Alergija na sonce

ALERGIJA NA SONCE - ZNAKI IN ZDRAVLJENJE

Alergija na sonce je obolenje kože, ki ga v 90 % obolenj povezanih s soncem, lahko pripišemo polimorfni fotodermatozi (alergiji na sonce). Ta oblika alergije se pojavi večinoma spomladi, ko kožo obsijejo prvi sončni žarki. Odkrijte, kako lahko pozdravite alergijo zaradi UV-sevanja sonca.

Učinki sonca na koži

Pozitivni učinki

Poletje nas hitro zvabi na prosto. Naj bo ob jezeru ali v parku: kakovosten čas, preživet na soncu, nas osrečuje. Sonce ima številne pozitivne vplive na ljudi, saj sončna svetloba pomaga pri tvorbi vitamina D v našem telesu, ki je ključen za kosti, mišice in imunski sistem. Poleg tega vitamin D spodbudi telo, da izloča več endorfinov oziroma hormonov sreče zaradi katerih se počutimo prijetno in zadovoljno.

Negativni učinki

Poleg dobrih učinkov pa UV-žarki prinašajo tudi nevarnosti za kožo. Dolgotrajna izpostavljenost soncu je lahko razlog za poškodbe kože, kot je prezgodnje staranje ali alergija na sonce pri odraslih in otrocih. Zato je pomembno, da svojo kožo zaščitite pred UVA- in UVB-žarki!

Polimorfna fotodermatoza

Približno ena petina Avstrijcev trpi zaradi alergije na sonce, znane tudi kot polimorfna fotodermatoza.Ta občutljivost kože za sonce je alergija, ki se pojavi dan ali dva po izpostavljenosti soncu. Prizadene zlasti mlade in svetlopolte ženske, ki se lahko s to težavo spopadajo vsako leto znova.

Alergija na sonce pri otrocih

Otroška koža je veliko bolj občutljiva kot koža odraslih, saj tako kot preostalo telo še ni povsem razvita. Poleg tega koža otrok še ni vajena UV-svetlobe in zato potrebuje posebno zaščito. Šele od 4. leta dalje otroška koža razvije svoj naravni ščit ter začne opravljati svojo zaščitno funkcijo, zato se pri otrocih lahko hitreje pojava alergija na sonce. Otrok zato ne izpostavljajte soncu prepogosto in vedno uporabite učinkovit izdelek za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem. Če je vaš otrok še zelo občutljiv, izpostavljene dele telesa zaščitite še z oblačili.

Akne niso alergija na sonce

Pogosto se zgodi, da se alergija na sonce zamenja s posebno obliko aken – aknami Mallorca. Teh ne povzroča zgolj svetloba, temveč so tudi posledica delovanja kozmetičnih izdelkov, zdravil ter izdelkov za zaščito pred soncem. Običajna zdravila proti aknam lahko namreč povečajo občutljivost za svetlobo. V resnih primerih lahko to vodi celo v postinflamatorno hiperpigmentacijo. Pri tej na obrazu ostanejo vidne majhne spremembe barve, potem ko se vneti mozolji in ogrci zacelijo, sicer pa so znaki precej podobni tistim pri alergiji na sonce. Ker je koža v primeru aken običajno mastna, morate uporabljati izključno izdelke za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo maščobe. Po izpostavljenosti soncu morate na kožo vedno nanesti kremo po sončenju kot je NIVEA SUN vlažilni losjon za nego po sončenju, ki kožo pomirja in hladi ter zavira vnetni odziv kože. V hudih primerih aken Mallorca lahko pomagajo kortikosteroidi in antihistaminiki. Glede ustrezne terapije se posvetujte z dermatologom!

Zakaj se pojavi alergija na sonce?

Znaki alergije na sonce

V večini primerov se na koži prizadetih oseb pojavita močan izpuščaj in rdečina. Občasno se lahko pojavijo mehurčki, pustule in krvavitve ter močno srbenje. Alergija na sonce le redko prizadene obraz.

Večinoma so prizadete samo roke in prsni koš, torej predeli, ki niso bili pokriti z obleko in so bili neposredno izpostavljeni soncu. Pri tem je najbolj pogost pojav alergija na sonce pri otrocih, saj je njihova koža še veliko bolj občutljiva.

Vzroki za alergijo

Še vedno ni povsem znano, kateri dejavniki sprožijo alergijo na sonce. Vendar pa so nekatere študije pokazale, da določeni funkcionalni procesi na sonce alergičen kože potekajo drugače. Prosti radikali, ki nastajajo zaradi UV-sevanja, tvorijo kemijske spojine, ki obremenjujejo kožo. To lahko privede do poškodbe celic. Pri prizadetih osebah so obrambni mehanizmi celic oslabljeni, zato se ne morejo dovolj učinkovito upreti temu napadu. Imunski sistem se prekomerno odzove in posledica je pordela in vneta koža.

Splošni nasveti

Alergijo na sonce lahko preprečite z uporabo učinkovitega mleka za sončenje NIVEA Sun sprej Pure & Sensitive ZF 30, ki je bil posebej razvit proti alergiji na sonce. Izogibajte se močnemu opoldanskemu soncu in svojo kožo vedno pokrijte z oblačili. Poleti se lahko hitro pojavi alergija na sonce pri otrocih, zato najbolje, da tudi njim priskrbite preizkušena UV-zaščitna oblačila, ki so narejena iz posebne tkanine in preprečujejo prodiranje UV-žarkov.

Preprečevanje alergij na sonce

S svetlobo nad alergijo na sonce

Ljudje, ki trpijo zaradi alergije na sonce, se lahko odločijo tudi za svetlobno terapijo, ki jo izvedejo pred začetkom sezone. Ta pripravi kožo za sonce.

Preprečevanje alergije z zdravo prehrano

Težave z alergijo na sonce pa lahko preprečite tudi s hrano. V svojo prehrano vključite čimveč antioksidantov, ki lovijo proste radikale. Alergije na sonce pomagajo preprečevati tudi vitamin E, kalcij, folna kislina in omega-3 maščobne kisline. Najboljši nasvet boste dobili pri svojem zdravniku.

alergija na sonce in zdravljenje

Zaščita pred UV-sevanjem za osebe, ki so alergične na sonce

Intenzivno srbečico, ki jo povzroča alergija na sonce, lahko spravite pod nadzor s pomirjujočim kremnim gelom za nego po sončenju Sensitive ali kortizonskim mazilom. Dosledno uporabljajte posebno kremo po sončenju, ki vsebuje protivnetne in pomirjujoče učinkovine. Ta ne sme vsebovati dišav in konzervansov.

Zdravila lahko pomagajo.

Alergija na soncu se lahko zdravi tudi s antihistaminiki in kortizonski preparati, ki ublažijo pogosto mučno srbenje. Če trpite za hudo alergijo na sonce, morate obvezno obiskati zdravnika, ki vam bo svetoval naslednji korak terapije. Včasih se lahko zgodi, da pomaga samo fotokemoterapija. Običajna svetlobna terapija je v tem primeru okrepljena z jemanjem zdravil.

Preprečevanje

Preventivno lahko eno uro pred izpostavljenostjo soncu spijete kozarec mleka, ki vsebuje veliko kalcija in tako zavira dovzetnost telesa za alergije. Pojeste lahko tudi surov korenček, ki vsebuje obilo beta karotena ter tako telo pripravi na UV-sevanje.

Lajšanje težav

Če so se simptomi alergije na sonce že pojavili, pomagajo obkladki z razredčenim kisom, saj ta ublaži srbečico. Uporabite lahko tudi pinjenec, vendar pazite, da ga po uporabi temeljito sperete s kože, ker lahko sicer pride do okužbe. Podobno kot kis tudi pinjenec omeji razširjanje pustul in mehurčkov ter zagotavlja lajšanje srbenja. Alergija na sonce pri otrocih se lahko ublaži tudi s kremo z alojo in ognjičem, ki bo takoj pomirila nežno otroško kožo. V vsakem primeru pa prizadetega območja ne pozabite hladiti z vlažnimi robčki in kremo po sončenju kot je NIVEA SUN vlažilni losjon za nego po sončenju.
Kot vidite, je na voljo nekaj nasvetov in možnosti zdravljenja, ki vam lahko omilijo vaše težave pri alergiji na sonce. V vsakem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo predlagal ustrezno terapijo proti vaši alergiji na sonce.