Vse o pleničnem izpuščaju

Kako preprečiti plenični izpuščaj

Večina dojenčkov vsaj enkrat v prvem letu svojega življenja dobi plenični izpuščaj. A bodite brez skrbi, obstajajo načini, s katerimi ga lahko preprečimo.

Plenični izpuščaj: osnove

Odkrijte vzroke za plenični izpuščaj in ugotovite, kako ga preprečimo.
mama-dojencek-crkljanje

Kaj je plenični izpuščaj?

Plenični izpuščaj se pojavi, kadar koža po stiku s plenico postane rdeča, topla in razdražena. Nekateri dojenčki lahko dobijo celo blago vročino. Sicer je plenični izpuščaj zelo pogost pojav pri dojenčku, še posebej pri tistih v starosti med 9 in 12 mesecev.

Vzroki za plenični izpuščaj

Glavni vzrok za nastanek pleničnega izpuščaja je vlažna plenica, ki pride v stik z dojenčkovo kožo. Ne glede na to, kako vpojna je plenica, bo otrokova koža vedno ostala malce vlažna. To lahko povzroči draženje občutljive kože.

Drugi vzrok za plenični izpuščaj je lahko tudi glivična infekcija, ki se že ob najmanjših ranicah pojavi zaradi prisotnosti vlage na otrokovi koži. Eden od razlogov za izpuščaj je lahko tudi alergijska reakcija na katerega od izdelkov za nego dojenčka, kot je na primer nova vrsta plenice, izdelki za umivanje ali vlažilni robčki. Če svojega dojenčka dojite, je lahko vzrok tudi v preveč začinjeni hrani ali zelenjavi, ki jo uživa mama.

Koža nekaterih dojenčkov je še posebej občutljiva in je zato kljub zelo pogostemu previjanju novorojenčka nagnjena k pleničnemu izpuščaju. Zato je pomembno, da uporabljate izdelke, ki so posebej zasnovani za občutljivo kožo dojenčka kot so NIVEA Baby Pure & Sensitive robčki, ki pomagajo vzdrževati naravno pH vrednost otrokove kože.Kako preprečiti plenični izpuščaj

Bolje je preprečiti, kot zdraviti. Sledite našim korakom in preprečite pojav pleničnega izpuščaja.

Ne pozabite na čas brez plenic!

Pomembno je, da dojenčku omogočite tudi čas brez plenic, saj bo tako njegova koža dihala, medtem ko bo zrak okoli ritke prosto krožil. Bodite prepričani, da bo vaš dojenček neizmerno užival v tem občutku svobode!

Pralne plenice vs. plenice za enkratno uporabo

Vrsta plenice, ki jo boste izbrali, je stvar osebne odločitve. Če se boste odločili za pralne plenice, se vedno prepričajte, da bodo te po vsakem pranju dobro očiščene in brez sledov  pralnih sredstev. V tem primeru je bolje, da preskočite uporabo prekrivnih plastičnih hlačk.
oce-dojencek-plenica
Nasveti za preprečevanje pleničnega izpuščaja

Pogosto previjanje novorojenčka

Preprečite, da koža dojenčka pride v stik z vlago in mu čim bolj hitreje po tem, ko dojenček plenico zmoči, zamenjajte plenico.

nasmejan-dojencek
Nasveti za preprečevanje pleničnega izpuščaja

Najpomembnejša je čista koža

Po previjanju s pomočjo nežnih čistilnih robčkov kot so NIVEA Baby Fresh & Pure čistilni robčki temeljito očistite predel, ki pride v stik s plenico. Preden zamenjate pleničko, se prepričajte, da je otrokova koža res popolnoma čista in suha. Ohlapno je boljše
Nasveti za preprečevanje pleničnega izpuščaja

Ohlapno je boljše

Če bodo plenice na dojenčku bolj ohlapno nameščene, boste s tem omogočili dovolj prostora za dotok zraka in preprečili neprijetno drgnjenje kože.
nivea-negovalni-puder
Nasveti za preprečevanje pleničnega izpuščaja

Vedno uporabljajte kremo za ritko

NIVEA Baby pomirjajoča krema za ritko za dojenčke vsebuje poseben vodooporen kompleks s cinkovim oksidom, ki tvori učinkovito in zračno bariero ter ohranja področje plenice suho in pomaga ščititi pred pleničnim izpuščajem.


Zdravljenje pleničnega izpuščaja

Pleničnega izpuščaja ni vedno lahko preprečiti, ker pa obstaja veliko načinov zdravljenja, ste lahko brez skrbi!
medo

Blaga nega je zagotovo najboljša

Prepričajte se, da so izdelki za nego dojenčka, ki jih boste uporabljali na nežnem predelu okrog plenic, dovolj blagi, da ne bodo povzročali vnetij kože. Poiščite negovalno in pomirjujočo kozmetiko za dojenčke, ki je klinično preizkušena in vsebuje sestavine, ki jih koža dobro prenaša.

baby-bottom

Kako dolgo traja plenični izpuščaj?

Pravilno zdravljen plenični izpuščaj bi moral izginiti v 3 do 4 dneh. Če ne izgine ali se celo poslabša, je čas, da obiščete pediatra, ki vam bo svetoval, kaj lahko storite.

Preprečevanje pleničnega izpuščaja je s pravimi izdelki čisto preprosto!

Nanos kakovostnega hladilnega mazila za dojenčke po previjanju je ključen za preprečevanje rdečice ter razdražene kože.

Izbor pravih robčkov za čiščenje se včasih zaradi velike izbire zdi misija nemogoče. Ker so NIVEA Baby robčki Soft & Cream prepojeni z nežno negovalno kremo, učinkovito pomagajo pri preprečevanju razdražene kože ter ohranjajo naravni pH kože.

dojencek-roka-usta

Najboljši način za nanos kreme

Ni potrebno, da je nanos kreme posebno debel - dovolj je že tanek sloj na področju plenic pred previjanjem. Kremo za dojenčka dobro razmažite, da se bo v celoti vpila.

SOS nasveti za zdravljenje pleničnega izpuščaja

  • Po menjavi plenic vedno očistite celo področje pod plenico - tudi pas in zgodnji del nog.
  • Namesto grobega drgnjenja kožo osušite z nežnim tapkanjem.
  • Pred spancem mora biti dojenček temeljito očiščen, njegova koža pa popolnoma suha.
  • Če plenični izpuščaj ne izgine ali se celo začne širiti, se posvetujete s pediatrom.

Najboljše za vašega dojenčka od prvega dne dalje

Ker si vaš dojenček zasluži le najboljšo nego in zaščito, mu privoščite NIVEA Baby nego. Od prvega dne dalje.