinsko uporablja pri testiranju za oceno varnosti izdelkov, vključno s kozmetičnimi izdelki. Tovrstne teste izvajajo državni pooblaščeni inštituti, brez sodelovanja proizvajalcev. Teh podatkov ne uporabljamo v nobeni od naših varnostnih ocen, niti jih ne potrebujemo za njihovo izvedbo.

Kot podjetje še vedno delujemo na Kitajskem in verjamemo, da odhod s trga ni rešitev problema. Naš cilj pa je prepričati kitajske oblasti, da je testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih nepotrebno. Med Beiersdorfom in kitajskimi oblastmi redno potekajo razprave o želji po ustavitvi testiranja izdelkov na živalih. Da bi dokazali svojo zavezanost, so kitajske oblasti so že sprejele ukrepe za olajšanje registracije izdelkov, proizvedenih na Kitajskem, kot so šamponi in geli za tuširanje, ne da bi jim bilo treba opraviti testiranje na živalih. To je pozitiven razvoj in še naprej se bomo zavzemali za odpravo lokalnih testov na živalih za vse kategorije kozmetičnih izdelkov na Kitajskem in v svetovnem merilu.

KAKO SE NIVEA BORI PROTI TESTIRANJU NA ŽIVALIH?

NIVEA pionira v razvoju alternativnih metod testiranju na živalih že približno 40 let. Naša povezava z Beiersdorfom, enim vodilnih in najbolj zaupanja vrednih imen na področju raziskav, nam daje edinstveno perspektivo in strokovno znanje na tem področju. Nenehno smo vključeni v pobude za razvoj novih alternativnih metod testiranju na živalih in smo močno prispevali k napredku teh raziskav. Zavezani smo k odpravi testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih po vsem svetu z nadgradnjo in financiranjem raziskav. Preberite več o naši raziskavi o alternativah poskusom na živalih.
aloe

Kaj je veganska kozmetika?

Izraz »veganska kozmetika« se nanaša na izdelke za nego kože, ličila in toaletne potrebščine, kot so izdelki za umivanje telesa in obraza, ki ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Obstaja veliko sestavin, ki so izdelane iz snovi, ki jih proizvedejo živali, na primer čebelji vosek, med ali mleko. Če se pridobivajo odgovorno, so te sestavine obnovljive rešitve, ki niso le nežne do vaše kože, temveč tudi do živali, ki so jih proizvedle.
Obenem so nekatere sestavine lahko narejene iz stranskih produktov v živinoreji, katere namen je proizvodnja hrane. V tem okviru številne potrošnike skrbi ravnanje z živalmi.

Obstajajo tudi okoljski problemi, na primer krčenje gozdov za pridobivanje večjih površin za pašnike. Ker intenzivna živinoreja bistveno prispeva k podnebnim spremembam, NIVEA te skrbi jemlje resno.

Sestavine živalskega izvora za mnoge ne odražajo vrednot življenja v harmoniji z živalmi. Zato iščejo alternative, kot so veganski negovalni izdelki in izdelki za nego kože na osnovi rastlin.

Kako NIVEA prispeva k zaščiti biološke raznolikosti?

NIVEA meni, da smo odgovorni za zaščito svojega čudovitega planeta, saj ni le naš dom, ampak tudi dom milijonov živalskih vrst, ki so odvisne od uravnoteženih ekosistemov, kot so gozdovi, reke in savane.

Poleg tega, da naše sestavine na osnovi rastlin pridobivamo v harmoniji z naravo, si tudi naše matično podjetje Beiersdorf prizadeva zaščititi ekosisteme s posebej visoko in edinstveno biodiverziteto.

Naša prva iniciativa za ekosistem je na otoku Borneo v Maleziji. Z lokalnimi partnerji sodelujemo pri zaščiti življenjskega prostora živali in rastlin v Tabinu, saj je to območje dom številnih redkih vrst. Naš cilj za naslednjih pet let je stabilizirati populacije ogroženih vrst, kot sta redki pritlikavi slon in orangutan.

Zato bomo še naprej spodbujali proizvodnjo trajnostnega palmovega olja in se borili proti krčenju gozdov. Do leta 2025 bodo vsi kmetje, ki pridobivajo palmovo olje, in skupno 20.000 hektarov zemljišč v tej regiji certificiranih v skladu z mednarodno priznanim standardom RSPO (Roundtable for Sustainable Palm Oil).

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

ALI JE NIVEA ŽIVALIM PRIJAZNA?

Kot del naše zavezanosti skrbi za planet verjamemo, da je pomembno spoštovati živali, s katerimi si ga delimo. Pri NIVEA zavzemamo močno stališče proti testiranju na živalih in ponosni smo, da lahko ponudimo široko paleto veganskih izdelkov za nego kože, ki so 100-odstotno brez sestavin živalskega izvora. Naš cilj je tudi zaščititi ekosisteme, ki so bogati in edinstveni v biotski raznovrstnosti.

KATERI IZDELKI NIVEA SO VEGANSKI?

NIVEA ponuja široko paleto veganskih izdelkov za nego kože, ki ustrezajo ljudem, ki so bolj naklonjeni alternativnim izdelkom za nego kože s sestavinami živalskega izvora. Raziščite našo linijo izdelkov za vegansko nego kože, kjer so vsi izdelki 100-odstotno brez živalskih sestavin in sestavin živalskega izvora.

KDAJ JE NIVEA PRENEHALA S TESTIRANJEM NA ŽIVALIH?

Zunaj Kitajske in povsod, kjer je bilo to zakonito, si je NIVEA aktivno prizadevala izgoniti uporabi testiranja na živalih v svojih kozmetičnih izdelkih od leta 2004, ko je EU prepovedala testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih.

NIVEA se zavezuje, da bo po vsem svetu končala testiranje kozmetičnih izdelkov na živalih. Kot pionir pri razvoju in uporabi alternativnih testnih metod testiranju na živalih imamo na tem področju približno 40 let izkušenj. Poleg tega si prizadevamo spodbuditi oblasti na Kitajskem in v drugih delih sveta, ki še vedno zahtevajo te teste, da spremenijo svoj pogled nanje – in jih spodbujamo, da odobrijo alternative testiranju na živalih.

ALI JE NIVEA CERTIFICIRANA Z ZNAKOM "LEAPING BUNNY"?

NIVEA trenutno nima certifikata Leaping Bunny, vendar že vrsto let delamo na razvoju alternativnih testnih metod da potrdimo tolerantnost in učinkovitost naših izdelkov brez potrebe po testiranju na živalih. Kot globalna organizacija si prizadevamo doseči splošno sprejetje alternativnih testnih metod po vsem svetu. Naš cilj je prepričati oblasti, da so poskusi na živalih nepotrebni za kategorijo kozmetičnih izdelkov, ki je še vedno regulirana na Kitajskem in v nekaterih drugih državah. 

Verjamemo, da testiranje na živalih ni potrebno za potrditev varnosti naših kozmetičnih izdelkov. Močno smo vlagali v razvoj alternativnih testnih metod in se zavzemali za njihovo mednarodno sprejetost, tudi skupaj z zunanjimi partnerji, kot sta Cosmetics Europe ali EPAA. Naš cilj je, da se poskusi na živalih po vsem svetu popolnoma opustijo, in popolnoma smo zavezani temu, da bodo poskusi na živalih po vsem svetu zastareli.

One Skin. One Planet. One Care.

Želimo biti 100-odstotno transparentni in odgovoriti na vsa vaša vprašanja o trajnostnosti pri znamki NIVEA. Če na tej spletni strani niste našli vseh odgovorov, ki ste jih iskali, ali želite podrobnejše informacijenam pišite in z veseljem vam bomo odgovorili.