snorkel coral reef

ZAVEZE GLEDE PLASTIKE

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

“Do leta 2050 bo v morju več plastike kot rib.” – Poročilo fundacije Ellen MacArthur 2016

Ta napoved, skupaj s slikami onesnaženih vodotokov in oceanov, nas je vse globoko zaskrbela in vprašali smo se, kaj bomo pustili naslednjim generacijam. Ne samo da eksponentna rast proizvodnje plastike onesnažuje okolje, ampak tudi krepi podnebne spremembe. Obenem pa obstaja nekaj dobrih razlogov za uporabo plastike: je zelo lahka, trpežna in varna za uporabo v številnih panogah. Človeštvo se sooča z vprašanjem, kako rešiti globalni problem plastike.   

NIVEA si je zastavila nalogo, da v embalaži svojih izdelkov uporablja plastiko odgovorno, skladno z načeli krožnega gospodarstva. Naš pristop je enostaven: zmanjšujemo količino plastike, kjer koli je to mogoče, jo recikliramo, kolikor je mogoče, jo nadomestimo, kjer je to smiselno storiti, in vam omogočamo, da embalažo ponovno uporabite. Svojo predanost kažemo z izpolnjevanjem naslednjih ambicioznih ciljev:

 

Do leta 2025 želimo v svoji embalaži zmanjšati uporabo deviške plastike na osnovi fosilnih goriv za 50 odstotkov (osnova je leto 2019).
Temu cilju sledimo z zmanjšanjem teže naše embalaže, vključevanjem reciklirane plastike in nadomeščanjem plastike na osnovi fosilnih goriv z alternativami rastlinskega izvora.

Do leta 2025 bo v naši plastični embalaži 30 odstotkov recikliranih materialov.
Uporaba recikliranih materialov je ključnega pomena v boju proti izkoriščevalski uporabi naravnih virov in onesnaževanju s plastiko. S tem ko embalažnim materialom omogočimo drugo življenje, preprečimo nadaljnjo rabo fosilnih virov za proizvodnjo deviške plastike, pa tudi okoljsko onesnaženje z ustvarjanjem povpraševanja po sekundarnih materialih.

Do leta 2025 bomo zagotovili, da bo 100 odstotkov naše plastične embalaže omogočalo ponovno polnjenje, ponovno uporabo ali reciklažo. 
Seveda pa se naša odgovornost ne konča na prodajnih policah. Nasprotno, trudimo se, da bi vsa naša embalaža postala takšna, da bo omogočala reciklažo, ponovno polnjenje ali ponovno uporabo. Tako ji lahko podarimo drugo ali celo še veliko več življenj.

 

Vsa naša prizadevanja za bolj trajnostno plastično embalažo ne prispevajo samo k preprečevanju onesnaženja, temveč tudi vodijo k zmanjšanim emisijam CO2 in tako pomagajo v boju proti podnebnim spremembam. 

 

Zmanjšanje količine plastike z znamko NIVEA

manj plastike

Seveda bi bila najboljša rešitev za naš planet opustitev vse embalaže po načelu »zero waste«. Ta pristop pa žal ne bi zaščitil naših izdelkov za nego kože na poti od proizvodnih obratov do vašega doma. Še vedno pa pri plastiki drži »manj je več«! Za zmanjšanje naše skupne porabe plastike se posvetimo vsaki vrsti embalaže, ki jo proizvajamo, in se vprašamo, kako bi lahko uporabili samo toliko materiala, kolikor je treba. To je tudi najučinkovitejši način za zmanjšanje emisij CO2, povezanih z embalažo.

Zelo smo ponosni na našega zmagovalca v lahki kategoriji – plastenko NIVEA Naturally Good losjona za telo. Izdelana je iz 50 odstotkov manj plastike v primerjavi s standardno plastenko NIVEA losjona za telo. Trajnostni dizajn pa ne pomeni samo bistveno manj odpadne plastike, ampak ima še en skriti talent: zareza na dnu plastenke omogoča, da jo povsem stisnete in celo zvijete kot tubo. Tako lahko losjon porabite vse do zadnje kapljice. Še več, manjša embalaža pomeni, da gre na transportno paleto več izdelkov, torej lahko en tovornjak prevaža več izdelkov, zato je na cesti manj tovornjakov, kar pomeni manj emisij CO2.

 

Recikliranje plastike z znamko NIVEA

Uporaba recikliranih materialov je ključnega pomena v boju proti izkoriščevalski uporabi naravnih virov in onesnaževanju s plastiko. S tem ko embalažnim materialom omogočimo drugo življenje, preprečimo nadaljnjo rabo fosilnih virov za proizvodnjo deviške plastike, pa tudi okoljsko onesnaženje z ustvarjanjem povpraševanja po sekundarnih materialih.

Odvisno od vrste uporabljene plastike (PET, PE ali PP) lahko vključevanje recikliranega materiala predstavlja tehnični izziv, saj je razpoložljivost visokokakovostne reciklirane plastike še vedno nizka. Zelo pomembno nam je, da reciklirani embalažni materiali ne poslabšajo varnosti ali učinkovitosti naših izdelkov za nego kože. 

Dosegli smo že pomemben napredek: do konca leta 2020 je NIVEA v 90 odstotkov naših PET plastenk v Evropi vključila recikliran material. Samo ta ukrep bo prihranil več kot 1200 ton deviške plastike na leto. 

Na številnih naših izdelkih najdete oznako, ki kaže, da je embalaža izdelana iz skoraj 100-odstotne reciklirane plastike. Razlog, da še nismo dosegli 100 odstotkov, je v tem, da plastenke obarvamo, da dobijo značilni videz izdelkov NIVEA. Za barvanje plastike pa je trenutno tehnološko še vedno potrebna kombinacija pigmentov in deviške plastike. Ker želimo biti vselej transparentni glede našega napredka, to pošteno razkrijemo.

 
body lotion

Reciklirana embalaža izdelkov za čiščenje obraza in umivanje telesa

Mnogi vaši najljubši izdelki NIVEA so že na voljo v reciklirani embalaži. Na primer PET plastenke NIVEA micelarne vode ali prozorne PET plastenke gelov za tuširanje. Tudi številni nedavno uvedeni izdelki, kot so geli za tuširanje NIVEA Fresh Blends, so prišli na trg v PET plastenkah, izdelanih iz vsaj 97 odstotkov recikliranega materiala (PCR), kar prihrani 150 ton deviške plastike na osnovi fosilnih goriv.

Reciklirana embalaža izdelkov za zaščito pred soncem

Na reciklirane materiale želimo preiti tudi pri embalaži za izdelke NIVEA, ki jih ni treba spirati: V letu 2020 nam je na primer uspelo vključiti 95 odstotkov recikliranega materiala PET v plastenke NIVEA sprejev za zaščito pred soncem.

V naši ponudbi za umivanje telesa za moške smo začeli uvajati tudi reciklirani PE, ki ga bomo v prihodnosti razširili še na druge izdelke in kategorije.

recycling

Ali je plastična embalaža izdelkov NIVEA reciklabilna?

Ali je embalažo mogoče reciklirati, je odvisno od lokalne infrastrukture za reciklažo. Preverite torej pri svojem lokalnem komunalnem podjetju, kako lahko najbolje prispevate k reciklaži embalaže.

Pri znamki NIVEA skrbno ocenimo embalažo vsakega izdelka v sodelovanju z zunanjim inštitutom, da ugotovimo, koliko embalažnega materiala je v praksi že mogoče ustrezno prepoznati, razvrstiti in reciklirati. Včasih so spremembe za povečanje reciklabilnosti majhne, toda ključne. Primer: linija micelarnih izdelkov NIVEA za čiščenje obraza – odstranili smo srebrno folijo, ki je bila predhodno uporabljena na nalepki na zadnji strani.

Še en primer ukrepa, ki smo ga sprejeli za izboljšanje reciklabilnosti naše embalaže, je bila uporaba novih barvnih pigmentov v naši črni embalaži. Črna plastična embalaža prej pogosto ni bila prepoznana med avtomatskim postopkom razvrščanja v obratu za reciklažo in je bila zato sežgana. Današnja tehnologija razvrščanja pravilno prepozna na novo razvite barvne delce in tako embalažo ustrezno usmeri za reciklažo. Od leta 2020 v naši liniji NIVEA Micellar Expert in embalaži NIVEA MEN DEEP šamponov in gelov za tuširanje uporabljamo samo še te nove barvne pigmente 

 

.

Ponovna uporaba plastike z znamko NIVEA

Na področju »ponovne uporabe« je NIVEA uvedla različne pobude po vsej Evropi, katerih cilj je zmanjšanje količine odpadne plastike in emisij, tako da imajo naši kupci že možnost za polnjenje svojih najljubših izdelkov.

V Nemčiji so bile na primer v sodelovanju z enim glavnih nemških prodajalcev na drobno, verigo drogerij dm, predstavljene naše prve postaje za ponovno polnjenje gelov za tuširanje, ki so na voljo v izbranih trgovinah. S ciljem spodbuditi možnost ponovne uporabe in zmanjšati enkratno uporabo plastike je bila zasnovana prilagojena naprava za polnjenje, ki izpolnjuje najvišje higienske standarde in zagotavlja intuitivno uporabo. In ponosno lahko povemo, da je že prejela dve nagradi: nagrado za dizajn MUSE in Nagrado bralcev za trajnost v letu 2020, ki jo podeljuje revija Packaging Europe.

V Franciji in Združenem kraljestvu NIVEA sodeluje z dvema izdelkoma NIVEA MEN po britju tudi v pilotni fazi iniciative Zero Waste »Loop« podjetja Terracycle. Pri tem se zbira uporabljena embalaža izdelkov, se očisti in ponovno napolni, da se potrošnikom omogoči večkratno zanko uporabe.

 
earth

Od kod prihaja reciklirana plastika za embalažo izdelkov NIVEA?

NIVEA uporablja tako imenovano popotrošniško reciklirano (post-consumer recycled – PCR) plastiko. Ta je sestavljena iz materialov, ki izvirajo iz reciklaže gospodinjskih odpadkov – na primer materiala iz »rumenih zabojnikov« ali vrnjenih plastenk v industriji pijač. Z uporabo tovrstnih sekundarnih surovin v embalaži za izdelke ščitimo naravne vire in se izognemo uporabi deviške plastike na osnovi fosilnih goriv, zato se zmanjšajo emisije CO2. 

Replacing Plastic with NIVEA

Čeprav je plastika pogosto še vedno najustreznejši embalažni material, pa včasih obstaja priložnost, da v celoti premislimo o uporabi konvencionalne plastike in jo zamenjamo z alternativo.

Dober primer, kako lahko nadomestimo konvencionalno plastiko, je naš lonček kreme za nego obraza NIVEA Naturally Good. Proizvodnja reciklabilnega plastičnega lončka prva uvaja uporabo vhodnih materialov na osnovi rastlin in fosilnih goriv. Medtem ko celotna proizvodnja zaenkrat še ne temelji na materialih na rastlinski osnovi, pa zagotavljamo, da je ustrezna količina, potrebna za naše lončke, integrirana v proces. To je zajamčeno z neodvisno certifikacijo ISCC Plus.

One Skin. One Planet. One Care.

Želimo biti 100-odstotno transparentni in odgovoriti na vsa vaša vprašanja o trajnostnosti pri znamki NIVEA. Če na tej spletni strani niste našli odgovorov, ki ste jih iskali, ali želite podrobnejše informacijenam pišite in z veseljem vam bomo odgovorili.