Nasveti za umivanje dojenčka


POMEMBNI NASVETI ZA UMIVANJE DOJENČKA

Umivanje in kopanje dojenčka je ključni del nege dojenčka. Temeljito, a nadvse nežno prvo kopanje novorojenčka je lahko zelo prijetno tako za starše, kot tudi za otroka.

Kopanje dojenčka: več kot umivanje

Umivanje dojenčka je prijetno opravilo, s katerim dojenčku zagotovite najboljšo nego.

Čas je za kopanje dojenčka!

Dojenčkova kopel je tudi priložnost za zbliževanje mame in otroka. Glede na to, da se ponavadi odvija zvečer, jo lahko izkoristite za skupno sproščanje in uživanje v intimnem okolju. Poleg tega je to zagotovo najboljši način za umivanje od glave do pet in zagotavlja najboljšo nego, ki jo lahko ponudite.

Pri nakupovanju izdelkov za dojenčka morate biti pozorni na nekaj stvari. Koža dojenčka je namreč veliko bolj občutljiva kot koža odraslih, zato je pomembno, da izberete izdelke, ki ne dražijo kože. NIVEA Baby Pure & Sensitive losjon je bil razvit posebej za občutljivo otroško kožo. Za novorojenčkove prve dni se celo priporoča, da namesto losjona za umivanje uporabite nekaj kapljic olja za dojenčke.

dojenckova-kopel

Kako dolgo naj traja dojenčkova kopel?

Najbolje je, da s prvim kopanjem počakate, dokler dojenčku ne odpade popkovnica. Temperatura vode naj bo okrog 37 °C. Če vidite, da dojenček uživa v kopeli, jo lahko podaljšate za 5 minut. Pazite le, da kopel ne bo predolga, saj lahko to izsuši dojenčkovo kožo.

 

Nasveti za pravilno umivanje dojenčka

  • Najprej z vašim zapestjem ali komolcem preverite temperaturo vode, šele nato položite dojenčka v kopel.
  • Nikoli ne pustite dojenčka samega v vodi, niti za sekundo.
  • Za nežno osušitev vašega dojenčka uporabite prej ogreto brisačo - dojenčki obožujejo tople brisače.
  • Čista oblačila ali pižama naj bodo pripravljeni vnaprej, da dojenčka ne bo zeblo.
Nega dojenčka

Ali moramo dojenčka umivati vsak dan?

Kljub splošnemu prepričanju dojenčkov ni potrebno kopati vsak dan. Dva do trikrat tedensko je povsem dovolj, da bo vaš dojenček čist in prijetno dišeč, če ga le dobro očistite po menjavi plenic in hranjenju.

Zakaj je vlaženje po kopeli tako pomembno?

Koža vašega dojenčka je najmehkejša po kopeli. Prav zato je to najboljši čas za nanašanje kreme za dojenčka, saj jo bo koža takrat v celoti vpila. To je še posebej pomembno, če ste opazili suho kožo pri dojenčku ali pa če vaš dojenček boleha za kakšnim kožnim obolenjem, kot je na primer ekcem. Med vlaženjem kože lahko dojenčka tudi nežno zmasirate z nekaj kapljicami olja za dojenčke. Masaža dojenčka velja za odličen način ustvarjanja vezi med otrokom in mamo, poleg tega pa ima enkraten učinek na dojenčkovo kožo.

Za nego dojenčkove kože izberite kremo za dojenčke, ki je primerna za njihovo občutljivo kožo, kot je NIVEA Baby Pure and Sensitive losjon. Posebna formula s shea maslom in 0 % parabena, alkohola ter brez umetnih barvil koži omogoča intenzivno vlaženje ter vso potrebno nego.

Vlaženje kože ni nujno rezervirano samo za večere po kopanju, ampak je lahko nanos kreme za dojenčke zjutraj izvrstna priprava dojenčka na sprehod v parku ali na kakšne druge skupne trenutke na prostem.
Nega dojenčka: vzdrževanje čistoče

Med nego dojenčka ne pozabite na majhne predele, kot so predel okrog prstov na nogah, nos in veke.

Umivanje predela okrog nosu ter občutljivih vek

Notranjost nosu in predel vek sta zelo občutljiva in zahtevata še posebej nežno nego. Za čiščenje nosu pri dojenčku zato uporabite fiziološko raztopino za nos, na primer NIVEA Baby raztopino za dojenčke, s katero boste obrisali notranjost nosu ter nežno očistili zunanjo površino dojenčkovih vek. Ta izdelek namreč vlaži in čisti dojenčkov nos, zato lahko lažje diha. Razvit je bil v sodelovanju z dermatologi, zato ste lahko brez skrbi, da je dovolj nežen tudi za vašega dojenčka.

Nasveti za nego dojenčka

Čista ritka, zadovoljen dojenček!

Dojenčku med previjanjem skrbno očistite ritko. Če opazite rdečico ali razdraženo kožo, uporabite NIVEA Baby pomirjajočo kremo za ritko za dojenčke, ki s svojo vodoodporno formulo ustvari zaščitno plast in varuje predel pod plenico, da ostane suh in negovan ter zaščiten.5 pogosto pozabljenih predelov

  • popek,
  • predel za ušesi,
  • medprstni predel (roke in noge),
  • pete,
  • laki in kolena.
mama-in-dojencek

Prava metoda sušenja dojenčka

Dojenčki po kopanju hitro izgubijo toplino, zato je pomembno, da svojega dojenčka čimprej zavijete v toplo brisačo. Osušite ga z nežnim tapkanjem in ne z drgnjenjem, da ne dražite občutljive kože vašega dojenčka. Še posebej dobro osušite predele kožnih pregibov, da bodo res popolnoma suhi.
Dojenčkova nega

Čiščenje nohtov vašega dojenčka

Za dojenčkovimi nohti se lahko nabere presenetljivo veliko umazanije, zato je pomembno, da jih redno čistite. Uporabite nežno ščetko za zobe in očistite s toplo vodo. Ne pozabite na redno striženje nohtov.

Najboljše za vašega dojenčka od prvega dne dalje

Ker si vaš dojenček zasluži le najboljšo nego in zaščito, mu privoščite NIVEA Baby nego. Od prvega dne dalje.